Čtvrtek 28. březen 2024 22:35
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Libře pomohla domácí data, zatímco euro a dolar dnes potápí nižší inflace

16.09.2015 16:29  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akciové trhy v Evropě dnes navazují na včerejší růst a připisují si další zisky, které v řadě případů přesahují jedno procento. Růst navíc probíhá na docela slušných objemech, a to bez ohledu na to, že trh stále spíše vyčkává na čtvrteční zasedání americké centrální banky, které může udat tón obchodování přinejmenším do několika následujících dnů.

Untitled1

Co se akciového trhu týká, za pozornost dnes stojí opět především Čína. Tamní akciový trh je proslulý záhadnými pohyby zejména v poslední hodině obchodní seance a své pověsti dostál i dnes, kdy šanghajský index z líného bočního trendu rázem vystoupal u o 4,8 % až zpátky nad hranici 3 150b.

Untitled

Dnešní makro: V Británii rostl v srpnu počet žadatelů o podporu o 1,2 tis. osob, zatímco trh doufal ve snížení počtu o 5,1 tis. Nezaměstnanost ale klesla o desetinu procenta na 5,5 % a příjemně překvapily hlavně mzdy, které rostly meziročně o 2,9 %, zatímco trh počítal s výsledkem okolo 2,5 %.

Untitled4

Eurostat revidoval výsledky srpnové inflace z původních 0,2 % y/y na 0,1 %, Americká inflace klesla meziměsíčně v srpnu o 0,1 %, zatímco trh počítal s nulovým růstem. Jádrová inflace rostla podle očekávání o 0,1 %. Meziročně roste inflace v USA o 0,2 % a jádrová inflace pak o 1,8 %.

Untitled5

Ze zveřejněných dat se dnes největší odezvy dočkaly výsledky z britského trhu práce, které jsou již tradičně jedním z nejspolehlivějších zdrojů volatility na librových párech. Libra v reakci na zveřejněná data dokázala zpevnit zejména díky vyššímu tempu růstu mezd, které v Británii může přiblížit termín pro zvyšování úrokových sazeb.

Untitled2

Opačný sentiment panoval během rána na euru, které se díky svému carry trade statutu dostalo pod tlak již krátce po otevření evropských burz, aby výprodej ještě zesílil po 11 hod., kdy eurostat překvapil nečekanou revizí inflace. Euro však odpoledne obdrželo povzbuzení ze strany slabého dolaru, který dostaly pod tlak výsledky inflace v USA. EURUSD se díky tomu drží odpoledne poblíž dnešního open, zatímco EUR a USD samostatně slábnou na páru s většinou ostatních světových měn.

Untitled3

Volatilní je dnes seance také na drahých kovech, kterým se ale daří především díky slábnutí americké měny. Ostatní komodity si svou cenu drží.

Untitled6

Dnešek přinese ještě v 16:30 americké ropné zásoby. Americké indexy otevřely poblíž včerejších zavíracích cen a také od středeční seance čekáme spíše opatrné obchodování a vyčkávání na zítřejší Fed.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Libru čeká "superčtvrtek". Zůstane nejúspěšnější měnou prázdnin?
    Rychlý sled důležitých událostí čeká zítra britskou libru. Rozjezd přijde už v 10:30, kdy budou zveřejněny statistiky ...
  • Libru čeká těžká defenzivní šichta
    Libra k dolaru stagnuje na konečných pondělních úrovních 1,641. Kurs GBP/USD se již měsíc drží blízko 2 a 1/4letníh...
  • Libru netěší přípravy na tvrdý brexit. Na trzích odpoledne trochu klesá nálada
    Během odpoledne sledujeme na hlavních akciových trzích změnu lehce k horšímu. Stále je obchodování smíšené, ale u klíč...
  • Libru podpořila nová naděje na dohodu s EU, obecně však trhy stále dusí obchodní války
    Na finančních trzích se dnes opět intenzivně projevuje nervozita před dalším roztočením obchodní války USA - Čína. Nová várka cel na čínské zboží zřejmě přijde už zítra. Krom toho začíná také obnovené vyjednávání USA s Kanadou o úpravách NAFTA, které zatím k výsledku nevedlo. Naproti tomu zástupci EU a USA začnou jednat, aby prohloubili vzájemné obchodní vazby. Základ k jednání dala před časem schůzka Trump - Juncker a překážkou nejsou ani některé výpady směrem k Unii ze strany amerického prezidenta. Pozitivní vývoj na této frontě je ale v současné chvíli chabá náplast na rostoucí obavy.
  • Libru posílá dolů překvapivý krach jednání s EU
    Na finančních trzích v úterý už vyprchal pozitivní dojem z pokroku ve schvalování americké daňové reformy. Ta má před sebou klíčovou část vyjednávání o finální podobě mezi oběma komorami Kongresu. Náladu mezitím kazí pokračující výprodej technologického sektoru, ze kterého investoři zřejmě vybírají bohaté letošní zisky.
  • Libru posilnila nižšia nezamestnanosť
    Akciový index SP500 včera zaznamenal rast 0,28%, no na nové historické maximá nedosiahol. Po dvoch dňoch poklesov ale potešil aj tento ras...
  • Libru povzbudily zprávy o brexitu, evropské akcie zůstávají i bez Ameriky v červeném
    V USA dnes slaví svátek, takže se zdejší obchodníci do hry nezapojí. V Evropě mezitím končí den, během kterého sledujeme prodeje akcií, jež ale nenarůstají to velkého rozměru. Naproti tomu se nedá říci, že by se investoři stahovali do bezpečí. Dokonce se dnes slušně daří italským dluhopisům, u kterých by vzhledem k rozpočtové rozepři mohli být investoři naopak opatrní.
  • Libru táhne vzhůru vidina dohody s EU, dolar podává smíšené výkony
    Minulý týden skončil na trzích pozitivně, ten nový pak začíná korekcí tohoto vývoje. Akcie v Evropě se ihned zanořily hluboko do červeného a vedle toho se ani příliš nedaří dluhopisům. Výnosy v Evropě jsou sice mírně dole, ale americké naopak rostou. Drahé kovy lehce ztrácejí.
  • Libru tlačí dolů rostoucí nedůvěra v premiérku Mayovou
    Evropské obchodování na hlavních finančních trzích se do nového týdne rozjíždí docela opatrně. Sledujeme zvýšený zájem o dluhopisy, ale plošný pokles výnosů a vývoj na dalších trzích nenaznačují, že by to znamenalo obecný odklon investorů od rizika. Drahé kovy jsou zhruba na svém a akcie se při malých změnách indexů obchodují smíšeně.
  • Libře pomáhají problémy konzervativců, ropu poslaly vzhůru odhady zásob
    Tak dobrý sentiment jako ráno už nyní na hlavních trzích nevládne, pozice akcií je však stále velmi dobrá a dluhopisy naopak ztrácejí. Akciové indexy v Evropě i Americe se nacházejí zhruba o 0,8 pct výš, zatímco výnosy dluhopisů stoupají zejména v eurozóně. Zlato dokázalo smazat ztráty a ropa se odrazila strmě nahoru o 3,6 pct.
  • Libře pomohla politika, jinak trhy zůstávají negativně naladěny
    Zatímco Evropské akcie se snaží zmenšit ztráty, nebo místy i vybřednout z červeného, americké indexy otevřely a zůstávají v záporu. Pokles činí kolem 0,3 procenta. Spolu s tím se dnes nedaří dluhopisům na periferii eurozóny a drobné ztráty vidíme třeba i na německých papírech. Americké dluhopisy se dnes neobchodují. Zlato smazalo dnešní zisky a zamířilo dolů.
  • Libře pomohlo domácí makro, akcie po včerejším výplachu zatím zůstávají v klidu
    Po včerejší nervózní seanci se dnes situace na finančních trzích pomalu znovu uklidňuje. Pomohlo k tomu už čtvrteční close, díky kterému se americké indexy dostaly do zelených čísel a na které dnes ráno reagovala Evropa opatrným růstem. Odpoledne tak evropské indexy přešlapují na místě a i když své včerejší ztráty zatím zlikvidovat nedokázaly, zdá se, že rizika, která dostala pod tlak indexy včera, do středeční seance zatím neprosakují.
  • Libře pomohly zprávy o ústupcích Německa v jednání o Brexitu, akcie zatím zůstávají v červených číslech
    Akciové indexy dnes navazují na včerejší nevydařenou seanci a opět se dostávají do červených čísel. I tentokrát se přitom nervozita točí především kolem měn emerging markets ekonomik, jejichž pokračující výprodej v tomto týdnu zůstává jedním z největších rizik. Za pozornost ale dnes stál i výplach na burzách v Asii, které doplácí na stále nedořešený spor mezi USA a Čínou ohledně uvalení dalších celních opatření. Čínské indexy za sebou mají dnes více než 2% výprodej, který negativně dolehl také na ocenění indexů v Evropě a v USA. Ty sice ztrácejí o poznání méně, i tak je ale záplava červené na světových indexech docela výmluvná.
  • Libře rychlejší růst mezd nepomohl, akcie znovu mírně ztrácí
    Úterní seance se na finančních trzích zatím nese ve vyčkávacím režimu a většina akcií i měn si své včerejší pozice udržuje. Díky absenci důležitých fundamentů se dnešek nese především v duchu obav z dalšího zhoršování vztahů mezi USA a Čínou, která se chystá požádat Světovou obchodní organizaci o to, aby zemi povolila uvalit na USA odvetná opatření v případě, že Trump rozhodne o zavedení nových cel na čínské importy. Téma americko-čínských vztahů tak pro finanční trhy zůstává dál klíčové. Evropské indexy dnes jen mírně ztrácejí a pokračují v pozvolné korekci z posledních několika obchodních seancí. Mírně v červených číslech se pak drží také futures na indexy v USA.
  • Libře svědčí dohoda s EU o brexitu, dolaru posun v americké reformě. A KLDR trhy nezajímá
    Daňová reforma v USA se pohnula kupředu, když stranická komise republikánů v Senátu schválila návrh, který by měl už ve čtvrtek jít do hlasování. Detaily k senátní verzi nejsou známy, při samotném hlasování budou navrhovány některé doplňky omezující budoucí nárůst dluhu, navíc sladění se sněmovní verzí stále zůstává před námi. I tak ale jde o krok, který trhy potěšil.
  • Libye obnovuje těžbu na svém největším ropném poli
    Libyjská státní ropná společnost NOC obnovuje těžbu na největším libyjském ropném poli Aš-Šarára poté, co znepřátelené strany občanské války zahájily mírové rozhovory. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.
  • ‼ Libye zvýší produkci - ropa padá📉
    Ropa WTI (OIL.WTI) klesla o více než 1 % po zveřejnění informace, že Libye zdvojnásobí produkci ropy v následujících 4 týdnech. V současné době země těží 500 tisíc barelů ropy denně. Jedná se o důsledek dnes podepsaného příměří mezi znesvářenými stranami občanské války v zemi. Ještě před několika týdny těžila Libye méně než 100 tisíc barelů ropy denně. Před příchodem občanské války se těžba šplhala nad 1,2 mil. barelů ropy denně. Dodatečná ropa na trzích je to poslední, co trh s ropou v současnosti potřebuje. Naopak existují velké obavy zotavení trhu s příchodem druhé vlny koronaviru.
  • Licencia okrádať
    Po ukončení núdzového režimu US vlády ešte minulý týždeň sa pomaly začali zverejňovať aj chýbajúce štatistiky US ekonomiky...
  • Lidé budou letos díky snížení daní utrácet v obchodech více, než se čekalo. To povzbudí maloobchod, ale také inflaci
    Tuzemský maloobchod zaznamenal loni v listopadu druhý nejslabší měsíc roku 2020. Meziročně se tržby v něm propadly ve stálých cenách o sedm procent. Výraznější propad maloobchodních tržeb loni nastal už jen v dubnu, kdy přesáhl deset procent. Jak duben, tak listopad 2020 byly ve svém celku citelně poznamenány karanténní uzavírkou podstatné části maloobchodu, tudíž razantní propad není překvapivý.
  • Lidé budou na Vánoce šetřit, kvůli inflaci utratí polovina Čechů menší sumu za dárky
    Většina Čechů bude letos kupovat vánoční dárky na e-shopech. Podle předvánočního průzkumu STEM/MARK pro Home Credit hrají slevy a akce významnou roli při vánočních nákupech, čím dál více lidí pojede také nakupovat do zahraničí, a to především do Polska a Německa. Polovina z oslovených deklaruje, že letos bude na dárcích kvůli inflaci šetřit. A nejčastěji pořizují lidé dárky v listopadu a na začátku prosince.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank