Pátek 29. březen 2024 14:28
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Data PMI naznačila zpomalování globální ekonomiky, ropa, akcie, USD oslabují. Analýza EUR/JPY, NZD/USD

02.09.2015 12:55  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropské burzy se od začátku týdne propadly o 3 procenta, když slabá data o aktivitě v průmyslu v Číně, Evropě i Spojených státech přiživily obavy ze zpomalení růstu globální ekonomiky. Tempo růstu zpracovatelského sektoru Spojených států v srpnu zpomalilo na nejnižší úroveň za více než dva roky. Index průmyslové aktivity, jejž sestavuje Institut řízení zásob (ISM) podle průzkumu mezi nákupními manažery, za minulý měsíc klesl na 51,1 bodu, nejnižší hodnotu od května 2013 z 52,7 bodu za červenec. Ekonomové oslovení Reuters očekávali snížení ukazatele pouze na 52,6 bodu.

Nicméně výrobní sektor se drží nad klíčovou hodnotou 50 bodů, tedy ve fázi růstu již bezmála tři roky. Dílčí index nových objednávek oslabil na 51,7 bodu z červencových 56,5 bodu, rovněž nejníž od května 2013. Index zaplacených cen spadl na 39 bodů, nejníž od března, ze 44 bodů za červenec. Průmysl tvoří pouhou pětinu hospodářského výkonu Spojených států, je však považován za důležitý ukazatel budoucích ekonomických trendů.

Nejen zprávy o slabší průmyslové aktivitě USA, ale i zprávy o nejslabší aktivitě čínských továren za poslední tři roky podnítily výprodej amerického akciového trhu, který uzavřel téměř 3 procenta v mínusu. Sektor služeb, který byl dlouho jednou ze silných stránek čínské ekonomiky, už také začíná vykazovat známky oslabování. Olej do ohně přilila také šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová, když uvedla, že růst globální ekonomiky zřejmě zpomalí, což je v rozporu s očekáváními několika měsíců zpětně. Další náznaky oslabování globálního růstu opět srazily cenu ropy Brent, která po třídenní sérii silných zisků ztratila 8,5 procenta.

Ačkoliv evropské burzy dnes zahájily v kladném teritoriu, v poledne se už nacházejí půl procenta ve ztrátě. Hlavním impulzem dalšího pohybu budou zprávy o počtu nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru USA v srpnu (ADP report). Hlavní čínský akciový index se stále drží nad klíčovou hodnotou 3 000 bodů podle všeho díky nákupům lokálních fondů a vojenské velkolepé přehlídce u příležitosti oslav 70. výročí 2. světové války. Lze očekávat, že Čína v průběhu oslav udělá vše proto, aby index udržela alespoň na nule.

EUR/JPY na denním grafu prorazilo trojúhelníkovou formaci, což signalizuje oslabení měnového páru. Navíc kratší 55denní průměr protíná shora dolů dlouhodobější 100denní průměr. Prvním důležitým supportem je hodnota 134.00.

NZD/USD se pohybuje v klesajícím kanálu, přičemž tvořící se býčí divergence na oscilátoru MACD na hodinovém grafu naznačuje možnost alespoň krátkodobé korekce. Tu lze využít ke vstupu do krátké pozice na vyšších hodnotách v rámci dlouhodobějšího klesajícího trendu nebo rizikovější spekulaci na růstový pohyb proti trendu.

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Data náladě nepřidala, krátce před Fedem roste nervozita
      Data o americké zaměstnanosti ve firemním sektoru nepotěšila. Za říjen vzniklo 239 tisíc míst oproti očekávaným 185 tis., což je další do sbírky indikací, že trh práce zůstává velmi rozpálený a ochlazování se zatím nekoná. Jde ovšem o čísla, která jsou předmětem velkých revizí, a jejichž schopnost predikovat (přesnější) oficiální vládní statistiky není velká. Ačkoli tedy podobné signály moc nepotěší, velká reakce na trzích se nekoná.
    • Data naznačují vyšší cenové tlaky, Yellenová o přehřívání nemluví. S&P 500 dnes zaostává
      Americký index S&P 500 nebo nizozemský AEX se odpoledne nacházejí jen na nule, ale jinak mezi hlavními indexy dál jasně převažuje zelená. Nasdaq roste o 0,3 procenta, DAX nebo FTSE 100 jsou +0,8 pct, CAC 40 se nachází procento v plusu. Výnosy dluhopisů v USA jsou na vzestupu, a to nyní na delším k kratším konci křivky. Evropa zůstává u menších změn.
    • Data naznačují, že Litecoin by příští rok mohl dosáhnout nového historického maxima
      Historická data o ceně litecoinu naznačují, že by jeho cena mohla vzrůst měsíce po události halingu, ke které by mělo dojít v letošním roce, do té míry, že příští rok dosáhne nového historického maxima. 
    • Data nepotěšila, o fiskálním balíku se dál jedná. Americké akcie rostou
      Během odpoledního obchodování poněkud ochladla pozitivní nálada v Evropě, ze zámoří přišla horší data, propad ropy tlačí dolů energetický sektor, ale v případě amerických akcií nadále převládají naděje vkládané do fiskálního stimulu.
    • Data NFP pozitivně překvapila, mzdy ale rostly pod očekávání
      První pátek v měsíci přinesl jako obvykle statistiky z trhu práce v USA. Přírůstek počtu nových pracovních míst dopadl...
    • Data o běžném účtu budou ovlivněna zaúčtováním Gripenů
      Regionální měny během minulého týdne ztrácely. Maďarský forint odepsal 1,7 % a polský zlotý 0,9 %. Koruna se naproti tomu držela v úzkém...
    • Data obchodování nerozvířila. Koruna lehce ztrácí, svět zůstává u menších změn
      Průběh dnešního obchodování na hlavních finančních trzích je poměrně nevýrazný. Eurodolar se ráno vyhoupl zpět k 1,1800, kde se s menšími výkyvy drží po většinu dne. Akcie v Evropě začaly mírným růstem, který je ale postupně opouštěl a před koncem dne index EuroStoxx 600 balancuje poblíž včerejšího závěru. Akciové indexy v Americe jsou na tom podobně s výjimkou rostoucího Nasdaqu. Italské dluhopisy se dostaly pod lehký tlak a také na německých či amerických papírech mírně převládají prodejci.
    • Data o HDP pomáhají měnám v regionu, euro však ráno ztrácí
      Dnešní dopoledne je v Evropě ve znamení nových čísel o vývoji ekonomik v prvním kvartále. Ráno přinesl pozitivní zpráv...
    • Data o inflaci způsobují ústup trhů s kryptoměnami
      V minulém týdnu způsobily údaje o vyšší inflaci, než se původně očekávalo, ústup akciových a kryptoměnových trhů, přičemž investoři se zamýšleli nad tím, zda je inflace stále příliš vysoká na to, aby Federální rezervní systém začal uvolňovat finanční podmínky.
    • Data PMI naznačila zpomalování britské ekonomiky
      Výrobní index nákupních manažerů PMI z Velké Británie obvykle nepatří mezi nejsledovanější fundamenty. Vzhledem k poslednímu dění ve Velké Británii se však investoři chytají jakýchkoli zpráv, které pomáhají odhadnout další vývoj ekonomiky a měnové politiky Bank of England.
    • Data PMI z eurozóny a Británie zklamala, dolar nadále posiluje, analýza EUR/USD, USD/CAD a CHF/JPY
      Americký dolar odstartoval nový měsíc velmi pozitivně. V brzkých ranních hodinách se vyšplhal nad hodnotu 110 vůči japonskému jenu, čímž si sáhnul na 6letá maxima. Slabý japonský jen již začíná být monitorován japonskými autoritami, jež se postupně vyjadřují v tom smyslu, že oslabování měny by mělo být monitorováno. Nicméně na tato slova japonský jen zatím nereaguje.
    • Data podpořila dobrou náladu, dolar z nich však těží minimálně
      Finanční trhy při pátku dokázaly setřást všechny obavy, které by snad mohla vyvolávat italská politická situace, blesková výměna španělské vlády nebo obchodní přestřelka mezi Spojenými státy a EU.
    • Data podtrhla dobrou náladu. Euro a akcie navyšují zisky
      Odpoledne přispělo solidními čísly z americké ekonomiky. Především jde o objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, jež v dubnu nepropadly tak výrazně, jak se čekalo. Týká se to především očištěných čísel bez dopravních prostředků, respektive očištěných objednávek kapitálového zboží.
    • Data Revolutu odhalila, jak Češi investovali v roce 2023
      Revolut, globální finanční superaplikace s více než 35 miliony zákazníků po celém světě a více než 600 tisíci v České republice, odhaluje některé trendy v investování Čechů a celé Evropy v roce 2023.
    • Dáta sa kazia aj v Číne – výrobná dôvera klesla najviac od roku 2012
      Množia sa náznaky, že globálna expanzia dosiahla v predošlých mesiacoch strop. Minimálne na určité obdobie. Čísla sa mierne zhoršili v Eurozóne, v USA a dnes ráno sa k nim pridáva aj Čína. Index dôvery vo výrobnej sfére, čo je najsledovanejší mäkký čínsky indikátor, klesol vo februári z 51,3b. na 50,3b., čo je najmenej od leta 2016 (50b. je hranica medzi rastom a poklesom v sektore). To predstavuje najvyšší pokles od roku 2012.
    • Data slušná, výsledky smíšené, ECB nepřekvapila. Akcie aspoň zmenšují ztráty
      Nová makrodata za dnešní den byla poměrně slušná, i když za jednoznačně dobrá je těžko označit. V Číně vypadaly statistiky HDP velmi dobře, ovšem detaily naznačují slabší udržitelnost oživení. V USA potěšil maloobchod návratem objemu útrat na úroveň před koronakrizí, pěkný byl další index průmyslové aktivity, ale naopak nepotěšil pomalu klesající počet žadatelů o dávky v nezaměstnanosti.
    • Data stočí pozornost k inflaci a sazbám, další jednání o příměří
      Závěrem týdne budou hráči na finančních trzích sledovat, co vzejde z vyjednávání mezi Ukrajinou a Ruskem, která mají dnes pokračovat. Těžko si slibovat něco velkého. Rusko přeskupuje vojska k novému útoku, povolává brance i jednotky z dalších oblastí a o příměří podle nás nemá zájem. Dohody o humanitárních koridorech či dodávkách v praxi dosud také nefungovaly, takže nějaká další formální klidně může přijít a nic se nezmění.
    • Data trhy nepovzbudila, Trump nevystrašil. Eurodolar se drží lehce pod 1,20
      Dění na finančních trzích dnes nerozvířil ani lepší výsledek průzkumu ZEW v Německu ani lepší data z amerického stavebního sektoru. Vývoj na hlavních akciových burzách v Evropě a USA je smíšený a změny indexů malé. Stejně tak se moc nehýbou výnosy na hlavních dluhopisových trzích, převážně mají tendenci klesat. Drahé kovy jsou za dnešek výš, zatímco ropa neudržela zisky z průběhu dne.
    • Data tržní náladu nevylepšila, čeká se na Fed
      Dnešek finančním trhům dodal smíšené firemní zprávy, z nichž můžeme upozornit hlavně na výsledky Deutsche Bank táhnoucí dolů celý evropský bankovní sektor. Naproti tomu ale chodily také dobré zprávy z ekonomik. Francouzský HDP lehce překonal očekávání a to samé se odpoledne povedlo americkým číslům.
    • Data týkající se zaměstnanosti v USA vzbudila na akciových trzích optimismus
      Evropské akciové trhy otevřou ve čtvrtek výše. Budou tak reagovat na včera zveřejněnou ADP změnu zaměstnanosti, která ukázala, že situace na americkém trhu práce se zlepšuje, a dále také na zveřejňované hospodářské výsledky čínských společností, které překonávají původní očekávání.
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    Purple trading AI