Úterý 19. březen 2024 05:52
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024

Klientky DeGiro investují úspěšněji než klienti, nejoblíbenější je Amerika

01.09.2015 13:11  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nizozemský broker DeGiro, který do České republiky zavítal před rokem a přivedl závan zdravé konkurence v boji o zákazníky mezi zavedené české brokery, již před časem zveřejnil výsledky investování svých klientů. Z nich vyplývá, že alespoň za dané období byly ženy výrazně úspěšnější než muži a to při zhruba stejném přístupu k riziku. Čeští klienti tohoto brokera zároveň více než ostatní Evropané chtějí investovat v USA.

Ženy mají k investicím jiný přístup než muži. Mnohé studie ukazují, že ženy typicky investují konzervativněji a s menším rizikem. Data společnosti DeGiro o jejích klientech a klientkách z České republiky mohou být v tomto směru překvapivá. Přístup k riziku u jejích klientů na pohlaví nezávisí: muži i ženy investují zhruba dvě třetiny svého portfolia méně rizikově a třetinu riskantněji. Velký rozdíl je ale v úspěšnosti obou pohlaví. Zatímco muži své portfolio za sledované období zhodnotili o 6,2 %, ženy o 13,94 %. Bude zajímavé sledovat, jestli českým ženám náskok vydrží i nadále, nebo se jedná jen o statistickou výjimku. Jisté je, že se ženy do investování s novým brokerem pouštějí mnohem opatrněji než muži. Více než 94 % klientů DeGiro jsou totiž muži. Otázkou je, jestli by na základě výsledků pánové neměli větší část rozhodování o rodinných investicích přepustit svým krásnějším polovičkám.

Burzy, na kterých investovat, Češky a Češi vybírají podobně. Jen malá část (10 %) investuje na domovské Pražské burze, zatímco většina se rozhodla evropský kontinent opustit ve prospěch burz amerických (63 %). Důvodem k takovému výběru ani nemusí být nedostatek českého či evropského patriotismu, ale poplatková politika společnosti DeGiro. Ta totiž nabízí na českém trhu zcela bezprecedentní poplatky, kdy např. za nákup akcie Google zaplatíte na poplatcích 14 korun (přesně fixních 0,5€ + 0.004$ za akcii), což je v tomto případě o více než o 95 % méně, než je průměrná cena poplatku u konkurence. I když poplatky společnosti jsou nejnižší i při nákupu akcií na jiných trzích, rozdíl bývá typicky menší (avšak výrazný) – 60-80 % sleva oproti konkurenci. Rozdíly v poplatcích jsou tak dramatické, že někteří klienti se DeGiro dotazují, jak je to vůbec možné a zdali je to bezpečné. Společnost má jednoznačnou odpověď: Ano, je to možné a je to bezpečné.

DeGiro si na bezpečnosti svých investic zakládá od samého začátku, kdy poskytovala brokerské služby pouze institucionálním klientům. Její proklamovanou předností je oddělení účtů klientů od aktiv společnosti tak, aby v případě jejího špatného hospodaření nebo dokonce úpadku nedošlo ke ztrátám klientů. Jak ale může broker s tak nízkými poplatky vůbec existovat a z čeho platí své zaměstnance?

Klíč je ve snaze držet náklady na minimu a v relativně velkém počtu stávajících klientů, kteří často obchodují. DeGiro je čistě online a transakce pouze vypořádává, klientům neradí a funguje (skoro) po celé Evropě. Z poplatků tak nemusí přispívat na služby, které aktivní obchodníci nevyužijí, a může se zaměřit jen na to nejdůležitější – aby byl jakýkoliv instrument kdekoliv na světě nakoupen nebo prodán v daný okamžik, za danou cenu.

Češi na nízké ceny slyší a zejména ti mladší houfně k DeGiro přecházejí. Více než 85 % jejích klientů je pod 45 let. Zajímavostí je, že opět minorita vítězí, jelikož starší klienti jsou v investování v průměru úspěšnější než ti mladší.

Celý report společnosti DeGiro recenze najdete ZDE.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Klid před bouří na trhu s kryptoměnami?
    Tržní kapitalizace trhu s kryptoměnami opět klesla pod 1 bilion dolarů a největší burza NFT OpenSea v poslední době zaznamenala rekordní poklesy tokenů. Po několika dnech poklesů vstoupily kryptoměny do dvoudenního období konsolidace, přičemž silný dolar vyvíjí tlak na riziková aktiva:
  • Klid před novými inflačními čísly
    Dolar se minulý týden posunul z mnohaletých maxim. Zdá se, že v poslední době na dolar působily tři faktory. Za prvé, snížení amerických výnosů, protože trhy považují za stále méně pravděpodobné, že by Fed v nejbližší době stanovil cenu za další zvýšení úrokových sazeb. Za druhé, celkové oživení rizikového sentimentu, který je nyní pro bezpečný dolar jednoznačně negativní.
  • Klid v Evropě rychle pominul
    Německo jako poslední ze 17 členských zemí eurozóny dnes definitivně ratifikovalo záchranný fond ESM...
  • Klienti bank budou plně podpořeni, Fed neměl na výběr
    „Americká vláda obnoví nepojištěné vklady v plné výši všem klientům zkrachovalých bank, což vyvolává kritiku a zároveň i úlevu, “ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • KLIENTI DEGIRO ŘÍKAJÍ ANO ZŮSTÁNÍ V EVROPSKÉ UNII
    V návaznosti na aktuální situaci v Řecku udělala společnost DEGIRO průzkum klientského mínění. 60,79 % klientů společnosti...
  • Klienti Equa bank investovali do fondů miliardu korun
    Zájem o investování prostřednictvím Equa bank dlouhodobě roste a v posledních týdnech se ještě zvýšil. Počátkem května tak dosáhla tržní hodnota investic klientů Equa bank hranici jedné miliardy korun. Banka vychází tomuto zájmu vstříc a až do konce června umožňuje investovat do všech fondů, které nabízí, bez vstupního poplatku.
  • Klienti kanadské burzy kryptoměn chtějí exhumovat jejího majitele
    Klienti zkrachovalé kanadské finanční společnosti QuadrigaCX, která byla považována za největší kanadskou burzu kryptoměn, žádají o exhumaci zesnulého zakladatele a majitele firmy Geralda Cottena. Chtějí tak podle serveru Independent prověřit podezřelé okolnosti Cottenovy smrti. Cotten byl totiž jediný, kdo znal přístupové údaje k uloženým digitálním penězům v hodnotě 180 milionů kanadských dolarů (3,1 miliardy korun), firma proto zbankrotovala.
  • Klienti Pražské plynárenské by měli být obezřetní. Společnost je ve finanční tísni
    Pražská plynárenská od června opět zdražuje. Tentokrát si připlatí, a to hned o 39 procent, část jejích zákazníků, kteří využívají ceník Standard. Společnost přitom zvedala ceny také v dubnu a předtím na přelomu roku. Takováto série zvedání cen, která následují poměrně krátce po sobě, není zcela standardní. Představuje indicii, že se Pražská plynárenská ocitá v obzvláštní finanční tísni.
  • Klienti privátního bankovnictví Raiffeisenbank mohou v nových fondech investovat do smysluplné budoucnosti
    Raiffeisen investiční společnost rozšiřuje nabídku investičních řešení pro klienty privátního bankovnictví Raiffeisenbank (FWR) o nový udržitelný fond kvalifikovaných investorů FWR Strategy 45 ESG.
  • Klienti Sberbank CZ dostanou zpět úplně všechny své úspory, do posledního haléře, a na své si přijde i Kraj Vysočina. To vše za peníze České spořitelny
    Dnes spadl kámen ze srdce klientům padlé banky Sberbank CZ. Její insolvenční správkyně Jiřina Lužová dnes podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o smlouvě budoucí na koupi úvěrového portfolia banky v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun. Česká spořitelna je tak na cestě k získání nejhodnotnější části majetku Sberbank CZ. Kupní cena činí lehce přes 41 miliard korun.
  • Klouzavý průměr: pomocník pro určení trendu
    Klouzavý průměr je hladina v grafu, která je počítaná jako průměrná cena X cenových úseček zpětně. Vykresluje se jako linie a slouží jako plovoucí support nebo rezistence úroveň. Supporty a rezistence jsme popisovali v minulém článku. Jednoduchý klouzavý průměr a exponenciální klouzavý průměr jsou dva nejběžnější zástupci. Tento indikátor se často kombinuje s jinými, jako je kupř. RSI nebo MACD.
  • Klub neposlušných sa rozširuje. Spread medzi nemeckými a portugalskými dlhopismi je na dvojročných maximách
    O Portugalsku sa už niekoľko mesiacov hovorí, že je z najhoršieho von. Avšak rozhodnutia politikov a centrálnych bánk ...
  • Kľúčová miera inflácie FEDu je najvyššie od roku 2012. Dolár posilňuje.
    Z USA dnes dorazili júlové čísla osobných príjmov a výdavkov. Ich medzimesačné headliny dopadli podľa očakávaní, medziročné zmeny však ukázali zaujímavé veci.
  • 🗓Kľúčové ADP dáta pre zlato🥇
    Kľúčové makro dňa - údaje o zamestnanosti ADP za jún – sú naplánované na 14:15. Táto správa je dôležitou a poslednou poznámkou pred zverejnením oficiálnej správy o pracovných miestach v USA v piatok (14:30). Je však potrebné poznamenať, že ADP mal dosť zlé predikčné schopnosti NFP. Očakáva sa však ďalšie prudké zvýšenie zamestnanosti. Lepšie ako sa očakávané dáta môžu mať pozitívny vplyv na USD, čo môže vyvíjať určitý tlak na ceny zlata. Kľúčová podpora pre zlato sa nachádza v oblasti 1 750 dolárov. Slabšie ako očakávané dáta môžu zlato podporiť. Krátkodobý odpor možno nájsť pri 61,8% retracemente.
  • Kľúčové body volebnej noci v USA
    Prvé volebné miestnosti v USA sa otvorili dnes o 12:00 a hlasovanie v niektorých štátoch sa neskončí skôr ako v stredu 7:00. Neznamená to však, že budeme musieť čakať tak dlho, aby sme zistili, kto pravdepodobne zvíťazí vo voľbách. Predbežné výsledky štátov by mali byť zverejnené hneď po ukončení hlasovania. Nižšie nájdete čas uzatvorenia volebných miestností v kľúčových štátoch:
  • Kľúčové body zo zasadania FOMC
    USD počas Powellovho rozhovoru oslabil, keďže predseda Fedu povedal, že zvýšenie sadzieb o 75 bp zatiaľ nie je na stole. To následne zvýšilo ceny zlata. GOLD testuje 23,6% retracement nedávneho pohybu smerom nadol, pričom sa obchoduje o 1% vyššie.
  • Kľúčové body z Powellovej tlačovky
    Trhové pohyby počas tlačovej konferencie boli pomerne malé a vo veľkej miere išlo o vymazanie predchádzajúcich pohybov, ktoré nastali po rozhodnutí o MP. Americký dolár vymazal zisky a EURUSD sa teraz obchoduje tam, kde sa obchodoval pred oznámením rozhodnutia FOMC. Americké indexy vymazali väčšinu strát po rozhodnutí, ale S&P 500 sa naďalej obchoduje o niečo nižšie. Zlato sa začalo zotavovať z poklesu, keď americký dolár začal oslabovať. V súčasnosti sa zlato obchoduje nad úrovňou pred rozhodnutím. Kľúčovým poznatkom z dnešného zasadnutia FOMC je, že kvantitatívne uťahovanie môže začať na májovom zasadnutí a že nemožno vylúčiť zvýšenie sadzieb o 50 bázických bodov už v máji.
  • Kľúčové témy roku 2011 na FX podľa TRIMBroker I.
    V roku 2011 b finančnými trhmi mohlo hýbať niekoľko kľúčových problémov a stále preferujeme pok...
  • Kľúčové témy roku 2011 na FX podľa TRIMBroker II.
    3. rizikovou oblasťou číslo tri by mohol byť vývoj komunálnych dlhopisov v USA, nie je ži...
  • Kľúčové témy roku 2011 na FX podľa TRIMBroker III.
    Pri sumarizácii rizikových ohnísk pre rok 2011 by sme ich mohli zhrnúť do užšieho výberu: najrizik...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024