Čtvrtek 18. duben 2024 12:06
reklama
FTMO král
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
CapXmaster

Čína vyděsila finanční trhy. Panika zatím ale není na místě

26.08.2015 14:05  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Po krátké pauze se v Číně znovu zbláznily akciové trhy. Zatímco ale červnový výprodej evropské a americké burzy blahosklonně ignorovaly, současný pád zdá se zasáhl i je. Americký S&P500 ztratil za pouhých pět obchodních seancí 11 % a volatilita amerických akcií vystoupala na nejvyšší úrovně od finanční krize roku 2009. Co se na trzích děje a může to mít závažnější dopad i na zbytek světa?

Čína je prostě Čína

Budeme-li se snažit škatulkovat Čínu podobně, jako západní ekonomiky, ošklivě se spálíme. Čína je prostě jiná a je potřeba ji tak brát. Jednou z charakteristických vlastností tamního akciového trhu je to, že je vzhledem k HDP relativně malý a má jen velmi málo společného se situací v reálné ekonomice. Od poloviny minulého do poloviny tohoto roku vzrostl šanghajský akciový index o 150 % a varování před bublinou přicházela jako na běžícím pásu. Byla oprávněná. V červnu ztratily čínské akcie 30 % a situaci začala řešit vláda s centrální bankou. Snižovaly se sazby, zakazoval se short-selling, zakládaly se státní fondy, které měly za úkol nakupovat čínské akcie. Pomohlo to ale jen na chvíli a od minulého týdne jsou akcie znovu pod tlakem. Od poloviny roku tak šanghajský index ztratil více než 40 %, což se někomu může zdát hodně. Meziročně je ale šanghajský index výše o 35 % a stále tak patří mezi nejvýkonnější indexy na světě. Situace se tedy normalizuje. Nic víc, nic míň.

Untitled1

Ekonomika je problém. Ten se ale zatím nezvětšuje

Skutečným rizikem pro trhy není dění na čínském akciovém trhu, ale dění v čínské ekonomice. Důvod je jednoduchý. Čína je ekonomický obr a její problémy se týkají celého světa. Mírné zpomalení pocítí především obchodní partneři. Německo bude méně vyvážet, což se odrazí na jeho růstu, který bude následně ovlivňovat růst v celé Evropě atd. Postupné zpomalování čínské ekonomiky dnes skutečně pozorujeme, ale je zatím relativně mírné, takže je v Evropě i v USA úspěšně kompenzováno růstem domácí poptávky. Světlou stránkou čínského zpomalení jsou navíc levnější komodity, které tento negativní šok částečně kompenzují a tak je dopad na Evropu i USA zatím jen velmi mírný.

Co kdyby Čínu přeci jen zasáhla krize? 

V případě výrazného zpomalení by měl ale svět problém. Zpomalení čínské ekonomiky se totiž projeví nejen na zahraničním obchodě, ale i ve finančním sektoru. Zatímco v roce 2007 měly evropské banky rozpůjčováno v Číně 200 mld. dolarů, dnes je to 550 mld., což je více než dvojnásobek toho, co dlužilo Řecko evropským bankám před tím, než jeho dluh odkoupily ECB, MMF a evropské záchranné fondy. Část těchto úvěrů by zřejmě byla ztrátová a banky by musely začít vytvářet rezervy ke krytí ztrát. Čím větší ztráty, tím větší šance, že se banky dostanou do problémů a že je bude muset zachránit stát. Čínský bankovní sektor ale zatím žádné výrazné zhoršení úvěrového portfolia nehlásí, a přestože je rizik z dlouhodobého hlediska plno, žádná podobná krize dnes v Číně momentálně nevzniká.

Pokud tedy Čína zatím není problém, proč ten výprodej v Evropě a v USA? 

Tohle je asi největší záhada, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Čína je rozhodně rozbuškou. Také v USA a v Evropě byly ale akcie relativně drahé. Většina indexů se letos dostala na svá maxima a například německý DAX se letos vyhoupl nad 12 000 euro, takže během prvního čtvrtletí vyrostl o 28 %. Je tedy odkud padat. Svou roli zřejmě sehrál i strach ze zvyšování úrokových sazeb v USA a nezapomínejme ani na psychologii trhu, který holt čas od času dělá pohyby, jež jsou po všech stránkách přehnané. Koneckonců, i jeden z nejsilnějších býčích trhů (1985 – 1999) má uprostřed obří korekci v podobě černého pondělí z října 1987. Tato korekce zůstala přitom zcela bez ekonomických následků.

Untitled

Účelem toho článku ale není snaha o bagatelizaci rizik. Čína má rozhodně své problémy, které se roky kumulují prostřednictvím dlouhodobě uvolněné měnové politiky a centrálně řízené úvěrové expanze. Zatím však stále platí, že má vláda s centrální bankou situaci pevně pod kontrolou a má rozhodně k dispozici nástroje, kterými může velmi rychle a účinně dalšímu ekonomickému zpomalení zabránit. Výprodej na čínském akciovém trhu je proto izolovaný fenomén, který, stejně jako dřívější růst akcií, s ekonomickou situací v zemi až tolik nesouvisí.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čína váhá s dalším jednáním se Spojenými státy
    Americké akcie včera zkorigovaly část ztrát z předchozích dnů. Průmyslový Dow Jones si polepšil o 0,8 %, S&P 500 vzrostl o 0,9 % a technologický Nasdaq přidal 1,0 %. Optimismus na trhy přivál Donald Trump, který zmírnil svoji ostrou rétoriku ohledně obchodní politiky, když oznámil záměř, že pozdrží zavedení dovozních cel na auta o šest měsíců. Dařilo se tak všem sektorům. Přes jedno procento si polepšili těžaři a zpracovatelé komodit, finanční domy nebo prodejci spotřebního zboží.
  • Čína varovala USA před důsledky vměšování se do vnitřních záležitostí, trh mírně ztrácí
    Přestože se včerejší seance na trzích vydařila, dnešní ráno je opět spíše lehce nervózní. Mohou za to hlavně zprávy z Číny, kde tamní ministr zahraničních věcí vydal prohlášení, ve kterém varoval USA před vážnými (blíže nespecifikovanými) následky toho, pokud se budou vměšovat do citlivých vnitřních otázek celistvosti Číny. Narážel tím na včerejší rozhodnutí Sněmovny reprezentantů, která schválila návrh zákona, podle kterého mají USA na roční bázi přezkoumávat, zda je Hong Kong dostatečně autonomní a pole toho následně posuzovat jeho speciální obchodní status, který má s USA uzavřený.
  • Čína ve hře o globální fragmentaci
    Článek se zabývá čínskou strategií, která usiluje o vytváření aliancí a bloků a zároveň se snaží o globalizaci, aby si zajistila přístup na trhy a ke zdrojům. Čína se aktivně snaží uzavírat dvoustranné dohody a regionální ekosystémy, aby rozšířila svou sféru vlivu a pojistila si své postavení.
  • Čína velmi těžce restartuje ekonomiku
    Čína se zvolna snaží opět nastartovat ekonomiku. Miliony lidí se ale bojí utrácet nebo vůbec nechtějí vycházet ven. Uzavřené továrny a obchody jsou v zemi od ledna.
  • Čína verzus GrExit. Kde hledat větší riziko pro trhy?
    Trochu perspektivy k porovnání témat GrExitu a paniky na čínském akciovém trhu. Když v letech 2010 - 2012 hrozilo, že Řecko zbankrotuje...
  • Čína vítá podporu, Japonsko zklamala ekonomika. Evropa v lehce pozitivní náladě
    Vstup do nového týdne se povedl čínskému trhu. Pozitivně je vnímáno stále zpomalující rozšiřování nákazy koronavirem a investory naladily i zprávy z čínské vlády, která plánuje začít s cíleným snížením daní či poplatků v zájmu podpory ekonomiky. Naproti tomu restriktivní opatření v nejpostiženější provincii Hubei se dál utáhly.
  • Čína v jednání s USA prozatím pokračovat nehodlá
    Spor mezi USA a Čínou zůstává i nadále v centru všeho dění. Nejnověji si pozornost médií v této otázce získalo vyjádření Čínské strany, která nehodlá pokračovat v jednáních, a to minimálně do doby, než USA přestanou vyhrožovat dalším navyšováním cel v případě, že jednání nedopadnou podle představ Spojených států. Tato zpráva dnes ráno zvýšila rizikovou averzi na trzích a dostala pod tlak čínské akciové indexy, které tak nedokázaly zareagovat na včerejší růst na Wall Street. Vzhledem k tomu, že podle Stevena Mnuchina USA nemá naplánována žádná další jednání s Čínou, zdá se, že obě země za pár týdnů skutečně pocítí plný dopad nedávno zavedených cel.
  • Čína v obchodní válce s USA vytahuje dosud nepoužité zbraně, burzy se hroutí
    Peking v obchodní válce s USA řádně přitvrzuje. Poprvé od roku 2008 nechává čínskou měnu, renminbi, oslabit nad úroveň jejích sedmi jednotek za jeden americký dolar.
  • Čína v reakci na americká cla oslabuje jüan a zastavuje zemědělský dovoz z USA
    Peking reaguje na plán Washingtonu uvalit na čínské zboží další cla. Čína nechala domácí měnu jüan oslabit na nejnižší hodnotu za více než 10 let.
  • Čína vsádza na EURo
    Čínsky premiér Wen cez víkend potvrdil záujme čínskej strany o podporu európskeho vládneho dlh...
  • Čína vyhlásila vojnu komoditným menám
    Po tom ako minulý týždeň čínska strana opätovne navŕšila povinné minimálne rezervy veľkým bankám o 50 b...
  • Čína vylekala dolarové býky i trh s dluhopisy, na celkově pozitivním klima se na trzích ale ani dnes nic nemění
    Po dvou velmi klidných seancích se dnes začíná na finančních trzích znovu něco dít. Nemůže za to ale klasické makro, nýbrž dopolední zpráva agentury Bloomberg, která přišla se zajímavým komentářem podle kterého zástupci Číny uvažují i snížení objemu nakupovaných amerických státních dluhopisů, nebo dokonce o jejich úplnému zastavení. Důvodem má být skutečnost, že již nejsou tak atraktivní jako v minulosti. Komentář není oficiálním vyjádřením čínské strany a Bloomberg cituje pouze nejmenované zdroje z řad čínských úředníků. Reakce na trzích na sebe ale i tak nenechala dlouho čekat a dnešní price action je prakticky na všech finančních aktivech touto zprávou ovlivněna přinejmenším skrze slábnoucí dolar. Ten se dostal po zveřejnění této zprávy pod prodejní tlak a přiblížil se zpět ke hranici 1,20 EURUSD. Mírnou korekcí si pak prošly také americké dluhopisové výnosy, které v případě desetiletých splatností rostou na 2,58 %.
  • Čína vylepšuje náladu na trzích. Je otevřena dohodě i po posledních amerických sankcích
    Dopoledne sledujeme v Evropě růst akcií, který nyní nabírá na obrátkách. Nejzřetelnější je to v Německu, kde index DAX přidává 1,3 procenta. Naopak dluhopisy ztrácejí při růstu výnosů do 3 bodů a zestrmování křivek. Euro se zvedá na 1,0980, poté co včera odpoledne spadlo. Zlato se drží mírně výš než včera s podporou slabšího dolaru.
  • Čína vyrába na sklad
    MMF včera konečne zverejnil nižší výhľad rastu svetového HDP na rok 2013, hoci ako to už býva, všetci ma...
  • Čína začala protimonopolné vyšetrovanie spoločnosti Alibaba Group
    Akcie spoločnosti Alibaba (BABA.US) sa prepadli o viac ako 8,00% po tom, čo čínsky regulátor trhu začal s vyšetrovaním údajných protisúťažných praktík vo firme zaoberajúcej sa elektronickým obchodom. Štátna správa pre reguláciu trhu dnes oznámila, že vyšetruje Alibabu kvôli jej politike „výberu jednej z dvoch“, v rámci ktorej sú obchodníci nútení predávať výhradne na Alibabe a preskočiť konkurenčné platformy JD.com a Pinduoduo.
  • Čína začala umelo posilňovať menu. Aktuálne je na sedemmesačnom maxime
    Nie je to však prirodzeným trhovým vývojom. Čínska centrálna banka (ďalej PBOC) aktuálne fixuje juan na kôš 21 mien, v ktorom majú hlavné slovo dolár (22,4%), euro (16,3%), jen (11,5%) a kórejský won (10,8%). Tieto štyri meny, plus meny naviazané na dolár, tvoria zhruba dve tretiny z koša, voči ktorému PBOC fixuje kurz juana. A za posledný týždeň z týchto štyroch mien voči juanu posilnil jedine jen, a aj to len mierne (o 0,12%). Čiže aktuálne pohyby na juane nie sú výsledkom pohybov mien v „juanovom“ koši.
  • Čína začíná být znovu miláčkem býků na komoditním trhu
    Duben sice ještě neskončil, ale zatím to vypadá, že bude pro akciové indexy velmi úspěšný. Situaci výrazně pomáhají ne...
  • Čína zahájila výstavbu největšího projektu obnovitelné energie v poušti
    Čína zahájila v poušti ve své autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko výstavbu projektu obnovitelných zdrojů energie za 80 miliard jüanů (261 miliard Kč). Projekt je celosvětově největším v oblasti obnovitelných zdrojů v poušti a má Číně pomoci dosáhnout ambiciózních klimatických cílů. Oznámila to dnes společnosti China Three Gorges Group, která je jedním ze dvou stavitelů.
  • Čína zachraňuje európsku dlhovú párty
    Počas dnešnej ázijskej seansy sme videli návrat &...
  • Čína zatiaľ len uberá nohu z plynu, problém príde, keď bude musieť stlačiť brzdu
    Dnes vyšli z Číny dôležité čísla, ktoré potvrdili spomalenie jej ekonomiky. A keďže sa stretávam z názormi, že Čína je...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani