Čtvrtek 28. březen 2024 16:51
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani

USA: CPI (07), Zápis Fedu (28.-29.07.)

19.08.2015 11:55  Autor: HighSky Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

14.30 SEČ - USA: CPI (07 2015, m/m,%)   14.30 SEČ - USA: CPI bez  cen potravin a energií (07 2015, m/m,%)
Očekávání
: 0,2%                                             Očekávání: 0,2%
Předchozí:  0,3%                                              Předchozí:  0,2%

14.30 SEČ - USA: CPI (07 2015, y/y,%)      14.30 SEČ - USA: CPI bez  cen potravin a energií (07 2015, y/y,%)

Očekávání:0,2%                                               Očekávání: 1,8%
Předchozí:  0,1%                                              Předchozí:  1,8%

Dlouhodobě podprůměrné produkční i spotřebitelská inflace v posledních měsících slábly, značně se totiž projevil propad volatilních cen ropy a energií, respektive benzínu (na které má centrální banka minimální vliv). Meziroční stagnace cen samozřejmě neodpovídá cíli Fedu 2 %. V tuto chvíli relevantnější meziroční jádrová inflace (růst cen bez cen potravin a energií), ať už produkční či spotřebitelská, je taky pod cílem centrální banky, v případě spotřebitelských cen jen mírně. Fed navíc dosud sníženou inflaci zatím považuje za neznámou a je pro něj zdroj nejistoty nežli jednoznačně nepříznivý jev. Taky předpokládá návrat inflace k 2,0 %. Momentální slabost inflace tak v rozhodování monetární politiky v současnosti nemá největší váhu a zřejmě nezabrání zvyšování hlavní úr. sazby. Na druhou stranu nízká inflace oslabuje dlouhodobou strategii centrální banky zvyšovat úr. sazby. Zvyšování tak proto může být menší. 

20.00 SEČ – USA: Zápis ze zasedání Fedu monetární politiky 28.-29. červenec:

Fed na zasedání 28.-29. července podle očekávání i své dřívější indikace nezměnil cíl pro hlavní úr. sazbu. Fed v klíčovém komentáři k rozhodnutí příliš nepřekvapil a prakticky neučinil žádné významné změny vůči tiskové zprávě k předchozímu rozhodnutí monetární politiky z 16.-17. června.

Důvodem odkladu případně pomalejšího a menšího zvyšování hlavní úr. sazby hlavně slabší ek. výkonnost datující celé první pololetí, hlavně první čtvrtletí. Zůstává ale otázkou, nakolik Fed vzhledem ke slabším ek. datům skutečně ustoupil z jestřábí rétoriky a plánů zvyšování úr. sazeb. Komentáře stále celkově potvrzují vyčkávání na nejvhodnější okamžik startu zvyšování úr. sazeb a tedy jestřábí Fed, tedy tendenci k vyšším úr. sazbám, jakmile růst ekonomiky zesílí. Vedle momentální ek. slabosti je důvodem opatrnosti Fedu se zvyšováním úroků taky např. trvale nízká inflace včetně svého jádra (bez cen potravin a energií). Nízká inflace zůstává pro Fed zdrojem nejistot a rozdílných pohledů na její další vývoj.

Na druhou stranu stále platí, že Fed pokračuje v cestě k vyšším úr. sazbám. Fed dlouhodobě hodlá úr. sazby zvyšovat zejména kvůli dlouhodobým nebezpečím nepřirozeně nízkého tržního ocenění rizika (úr. sazeb) a stability finančních trhů. Umožňuje to i dlouhodobě příznivý vývoj, resp. solidní růst ekonomiky a trhu práce s tím že v posledních čtvrtletích zrychluje zatím stále mírný růst mezd, navíc některé ukazatele přes současnou slabost naopak naznačily solidní výkonnost (např. růst aktivity služeb akceleruje na velmi silnou úroveň, spotřebitelský sentiment je solidní).

Ještě více než v minulosti tak platí, že další vývoj úr. sazeb rozhodnou aktuální ek. data.  Momentální nepřesvědčivá ek. aktivita by měla časem posílit vzhledem k dočasnosti odstávek fungování v přístavech na západním pobřeží a s tím, jak se časem projeví vyšší výdaje firem a domácností kvůli poklesu cen ropy, trvajícímu optimismus firem, který se projevuje zvyšováním zaměstnanosti. V klíčovém posouzení konfliktu makroekonomických cílů, kdy nízká inflace volá po nízké a expandující trh práce s rašícím růstem mezd po vyšší hlavní úr. sazbě se zdá, že trh práce má momentálně větší váhu. Navíc Fed očekává návrat inflace k 2,0%. To naznačuje spíše dřívější zvyšování hlavní úr. sazby.

Fed dle většiny členů FOMC (15 ze 17) zamýšlí zvýšení hlavní úr. sazby letos na 0,25-1,00%, na konci roku by dle Fedu měla být ve výši 0-2,0 %. Při pravděpodobnějším scénáři normalizace inflace k 2,0 % a udržení solidního růstu ekonomiky a trhu práce lze předpokládat zahájení jejího zvyšování pravděpodobně od září.

Dopad událostí na trhy: Data snížené inflace jsou obecně pro akcie, dolar a zlato nepříznivá, jsou ale příznivá pro dluhopisy. Dlouhodobá tendence k vyšším úr. sazbám ale je příznivá pro dolar, nepříznivá pro zlato a dluhopisy. Čím pomalejší cesta k vyšším úrokům, tím lépe pro akciový trh.

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • USA a Velká Británie zakázaly ropu z Ruska. Blíží se další ropná krize?
    Od poslední analýzy na Exxon Mobil se zase situace na ropném trhu o něco změnila. Velká Británie a USA oznámily své plány na embargo ruské ropy v důsledky války na Ukrajině. To může mít vliv na další růst ceny ropy. Ten navíc způsobuje zvýšení inflace a má vliv na snížení hrubého domácího produktu. Jak by na tuto situaci mohl zaregovat Fed?
  • USA a vyšší cla na čínské zboží
    Americký prezident Donald Trump naplnil, co slíbil. Uvalil na Čínu za porušení dohod vyšší cla na čínské zboží za 200 miliard dolarů ročně. Peking nyní chystá odvetu a obchodní válka pokračuje.
  • USA: Ceny domů rostou v klíčových městech druhý měsíc v řadě, kvartální vývoj nejsilnější za 6 let. Důvěra zklamala
    Realitní trh ve Spojených státech potvrzuje své oživení. Červnový index cen dom...
  • USA cílí na Írán, ale následky ponesou i velcí dovozci ropy
    Napjaté vztahy mezi USA a Íránem gradují stále více a více. Zhoršily se poté, co se loni v květnu americký prezident Donald Trump rozhodl odstoupit od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu a v listopadu 2018 obnovil protiíránské sankce. Osm zemí však dostalo šestiměsíční výjimku, jejíž platnost již za pár dní skončí. Bílý dům v pondělí oznámil, že prodloužení termínu neplánuje a reakce trhů na sebe nenechala čekat.
  • USA: Co nás čeká v tomto týdnu; zabydlí se S&P 500 nad 1100 body?
    Ačkoliv americké trhy zavřely minulý týden přes procento v červených číslech, dokázaly se v druhé polovině týdne ko...
  • USA: CPI (červen), povolení/zahájení staveb domů (červen)
    Dlouhodobě podprůměrné produkční i spotřebitelská inflace v posledních měsících slábly, značně se totiž projevil propad volatilních...
  • USA: CPI, Delta Air Lines, BofA, Wells Fargo
    Produkční i spotřebitelská inflace v posledních kvartálech slábly, značně se totiž projevuje propad volatilních cen ropy a energií, respektive benzínu...
  • USA: CPI, Indexy průmyslu NY, Philadelphie
    Podprůměrné produkční i spotřebitelská inflace v posledních kvartálech slábly, značně se totiž projevuje propad volatilních cen ropy a energií...
  • USA: CPI (květen), Index Fedu Philadelphie (červen) opět nízké?
    Dlouhodobě podprůměrné produkční i spotřebitelská inflace v posledních měsících slábly, značně se totiž projevil propad volatilních cen ropy a energií...
  • USA: CPI, Povolení/Zahájení staveb domů
    Produkční i spotřebitelská inflace v posledních kvartálech slábly, značně se totiž projevuje propad volatilních cen ropy a energií, respektive benzínu...
  • USA: Čeká se dynamický růst regionální ek. aktivity
    Index zaměstnaneckých nákladů za druhé čtvrtletí  (14.30 SEČ) a zejména index nákupních manažerů Chicaga (15.45 SEČ...
  • USA: Čeká se solidní růst zaměstnanosti a síla služeb
    Přestože růst zaměstnanosti za srpen citelně zaostal za očekáváním, data příliš nezměnila trend solidního růstu zaměstnanosti. Míra nezaměstnanosti...
  • USA čelia druhej vlne koronavírusu
    Akciové indexy sa koncom minulého týždňa spamätávali z prudkých poklesov, ktoré boli spôsobené obavami z druhej vlny šírenia koronavírusu v USA, keďže niektoré štáty pristúpili predčasne k uvoľňovaniu opatrení a zaznamenali nárast nových prípadov. Medzi ohrozené štáty patria napríklad Texas, Florida a Kalifornia.
  • USA: Červnový Index ISM služeb opět solidní?
    Trh čeká vzestup indexu a tím i solidního růstu aktivity služeb. V květnu index oslabil a tím růst aktivity služeb. Hlavní podindexy ukazatele...
  • USA: Červnový PPI a červencový Index Fedu New Yorku stále slabé?
    Dlouhodobě podprůměrné produkční i spotřebitelská inflace slábnou, v posledním roce se značně projevuje citelně slabší ropa a ceny energií...
  • USA/Čína obchodní bilance
    Prezident D. Trump se svým týmem, od inaugurace, podnikl kroky proti rozšiřování amerického obchodního deficitu se zbytkem světa, zejména s Čínou. Americké ministerstvo obchodu v posledních letech výrazně zrychlilo vyrovnávací a antidumpingové šetření týkající se obchodních praktik v oblasti obchodu a mnoho z nich se týkalo čínského exportu do USA – čínském zboží, po letech nerespektovaní patentů, obchodních ochranných známek a trademarků proniká dále do celého světa díky výrazné podpoře čínské vlády, která (podpora) rozděluje pohled teoreticích ekonomů na danou věc, nebo%t jedni spatřují v ochotě dotovat zboží v exportních destinacích s výrazně sníženou cenou jako pozitivum (spotřebitelé de facto ušetří přesně tolik, kolik činí vládní podpora) a druhá strana naopak tyto praktiky kritizuje a poukazuje na neschopnost domácích producentů dlouhodobě konkurovat takto supportovanému zboží.
  • USA dají výtěžek ze zabaveného íránského nákladu obětem terorismu
    USA použijí výtěžek z prodeje zkonfiskovaného nákladu íránských tankerů na pomoc obětem terorismu. Oznámil to Elliott Abrams, který na americkém ministerstvu zahraničí zodpovídá za agendu týkající se Íránu a Venezuely. USA zabavily náklad čtyř íránských tankerů s benzinem určeným právě Venezuele, informovala agentura AP. Bylo na nich 11 milionů barelů s pohonnými hmotami, které USA prodaly.
  • USA dnes příjemně překvapily
    Počet lidí v USA žádajících o podporu ubylo Skvělá zpráva přišla dnes z amerického trhu práce. Počet nov...
  • USA dnes slaví svátek, Evropa se připravuje na řecké referendum; analýza amerického dolaru (BOSSA USD) a EUR/AUD
    Mezinárodní měnový fond (MMF) ve čtvrtek ve své zprávě o udržitelnosti řeckého dluhu varoval, že země bude potřebovat prodloužit...
  • USA dochází ropa
    Republikánští zákonodárci navrhli zvýšit těžbu ropy v USA, protože rychle se zhoršující geopolitická situace na Ukrajině ohrožuje zabezpečení energetických toků.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster