Čtvrtek 28. březen 2024 18:59
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Investoři v obavách kvůli Řecku? Ani náhodou! Sázky na akcie rostou.

23.06.2015 13:30  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropští lídři intenzivně jednají již několik týdnů ohledně Řecka, na evropském kontinentu se uskutečnilo mnoho mimořádných schůzí, summitů či jednání, jejichž ústředním tématem byla právě situace na balkánském poloostrově. Řecko je téma číslo jedna a plní titulní stránky ekonomických periodik a zpravodajských webů. Jedná se však skutečně o problém, který může mít hluboké a dalekosáhlé ekonomické důsledky, nebo jsme svědky spíše politického souboje cti?

Poslední průzkum společnosti Barclays ukazuje, že investoři jsou pozoruhodně klidní, co se týče následků potenciálního Grexitu. Průzkum mezi 900 investičními odborníky z minulého týdne ukázal, že pouze necelých 20 % respondentů považuje potenciální vystoupení Řecka z eurozóny za vážný strukturální problém s celosvětovými následky. Na druhé straně figuruje více než polovina dotázaných, kteří si myslí, že dopad bude minimální. Řecko je podle nich malé na to, aby způsobilo globální vlnu pesimismu na trzích. Ty mají podle těchto 50ti procent dotázaných vytvořené dostatečné mechanismy k obraně proti důsledkům Grexitu.

tab2 

Čeho se ale investoři ve dvanáctiměsíčním horizontu obávají, když ne historicky prvního vystoupení jakékoli země z evropské měnové unie? Na prvním místě jednoznačně vévodí obavy o zpomalení čínského růstu a o zadrhávající se trhy emerging markets. Tyto obavy umocnil čínský index Shanghai Composite v průběhu minulého týdne, kdy odepsal více než 13 % (největší týdenní pokles za více než 3 roky). Na druhém místě (vcelku překvapivě) se umístily obavy o udržení tržní likvidity. Pouze 16 % respondentů se také vyjádřilo, že vidí jisté riziko v politice Fedu, který bude pomalu ustupovat od extrémně akomodativní měnové politiky.

tab 

Další zajímavá (ikdyž ne příliš překvapivá) čísla přinesla část průzkumu zaměřující se na konkrétní instrumenty. Drtivá většina investorů se postavila na stranu býčího akciového trhu (46 %) a potvrzují tak naši domněnku. Naopak nejméně býků přitahuje dluhopisový trh (10 %). V přibližně stejných intencích se pohybují sázky na zmíněné emerging markets a komodity. Zde se v Barclays zaměřili zejména na zlato a ropu. Drahý kov vidí podle průzkumu naprostá většina investorů v pásmu 1 100 – 1 250 USD za unci, což není příliš překvapivé. Při současných cenách kolem 1 180 USD za trojskou unci se jedná jen o minimální volatilitu na obě strany. Podobná je situace u ropy. Zde je největší koncentrace odhadů ceny v následujícím roce v pásmu 55 – 70 USD za barel (při současné ceně WTI při 61 USD za barel).

Domněnku, že se vytrácí deflační očekávání a investoři se začínají připravovat na inflaci, potvrzuje graf níže. Je z něj patrné, že za posledního tři čtvrtě roku se pohled na růst cen otočil o 180°. Poprvé za tři kvartály tak očekáváná inflace v následujících 12-24 měsících hraje prim a deflaci investoři upozaďují.

stat

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Investoři spojují své síly, aby pomohli zastavit krizi námořní dopravy
    85 investorů s aktivy v kumulativní hodnotě přes 2 biliony dolarů, spravovanými společností Fidelity International, spojilo své síly, aby naléhavě řešili rozvíjející se humanitární krizi na moři a zachovali tak udržitelnost globálních dodavatelských řetězců.
  • Investoři stále s napětím čekají na detailnější závěry ze schůzky USA-Čína
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování poklesem. Index Dow Jones ztrácí 0,4 %, S&P 500 klesá o 0,8 % a technologický Nasdaq oslabuje o 0,7 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejméně daří výrobcům luxusního zboží (-1,2 %) a telekomunikačním firmám (-1 %). V zelených číslech se pohybuje pouze odvětví utilit, které posiluje o 0,3 %. Investoři s napětím očekávají detailnější vyjádření k proběhlému jednání mezi zástupci Spojených států a Číny ohledně obchodní politiky. Velmi stručné vyjádření dnes poskytlo čínské ministerstvo obchodu. Dle něj obě protistrany udělaly značný pokrok v oblasti strukturálních otázek, jako je nucený přenos technologií a práva duševního vlastnictví. Bohužel již nebylo zveřejněno, na jakých bodech se přesně obě země dohodly.
  • Investoři s vědomím blížícího se zasedání FOMC postupně uzavírají pozice
    Trhy byly přes noc stále ochotné přistoupit na riziko, ale na rozdíl od toho, čeho jsme byli svědky v poslední době, dolar tentokrát z úrovní, na kterých se pohyboval během asijského obchodování, níže neklesal. Investoři s vědomím blížícího se zasedání FOMC postupně uzavírají své pozice, jelikož probíhají bouřlivé diskuse o rozsahu nebo výši kvantitativního uvolňování, jehož oznámení se očekává. Stále existují náznaky, že ne všichni členové Fedu jsou smířeni s plánem Bernankeho a Dudleye zahltit zajíkající se ekonomiku obrovským množstvím peněz - jestřáb Hoenig to včera vyjádřil jasně. Dudley vystoupí se svými názory dnes večer a jeho komentáře si zaslouží pozornost.
  • Investoři tento týden čekají na FED zasedání
    Začátek týdne byl opět ovlivněn situací na Ukrajině, kde intenzita nadále sílí. Během páteční telefonní konference líd...
  • Investoři tento týden čekají na FED zasedání
    Začátek týdne byl opět ovlivněn situací na Ukrajině, kde intenzita nadále sílí. Během páteční telefonní konference líd...
  • Investoři Terra (LUNA) by měli zvážit tato rizika: CNBC
    Vzdělávací platforma CNBC Make It vydala vysvětlení k diskusi o možných výhodách a nevýhodách Terra (LUNA), které by investoři při držení tokenu měli zvážit.
  • Investoři ukousli část hodnoty Apple
    Americké akciové trhy se po včerejších ziscích dnes vydaly na opačnou stranu. Index Dow Jones ztrácí 2,2 %, S&P 500 klesá o 1,7 % a technologický Nasdaq odepisuje 2,3 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejvíce propadají technologické firmy (-4 %) v čele se společností Apple (-9 %). Hodnota akcií se propadla po včerejším snížení finančního výhledu společnosti pro první čtvrtletí tohoto roku. Firma nově očekává tržby ve výši 84 mld. USD (podle dřívějších odhadů měly být v rozmezí 89 a 93 mld. USD). Současně také Apple snížil odhad hrubé marže na 38 %. Společnost přisuzuje sníženou guidance několika faktorům včetně slábnoucí ekonomiky v Číně a horším než očekávaným prodejům nové řady iPhonů.
  • Investoři upínají pozornost na Varšavu. Jak se jí daří v porovnání s Prahou a Bratislavou?
    Varšava se v rámci metropolí zemí V4 stává čím dál zajímavější investiční lokalitou. Potvrzuje to i průzkum společnosti CBRE, podle kterého je právě hlavní město Polska nejpreferovanější volbou investorů zaměřujících se na realitní trh. Proč je tomu tak a proč se Varšava dostává v rámci zemí V4 do popředí investorského zájmu? V aktuální analýze se Eva Sadovská, analytička Wood & Company věnuje nejen ekonomické a životní úrovni, ale i vývoji na realitním trhu ve Varšavě, Praze, Bratislavě a Budapešti, tedy hlavních městech seskupení V4.
  • Investoři ve světě masivně přesouvají své peníze z „čistého“ do „špinavého“ průmyslu. Bublina proto ESG splaskává
    Investice do zelených technologií a ESG ve světě kolabují. Bublina splaskává. Až příliš investorů se nechalo zmámit mediálně bouřlivým roztleskáváním „čistých technologií“, kdekdo si chtěl kreslit obrázek sama sebe coby zeleně uvědomělého a budovat na tom základě PR.
  • Investoři vidí omezený dopad Omikronu na poptávku po ropě, její cena roste
    Varianta koronaviru Omikron, která by neměla působit vážné onemocnění navnadila investory, proto stoupla cena ropy. Varianta koronaviru Omikron bude mít omezený dopad na poptávku po pohonných hmotách v celém světě. Ropa Brent vzrostla o 1,3% to je 94 centů na celkových 76,09 USD za barel, po pátečním vzrůstu 1%. Americký WTI vyrostl o 1,05 USD to tvoří 1,5% a po předchozí seanci s nárůstem 1% je cena za jeden barel 72,72 USD.
  • Investoři v roce 2022 hledali bezpečná krypto útočiště, bitcoin a ether si udržely první příčky
    PRAHA - V roce 2022 se čeští krypto investoři sdružovali kolem velkých jmen, protože trh čelil značné volatilitě cen. Bitcoin si udržel první místo mezi nejvíce drženými kryptoaktivy na eToro, přičemž počet českých uživatelů eToro, kteří drží otevřené pozice, se meziročně zvýšil o 32 %, v první desítce výrazně stouply také ether (27 %) a Solana (+45 %).
  • Investoři vyčkávají na data z US trhu práce, akcie telcom pod palbou medvědů
    Akciové trhy ve čtvrteční seanci ztrácely, když investoři před dnešním vyhlášením důležitých údajů z amerického trhu p...
  • Investoři vyčkávají na hlavní zprávy z USA, zatímco Bitcoin překračuje 45 000 dolarů 
    Kryptoměnoví i manstreamoví investoři se tento týden soustředit na klíčové ekonomické zprávy z USA, sledují růst bitcoinu a sledují politické kroky Fedu.
  • Investoři vyčkávají na signály Fedu, americké akcie na ústupu
    Wall Street zahájila středeční seanci propadem. Aktuálně se americké akciové indexy pohybují kolem nuly. Další šíření varianty delta a neuspokojivá ekonomická data vyvolávají obavy z dopadů na globální ekonomiku a olej do ohně přilévají politické nepokoje v Afghánistánu i zásahy Číny do technologického sektoru.
  • Investoři využívají bitcoin spíše k diverzifikaci portfolia než jako alternativu ke zlatu: co můžeme od kryptoměny očekávat?
    Během ozbrojeného vpádu ruské armády na ukrajinské území byla ohrožena světová stabilita. Evropa a USA zavádějí četné sankce a situace se mění každým dnem. To vše se odráží v chování finančních nástrojů. Ještě před dvěma dny se zdálo, že by se bitcoin mohl stát hlavní rezervou ruské ekonomiky, a dnes už klesá pod 40 000 USD.
  • Investoři WOOD SPAC One řekli “ANO“ Footshopu. Ten by tak měl vstoupit na pražskou burzu
    Investoři společnosti WOOD SPAC One a.s. (dále „WSO“) odsouhlasili výběr cílové společnosti. Spojení WSO se společností Footshop s.r.o. (dále „Footshop“) posvětilo na valné hromadě 78,2 % hlasů. Investoři tak udělili formální souhlas k dokončení a vypořádání transakce, jejímž prostřednictvím získají 45% podíl ve společnosti. Transakce by měla být realizována (tj. Datum dokončení Byznysové kombinace by mělo nastat) do konce června. Akcie Footshopu by se pak měly stát veřejně obchodovatelné na pražské burze v průběhu léta po fúzi obou společností.
  • Investoři začali dívat na fakta a čísla.
    V úterý, akciový trh Spojených Státu ukončil obchodní seance s menším spadem hlavních indexů. Po dvou dnech růstu inde...
  • Investoři začali pohybovat o správnosti růstu akciových indexů.
    Včera akciový trh USA uzavřel obchodní seanci s mírným klesáním hlavních indexů, a index "blue chips" Dow Jones Indust...
  • Investoři začínají znovu sázet na Čínu
    Rok 2017 by mohl být rokem Číny. Myslí si to alespoň investoři, kteří začínají ve velkém sázet na to, že čínský ETF China 50, který se snaží kopírovat hodnotu šanghajského akciového indexu, v příštím roce konečně znovu poroste. Signalizuje to situace na opčním trhu, kde začíná open interest na call opcích výrazně převyšovat open interest put opcí.
  • Investoři za sebou mají rudý půlrok. Nastal čas nakupovat?
    Nejhorší za poslední půlstoletí. Takové bylo z hlediska výkonosti akciových trhů letošní první pololetí. Na vině je především druhý letošní kvartál, který udělal na burzách skutečně vítr. Za celé toto čtvrtletí jsme neviděli, že by se akcie vydaly alespoň na několik dnů, či snad týdnů výrazněji směrem vzhůru. Kam by se mohly akcie vydat nyní? Historie dává šanci na odraz vzhůru.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader