Čtvrtek 28. březen 2024 10:32
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader

Ozvěny trhu - Prostor pro růst akcií spíše v Evropě než v USA

22.05.2015 09:25  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Výsledková sezóna se blíží do finále. Z pěti set amerických firem v rámci indexu S&P 500 již svoje výsledky reportovalo zhruba 95 %. Souhrnné údaje nám však dávají smíšené signály. 72 % společností překvapilo lepším celkovým ziskem a míra tohoto překvapení (měřená průměrnou odchylkou skutečnosti od očekávání trhu) byla nejvyšší minimálně za poslední dva roky. Na druhou stranu však zklamáním byly tržby, kde jsme u více jak poloviny zaznamenali slabší úrovně. To lze vysvětlit tím, že lepší ziskovost byla ovlivněna spíše úspornými opatřeními firem než zvýšenou poptávkou po jejich produktech a službách.

Naproti tomu v Evropě byly výsledky u již reportujících firem o poznání lepší. Vyšší zisky zaznamenalo necelých 60 % a v případě tržeb se jednalo téměř o tři čtvrtiny společností. Míra překvapení je pak nejvyšší za poslední dva roky u obou sledovaných ukazatelů.

Pro nadcházející období zůstáváme opatrní ohledně budoucího vývoje ve Spojených státech. Makroekonomické indikátory v posledních měsících spíše zaostávaly za očekáváními, ať se podíváme na spotřebu domácností, průmyslovou výrobu nebo investiční aktivitu. Do jisté míry negativní roli hraje i silný dolar. Z těchto důvodů je tak prostor pro růst amerických akcií omezený, na druhou stranu určitou podporu jim může poskytnout oddalující se zvyšování úrokových sazeb.

Evropským společnostem pomáhá slabé euro, levné financování díky uvolněné měnové politice a rovněž nízké ceny ropy. Zatímco v USA předpokládáme, že ziskové marže jsou již u svého vrcholu, v Evropě tomu tak dle nás ještě není. Jejich postupné zlepšování by tak mělo mít vliv na celkovou ziskovost i růst cen akcií.


MIROSLAV FRAYER
Equity Analyst
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ozvěny trhu - Politika ECB prospěje českým dluhopisům
    Ministerstvo financí uskutečnilo v únoru dvě aukce vládních dluhopisů; šlo o první aukce v letošním roce a zároveň od října 2014. Ministerstvo...
  • Ozvěny trhu - Politika tíží euro
    Vstup do nového roku se evropské ekonomice vydařil. Naznačuje to celá řada měsíčních předstihových indikátorů včetně indexů nákupních manažerů (PMI), který měří náladu v průmyslových firmách a sektoru služeb. Optimismus přichází nejen z Německa, ale i z dalších států eurozóny. Výsledkem je nejvyšší hodnota PMI za posledních pět let. Čísla za první dva měsíce letošního roku indikují, že by si oproti předchozímu kvartálu hospodářství eurozóny mohlo během prvního čtvrtletí připsat 0,8 %. To by znamenalo zdvojnásobení mezičtvrtletního tempa růstu.
  • Ozvěny trhu - Posílí či oslabí, toť otázka
    Co udělá kurz koruny vůči euru poté, co ČNB opustí intervenční režim? Většina odborné i laické veřejnosti předpokládá, že posílí směrem...
  • Ozvěny trhu - Po špatném startu se trhy oklepaly
    Pomalu se nám blíží do svého závěru první čtvrtletí roku 2016. Navzdory mnoha očekáváním byl vstup finančních trhů do letošního roku téměř katastrofální. Byli jsme svědky dramatických výprodejů na akciových trzích po celém světě, padaly ceny komodit, propadaly se výnosy kvalitních státních dluhopisů, mnohdy hlouběji do záporného teritoria. Index finančních podmínek, který počítá agentura Bloomberg, se dostal na nejnižší úrovně od roku 2012.
  • Ozvěny trhu - Po výprodeji je možnost levně nakoupit japonské akcie
    Výprodej v úvodních dvou měsících letošního roku vytvořil na akciových trzích několik zajímavých příležitostí. Jednou z nich je podle našeho názoru možnost výhodně nakoupit japonské akcie. Tokijský index Topix od začátku roku ztratil 12 %, oproti maximu z léta 2015 je slabší již přibližně o 20 %.
  • Ozvěny trhu - Po výsledkové sezóně se růst letošních zisků nečeká
    První výsledková sezóna letošního roku je téměř za námi, když v USA a Evropě již více jak 90 % zveřejnilo své hospodářské výsledky, v asijskopacifickém regionu jsou to pak tři čtvrtiny. Celkově však příliš pozitivních překvapení nepřinesla a konsensus na výši letošního zisku se zhoršil. Rok 2016 by tak měl z pohledu růstu ziskovosti vyznít naprázdno.
  • Ozvěny trhu: Pražský akciový trh má co nabídnout
    Pohled na letošní vývoj akciových titulů na pražské burze mi příliš radosti nedělá. Vezmeme-li v potaz vyplacené dividendy, akcie v rámci indexu PX přinesly vlastníkům doposud zhruba devět procent. To sice není špatné, ale ve srovnání s hlavními trhy je to mizérie. A je nutné podotknout, že téměř dvě třetiny dosavadního zisku obstaraly právě dividendy. V tom je pražský trh zase oproti světovým trhům nadprůměrný. Vina tak padá na cenový růst akcií, což do velké míry ovlivnila i postupná rebalance indexů MSCI v neprospěch středoevropských rozvíjejících se trhů. Přitom výsledky firem za první polovinu letošního roku rozhodně špatné nebyly.
  • Ozvěny trhu - Proč palladium?
    Ve svých posledních Ozvěnách trhu jsem psal o palladiu jako jedné z atraktivních variant pro investici na komoditních trzích. Během týdne se sešlo několik dotazů, proč by palladium nemělo zůstat mimo okruh investičních příležitostí. Tento drahý kov šedivě bíle barvy je uplatňován především při výrobě průmyslových katalyzátorů, která tvoří zhruba 60 % celosvětové poptávky. Pětina globální spotřeby tohoto kovu míří na výrobu elektroniky, v omezené míře se také využívá jako součást slitin pro výrobu šperků či ve zdravotnictví jako náhrada dražších dentálních slitin na bázi zlata.
  • Ozvěny trhu: Proč se centrální banky nemusí připravovat na recesi zvyšováním sazeb
    Americká centrální banka podruhé v tomto roce zvýšila sazby, a už se ozývají hlasy, že by si i ECB měla pospíšit. Argumentují, že budou-li úrokové sazby vyšší, budou se mít centrální banky odkud odrazit v případě ekonomického zpomalení. Jako kdyby měly teď brzdit rozjetý vlak, aby mohly později šlápnout na plyn. Avšak i při současném zvyšování podle své projekce bude Fed na předpokládané přirozené úrokové sazbě tak za dva roky. S velkou pravděpodobností v té době už teď nejdelší ekonomický cyklus skončí a americká ekonomika bude ve fázi zpomalení. To znamená, že Fed bude muset sazby v té době znovu snižovat.
  • Ozvěny trhu: Produktivita v Itálii musí vzrůst
    Poslední týdny je Itálie opět ve středu dění. Roztržky s Evropskou komisí ohledně návrhu státního rozpočtu na příští rok nenechávají trhy klidnými. Výprodeje na italských státních dluhopisech je výnosově vrací do roku 2013, kdy zuřila evropská dluhová krize. A euro je i kvůli Itálii nejslabší za posledních 16 měsíců.
  • Ozvěny trhu - Průmyslníkům se objevuje vráska na čele
    Vstup do letošního roku byl ve znamení turbulencí na finančních trzích, když se pod silným prodejním tlakem ocitly akciové i komoditní trhy a zvýšily se požadované rizikové prémie na straně investorů. Výsledkem zpřísněných podmínek na finančních trzích bylo například odložení dalšího zvýšení dolarových úrokových sazeb.
  • Ozvěny trhu: Průmysl v unii jede naplno
    Ve včerejší záplavě domácích inflačních čísel a statistik z trhu práce poněkud zapadly výsledky květnové průmyslové výrově v Evropě jako celku. A nutno podotknout, že čísla byla, a to ne překvapivě, opravdu povzbudivá. Za samotný květen produkce průmyslu v EU 28 přidala 1,2 %, za eurozónu bylo číslo ještě o desetinu procentního bodu vyšší. V meziročním vyjádření růst dosáhl 4 %, a to v EMU i EU. V takto dobré kondici byl průmysl na starém kontinentě naposledy před téměř šesti lety.
  • Ozvěny trhu: Před trhy stojí další výzvy
    Máme za sebou téměř dva pracovní týdny roku 2021 a na finančních trzích se žádná katastrofa kvůli přechodu ze starého do nového roku nekonala. Naopak nálada na trzích byla v prvních pracovních dnech optimistická. Toho, čeho se bát, přitom nebylo v Evropě s koncem roku zrovna málo.
  • Ozvěny trhu - Překvapí americká centrální banka?
    Dlouho očekávaná událost na finančních trzích je tady. Již včera začalo dvoudenní zasedání americké centrální...
  • Ozvěny trhu - Přichází čas Evropy na akciové scéně?
    Americký prezident Donald Trump minulý týden v první reálné zkoušce prosazování volebních slibů s reformou zdravotnictví v kongresu tvrdě narazil. Vznikla tak první trhlina motoru, který od loňských prezidentských voleb hnal americké akcie k závratnému růstu. S akciovými indexy na historických maximech se akcie na druhé straně oceánu zdají nadhodnocené a v kombinaci s první srážkou velkolepých volebních plánů s tvrdou realitou schvalovací mašinérie neposkytují optimistický výhled pro další výrazný růst.
  • Ozvěny trhu: Přijde do USA recese?
    Trh je jednoznačně přesvědčen o tom, že američtí centrální bankéři na zasedání, které se uskuteční na konci tohoto měsíce, sníží úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Naposled se přitom dolarové sazby snižovaly před dlouhými více než deseti lety, kdy panovala globální finanční krize. Po jejich poklesu na nulu, musel Fed přijít s nestandardním opatřením v podobě programu kvantitativního uvolňování. Řítíme se do obdobných problémů či nikoliv?
  • Ozvěny trhu - Pyrrhovo vítězství pro japonský jen
    Rozhodnutí Britů opustit EU bylo šokem pro finanční trhy, ten devizový nevyjímaje. Není překvapením, že měnou, která na výsledek referenda nejvíce doplatila, byla britská libra. Ta se vůči dolaru dokonce propadla na nejslabší úroveň za posledních 35 let. Která měna ale naopak ze situace profitovala?
  • Ozvěny trhu: Raději hodnotové než růstové akcie
    Růstové akcie se v letošním roce těší většímu zájmu než ty hodnotové. Zatímco první zmíněné si letos polepšily o více jak 11 %, ty druhé jsou vesměs na nule. V rámci indexu Russell 1000 Growth mapující vývoj růstových akcií nalezneme i všechny největší technologické společnosti jako Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet nebo Facebook. Těchto pět společností se v půlce letošního roku podílelo na celém indexu 27 % a byly jeho hlavním tahounem. Dominance růstových akcií by bez těchto titulů nebyla tak zcela jednoznačná.
  • Ozvěny trhu: Recese do Ameriky přijde, ale později
    Americká ekonomika spadla během první poloviny letošního roku do recese, když zaznamenala dva mezičtvrtletní poklesy za sebou. Tamní centrální banka přesto celkem svižně zvyšovala úrokové sazby, přestože Fed má v popisu práce nejenom hlídat inflaci ale i hospodářský růst kvůli trhu práce. Dolar pak mířil do výšin, kde nebyl několik desetiletí. Je tedy hospodářství Spojených států v recesi?
  • Ozvěny trhu: Recese na obzoru
    Již tento čtvrtek se k projednání měnové politiky sejde bankovní rada ČNB. Debata nového guvernéra a zbytku bankovní rady včetně tří nových členů bude probíhat na podkladě nové makroekonomické prognózy. Jak bude nejbližší ekonomická budoucnost pohledem centrálních bankéřů přesně vypadat nevíme, ale jak ji vidíme my v Komerční bance, to jsme odhalili před pár dny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
Axiory Europe
Beam FX
reklama
Fintokei SwiftTrader