Čtvrtek 28. březen 2024 10:59
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

Akcie DuPont silně klesly a trhy konsolidovaly

14.05.2015 12:09  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akciové trhy hledají svůj další směr, když v úterý americké indexy nejprve otevíraly až 1% propadem, aby v průběhu obchodování veškeré ztráty umazaly a uzavřely jen s mírnými ztrátami. Středeční seance se naproti tomu nesla přesně v opačném duchu. Akciové indexy otevíraly se slibným nárůstem, ovšem poté převážili prodejci, kteří se snažili realizovat rychle nabyté zisky z úvodu obchodování a index S&P 500 nakonec uzavíral se ztrátou 0,03 %.

Na denním grafu indexu S&P 500 se tak vytvořila vcelku zajímavá formace dvojitého pin baru, což značí neutrální až mírně medvědí situaci, jelikož evropské akciové indexy středeční seanci uzavřely s více než 1% ztrátami.

20150514 SP500 LYNX

Slabší makrodata z EU nezastavily korekci na EUR/USD

Negativně laděnému sentimentu navíc nahrávají i slabší makrodata, která přišla z Evropy, když předběžný HDP na území eurozóny vzrostl v 1.Q 2015 o pouhých 0,4 %. Přestože se jedná o nejrychlejší tempo za poslední 4 roky, nestačilo to na očekávání konsensu analytiků, který počítal s růstem o 0,5 %. Zotavení evropské ekonomiky tak bude probíhat pomaleji, než se předpokládalo. Eurodolar i přesto pokračoval ve strmém nárůstu a míří ke klíčové úrovni 1,1500 s tím, jak spekulanti pokračovali v redukci svých krátkých pozic, a investiční kapitál se vlivem měnové politiky přesouvá z USA do Evropy.

Trhy táhl průmysl a konglomeráty

Z jednotlivých sektorů se nejlépe dařilo průmyslu a smíšeným konglomerátům. Špatně si nevedly ani technologie, které v průměru zaznamenaly bezmála 0,5% zisky. Propadákem se naopak staly utility, které odepsaly až 1 %.

Akcie Owens-Illinois silně rostly

Z jednotlivých akcií slušnou výkonnost předvedly akcie Owens-Illinois (OI), které přidaly přes 9 % poté, co společnost oznámila dohodu o převzetí mexické společnosti Vitro, která se specializuje na výrobu skleněných nádob na potraviny. To bylo nejvíce z indexu S&P 500. V době, kdy jsou skleněné nádoby na potraviny v útlumu, a v trendu je v rámci úspor umělá hmota, se jedná o poměrně nejistou investici.

20150514 OI LYNX

 

Po oznámení akvizice rostly i akcie Williams Companies

Po oznámení akvizice stoupaly rovněž akcie ropné společnosti Williams Companies (WMB), které vystoupaly až o 6,2 % výše, což byl druhý nejlepší výkon z indexu S&P 500. Akcie středeční seanci uzavíraly na 53,21 USD a vyšplhaly se tak na svá letošní maxima.

20150514 WMB LYNX

 

Akcie DuPont klesly o 7 %

Nejhůře si naopak vedly akcie chemické společnosti DuPont (DD), které odepsaly přes 7 % poté, co společnost zamítla snahu investora Nelsona Peltze stát se členem představenstva. Nelson Peltz, který prostřednictvím společnosti Trian Fund Management v DuPont drží 2,69% podíl, proto nejspíš nebude mít zájem dále setrvávat ve svých pozicích.

Akcie DuPont byly největším propadákem indexu S&P 500 se zobchodovaným objemem převyšujícím 33 milionů, což je nejvíce v historii této více jak 200 let staré společnosti.

20150514 DD LYNX

 


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie dnes znovu pozvolna rostou, daří se i komoditním měnám
    Úterní seance zatím akciovým indexům svědčí. Evropské indexy se dostaly do zelených čísel a pozvolna likvidují ztráty, které nabraly v průběhu minulého týdne. Na trhy se však zatím nevrátily objemy. Ty zůstávají i nadále přibližně pětinu pod dlouhodobým průměrem a růst indexů je tak znovu spíše jen pohybem v rámci intradenního šumu a reakcí na pád rizikových přirážek, kterého jsme v posledních třech obchodních seancích svědky.
  • Akcie DocuSign padají o 40 % kvůli horšímu výhledu tržeb
    Akcie DocuSign (DOCU.US) padaly během dnešní seance až o 40 % v reakci na horší výhled. Ten naznačil, že boom práce z domova již nebude tak silný. Developer software na poli e-signature očekává tržby ve Q4 mezi $557 - $563 mil. při dosavadním očekávání $573,8 mil. za kvartál (dle Refinitiv). Toto oznámení zastínilo relativně příznivé kvartální výsledky. Společnost vydělala 58 centů na akcii při očekávání 46 centů. Tržby dosáhly na $545,5 mil. při očekávání $531 mil.
  • Akcie Dollar Tree vzrástli o 13 %
    Akcie Dollar Tree (DLTR.US) vyskočili o viac ako 13,0 % po tom, čo si investorský aktivista Mantle Ridge zaistil podiel vo výške najmenej 1,8 miliardy dolárov. Newyorská investičná firma sa snaží prinútiť diskontného predajcu, aby podnikol kroky na zvýšenie ceny svojich akcií zlepšením svojho reťazca a cenovej stratégie Family Dollar, uviedol The Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje oboznámené s touto záležitosťou. Tieto správy podnietili Deutsche Bank, aby upgradovala akcie na „buy“ z „hold“ s odvolaním sa na možné zlepšenia. Deutsche Bank verí, že dnešné správy môžu pomôcť akciám Dollar Tree vzrásť o viac ako 30 %.
  • Akcie Domino's Pizza získávají po zveřejnění zisků 10 % 🍕
    Cena akcií Domino's Pizza (DPZ.US) dnes vzrostla téměř o 10 % navzdory smíšeným finančním výsledkům. Zisk na akcii klesl, zatímco výnosy nad očekávání Wall Street mírně vzrostly:
  • Akcie DraftKings se po údajném úniku dat propadly o téměř 10 %
    Akcie společnosti DraftKings (DKNG.US) se v pondělí propadly o více než 9,5 % poté, co byli někteří uživatelé této sázkové společnosti napadeni hackery a z jejich účtů byly odstraněny finanční prostředky.
  • Akcie, drahé kovy i výnosy se odpoledne posouvají vzhůru
    Pondělní obchodování přibrzdil americký svátek, kvůli němuž se v podstatě přerušila i výsledková sezóna a chyběly i zásadní západní události. Z východní strany přišla slušná čínská data, ovšem ta se odrazila pouze na lokálních trzích a dál jejich vliv nepokračoval.
  • Akcie Dropboxu po vstupu na burzu přidávají 40 procent
    Akcie amerického provozovatele webového úložiště Dropbox přidává první den obchodování zhruba 40 procent na 29,33 dolarů (asi 603 Kč). Jde o největší primární nabídku akcií (IPO) technologické firmy za více než rok, kdy na burzu vstoupil Snapchat. Společnost ze San Franciska dnes nabídla na trhu Nasdaq 26,8 milionu akcií za cenu 21 dolarů za kus a dosáhla tržní hodnoty více než 12 miliard dolarů (247 miliard Kč), napsala agentura DPA.
  • Akcie drží směr vzhůru, zatímco stříbro rychle splasklo
    Včerejšek znamenal návrat růstu na hlavní akciové trhy a dnešní ráno to jenom potvrzuje, když klíčové indexy v Evropě rychle stoupají, Stoxx Europe 600 je +1,2 pct, nejlepší CAC 40 dokonce +1,8 pct. Investoři se začali houfně vracet do technologií, ale současně se vzhůru rozjel průmysl, cyklická spotřeba i další sektory.
  • Akcie drží zisky, dluhopisy začaly ztrácet. Eurodolar u 1,11
    Tržní optimismus, který sledujeme už od rána, dál nenarůstá, ale žádný obrat se zatím také nekoná. Na evropských akciových trzích sledujeme růst hlavně v Německu, jehož index DAX se nachází o 1,3 procenta výš. V zámoří je na tom nejlépe Nasdaq s 0,9pct růstem.
  • Akcie drží zisky z minulých dnů, drahé kovy o ně naopak přicházejí
    Evropské indexy se dnes drží v opatrném bočním trendu a konsolidují zisky z posledních pěti dnů, během kterých dokázal...
  • Akcie EDF rostou díky plánům na znárodnění
    Akcie EDF (EDF.FR) během úterní seance vyskočily o více než 15 % poté, co bylo potvrzeno, že francouzská vláda zaplatí 9,7 miliardy EUR (9,9 miliardy USD), což činí 12 EUR za akcii, aby koupila 16% dluhem zatíženého výrobce elektřiny EDF. Výsledkem transakce bude 100% převzetí společnosti do rukou státu, zatímco se vláda snaží řešit energetickou krizi.
  • Akcie Eli Lilly klesli o 8% po správe o výsledkoch skúšok lieku na Alzheimerovu chorobu
    Akcie spoločnosti Eli Lilly (LLY.US) poklesli o viac ako 8% po tom, čo výrobca liekov oznámil pokles pacientov u štúdie experimentálnej liečby Alzheimerovej choroby nazývanej donanemab. Dáta ukázali, že donanemab spomalil kognitívny pokles u pacientov so skorými príznakmi demencie. Liek však nevykazoval „žiadny podstatný rozdiel“ ako placebo v sekundárnych výsledkoch. Spoločnosť už iniciovala druhú štúdiu liečby.
  • Akcie energetických společností jednoznačným vítězem
    Americké akcie zaznamenaly velmi podobný vývoj jako evropská seance. Index S&P 500 klesl o zhruba třetinu procenta, když nejvíce se obchodníci zbavovali akcií cyklických společností. Není tak divu, že nejztrátovějšími odvětvími byli těžaři a zpracovatelé komodit (-1,6 %) nebo prodejci spotřebního zboží (-1,3 %). Naproti tomu nejziskovějším sektorem byly energetické firmy (+3,3 %), které reagovaly na skokový nárůst cen ropy. Ty od pátečního závěrečného kurzu vylétly o 14 % výše, a zatím se zdá, že ani nepomohly informace ohledně toho, že by Spojené státy mohly uvolnit část svých strategických ropných rezerv.
  • Akcie energetických společností ztrácejí i přes stabilní cenu ropy 
    Jeden ze sektorů, který se stále nevzpamatoval z koronavirového zásahu a je zároveň nejhůře performujícím sektorem, je energetika. Propad ceny ropy do záporných hodnot nechal za sebou velmi výraznou stopu, nicméně cena se velmi rychle vrátila a stabilizovala kolem 40 dolarů za barel. Američtí producenti však stále nedokážou být za aktuální ceny rentabilní, ponořují se do ztrát a nervozita panuje také kolem možné výměny prezidenta.
  • Akcie Erste a ČEZ dnes pomohly pražské burze k růstu
    Pražská burza dnes smazala své čtvrteční ztráty a index PX posílil o 0,88 procenta na 1058,23 bodu. Vzhůru ho táhly hlavně akcie Erste Bank a energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Koruna dnes zpevnila k oběma hlavním světovým měnám.
  • Akcie Erste poslaly pražskou burzu hluboko do mínusu
    Americké akciové trhy otevřely dnešní seanci v červeném. Index S&P 500 ztrácí dvě desetiny procenta, když riziková aktiva jsou pod tlakem kvůli situaci kolem možných amerických sankcí vůči Íránu. Obchodníci zároveň čekají na vystoupení centrálních bankéřů. Zatím nejzajímavější zprávou dne je ohlášená akvizice ve farmaceutickém sektoru. AbbVie by měla získat společnost Allergan za zhruba 63 mld. USD. Společnosti si slibují od této transakce nové zdroje růstu, které se jim nepodařilo najít samotným. Zatímco akcie AbbVie na zprávu padají o zhruba 13 %, Allergan roste o téměř 30 %.
  • Akcie Erste vystřelily vzhůru díky zlepšenému výhledu
    Americké akciové trhy zahájily poslední obchodní den růstem. Index Dow Jones přidává 1 %, S&P 500 posiluje o 0,7 % a technologický Nasdaq roste o 1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se daří všem sektorům s výjimkou utilit, které jako jediné 0,5 % ztrácejí. Nejlépe zahájily seanci průmyslové podniky, a to ziskem 2,2 %.
  • Akcie Etsy stoupají o 15 % díky optimistickému výhledu
    Akcie společnosti Etsy (ETSY.US) ve čtvrtek vyskočily o více než 15,0 % poté, co online tržiště s řemeslnými výrobky zveřejnilo dobré čtvrtletní výsledky a uvedlo, že jeho podnikání zůstává silné i v nestabilním ekonomickém prostředí.
  • Akcie euforicky rostou a výnosy padají, ačkoli volby zůstávají zamotané
    Jedním z překvapení dnešního dne je pro nás to, že čím je výsledek amerických voleb nejasnější, tím víc se v podstatě daří tamním akciím. Index S&P 500 stoupá o 2,3 procenta, Nasdaq Comp. dokonce o 4 pct. Dobře je na tom také Evropa, kde Stoxx Europe 600 přidává zhruba 1,5 pct.
  • Akcie euforicky rostou, v hlavní roli tentokrát vakcína
    Zatímco ráno na trzích převažovaly pozitivní dozvuky amerických prezidentských voleb, později se pozornost přesunula k otázce koronaviru, a to v tom lepším smyslu - k vakcíně. Zpráva o vysoké úspěšnosti testované vakcíny z dílny Pfizer/Biontech způsobila naprostou euforii na akciích, hlavně tedy v sektorech dříve utlumených důsledky epidemie. Vzhůru letí aerolinky, banky, firmy spojené s cestovním ruchem, ale také energetické koncerny podpořené strmým růstem cen ropy. Na stejnou notu zahrálo i schválení urychleného testování u vakcíny Novavaxu. Technologické tituly dnes slušně rostou, ale přesto zaostávají.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster