Čtvrtek 28. březen 2024 16:37
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani

Odpoledne nabité makroekonomickými událostmi; analýza GBP/JPY, AUD/NZD a ZLATA

15.04.2015 11:35  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnes odpoledne nás čeká zasedání Evropské centrální banky (ECB), před nímž euro silně oslabuje. Očekává se, že banka nepřijme žádná nová monetární opatření a zůstane u nastaveného programu kvantitativního uvolňování (QE). ECB měsíčně nakupuje aktiva v objemu 60 miliard eur. Mario Draghi by mohl být optimistický ohledně prvních výsledků programu, díky němuž vzrostla podnikatelská důvěra. Ekonomice by také mělo pomoci postavit se na nohy slabé euro a levná ropa.

Americký dolar byl včera pod prodejním tlakem, což bylo v souladu s naším včerejším výhledem. Spouštěčem prodeje USD byla horší data maloobchodních prodejů. Ty v březnu posílily pomaleji, než byla očekávání trhu. Jádrové maloobchodní prodeje očištěny od prodejů automobilů v předchozím měsíci meziměsíčně vzrostly jenom o 0,4 procenta, což bylo o 0,3 procenta méně, než trhy čekaly. Index amerického dolaru ztratil po datech 1,1 procenta a měnový pár EUR/USD atakoval hodnotu 1,0700.  Naopak americký akciový trh i ropa díky slabšímu dolaru posílily. Americké akcie včera vzrostly i díky dobrému začátku výsledkové sezóny, kdy včera kladně překvapily banky JP Morgan a Wells Fargo.

Čínský hrubý domácí produkt rostl v prvním čtvrtletí letošního roku nejpomaleji za posledních 6 let, když dosáhl očekávaného meziročního posílení na úrovni 7 procent. Pro srovnání v předchozím čtvrtletí rostla ekonomika o 0,3 procenta rychleji. Ačkoliv hodnota ukazatele naplnila očekávání, ostatní ukazatelé jako průmyslová produkce nebo kapitálové investice zklamaly. Průmyslová výroba v březnu meziročně zpomalila na 5,6 procenta, což je nejpomalejší růst za posledních 25 let. Na čínská data se proto investoři dívají skepticky, což škodí australskému dolaru, který v reakci na ranní čísla oslabuje.

Odpoledne nás čeká kromě zasedání Evropské centrální banky i zasedání kanadské centrální banky (BoC), a to v 16:00. Nečeká se, že by guvernér Poloz přijal nová monetární opatření, proto bude důležitější tisková konference v 17:15, na níž by mohl nabídnout detaily ohledně budoucích úrokových sazeb a hlavně aktuální ekonomický výhled pod vlivem nižší ceny ropy, hlavního exportního artiklu. Kanadský dolar může dnes ovlivnit i aktuální stav zásob ropy v USA.

Pro obchodníky novozélandského dolaru bude důležitá aukce mléka na Novém Zélandu. Z USA nás čeká index výrobní aktivity státu New York, od něhož se očekává, že otevře druhé čtvrtletí pozitivně. Pak budou zveřejněná data využití výrobních kapacit, průmyslová produkce, index stavitelů domů a nakonec béžová kniha Fedu.

Zlato se opět nachází pod kulatým číslem 1 200 USD za unci a trendovou linií, což naznačuje možnost prodeje se silnou rezistencí 1 200 USD.

GBP/JPY již několik dní bojuje se supportem na úrovni 175,50. V případě, že se měnovému páru podaří uzavřít pod touto hodnotou lze uvažovat o prodeji. Z pohledu na graf vidět, že by se mu otevřel poměrně velký prostor směrem dolů.

AUD/NZD několik dní konsolidoval v obdélníkové formaci, kterou opustil směrem dolů. V případě, že měnový pár zůstane pod obdélníkem a nevrátí se do něj, lze uvažovat o krátkých pozicích.

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Odolnost, refinancování a riziko recese – investiční výhled Fidelity International na 4. čtvrtletí
      Trhy zatím prokázaly odolnost vůči hrozbě recese. Není však zdaleka jisté, že tomu tak bude i nadále. Poslední čtvrtletí bývá předzvěstí toho, co přinese rok následující. S ohledem na to Andrew McCaffery, globální CIO společnosti Fidelity International, nastiňuje tři témata, která budou provázet trhy na cestě do roku 2024.
    • Odolný americký trh práce přináší úlevu vystresovaným investorům
      „Americká ekonomika vytvořila v únoru podle odhadů 311 000 nových pracovních míst, což je prudký pokles oproti nadprůměrným 504 000 místům v předchozím měsíci, ale stále je to výrazně nad dlouhodobým průměrem 200 000 míst. Míra nezaměstnanosti se zvýšila na 3,6 %, tedy z 50letého minima, zatímco růst průměrného výdělku se oproti předchozímu měsíci ochladil na 0,2 %.
    • Odpálila agentura S&P ve finančním systému bombu?
      Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo BankEvropské akciové trhy otevřou na stejných úrovních, p...
    • Odpojení EU od ruského plynu, které má Evropou otřást, je blíže, než si myslíme. Itálie už je připravena
      Itálie je prvním z klíčových odběratelů ruského plynu v EU, jenž je připravený se od něj zcela odpojit. Země včera uvedla, že tak učiní v tom případě, že požadavek Kremlu na nový způsob plateb za plyn bude v rozporu se sankcemi. Podle nálezu právníků pracujících pro Evropskou komisi a Evropskou radu v takovém rozporu skutečně je. Konečné slovo však musí ještě vyřknout Evropská komise.
    • Odpojení EU od ruských energií Rusko nijak zásadně nepoškodí, spočítali ekonomové z českého pracoviště CERGE
      Pokud Evropská unie zastaví dodávky ruského plynu a ropy, Rusko to hospodářsky příliš nepocítí. Jeho přebytek zahraničního obchodu by totiž i v takovém případě zůstal letos zhruba stejný jako loni. Závěr se opírá o dnes zveřejněnou kalkulaci týmu tří akademických ekonomů, z nichž dva působí na pražském výzkumném pracovišti CERGE při Univerzitě Karlově.
    • Odpoledne dál převládá červená, energie však náladu trochu zlepšují
      Během pondělka jsme se nedočkali zásadních dat či firemních zpráv. Akcie zůstávají v červeném, ovšem svou pozici do rána přece jen zlepšily a hlavní indexy ztráty omezily. Dluhopisy si trochu polepšily v případě amerických krátkých splatností, jinak zůstávají výnosy nahoře. A eurodolar se dokázal vyhoupnout o půl procenta vzhůru, těsně nad paritu.
    • Odpoledne euru vyšlo, pomohlo krátkodobé zlepšení zájmu o riziko
      Euro dopoledne oslabilo skoro na 1,3550, pak se ale začalo zvedat a nakonec je ...
    • Odpoledne je na akciích méně červené, eurodolar se začíná zvedat
      Kondice hlavních akciových trhů se odpoledne trochu zlepšila. V Evropě vidíme stále hlavní indexy s minusy, ale pokles je o trochu menší než ráno. Stoxx Europe 600 je momentálně dole o 0,6 pct. Americe cestou vzhůru i dolů poskytují brzdu technologické akcie, které se paradoxně staly protivahou cyklickým titulům. Nasdaq tak přidává skoro půl procenta a S&P 500 se nachází kolem nulové změny.
    • Odpoledne je na akciích pouze smíšené, výnosy se vydaly vzhůru
      Finanční trhy se úvodem týdne přenesly přes zprávy z Číny, která odmítá plány na přehodnocení přístupu k covidu, i od Applu, který snižuje výhled pro výrobu iPhonů. Dobrá nebyla ani čínská data o zahraničním obchodu za říjen. Na druhou stranu však optimismus před americkými volbami a inflací nevypadá příliš pevně a na trzích během odpoledne zprvu pozitivní nálada uvadá.
    • Odpoledne lehce pozitivní pro akcie i dluhopisy. Čeká se na Teslu
      Pondělní obchodování se nakonec odvíjí pozitivně pro akcie i dluhopisy. Výnosy se odpoledne vydaly dolů a smazaly denní nárůst. Hlavní akciové indexy v Evropě se shodly na růstu, třebaže nijak velkém. V USA je to podobné - převládá růst a v čele jde Nasdaq s půlprocentním ziskem. Eurodolar lehce korigoval poslední zisky a obchoduje se na 1,2075.
    • Odpoledne nás čeká záplava makrodat z amerického a kanadského trhu práce
      Mohlo by se zdát, že důležitost dnešního reportu NFP z amerického trhu práce je po posledním zasedání nižší. Fed zaujal pevné holubičí stanovisko a ani silná data po hrozivých únorových výsledcích (jen 20 tis. nových pracovních míst) by na jeho postoji zatím neměla nic měnit. Důležitý bude kromě počtu nových pracovních míst opět hlavně růst mezd. I když jsme v poslední době svědky klesající korelace mezi mzdovým a cenovým růstem. Konsenzus hovoří o březnovém přírůstku o 177 tisíc nových pracovních míst a růst mezd by měl dosáhnout na 3,4 % y/y. Míra nezaměstnanosti by měla zůstat na 3,8 % a míra participace na pracovním trhu se očekává na úrovni 65,2 %. Data budou zveřejněna ve 14:30 a očekáváme relativně silnou reakci na USD, a to zvláště v případě výrazně horších výsledků.
    • Odpoledne na trzích vypadá lépe než ráno, euru ani koruně se ale nedaří
      Hlavní trhy vstoupily do nového týdne negativně, ale během pondělního evropského obchodování se přece jen situace zlepšila. Akcie v Evropě zmenšují své ztráty a v Americe už sledujeme u hlavních indexů pouze mírný pokles až stagnaci. Bezpečné dluhopisy jsou na tom smíšeně a oproti ránu tedy klesly. Dluhopisům na periferii se vesměs daří dobře, drahé kovy klesají.
    • Odpoledne nesvědčilo akciím ani dluhopisům. Euro dál stoupá
      Na finančních trzích během dneška můžeme sledovat sérii málo vlivných zpráv a postupné zhoršování sentimentu na akciích, ale i dluhopisech. Průmyslové objednávky v Německu dopadly hůř, než se čekalo, když v říjnu obnovily pokles. Slabší byly i maloobchodní tržby v eurozóně, zatímco zdejší HDP zůstalo po revizi beze změny.
    • Odpoledne patří dolaru a zlepšení tržního sentimentu
      Po nejednoznačném ránu našly finanční trhy během odpoledne společné téma a tím je větší chuť riskovat. Zprvu klesající...
    • Odpoledne pomáhá k ziskům dolaru, americké akcie zatím beze směru
      Zdroje tržního optimismu z dnešního rána se postupně vyčerpaly, aspoň tedy krátkodobě, dokud nepřijdou nové příspěvky k tématům jako fiskální balík v USA. ECB sice chystá novou podporu, ale podle nás nepůjde za tržní očekávání. A otázka obchodní smlouvy mezi EU a Británií zůstává stále ve vzduchu: Jak dopadla schůzka von der Leyenová - Johnson se dozvíme dnes večer. Příspěvkem k tématu vakcína je zpráva, že americký regulátor nevznesl nové obavy v otázce schvalování přípravku od Pfizer/Biontech. Tentokrát to však nevypadá, že by zpráva zabrala.
    • Odpoledne pomohlo koruně k ziskům, nálada na hlavních trzích se zlepšila. Euro nad 1,27
      Náladu na finančních trzích dopoledne negativně ovlivnil propad německého indexu...
    • Odpoledne pozitivní pro akcie, komodity dál stoupají
      Energetické i průmyslové komodity dál stoupají, když poptávku zvedají nedostatečné zásoby, ale také nákupy motivované ochranou proti inflaci. Výnosy dluhopisů se spolu s tím zvyšují, dnes německý 10Y o 3 bazické body. Na druhou stranu se ale akciím odpoledne daří lépe než zrána.
    • Odpoledne přeje dluhopisům či euru, akcie se snaží zvednout hlavu
      První část dnešního obchodování v Evropě byla ovlivněna včerejším pádem v Americe či následným poklesem akcií v Číně. Negativními faktory se staly zejména chmurné výhledy pro příští rok a slabá data z Číny. V průběhu dne však tlak ustává a akcie se snaží aspoň konsolidovat. S&P 500 se obchoduje 0,3 pct v plusu, a mírně do zeleného se postupně dostávají také hlavní evropské indexy.
    • Odpoledne přesvědčivý obrat trhů nepřineslo, dolar však využívá výhodu vyšších výnosů
      Úterý trhům nepřineslo mnoho nových impulsů. Ráno vyšly finální indexy nákupních manažerů v eurozóně, které ale nemají velký potenciál měnit situaci. Nic významného k výhledu měnové politiky jsme se odpoledne nedozvěděli od Neela Kashkariho z Fedu. Čína ani USA mezitím nepřispěly dalším rozdmýcháváním obchodních sporů. To je pro trhy samozřejmě dobře, neboť dostaly šanci na konsolidaci. Napětí kolem technologického sektoru bez nových zpráv rovněž částečně vyprchává.
    • Odpoledne přináší zlepšení akciím i euru, které dál osciluje kolem parity
      Na akciových trzích během dne částečně vyprchávala silně negativní nálada, kterou si přinesly z minulého týdne. Americké indexy jsou sice lehce v červeném, ale Evropa je na tom smíšeně a většina indexů se drží v plusu. Například DAX je +0,5 pct. Zdá se tedy, že vychází náš předpoklad, že na úvod týdne bude vrcholit příprava na zasedání Fedu, načež by se trhy mohly stabilizovat.
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    Fintokei ProTrader