Čtvrtek 28. březen 2024 12:46
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new

Výprodej na americkém akciovém trhu, AUD posiluje díky vyšší inflaci, zájem o jihoevropské dluhopisy klesl, analýza EUR/USD, DOW JONES, NZD/USD

28.01.2015 11:35  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký akciový trh se včera propadl do červených čísel. Negativní náladu odstartovala makroekonomická data v podobě objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. Ty se v prosinci meziměsíčně propadly o 3,4 procenta. Jádrové (očištěné o letadla) klesly o 0,8 procenta. Tento ukazatel vstupuje dílčím způsobem do částí investic HDP USA, po čtvrtém poklesu v řadě, začali mnozí analytici propočítávat své páteční odhady HDP. Navíc investice budou podle všeho v USA dále klesat hlavně v odvětví navázaných na ropu.otázkou je, zdali je vykryje vyšší spotřeba podpořena právě nižší cenou ropy. Americká centrální banka si myslí, že ano.

Další ránou pro americký akciový trh byly špatné hospodářské výsledky společností Microsoft, Caterpillar a Procter and Gamble za poslední čtvrtletí 2014. Firmy zdůvodňují nepříznivá čísla i silnějším dolarem (USD). Na druhé straně Apple překvapil velmi pozitivně. Situaci nezachránila ani spotřebitelská důvěra CB, jež dosáhla nejvyšších hodnot od srpna 2007 a prodej nových domů, jenž rovněž mírně překonal očekávání. Dow Jones včera oslabil o 1,65 procenta, index S&P 500 klesl o 1,34 procenta, technologický Nasdaq spadl o 1,89 procenta.

Dnes bude klíčové zasedání americké centrální banky (Fed). Jak banka zareaguje na rozhodnutí Kanady snížit úrokové sazby a Švýcarska opustit pásmo fixace EUR/CHF? Zásadní bude, aby Fed nehodil zpátečku od zvýšení úrokových sazeb, což by vedlo k oslabení USD a posílení EUR/USD. Eurodolar včera vyskočil prudce vzhůru na 1,374 EUR/USD.

Řecké vládní dluhopisy byly včera pod prodejním tlakem. Důvodem bylo jmenování Yanise Varoufakise na post ministra financí. Tento pán podporuje politiku nesplácení řeckého dluhu.Spolu s Řeckem mírně klesly i ceny ostatních jihoevropských bondů (španělských, italských), což znamená, že jejich výnosy, a tedy i náklady na financování státního dluhu šly nahoru.

Australský dolar (AUD) v noci posílil díky vyšším hodnotám jádrové inflace, které snížily naděje na pokles úrokových sazeb. Jádrová inflace v posledním čtvrtletí 2014 mezikvartálně posílila o 0,7 procenta, čímž o 0,2 procenta překonala očekávání trhu a o 0,4 procenta předchozí měření. Šance, že RBA příští týden uvolní monetární politiku klesly na 1 k 10.

EUR/USD koriguje svoje ztráty z předchozího týdne v rostoucím trendovém kanálu, kde ho postupně čekají rezistence v podobě Fibonacciho úrovní. EUR/USD je nyní v režii USD a zasedání Fedu, které vyvrcholí dnes v 20:00.

Americký akciový index Dow Jones opět testuje rostoucí trendovou linii. Nicméně docházejí mu síly, protože vytváří nižší vrcholy. Ve výsledku se pohybuje v trojúhelníkové formaci. Směr prorazení trojúhelníku indexu naznačí další cestu. 

NZD/USD prorazil předchozí týden klesající trendový kanál, v němž se pohyboval 4 měsíce. Nyní koriguje své předchozí ztráty. Čeká ho silná rezistence v podobě Fibonacciho hladiny 23,6 a dolní hrany kanálu. Tady by svůj pohyb nahoru mohl vzdát.

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Výprodeje na Wall Street pod tíhou Powellova projevu
      Středeční seance přinesla první výraznější pokles od zasedání FOMC Fed přesně před týdnem. Výprodeje byly znát na akciích Tesla, AMD nebo Intel, jež zakončily o 5 % níže. Nvidia s Alphabetem pak odevzdaly okolo 2 % své kapitalizace, odolnější pak byly akcie Amazon nebo Apple, u kterých středeční seance ukousla do jednoho procenta hodnoty. Akcie Microsoft pak zakončily o -1,3 % níže. Dařilo se naopak necyklickým, defenzivním titulům a díky růstu cen ropy se vítězem dne stal sektor energií, kde si např. akcie Exxon nebo Chevron připsaly zhruba po 1 % zisků. Wall Street závěr: Dow Jones -0,30 %; S&P 500 -0,52 %; Nasdaq Composite -1,21 %.
    • Výprodeje na Wall Street pokračovaly
      Úterní obchodování v USA navázalo na pondělní silné výprodeje, ovšem za výrazně nižších objemů i za nižší volatility. Hlavní akciové indexy propadly jen lehce, až na Dow Jones Industrial Average, který ztratil -0,5 %. Díky růstu cen ropy (+3,7 %) se poměrně výrazně dařilo energetickému sektoru (Chevron +3,2 %, Exxon Mobil +4,2 %, Halliburton +7 %, Occidental +6,9 %). Ačkoliv se v průběhu včerejšího dne zdálo, že technologický sektor přece jen skončí alespoň v mírném plusu, nestalo se tak (Apple -0,2 %, Alphabet -0,3 %, Nvidia +0,9 %, Tesla +2,3 %, Microsoft -0,5 %, AMD -0,4 %).
    • Výprodeje rizika pokračují, dolar ale před Fedem zastavil posilování
      I dnešní den začal na trzích pozitivně, aby se krátce nato situace obrátila. Hlavní akciové trhy...
    • Výprodeje rizika posílají eurodolar dolů ještě před důležitými daty, koruna odolává
      Koruna včera v závěru oslabila lehce nad 26,00 a dnes v úvodu se tak k euru obchoduje na 26,04. Ani tentokrát...
    • Výprodeje se přesunuly na akciový trh, dolar ztrácí
      Zatímco včerejšek se zejména nesl ve znamení výprodejů dluhopisů, dnes se dostaly pod prodejní tlak především akcie. Na výrazné ztráty na asijských trzích navázala Evropa, která se postupně ponořila skoro procento pod včerejší závěr. Americké trhy pak odstartovaly ve stejném duchu a tempem poklesu Evropu ještě předčily, nehledě na nové firemní výsledky.
    • Výprodej krypta nabírá na obrátkách
      Bitcoin se propadl pod 19 000 USD poté, co investoři začali přesouvat peníze z rizikovějších aktiv kvůli utahování monetární politiky ze strany velkých centrálních bank. Vlna výprodejů znamená snížení trhu s kryptem o miliardy dolarů, což je výrazný problém pro společnosti z krypto sektoru. Nedávno došlo k zastavení výběrů Bitcoinu několika směnárnami, v čele s Binance, CoinFlex nebo Celsius. Velký kryptoměnový fond Three Arrows Capital včera nesplatil dluh ve výši 670 milionů dolarů věřiteli Voyager Digital a stal se tak největší obětí kryptozimy. Dnešní pokles trhu je přisuzován rozhodnutí Securities and Exchanges Commission (SEC), která odmítla žádost o zalistování dvou Bitcoinových ETF, načež Grayscale podal na SEC žalobu.
    • Výprodej kryptoměn se prohlubuje: Bitcoin se propadá pod 43000 dolarů
      Bitcoin dnes klesl pod 43 000 USD a během obchodní seance ztratil přibližně 2 %. To představuje nejnižší úroveň této kryptoměny od 20. prosince. Pokud dnes cena uzavře na současné úrovni nebo pod ní, vznikne medvědí pohlcující obrazec. Sezónnost však naznačuje, že by růstové momentum mělo přetrvat až do 7. ledna. Navíc je důležité poznamenat, že k výrazným korekcím v posledních měsících docházelo po překonání 50denního klouzavého průměru. Tento průměr se v současné době nachází pod klíčovou hladinou podpory na úrovni 40 500 USD.
    • Výprodej Microstrategy zrychluje tváří v tvář propadu bitcoinu 📌
      Akcie společnosti Microstrategy držící bitcoiny, jejímž generálním ředitelem je známý Michael Saylor, zaznamenaly panický výprodej uprostřed poklesů na trhu s kryptoměnami. Negativní sentiment kolem rizikových aktiv způsobil, že se společnost, která se těšila obrovskému nárůstu ceny akcií, se vrátila k valuaci z lléta 2020. Hrozí Microstrategy likvidace pozice na Bitcoinu? Pouze včera klesla cena akcií společnosti kotované na burze NASDAQ téměř o 25 %:
    • 📉Výprodej na akciích akceleruje
      Nálada se výrazně zhoršila během druhé poloviny dnešní seance. Předtím než se býci neúspěšně pokusily smazat některé z posledních ztrát, trhy se opět dostaly do červených čísel. Náladu ovlivňoval i nedostatek posunu v jednáních mezi Ukrajinou a Ruskem. Poradce prezidenta Volodymyra Zelenskyjeho napsal na twitter, že během třetího kola vyjednávání, které dnes skončilo, nedošlo k žádnému pokroku. Rozhovory však vedly k pokroku v otázce humanitárních koridorů. Mezitím ruský vyjednavač Sluckij řekl: "Nedělejme si iluze, že další krok vyjednávání povede k definitivnímu výsledku."
    • Výprodej na akciích a ropě pokračuje. Americká data nechávají obchodníky klidnými
      Páteční seance je zatím o negativním sentimentu a nových datech z USA. Negativní sentiment na trzích letos není ničím ...
    • Výprodej na dolaru pokračuje, evropské akcie pod tlakem kvůli silnému euru
      Po včerejším Fedu na finančních trzích ledy konečně povolily a vrací se volatilita i objemy. Evropské indexy sice ráno...
    • Výprodej na dolaru zesiluje, ale příčiny pádu americké měny lze hledat jen obtížně
      Americký dolar se koncem minulého měsíce dostal pod celkem zajímavý prodejní tlak a vypadá to, že chuť do dalších výpr...
    • Výprodej na komoditách nekončí a stahuje dolů akcie i některé měny
      Evropské akciové indexy se dnes vrací do červených čísel. Ztráty nejsou malé a při absenci významných dat souvisí před...
    • Výprodej na kryptu: otázky a odpovědi
      A dnes do třetice ještě jednou krypto. S dotazy a rozhovory se díky včerejším výprodejům roztrhl pytel, takže níže sdílím odpovědi na pár otázek Arsena Lazareviče, které mi přišly docela zajímavé.
    • Výprodej na libře pokračuje. Akciové trhy zůstávají v klidu
      Máme před sebou pár dnů do Vánoc a ekonomický kalendář bez klíčových fundamentů, čehož si jsou finanční trhy velmi dobře vědomy. Pondělní seance se proto na akciovém trhu nese ve velmi pozvolném duchu a na výrazně podprůměrných objemech, které jsou přibližně třicet procent pod úrovní z posledních třiceti obchodních seancí. Další dny pravděpodobně nebudou jiné a bude zajímavé sledovat, zda nás díky absenci dat a větších rizik čeká nyní tradiční Santa Claus rally. Pro dnešek se ale na akciových trzích zatím dárky nerozdělují.
    • Výprodej na libře pokračuje. Ztráty si kvůli slabému makru připisuje také CAD
      Po včerejší úspěšné seanci dnes býkům na akciových trzích dochází dech. Není se co divit. Páteční seance je na data po...
    • Výprodej na ropě, řecké volby, oslabování eura a libry po PMI. Analýza Dow Jonesu, GBP/JPY a EUR/AUD
      Další pokles ceny ropy a propad americké WTI pod kulaté číslo 50 USD za barel způsobil na finančních trzích v úvodu roku paniku...
    • Výprodej na ropě zesiluje, dolar mezitím likviduje část pátečních ztrát
      Ani na pondělí nezvykle bohatý ekonomický kalendář zatím obchodníky na akciovém trhu k větší aktivitě nepřinutil. Evropské indexy se od rána drží přibližně půl procenta v mínusu, zatímco burzy v USA zahájily pondělní seanci na úrovních z konce minulého týdne. Objemy na burzách jsou přitom výrazně podprůměrné, když se v některých případech pohybují v Evropě více než 40 % pod třicetidenním průměrem. Německý DAX zůstává nad hranicí 10 600 euro a pokračuje v konsolidaci v bočním trendu na dosah horní hrany pásma, ve kterém se drží od letošního února.
    • Výprodej na technologiích vystřídala euforie. Výnosy dnes klesly
      Po včerejším výprodeji zachvátila technologický sektor naopak euforie a Nasdaq tak kráčí v čele akciového růstu s 3,2procentním ziskem. S&P 500 je výš i 1,7 pct, Evropa pak zaostává, když třeba DAX roste jen o půl procenta. Pražský index PX dnes vykazuje nevýraznou změnu při smíšeném pohybu hlavních titulů.
    • Výprodej na trzích nepolevuje. Jak dlouho než některá z centrálních bank začne s hašením požáru?
      Pokračujeme. Asi tak lze ve stručnosti shrnout dnešní situaci na finančních trzích ve srovnání se včerejškem. Ani dneš...
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    CapXmaster srovnani