Čtvrtek 18. duben 2024 20:56
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
FTMO férovost

Co to je kvantitativní uvolňování a co od něj čekat?

22.01.2015 10:32  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akcie a další riziková aktiva obecně si připisovaly včera drobné zisky v očekávání dnešního uvedení kvantitativního uvolňování v Eurozóně.  Index S&P 500 připsal 0,5 % a zavřel na 2 032. Akcie byly taženy energetickým sektorem, který přidal 1,8 % poté, co WTI ropa vzrostla o 2,7 %. Na druhé straně trh brzdily technologické akcie zejména kvůli poklesu akcií IBM.

Trhy dnes budou pečlivě vyčkávat na Maria Draghiho a uvedení kvantitativního uvolňování. Vše co byste měli vědět o kvantitativním uvolňování je rozebráno níže.

Makroekonomika

  • V Davosu pokračuje Světové ekonomické fórum.
  • V 1:00 Austrálie reportuje spotřebitelský odhad úrovně inflace za leden.
  • V 10:30 Velká Británie oznámí objem nových půjček ve veřejném sektoru za prosinec.
  • Ve 13:45 ECB rozhodne o úrokových sazbách a měnové politice.
  • V 14:30 začne tisková konference s Mario Draghim.
  • V 14:30 USA zveřejní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti.
  • V 16h Evropská komise reportuje odhad indexu spotřebitelského optimismu za leden.

Kompletní týdenní kalendář makroekonomických dat najdete v týdenním přehledu.

Earnings

Earnings 22.1.2015

 

Dividendy

Do konce týdne nás žádné zajímavé dividendy nečekají.

Začne kvantitativní uvolňování v Eurozóně?

Většina investorů již bere jako samozřejmost, že Mario Draghi dnes ve 14:30 v Frankfurtu oznámí uvedení kvantitativního uvolňování v Eurozóně. Hlavní otázkou tak zůstává, jak velkou částku ECB ohlásí pro odkup dluhopisů.

Wall Street Journal uvedl, že ECB jedná o schválení měsíčních odkupů dluhopisů ve výši €50 miliard ($58 miliard), což ročně tvoří €1,1 bilionu ($1,3 bilionu).

Proč zavést kvantitativní uvolňování v Eurozóně?

ECB se chystá uvést kvantitativní uvolňování kvůli neuspokojivé makroekonomické situaci. nezaměstnanost je vysoká, růst ekonomiky nízký a inflace nebezpečně nízko. V takovém prostředí spotřebitelé odkládají nákupy a firmy čekají s investicemi, což situaci pouze zhoršuje. Strašák jménem deflace je hrozbou, která nedává spát centrálním bankéřům a politikům. Příkladem je Japonsko, jehož ekonomika s ní bojuje již více než 20 let.

ECB již vyčerpala ostatní možnosti boje s deflací. Úrokové sazby jsou na nule. ECB tak půjčuje peníze evropským komerčním bankám téměř zdarma.

Jak funguje kvantitativní uvolňování?

ECB natiskne nová eura, které použije na nákup aktiv přímo na trhu. Centrální banka bude nakupovat zejména vládní dluhopisy, čímž vzroste jejich cena, ale poklesne výnos dluhopisů. Otázkou bude, dluhopisy kterých zemí bude ECB nakupovat a v jakém poměru. Tahle otázka je klíčová pro zadlužené ekonomiky na jihu jako je zejména Řecko a Itálie.

Pokud by ECB přistoupila k mohutnému nákupu dluhopisů těchto zemí, mohlo by to vést k dočasné stabilizaci na dluhopisových trzích a poklesu růstu prémia těchto dluhopisů, což nadále situaci zhoršuje. Naopak v případě preferování bezpečných německých atd. dluhopisů by se zadlužené země dostaly do ještě hlubších potíží než v současné době jsou, jelikož by dále rostly úrokové míry těchto dluhopisů.

Menší část balíčku půjde také do korporátního sektoru, kde by ECB mohla skupovat dluhopisy firem, ale také různé sekuritizované hypotéky. Tato otázka je velmi citlivá zejména pro Španělsko, jehož banky a cajas se stále nedokázaly očistit od toxických aktiv spojených s pádem realitního trhu v zemi.

Jaká jsou rizika zavedení kvantitativního uvolňování?

Fiskálně ukázněné země jako Německo tento krok odnesou nejvíce, jelikož v případě defaultu by právě ony musely platit dluhy nejvíce. RIzika jsou tedy zejména politického charakteru. ECB zkouší delegovat nákupy dluhopisů na národní centrální banky, čímž by však mohla být ohrožena myšlenka silné centrální banky a jednotné měny.

Jaký bude efekt kvantitativního uvolňování?

Hlavní efekt je psychologický – ECB musí přimět trhy, že dokáže opět nastartovat inflaci. Spotřebitelé a firmy musí začít utrácet a investovat co nejdříve.

Pozitivním efektem bude oslabení eura, které zlepší pozici evropských exportérů.

Zda však bude kvantitativní uvolňování v Eurozóně fungovat je velmi nejasné. Laureát Nobelovi ceny za ekonomii Joseph Stiglitz jej označil za „poslední možnost, která pravděpodobně nebude fungovat“. Mario Draghi však několikrát uvedl, že udělá vše v jeho silách, aby deflaci zastrašil.

Autorem je Jonáš Mlýnek

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Cosmos překonal Cardano v denní aktivitě na GitHubu
    Podle nejnovějších údajů překonaly projekty v ekosystému Cosmos s malým náskokem projekty Cardano. Cosmos s 603 revizemi v současnosti zaostává pouze za Ethereem s 806 revizemi.
  • Co stálo za překvapivě vysokou americkou inflací?
    Dnes je na řadě jediný zajímavý údaj z eurozóny za tento týden – průmyslová výroba. V USA vyjde index cen výrobců, který doplní včerejší spotřebitelskou inflaci. Ta opět citelně překonala odhady, když zrychlila z 5,0 % na 5,4 meziročně, přičemž medián trhu ukazoval na 4,9 %. Česká inflace na druhé straně nepřekvapila. Zpomalila na 2,8 % z 2,9 %, jen desetinku procentního bodu nad odhadem trhu i ČNB.
  • Co stojí za propadem ceny kávy?
    Dlouhodobě nestabilní ceny kávy ještě více oslabil středeční propad na newyorské burze o 7,3 %. Nejhorší pokles ceny od roku 2010 jen podtrhl aktuální zranitelnost kávy Arabica způsobenou obavami ze špatného počasí a fluktuací brazilské měny.
  • Co stojí za růstem eura? Analýza CAD/JPY, AUD/NZD, USD/CHF
    Americký dolar včera zažil studenou sprchu, když data obchodní bilance poukázala na obrovský deficit zahraničního obchodu...
  • Co stojí za výprodej akcií? Donald Trump a Fed ruku v ruce.
    Americký akciový výprodej neustále pokračuje. Index S&P 500 ztratil další více než 2 %. Za 2 dny se propadla hodnota světových burz dokonce o více než 2 biliony dolarů. Nejvíc utrpěly akcie Netflixu a Googlu. Analytici se domnívají, že je na vině politika Donalda Trumpa a agresivní Fed.
  • Co teď bude s klienty Sberbank CZ? A jejich vklady? A hypotékami?
    Česká národní banka dnes zahájila proces odebírání licence bance Sberbank CZ. Pozbytím licence se Sberbank CZ stane akciovou společností. Nebude tedy bankou. Pokud nebude bankou, nesmí tedy už přijímat vklady, ani poskytovat jakékoli úvěry, včetně hypoték.
  • CO TEĎ DĚLAJÍ NEJLEPŠÍ INVESTOŘI? ❌ Recese vs. softlanding
    Týdenní videokomentář: akcie, indexy, Forex, komodity a kryptoměny.
  • Co tento týden čekat od amerického dolaru?
    Tento týden se ve Spojených státech odehraje mnoho zajímavých událostí. V úterý bude zveřejněna významná zpráva o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby. Zprávy z poslední doby jsou pro trh velkým překvapením a já nevylučuji, že i tentokrát přinesou zajímavé údaje. Očekávání trhu jsou velmi negativní – pokles objemu objednávek se může pohybovat v rozmezí od 4 do 4,8 %. Pro dolar je tu ale jedna dobrá zpráva – jakékoliv snížení, i menší než očekávané, vyvolá pozitivní reakci trhu a posílí americkou měnu.
  • Co tento týden čekat od britské libry?
    Spojené království bohužel zveřejní jen velmi málo zpráv. Navzdory značnému množství důležitých událostí se britská libra v posledních týdnech a měsících prostě nudí. Když chybí zpravodajské pozadí, má libra tendenci stagnovat. Tentokrát podle mého názoru skončí vcelku bez výrazné změny a ani nebude potřebovat důležité zprávy. Je ale třeba uznat, že šance na konec horizontálního pohybu jsou v tomto týdnu extrémně nízké.
  • Co tento týden čekat od eura?
    Evropská měna strávila celý minulý týden ve fázi budování korekční vlny. Věřím, že neúspěšný pokus o průraz úrovně 1,0880, která odpovídá Fibonacciho hladině 61,8 %, ukazuje ochotu trhu vytvořit vlnu 3 v 3 neboli C. Pokud to tak opravdu je, mohly by kotace evropské měny příští týden znovu klesat. Je ale třeba pamatovat na zpravodajské pozadí, které má tendenci ovlivňovat tržní sentiment. Podívejme se proto na hlavní události následujících pěti dní.
  • Co to jsou decentralizované finance (DeFi)
    Decentralizované finance jsou v současné době jednou z nejzajímavějších oblastí kryptoměn. DeFi představuje zkratku pro decentralizované finance. Jedná se o finanční systém v decentralizované podobě. Většinou je k tomu využíván blockchain.
  • COT: Rekordní shortování kukuřice. Spekulanti přestali podporovat vzestup kakaa
    Naše týdenní zpráva COT (Commitment of Traders) se věnuje pozicím, které drželi hedgeové fondy a další spekulanti ve futures na různé komodity, cizí měny a dluhopisy, a jejich změnám v týdnu končícím úterým 20. února. Tedy v týdnu, kdy globální akciové trhy zadržovaly dech před zveřejněním hospodářských výsledků Nvidie. Zároveň měl dolar nakročeno k první týdenní ztrátě v tomto roce, a pomohl tak spolu s optimismem ohledně čínského hospodářského růstu podpořit uzavírání krátkých pozic v drahých a průmyslových kovech. Krátké pozice v obilninách dosáhly rekordního maxima a spekulanti přestali podporovat dosavadní vzestup kakaa.
  • Co Trump připraví Íránu? Investoři se nebojí, odpoledne mají optimisti navrch
    Finanční trhy byly ještě při začátku evropského obchodování rozvířené kvůli íránskému nočnímu raketovému útoku na americké základny. Přidala se další slabá data z německého průmyslu, přesto negativní vývoj dlouho nevydržel.
  • COT: Spekulanti přispívají k dalšímu posilování zlata
    Naše týdenní zpráva COT (Commitment of Traders) se věnuje pozicím, které drželi hedgeové fondy a další spekulanti ve futures na různé komodity, cizí měny a dluhopisy, a jejich změnám v týdnu končícím úterým 28. listopadu. V týdnu, kdy další oživení trhu s dluhopisy a oslabený dolar podpořily ochotu riskovat na všech trzích s výjimkou sektoru komodit. Tam došlo zejména v oblasti energií a obilovin ke značným ztrátám, které byly víc než dostatečnou protiváhou pokračujících nákupů zlata a stříbra.
  • COT: Úprk komodit se před zasedáním FOMC stal naléhavějším
    I v týdnu ukončeném 17. březnem omezily investiční fondy své rostoucí tendence, jak se děje už po čtyři týdny po sobě v očekávání jednání FOMC...
  • COT: Výprodej ropy zpomalil - vysoká poptávka po obilí
    Naše týdenní zpráva COT (Commitment of Traders) se věnuje pozicím, které drželi hedgeové fondy a další spekulanti ve futures na různé komodity, cizí měny a dluhopisy, a jejich změnám v týdnu končícím úterým 14. listopadu, tedy v týdnu, kdy akciové trhy dál posilovaly poté, co neočekávaně slabé údaje o americké ekonomice podpořily rostoucí přesvědčení, že agresivní navyšování sazeb ze strany Federálních rezerv může skončit měkkým přistáním. Také komoditní sektor zaznamenal mírný vzestup. Během tohoto nejednoznačného týdne se 15 ze 24 komodit obchodovalo výš. Nejlépe si vedly obilí, ropa a kovy jako měď a stříbro.
  • Co udělá Bank of Japan?
    Bank of Japan by měla oznámit své rozhodnutí o měnové politice během příštího asijsko-pacifického zasedání. Načasování je předběžné, ale oznámení se obvykle provádí kolem 16 hodiny. Od banky se neočekává, že by změnila výši úrokových sazeb, ale to neznamená, že neudělá žádný krok.
  • Co udělají trhy, až skončí QE v eurozóně
    Program kvantitativního uvolňování ze strany ECB vedl k poklesu rizikových prémií u řady investičních aktiv. Příčinou jsou buď přímé nákupy těchto aktiv zmíněnou centrální bankou, nebo je efekt nepřímý. V takovém případě dochází k tomu, že investoři přecházejí z trhů, na kterých intervenuje ECB, na trhy jiné, kde následně také dochází k poklesu rizikových prémií.
  • Co udělá RBNZ zítra?
    Reserve Bank of New Zealand oznámí své další měnověpolitické rozhodnutí během nadcházejícího asijsko-pacifického zasedání. Oznámení bude provedeno ve středu ve 16:00. Změna výše sazeb se neočekává, neboť inflace zůstává příliš vysoká.
  • Co udělá rok 2024 s kursem koruny, úroky hypoték, cenami nemovitostí, pohonných hmot i elektřiny?
    Již za týden budeme odpočítávat první hodiny a dny roku 2024. Co od nej čekat? Jak změní kurs koruny, úroky hypoték, cen realit, pohonných hmot či elektřiny pro nabíjení vozů?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO férovost