Čtvrtek 28. březen 2024 10:18
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Libra po zápisu ze zasedání centrální banky oslabuje, QE v eurozóně a stress-testy se blíží, pozor odpoledne na data CPI z USA, analýza USD/CHF, GBP/USD, CAD/CHF

22.10.2014 12:20  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Euro se vůči americkému dolaru obchoduje na týdenních minimech blízko kulatého čísla 1,2700 poté, co společnost Reuters zveřejnila informaci, že Evropská centrální banka (ECB) zvažuje nákup korporátních dluhopisů na sekundárním trhu. Finální rozhodnutí ohledně této investiční aktivity by mělo být bankou uděláno v prosinci. V případě, že by se ECB k tomuto kroku skutečně odhodlala, pak by na trh aktivně vstoupila již v lednu příštího roku. Centrální banka však tyto informace nepotvrdila. Nicméně signály, jež postupně vyplouvají na povrch, naznačují, že spuštění programu kvantitativního uvolňování (QE) je na dosah, což by mohlo podpořit dolar, který nyní trpí odložením termínu prvního zvýšení úrokových sazeb v USA. Ačkoliv je utažení monetární politiky v Spojených státech odloženo na později v případě, že ECB spustí QE, nůžky mezi monetární politikou eurozóny a USA se i bez zásahu Fedu budou rozevírat a podporovat americký dolar.

Apetit po riziku včera mírně díky zprávám ohledně potenciálního nákupu dluhopisů ECB vzroslt, díky čemuž JPY oslabil a USD/JPY se dostal nad hodnotu 107. Obavy z globálního ekonomického růstu zmírnil včerejší výsledek HDP Číny, jež ve třetím čtvrtletí meziročně posílilo o 7,3 procenta, čímž o 0,1 procenta překonalo očekávání trhu. Investorskou náladu a apetit po riziku včera podpořily i lepší data z trhu bydlení USA, kde prodej existujících domů překonal očekávání. Pozitivně překvapují i hospodářské výsledky technologických firem (Apple, Texas Instruments, United Technologies). Z poptávky po riziku včera těžily i americké akciové indexy, které posílily již čtvrtou seanci v řadě. Dow Jones získal 1,31 procenta, S&P 500 1,96 procenta a technologický Nasdaq vzrostl o 2,40 procenta.

Japonsko v noci zveřejnilo čísla obchodní bilance, jež prozradila, že export posílil na 7 měsíční maxima. Austrálie v noci zveřejnila data inflace. Index spotřebitelských cen (CPI) ve třetím čtvrtletí mezikvartálně posílil o 0,5 procenta a meziročně o 2,3 procenta. Výsledky jsou v souladu s očekáváním trhu a neměla by změnit postoj tamní centrální banky (RBA).

Britská centrální banka dnes zveřejnila zápis ze svého říjnového zasedání. Dva členové z devíti stejně jako v září i srpnu hlasovali za zvýšení základní úrokové sazby. Zbylých 7 členů hlasovalo za její ponechání na současné hodnotě 0,5 procenta. Ze zápisu rovněž vyplynulo, že mnozí členové bankovní rady se obávají, že zvýšení úrokové sazby by bylo předčasné a mohlo by zranit domácí ekonomiku a snížit její rezistenci vůči nečekaným externím šokům. Proti zvýšení úrokové sazby mluví rovněž poslední data inflace (CPI), která ukázala, že růst cenové hladiny se v září meziročně zpomalil na 1,2 procenta. Banka rovněž uvedla, že volná ekonomická kapacita se snižuje pomaleji, než očekávala.

Hlavní makroekonomickou událostí dnešního odpoledne budou data inflace (CPI) z USA zveřejněna v 14:30 a zasedání kanadské centrální banky, po němž bude následovat tisková konference i projev guvernéra Poloze. Slabší hodnoty CPI by podle všeho mohly poškodit USD, protože odradí Fed od brzkého zvyšování úrokových sazeb.

Evropský akciový trh je dnes po tlakem, poté co se objevily spekulace, že některé evropské banky by nemusely splnit podmínky stress - testů, jejichž částečné výsledky mají být zveřejněny v neděli. Podle španělské zpravodajské agentury Efe, by až 11 bank z 6 zemí nemuselo projít zátěžovými testy. ECB se k této spekulaci nevyjádřila.

USD/CHF zastavil v poklesu 55denní průměr (modře) i Fibonacciho hladina 38,20 a postupně opouští klející kanál směrem na sever. Stochastik na denním grafu rovněž nabírá na síle a preferujeme v tomto páru dlouhé pozice. Nicméně ideální je, počkat si na odpolední data CPI z USA, která mohou způsobit volatilitu.

CAD/CHF se vrací nahoru, aby opětovně otestoval rostoucí trendový kanál, který před pár dny opustil. Technika v tomto případě preferuje krátké pozice. Opět je vhodné si počkat na odpolední zasedání kanadské centrální banky, hlavně na tiskovou konferenci a projev guvernéra Poloze. Tyto události mohou způsobit volatilitu. V případě, že by se potvrdil pokles CAD/CHF, tak bychom mohli cílit na hodnotu předchozích minim 0,8235. Prostor pro případný pokles je obrovský, nic nám neuteče, proto je lépe si počkat na potvrzení situace fundamenty.

Zápis ze zasedání britské centrální banky BoE se postaral o to, že GBP/USD nebyl schopen prorazit klesající trendový kanál směrem nahoru a dostát se nad rezistenci v podobě Fibonacciho hladiny 23,60. Libra se podle všeho bude nadále pohybovat v klesajícím kanálu a pravděpodobně otestuje předchozí minima na úrovni 1,5950 nebo až kulaté číslo 1,5900.

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Libra po průmyslové výrobě opět dně
      Krátkodobý pohled: Libra k dolaru ztrácí 0,4% d/d na 1,489 kvůli nečekanému květnovému propadu a prohloubení recese...
    • Libra po překvapivé slabosti inflace padá
      Libra k dolaru propadá 0,7% d/d na 1,588 zejména po nečekané slabosti cenových indikátorů Spojeného království. Lib...
    • Libra poražena centrální bankou, dolar čeká na NFP, analýza GBP/USD, USD/CAD, Ropy
      Ekonomické zotavení eurozóny by mělo v příštích dvou letech mírně zrychlovat, a to i navzdory nižší poptávce po evropském vývozu v Číně...
    • Libra po říjnové infaci poskočila vzhůru jen krátce
      Libra dnes k dolaru kolísá kolem pondělních konečných úrovní 1,588 chvíli po krátkém mírném posílení v...
    • Libra posiluje po nečekaně silném růstu služeb
      Libra k dolaru roste 0,5% d/d na 1,604 zejména po nečekaném růstu indexu nákupních manažerů služeb Spojeného králov...
    • Libra posiluje v naději na měkký brexit, zatímco eurodolar míří dolů před americkými čísly
      S librou hýbe dění kolem brexitu. Vyjednávání neprobíhají zrovna hladce a postupně klesala naděje, že by se Británie mohla vyhnout tvrdému odtržení od EU. Šéf unijních vyjednavačů Barnier včera řekl, že se jednání dostala do slepé uličky, čímž libře dál přitížil. V dnešním německém tisku se ale objevila zpráva, že EU chce Británii přece jen nabídnout možnost dvouletého přechodného období. Zachovala by si přístup na unijní trh výměnou za vyrovnání svých finančních závazků. Naděje na "měkký brexit" libru pozitivně naladila. Britská měna smazala včerejší ztráty a pokračuje výš. Vůči dolaru se dostává nad 1,33.
    • Libra posiluje, vyhlíží zrychlení vyjednávání s EU i vyšší sazby
      Britská centrální banka zřejmě ve čtvrtek zvýší úrokové sazby a libra před tímto krokem nabírá zisky. Krom toho jí pomáhá vyjádření vyjednavače o brexitu za EU, Michela Barniera, že je připraven zrychlit rozhovory s Británií. Kurz libra-dolar se tak dostává na 1,3280. Malou podporu může pociťovat také euro, které se vůči dolaru odpoledne vytáhlo mírně výš na 1,1655.
    • Libra po slovech šéfa centrální banky padá dolů
      Centrální banka Velké Británie (BoE) dnes zveřejnila svoji inflační zprávu. Podle této zprávy se míra inflace ned...
    • Libra povyskočila díky lepšímu ekonomickému výhledu BoE
      Bank of England rozhodla dnes ráno o sazbách. Dle očekávání zůstaly nezměněny a rozhodnutí bylo jednomyslné. Libra však dostala pozitivní impuls díky novému ekonomickému výhledu. BoE očekává letošní pokles HDP ve výši 9,5 %. Předchozí projekce hovořily o 14 % propadu. Výhled růstu ekonomiky pro rok 2021 však byl snížen na 9 % z předchozích 15 %.
    • Libra po zápisnica BoE
      Ako sme naznačili, zápisnica de facto neprekvapila, naznačila otvorenosť voči ďalšiemu QE,...
    • Libra po zprávách indexu PMI služeb navyšuje denní zisk
      Libra dnes k dolaru zpevňuje o 0,3% d/d na 1,516 s podporu nečekaného vzestupu únorového indexu nákupní...
    • Libra prohlubuje minima, horší statistiky z průmyslu jsou ale jen zástupným důvodem
      Měnový pár GBP/USD dnes po zveřejnění statistik z britského průmyslu padl v následujících několika hodinách dohromady ...
    • Libra prolomila support 1,28 GBPUSD. Medvědi zatím ale vyhráno nemají
      Klíčový support 1,28 GBPUSD prolomen a čekáme co bude dál. Přestože je výplach na libře z posledních několika dnů docela přesvědčivý, prolomení supportu ještě musí být potvrzeno (ideálně uzavřením denní svíčky přesvědčivě pod hranicí 1,28 GBPUSD) a ani v tomto případě ještě medvědi podle nás nemají své jisté.
    • Libra propadá proti dolaru
      Od začátku měsíce trh propadl na základě tlaku amerického dolaru. Tato síla dolaru vychází z toho, že Institut pro řízení zásob v pondělí uvedl, že jeho výrobní PMI minulý měsíc stouplo na 47,1, přičemž se odrazilo z březnových 46,3, což byla nejnižší hodnota od května 2020. Kromě toho se stavební výdaje v USA v březnu zvýšily více, než se očekávalo. USA nabízí určité známky ekonomické stabilizace před tím, než politici Fedu na posledním dvoudenním zasedání začnou uvažovat o měnové politice.
    • Libra propadá 0,4% d/d
      Krátkodobý pohled: Libra k dolaru klesá 0,4% d/d na 1,551. Trh v minulém týdnu oslabuje, když prokázal respekt k ba...
    • Libra prudko padá. Uškodili jej správy o vzbure proti Mayovej a aj prepad predaja automobilov
      Hlavným dôvodom dnešného prepadu libry sú však správy, že konzervatívni poslanci chystajú vzburu proti Mayovej a budú sa ju sa snažiť dotlačiť k tomu, aby do konca roka odstúpila. Takýto vývoj by vniesol do už aj tak veľmi neistého procesu BrExitu ešte viac neistoty a libra neistotu okolo BrExitu vôbec nemusí. GBPUSD tak dnes klesol na najnižšiu úroveň za posledný mesiac.
    • Libra před ISM průmyslu to ještě zkouší vzhůru
      Krátkodobý pohled: Libra k dolaru posiluje 0,2% d/d na 1,557. Trh v minulém týdnu signalizuje, že letní růstová kor...
    • Libra rastie vďaka nádeji na dosiahnutie dohody o Brexite
      Situácia v oblasti brexitu sa za posledné hodiny výrazne zlepšila. Rokovania sa predĺžili a hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit, Michel Barnier a šéfka Európskej komisie von der Leyen, hovoria, že súčasné rokovania sa vyvíjajú dobre (aj keď sa vyjadrovali s určitou dávkou opatrnosti). Neexistujú však žiadne konkrétne pripomienky Spojeného kráľovstva, hoci britské médiá sa sťažovali, že za posledné 2 roky boli dosiahnuté obchodné dohody s takmer 60 krajinami, v prepočte za takmer 200 miliárd GBP. Je však potrebné pripomenúť, že v prípade EÚ nie je situácia taká jednoduchá. V tomto prípade sú krajiny EÚ najväčším obchodným partnerom Veľkej Británie. V predchádzajúcom roku Spojené kráľovstvo vyviezlo výrobky a služby v hodnote 294 miliárd GBP a doviezlo 374 miliárd GBP. Samotná Európska únia navyše nemusí nevyhnutne chcieť udržiavať úplne rovnaké obchodné vzťahy ako predtým. Odkiaľ to pramení? Ponechanie nezmenených podmienok by dalo zelenú euroskeptikom z iných krajín. Preto nemožno očakávať, že ústupky budú urobené iba na európskej strane.
    • Libra roste a vyhlíží dohodu o brexitu, dolar zase reformu a data
      Dnešní ráno potěšilo libru. Ta nadále sleduje především politiku, která ji v posledních dnech dokázala překvapovat oběma směry. Tentokrát jde o překvapení pozitivní, neboť podle šéfa EK i premiérky Mayové se jednání o brexitu dostávají do další fáze. Kompromisní řešení o (ne)oddělení Severního Irska sice zatím vypadá jen hrubě vytyčené, ale údajně dostatečně k dalšímu dojednání. Jestliže se tedy od podoby rozchodu budou moci jednání konečně přesunout k úpravě budoucího vztahu, nejistota částečně klesá a to libře svědčí. Její kurz vůči dolaru ráno vystoupal až nad 1,35, načež se sesunul lehce pod tuto hranici.
    • Libra roste díky obnoveným jednáním a šanci na dohodu, akcie jsou na tom smíšeně
      Na hlavních finančních trzích je odpolední vývoj už o něco pozitivnější. Situace se dá shrnout podle nás tak, že je tu převažující důvěra v dodání amerického fiskálního balíku ještě před volbami a obnovená šance na obchodní dohodu mezi EU a UK, ale kvůli předvolební nejistotě a rozmachu koronaviru se investorům nechce úplně podléhat euforii.
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    Forex brokeři
    FBS
    Axiory Europe
    Beam FX
    reklama
    Purple trading AI