Pátek 19. duben 2024 03:59
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
CapXmaster srovnani

IPO Alibaby je velkou sázkou na Čínu a světový elektronický obchod

15.09.2014 10:00  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

IPO Alibaby je velkou sázkou na Čínu a světový elektronický obchod

Primární úpis akcií společnosti Alibaba byl minulý pátek konečně oznámen a na burzách to bude vzácná událost. Velikost, pověst značky mezi institucionálními investory, tempo růstu i ziskovost jsou závratné. Větší to už ani být nemůže. Po několika měsících úpisového půstu očekáváme, že toto IPO bude obří, jelikož investoři si budou chtít vsadit na to, že se Čína během tří následujících desetiletí promění ve spotřebitelskou ekonomiku.

Maova stránka pro všechno

Ještě v březnu, kdy bylo oznámeno, že Alibaba má v úmyslu nabídnout své akcie v primárním úpisu, jsme psali o tomto rychle rostoucím čínském gigantickém internetovém obchodě, který v rozvinutém světě znal málokdo. To se mezitím samozřejmě změnilo a známost značky během následujících měsíců poroste raketově.

Takže co je Alibaba? Je to dominující gigant čínského elektronického obchodování , který založil v roce 1999 Jack Ma. Společnost je něčím mezi Amazonem a eBayem – propojuje kupující a prodávající zboží, avšak bez modelu aukce. Dvě její největší stránky, Taobao a Tmall, mají na svědomí více než polovinu všech balíčků doručených v Číně a objem transakcí je větší než u Amazonu a eBaye dohromady.

V následujících týdnech sepíšeme další analýzy na téma podnikání Alibaby. Následující graf poskytuje rychlý přehled.

Stroj na prachy

Na Alibabovi je výjimečnéá nejen tempo růstu výnosů – 46% meziroční růst naplánovaný na první fiskální čtvrtletí příštího roku (končící 30. června), ale také jeho schopnost vymlátit ze svého byznysu obří zisky.

EBITDA marže vystřelila z 21% za fiskální rok 2010 na 58% za posledních 12 měsíců, čímž zdůraznila fakt, že společnost překročila svůj inflexní bod, ve kterém velikost podniku přináší obrovské úspory z rozsahu. Na fiskální rok 2015 se obrat odhaduje na 77 miliard jüanů a roční složený růst od roku 2010 bude 63%.

gan1

Soudě podle čísel se také zdá, že je společnost schopna udržet vysoké tempo růstu při nepříliš velkém oslabení ročního tempa růstu obratu. To bude také velkým tahákem při roadshow primárního úpisu.

gan2

Velká sázka na budoucnost Číny

Nákup akcií Alibaby bude velkou sázkou na Čínu, jelikož její ekonomika se ve věku konektivity a e-shopů transformuje v hospodářství taženém spotřebiteli. Níže uvedené grafy ukazují aktuální růst spotřeby a jí odpovídající procento HDP. Vedle zvýšené spotřeby bude mít penetrace Alibaby v následujících letech obrovský růstový potenciál.

gan3

V roce 2013 měla Čína 618 milionů uživatelů internetu a očekává se, že toto číslo v roce 2016 vzroste na 790 milionů. Aktuální internetová penetrace je v Číně pouze 46% ve srovnání s 88% v USA. To pro Alibabu znamená mnoho příležitostí při dalším rozvoji čínského hospodářství.

gan4

Obrat online nakupování v Číně dosáhl v roce 2013 výše 1,892 bilionů jüanů a v roce 2016 se očekává jeho nárůst na 4,772 jüanů. Penetrace online nakupování byla v roce 2013 8% a v roce 2016 je očekávána na 14,5%. Během následujících desetiletí bude růst online nakupování pokračovat, jelikož díky mobilům a internetu je pohodlnější než chození do kamenných prodejen. Tento trend bude jen akcelerovat a těžit z něj budou e-commerce společnosti jakou je Alibaba.

gan5

V této úvodní analýze nemůžeme rozebrat všechny aspekty podnikání a příležitosti Alibaby, ale během příštích dvou týdnů zveřejníme před primárním úpisem další analýzy.

Valuace 155 miliard dolarů

Alibaba nabízí veřejnosti 123 076 931 nových akcií v cenovém rozmezí 60-66 dolarů za akcii. Při průměrné ceně získá společnost 7,75 miliard dolarů nového kapitálu.  Navíc prodají současní akcionáři 197 029 169 akcií a upisovatelé budou mít opci na 48 015 900 akcií. Celkově bude dáno veřejnosti k dispozici 368 122 000 akcií, čímž dosáhne free float 15%.

Celkový počet akcií bude 2 457 339 231, čímž Alibaba dosáhne kapitalizace 155 miliard při průměrné ceně 63 dolarů za akcii.

IPO přinese dohromady v hotovosti a krátkodobých investicích 14,8 miliard dolarů.  Při úročeném dluhu zhruba 7,9 miliard dolarů bude celková hodnota podniku 148 miliard dolarů.

Aktuálně bylo potvrzeno, že datum ocenění je stanoven na 18. září a obchodování začne následující den.

Bitva mezi hodnotou a růstem

IPO Alibaby získá velkou pozornost médií nejen díky současnému IPO-půstu, ale také díky číslům, se kterými jde Alibaba na trh. Očekáváme, že většina institucionálních investorů s globálními akciovými produkty se bude primárního úpisu účastnit.

Také očekáváme mnoho diskuzí o valuaci. Medvědi pravděpodobně přijdou s tím, že toto IPO dokazuje existenci bubliny jak na akciových trzích, tak v Číně samotné. Hodnotoví investoři se úpisu účastnit nebudou s poukázáním na vysokou tržně-valuační prémii způsobenou velkými očekáváními a raději budou nakupovat deklasované akcie oceláren a dolů.

Takže jaké jsou poměrové valuační ukazatele? V posledních 12 měsících vygeneroval Alibaba 9,4 miliard dolarů výnosů a 5,4 miliard provozního zisku EBITDA. Očekáváme, že tato čísla během následujících 12 měsíců vzrostou na 13,1 miliard, respektive 7,9 miliard dolarů. Na základě hodnoty podniku ve výši 148 miliard dolarů to znamená EV/EBITDA (poměr hodnoty podniku a provozního zisku) 27,3 za posledních 12 měsíců a 12-měsíční předstihový poměr (forward EV/EBITDA )18,8.

Následující tabulka ukazuje EV/EBITDA za posledních a následujících 12 měsíců spektra známých internetových společností. Alibaba má v Číně dva největší konkurenty, Tencent a Baidu, a je zajímavé je srovnat. Soudě podle čísel vyráží Alibaba na roadshow konzervativně oceněn.

gan6

Vzhledem k prudkému poklesu cen akcií Facebooku po jeho úpisu v roce 2012, nechce Alibaba opakovat stejnou chybu v podobě příliš vysokého nacenění. Tato valuace ale ve skutečnosti vypadá až příliš konzervativně. Náš názor je ten, že Alibaba vyráží na roadshow atraktivně naceněn a chce prodat nejdříve všechny své akcie a jak začne narůstat směrem k datu ocenění momentum, pustí se do zvyšování cenového rozmezí. To by mu dodalo býčí příběh, který vzbudí nadšení a nabudí poptávku po akciích v době, kdy se začnou obchodovat.

Mnoho investorů i analytiků nejspíš řekne, že je akcie nadhodnocená. My vidíme toto IPO jasně. Každý si může spočítat návratnost investovaného kapitálu i náklady kapitálu, včetně aktuálních poměrových ukazatelů. Tyto věci jsou často hlavním hybatelem blízkého oceňování. Třetí dimenze, kterou pochopí správně jen málokdo, je budoucí tempo růstu. Náš odhad růstu tržeb Facebooku po primárním úpisu byl podle většiny komentátorů až příliš optimistický. Jak jsme psali již před měsícem,  realita však překonala naše nejdivočejší představy.

Věříme, že jen málokdo dokáže pochopit složený efekt Alibaby během následujících třech dekád, kdy se Čína přemění v plně spotřebitelskou ekonomiku.  Mnoho investorů říkalo, že Google, Facebook, LinkedIn a další jsou nadhodnocené, ale věcí, která většině unikala, byla ona třetí dimenze: budoucí tempo růstu. Podle našeho názoru by měli při této valuaci dlouhodobí investoři Alibabu koupit a vsadit na Čínu a globální elektronický obchod v následujících několika dekádách.

Do Alibaby přes Yahoo

Na začátku července jsme doporučovali  investorům, kteří chtěli jít do úpisu Alibaby, koupit akcie Yahoo. To proto, že převažující odhady valuace Alibaby při úpisu naznačovaly, že podíl Yahoo v této společnosti má větší cenu než jeho tržní hodnota, a to i po odečtení diskontu za velikost. Jinými slovy, cena podílu Yahoo ve společnosti by měla poměrně odpovídat tržní hodnotě Alibaby. Naším argumentem bylo, že zájem o akcie Yahoo se s přibližujícím se úpisem zvýší.  Cena akcií se od té doby zvýšila o 12% (viz graf). Jít do úpisu Alibaby prostřednictvím Yahoo ale stále dává smysl.

Cena akcií Yahoo během posledních 12 měsíců

gan7

Peter Garnry, hlavní akciový stratég Saxo Bank

Peter Garnry je akciový stratég Saxo Bank. Pochází z Dánska a v roce 2007 absolvoval kodaňskou Copenhagen Business School. Peter denně píše aktuální příspěvky o amerických a evropských trzích, stejně jako pravidelné strategické články o fúzích a akvizicích, výsledkových sezónách, expanzi ziskových marží a sektorových valuacích. Je také pravidelným komentátorem v televizi, například v CNBC a Bloombergu. Předtím, že začal v říjnu 2010 pracovat v Saxo Bank, založil Peter softwarovou firmu UPSIDO, která v severských zemích poskytovala retailovým klientům platformu pro analýzu akcií. Peter Garnry je k dispozici ke komentářům o světových akciích ze širokého pohledu.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • iPhone 5 väčším stimulom než QE
    Lepšie výsledky banky Citigroup, silnejšie ako očakávané maloobchodné tržby z US a obrat na...
  • Iphone 8 uvidíme už tento týždeň, vysoká cena však možno zníži dopyt
    Dlho očakávaná premiéra nového telefónu Iphone 8 by mala by už tento utorok a Apple dúfa, že o nový model bude rekordný záujem. Koniec koncov, cena akcie Apple sa vyšplhala na nové historické maximá práve vďaka očakávaniam revolučného modelu. Čínske predaje v posledných šiestich kvartáloch klesali a nový model by to mohol zmeniť. Ale..
  • IPO FlixBus: Konkurent RegioJetu se chystá na burzu 
    Německá společnost FlixMobility koncem roku avizovala potenciální IPO v průběhu roku 2019 za účelem expanze. FlixMobility provozuje meziměstského autobusového přepravce FlixBus a železničního přepravce FlixTrain.
  • IPO Airbnb bude pravděpodobně přece jen ještě v roce 2020
    IPO Airbnb mělo být nejžhavější veřejnou nabídkou roku 2020. Místo toho gigant krátkodobých pronájmů ubytování propustil 25 % svých zaměstnanců a očekává, že příjmy budou letos o polovinu menší než v roce 2019. Přesto to vypadá, že plány na IPO Airbnb nakonec ještě v letošním roce uskuteční.
  • IPO Airbnb by mohlo přijít už v létě roku 2019
    Airbnb je americká společnost se sídlem v San Franciscu, která provozuje on-line služby pro zprostředkování ubytování. Firma plánuje vstup na burzu jako IPO Airbnb, k němuž by mělo dojít v polovině roku 2019.
  • IPO Airbnb můžeme očekávat v roce 2020
    Airbnb je americká společnost se sídlem v San Franciscu, která provozuje on-line služby pro zprostředkování ubytování. Firma plánuje vstup na burzu jako IPO Airbnb. Přesné datum IPO Airbnb zatím není oficiálně známo, ovšem firma Airbnb napsala v krátké tiskové zprávě dne 19.9.2019, že v průběhu roku 2020 hodlá vstoupit na burzu.
  • IPO Airbnb můžeme očekávat v roce 2020
    Airbnb je americká společnost se sídlem v San Franciscu, která provozuje on-line služby pro zprostředkování ubytování. Firma plánuje vstup na burzu jako IPO Airbnb. Přesné datum IPO Airbnb zatím není oficiálně známo, ovšem firma Airbnb napsala v krátké tiskové zprávě dne 19.9.2019, že v průběhu roku 2020 hodlá vstoupit na burzu.
  • IPO Airbnb: Vstup na burzu bude ještě v prosinci 2020!
    Dlouho očekáváné a odkládané Airbnb IPO se přeci jen uskuteční ještě tento rok. V prosinci 2020 vstoupí Airbnb na burzu NASDAQ a akcie se budou obchodovat pod symbolem „ABNB“. Regulační orgán SEC (Securities and Exchange Comission) obdržel potřebné dokumenty a IPO již nic nestojí v cestě.
  • IPO Alibaba se blíží! Bude největším IPO historie?
    Jestli byl loni Wall Street vzhůru nohama kvůli IPO Twitter, letos je stejný efekt u akcií Alibaba. Ještě se nestalo, ...
  • IPO Alibaba: Sekundární IPO v HK bude největší IPO roku 2019
    V letošním největším IPO je čínský e-commerce gigant Alibaba připraven získat až $12,9 miliard na burze v Hongkongu, čímž se posílí finanční trh města zasaženého politickými nepokoji.
  • IPO Ant Group: Dvojité IPO finančního giganta skupiny Alibaba
    Ant Group, přidružená společnost skupiny Alibaba, nedávno oznámila plány na své dlouho očekávané duální IPO v Šanghaji a Hongkongu. Společnost je známá zejména provozováním svého produktu Alipay, jednoho z nejpopulárnějších čínských mobilních platebních systémů.
  • IPO Aston Martin: Akcie Aston Martin vstoupí na burzu v Londýně
    Britský výrobce automobilů Aston Martin plánuje vstup na Londýnskou burzu cenných papírů. Při svém debutu cílí na tržní kapitalizaci v hodnotě 5,1 miliardy liber. IPO Aston Martin by mělo proběhnout začátkem října 2018.
  • IPO Avast: největší technologické IPO ve Velké Británii
    Pražská společnost Avast specializující se na kybernetickou bezpečnost potvrdila svůj záměr vstoupit na Londýnskou burzu cenných papírů. Management firmy uvedl, že akcie Avast by měly býk k dispozici již na začátku května 2018. Firma plánuje zvýšit svou kapitalizaci na 4 miliardy dolarů a IPO Avast se velmi pravděpodobně stane největší veřejnou nabídkou akcií ve Spojeném království.
  • IPO BEST Inc.
    BEST Inc. je čínská logistická firma podporovaná Alibabou (BBA). Na konci revizního obdob ocenila svoji primární emisi (IPO) na 10-11 dolarů za akcii, což je nejnižší hodnota z možné škály ocenění. Důvody takto nízkého primárního úpisu BEST nekomentovala. ADS jsou registrovány v tomto intervalu a první veřejné obchodování by mělo být za cenu 13-15USD za akcii, podle NASDAQ. Akcie se obchodují na NYSE. Celkový objem nabídnutých akcií je 450 mio USD.
  • IPO Budweiser v Asii. Nejdříve šílenství, pak stopka
    Obchod s pivem v globálním měřítku stagnuje. Ne nadarmo se ale říká, že výjimka někdy potvrzuje pravidlo. Některé části Asie k této výjimce patří, protože u nich je prodej chmelového nápoje na vzestupu. A právě tento potenciál lokálního trhu chtěl využít i největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev, který plánoval vstup své divize Budweiser Brewing Company APAC na hongkongskou burzu na 19. července 2019. V pátek však firma překvapila trhy oznámením, že se potenciálně největší IPO letošního roku konat nebude.
  • IPO Citizens – Největší bankovní IPO za 15 let
    Dnes se na parketu newyorské burzy NYSE budou poprvé obchodovat akcie Citizens Financial Group (CFG). IPO Citizen je největším bankovním primárním úpisem od IPO Goldman Sachs, které přineslo $3,7 miliardy v roce 1999. Máme se na co těšit?
  • IPO Coinbase: Ovládne kryptoměnový gigant také akciový trh?
    Dlouho očekávané IPO Coinbase přichází. Společnost, která figuruje na trhu kryptoměn, se pokusí ovládnout také akciový trh. A to pravděpodobně již v první polovině roku 2021. Firma svůj záměr oznámila v době, kdy se bitcoin dostal na svá historická maxima a kryptoměnová horečka je opět v plném proudu.
  • IPO Deliveroo již v tomto roce! Cena bude od £ 3,90 za akcii!
    Společnost Deliveroo oznámila svůj záměr vstoupit na burzu. Přesné datum IPO Deliveroo ještě není známé, ale odhaduje se, že by k němu mohlo dojít v první polovině tohoto roku. Mělo by jít o doposud největší evropské IPO roku 2021.
  • IPO Delivery Hero cílí na 1 miliardu dolarů
    Německý start-up Delivery Hero, který se specializuje na rozvoz jídla a vlastní česky dobře známé Damejidlo.cz, vstupuje na burzu. V jednom z největších evropských IPO za poslední roky chce Delivery Hero získat více než 1 miliardu dolarů. Nejrychleji rostoucí startup Evropy tak potvrzuje svoje přední postavení a konečně veřejnosti nabídne své akcie.
  • IPO DropBox
    Firma se sídlem v San Francisku je na trhu od roku 2007 a už roky se spekulují, že se blíží veřejný úpis akcií (IPO). Ocenění společnosti ve výši 10 miliard dolarů zvýšilo tlak na DropBox, aby počkala, dokud se nepřiblíží tomuto odhadu na akciovém trhu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Oanda
eTrader
FinFX broker
reklama
Dukascopy new