Čtvrtek 28. březen 2024 16:27
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Vzrostou akcie Apple po uvedení nových výrobků?

09.09.2014 11:22  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Cupertino se dnes stává centrem světa. Apple v 19h odstartuje další ze svých ikonických uvedení nových produktů na trh. Žádná technologická událost na sebe nepoutá tolik pozornosti jako představení nových Apple výrobků. Co můžeme od dnešního velkého dne očekávat? A zejména rostou akcie Apple po uvedení nových výrobků?

Wish we could say more aneb Kéž bychom mohli říci více

Takhle Apple láká ve své pozvánce na dnešní velkou událost. Právě vysoká očekávání byly kamenem úrazu posledních uvedení nových výrobků. Všichni očekávají už dlouho něco velkého. Apple si je toho vědom stejně jako investoři a veřejnost a proto se od této události čeká, že bude největší od uvedení iPadu v dubnu 2010.

iWatch

Očekává se vstup Apple na trh chytrých hodinek se svými dlouho očekávanými iWatch. Chytré hodinky by měly být kompaktibilní se všemi Apple zařízeními a měly by monitorovat zdraví, kvůli čemuž vznikla nová aplikace Healthbook. Nejedná se o revoluční novinku, jelikož podobný produkt již prodává hlavní konkurent Samsung. Význam iWatch ale bude zejména symbolický, jelikož Apple vstupuje na trh „wearables“. Široce diskutovaná je jejich cena. Podle průzkumů v USA jsou spotřebitelé ochotní zaplatit do $250 za smartwatch.

iPhone 6

Druhá velká věc, která je stejně široce očekávána jako iWatch, je nový iPhone 6. Apple zvětšuje display z původních 4 palců na 4,7 palce a dokonce chystá uvedení verze s displayem 5,5 palce. Apple tak představí svůj první phablet, což je kombinace smartphonu a tabletu. Tato verze telefonů je hitem zejména v Asii, kde Apple potřebuje oslabit pozici Samsung. Velkým otazníkem, kolik navíc budou muset spotřebitelé za phablet od Apple zaplatit.

Apple údajně zadal svým dodavatelům objednávky na 70-80 milionů kusů. Jedná se o největší uvedení iPhone v historii. iPhony jsou dnes suverenně největším generátorem tržeb pro Apple. Tvoří 48 % tržeb a celkem jich bylo rodáno už více než půl miliardy.

iWallet

Není tajemstvím, že Apple chystá vstup do mobile payment. Tim Cook a jeho tým vyhodnotili, že již nadešla doba, kdy spotřebitelé věří svým smartphonům natolik, aby z nich vytvořili virtuální peněženky. Apple nadále pracuje na technologii, která by spotřebitelům umožnila pouze přiložit iPhone ke čtečce v obchodě a proběhla by platba. Apple chce vytvořit virtuální peněženku budoucnosti. Předpokládáme, že iWallet nebude uveden s touto funkcí okamžitě, ale dojde k postupnému představení a budování důvěry.

Akcie Apple po uvedení nových výrobků

Uvedení nových výrobků je jedním z faktorů, které silně ovlivňují cenu akcií Apple. při pohledu na graf akcií Apple od roku 2007, kde byl poprvé uveden iPhone, je patrné několik znaků, které si porovnáme se současnou situací:

  • Akcie mají tendenci růst několik dní před uvedením nových výrobků.  Během srpna akcie Apple přidaly 8 % právě kvůli vysokému očekávání na nové produkty. Avšak nové rekordy byly vystřídání vystřízlivěním a téměř 5% korekcí od začátku září. vypadá to, že tentokrát investoři přepálili start a nezbyly jim síly před samotným cílem.
  • Následujících 4-12 týdnů po představení nových produktů akcie Apple klesají. Velká neznámá , nad kterou si investoři lámou hlavy.  První iPhone, iPhone 5, ani iPad nevedli ihned po svém představení k růstu cen akcií. Bude to tentokrát jiné? Vypadá to, že trh se vyprodal ještě před samotným ohlášením, jelikož právě tohoto fenoménu se investoři obávali.  Na pre-marketu již akcie Apple dnes vystoupaly o 0,5 %. Investoři nedávného propadu začínají využívat opatrně k levnějšímu vstupu na trh.
  • Po dosažení dna následuje silná korekce. Zdá se, že investoři se naučili čekat na co nejlepší slevu po představení výrobků, aby akcie začali několik týdnů po začátku korekce nakupovat za atraktivní cenu.

Historie naznačuje, že blízký návrat k nedávným rekordům se nedá očekávat. Již dnes večer uvidíme, jak přesvědčivý bude Tim Cook. Očekávání jsou jako vždy obrovské.

Akcie Apple a uvedení nových výrobků 2007-2013

Akcie Apple a uvedení nových výrobků 2013-2014

 

Zdroje: Capital Hubs, TradingView, MarketWatch


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Vznikne český „národní bankovní šampion“? Aktivistický fond Petrus je proti spojení banky Moneta se společnostmi PPF, namlsal se v Německu a iracionálním optimismem
    Dnes od 10:00 budou akcionáři Monety, čtvrté největší banky ČR dle počtu klientů, schvalovat její spojení s bankou šestou, Air Bank, a dalšími finančními firmami skupiny PPF. Spojení by dle managementu PPF mělo z Monety postupně udělat „národního bankovního šampiona.“
  • Vznikne dnes třetí největší tuzemská banka? Pravděpodobnost spojení Monety a PPF na dnešní valné hromadě je citelně vyšší, než byla v červnu
    Dnes vyvrcholí další, v pořadí třetí pokus o spojení Monety s finančními společnostmi skupiny PPF, v prvé řadě s Air Bank. Spojením by vznikla třetí největší tuzemská banka dle počtu klientů – obsluhovala by zhruba každého čtvrtého Čecha.
  • Vzor hlava a ramena na páru XRP/USD potvrzuje význam supportu 0,29 USD
    Pár XRP/USD se odrazil od důležitého supportu necklinu na úrovni 0,29 USD. Cena se odrazila nad rezistenci červené trendové linie, stále však zůstává pod nedávným ramenem na úrovni 0,41 USD. Odraz není tak silný, jak by si býci přáli, když uvážíme, že jsme vystoupali i nad červenou trendovou linii. Medvědí vzor hlava a ramena potvrzuje význam supportu na ceně 0,29 USD. Při jeho průrazu bychom se mohli dočkat pohybu ceny k úrovni 0,05 USD. Cena páru XRP/USD také odráží vyčkávací postoj, který obchodníci mají kvůli očekávanému výsledku žaloby ze strany SEC.
  • Vzpamatuje se Solana po krutém týdnu?
    Solana se po svém příchodu na trh stala velmi populární. V minulém roce posílila o 2600 %. Ceny na krypto trhu minulý týden výrazně korigovaly. Obzvláště těžký týden to byl pro Solanu (SOL). Obchodní cena SOL za poslední týden klesla o skoro 37 %. Pro kryptoměn to nebyl příznivý týden.
  • Vzpruha pro korunu - dva hlasy pro vyšší sazby. Trumpův ukrajinský telefonát zveřejněn
    Věnujme tentokrát první řádky dění na domácí scéně, konkrétně jednání centrální banky. ČNB podle očekávání nezměnila úrokové sazby, ale našly se dva hlasy pro jejich zvýšení. Této myšlenky se bankéři nevzdávají a guvernér Rusnok mluvil o velmi vyvážené debatě, jestli sazby zvýšit, či nikoli. Předpokládá podobnou debatu i příště. Nakonec ale zvítězila snaha vyhladit trajektorii, neboť prognóza předpokládá v příštím roce naopak snížení sazeb.
  • 🎈Vzrastie inflácia v USA?
    Zverejnenie správy o inflácii CPI v USA za máj je druhou najdôležitejšou makroudalosťou týždňa. Jej vplyv na trh však môže byť ešte väčší ako pri včerajšom rozhodnutí ECB. Naznačovalo sa, že inflácia v USA už možno dosiahla vrchol, ale údaje o cenách pohonných hmôt alebo cien nehnuteľností a áut vykresľujú iný príbeh – vrchol môže byť ešte pred nami. Trhový konsenzus poukazuje na nezmenený medziročný rast cien na úrovni 8,3% a rozpätie prognóz (8,0-8,5%) je relatívne úzke. Jedným z faktorov, ktorý môže podporiť názor, že CPI zostane nezmenená, sú bázické efekty – CPI v USA bol v máji 2021 medziročne na úrovni 5 %, v porovnaní so 4,2 % v apríli 2021.
  • Vzroste cena Bitcoinu do konce roku?
    Propad Bitcoinu 16. listopadu o 13% a 3. prosince o 25% způsobuje paniku jestli se hlavní kryptoměna dostane do konce roku 2021 nad cenu 55 tisíc dolarů, neboj spadne pod 45 tisíc dolarů.
  • Vzroste dogecoin nad 40 %? Aktivita velryb může podnítit rally
    Aktivita velryb se zvýšila u Dogecoinu [DOGE], který je podle CoinMarketCapu zároveň devátou největší kryptoměnou podle tržní kapitalizace. Akce velryb zvýšila cenu tokenu a ovlivnila i některé další ukazatele.
  • Vzroste opět index US500 v reakci na tragické výsledky žádostí o podporu v USA?
    Data žádostí o podporu v nezaměstnanosti budou zveřejněna ve 14:30. Dle odhadů bychom se měli dočkat dalšího masivního nárůstu o 5,5 mil. žádostí. Za poslední 4 týdny už by tak celkový počet nových žádostí o podporu vzrostl nad 22 milionů! Není bez zajímavosti, že po každém z posledních třech zveřejnění těchto dat index US500 vzrostl (viz tabulka). Bude i tentokrát reagovat index US500 pozitivně? Na včerejší horší výsledky ekonomických statistik z USA reagovaly trhy poklesem.
  • Vzrostly akcie před oznámením FOMC až příliš?
    Chování cen kolem úrovně 1130 u indexu S&P500 ukazuje na silné vzestupné momentum. Příští za...
  • Vztah mezi Trumpem a Xi již není tak vřelý
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování s mírným ziskem. Index Dow Jones si připsal 0,1 %, S&P 500 uzavřel pouze dvě setiny procenta nad páteční zavírací cenou a technologický Nasdaq si polepšil o 0,2 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo síťovým odvětvím (+0,4 %). Na opačné straně se nejhůře umístily energetické společnosti se ztrátou 0,9 %. Pondělí byl již čtvrtý den v ředě, co americké akciové indexy dosahovaly nových historických maxim.
  • Vztah Polska s EU se přiostřuje
    Konzervativní revoluce zahájená stranou Právo a Spravedlnost vedla k nárůstu politických rizik, které způsobily propad zlotého. Status zlotého jako bezpečného přístavu je pro investory už jen dávnou vzpomínkou. Od dubna je zloty měnou s nejhorší výkonností z rozvíjejících se trhů a vůči euru oslabil o 5,4 %. V dohledné době nevidím naději na zastavení poklesu polského zlotého. Tři rizika by mohla kurz EURPLN dotlačit výš na úroveň 4,45.
  • Vztahy mezi společnostmi Apple a Meta
    Vztahy mezi společnostmi Apple a Meta Platforms rozhodně nejsou idylické. Sám Tim Cook v průběhu let několikrát kritizoval obchodní model Facebooku.
  • Vztahy s Čínou opět napjaté, čínské společnosti objednávají GPU ve velkém
    Bidenova administrativa pokračuje v omezování vývozu do Číny. Tentokrát se opět zaměřuje na technologický segment, konkrétně na odvětví kvantové výpočetní techniky, pokročilých čipů a umělé inteligence. Součástí toho bude i zákaz některých investic do společností působících v těchto oblastech. Cílem tohoto zákazu, oznámeného dne 9. 8. 2023, je zabránit čínské armádě v přístupu k americkým technologiím a kapitálu, které by mohla následně využívat. Tato omezení byla kritizována Republikánskou stranou, která je považuje za velmi nedostatečná. Jejich návrhem by byl zákaz financování všech kritických technologických společností a také společností spolupracujících s čínskou armádou.
  • V​IDEO: Drahé kovy opět ztrácí, zlato na dosah 1 300 dolarů
    Drahé kovy opět ztrácí, zlato na dosah 1 300 dolarů - videokomentář Jaroslava Brychty z X-Trade Brokers...
  • Walgreens roste v premarketu díky pozitivním čtvrtletním výsledkům
    Akcie Walgreens (WBA.US) v premarketu krátce vyskočily téměř o 7 % poté, co provozovatel retailu s drogerií vykázal čtvrtletní zisk a tržby lepší, než se očekávalo. Společnost také zvýšila své dlouhodobé prodejní cíle.
  • Waller a Bostic očekávají další zvýšení sazeb
    Dnes před začátkem seance na Wall Street a před zveřejněním údajů o maloobchodních tržbách hovořil Bostic o úrokových sazbách. Podle jeho názoru by úrokové sazby měly být v květnu zvýšeny o 25 bazických bodů.
  • Wall Street a Apple: příběh jednoho poklesu
    Americký akciový trh zakončil úterý poklesem. Klíčovými faktory byly smíšené finanční výsledky Morgan Stanley a Goldman Sachs, které tlačily na bankovní sektor, a výprodej akcií Boeing a Apple, který měl vliv na pokles indexu S&P 500.
  • Wall Street a Evropa se na směru neshodují. Koruna slábne s novou prognózou ČNB
    Na trhy se dnes dostala další řádka výsledků a americký technologický index Nasdaq Composite překonal další historickou metu nad 11.000 b., my se ale v úvodu zaměříme na informace z centrálních bank. Česká národní banka ani její britská kolegyně ponecháním sazeb na stávajících úrovních nepřekvapily. Britská libra se dostala na nejvyšší hodnoty od března, když britská centrální banka zdůraznila možné nevýhody záporných úrokových sazeb. Ty má prý v kufříku, jejich použití ale neplánuje. Některé části britské ekonomiky, šesté největší na světě, podle guvernéra Baileyho do budoucna ale nebudou životaschopné.
  • Wall Street a Fed budou testovat digitální měnu. Kryptoměny se odrážejí ode dna 📈
    Kryptoměnami otřásly zprávy o spolupráci Wall Street s newyorským Fedem při testování digitálních měn. Newyorská Federální rezervní banka bude na testování digitálních dolarů spolupracovat s téměř desítkou bank a finančních institucí. To ukazuje, že Wall Street tlačí na rozvoj blockchainového programu navzdory nedávné volatilitě trhu způsobené bankrotem FTX:
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank