Pátek 29. březen 2024 08:52
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader

Ropa se dává na ústup – černé zlato totiž z Iráku proudí dál a Libye hlásí navýšení svých dodávek

01.07.2014 13:06  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Energetický sektor zasáhly výprodeje, jelikož dodávky z Iráku zůstaly nenarušeny.  Ceny kukuřice a pšenice i nadále tlačí dolů očekávání rekordní sklizně. Měď uhání mílovými kroky kupředu – její zásoby se snižují v souvislosti s pozitivními signály z Číny a USA.

Komoditní trhy si tento týden prošly první, byť malou, cenovou korekcí za poslední měsíc. Energetický sektor zasáhly výprodeje vzhledem k tomu, že nedošlo k narušení dodávek z Iráku. Ceny klíčových plodin jako kukuřice a pšenice jsou i nadále pod tlakem zejména proto, že se stále očekává celosvětová rekordní sklizeň.  Nejlépe se vedlo průmyslovým kovům. Měď se vyšplhala na 3,5měsíční maximum v důsledku snižujících se zásob a pokračujícího oživování americké a čínské ekonomiky.

han

V roce 2014 se nejlépe dařilo trhu s živým dobytkem. Omezené stavy dobytka vyhnaly ceny masa na rekordní hodnoty. Americké řidiče mezitím na počátku července, kdy začíná automobilová sezóna, čekají na benzinových pumpách nejvyšší ceny od roku 2008. Pro milovníky grilování a řidiče tak bude letošní sezóna tou nejdražší za posledních několik let.

Vzácným kovům se podařilo udržet zisky z minulého týdne. Stříbro se vyšplhalo na nejvyšší hodnotu od března, čímž předběhlo zlato. To nyní uvízlo ve 30dolarovém rozmezí a rozhlíží se, jakým směrem se vydat. Na zprávy z Číny o tom, že čínský vrchní auditor objevil úvěry v hodnotě 15 miliard amerických dolarů krytých falešnými transakcemi se zlatem, trh nijak nezareagoval. Opět to však poukazuje na pokračující obavy ohledně široce rozšířených podvodných praktik při uzavírání finančních obchodů na čínských komoditních trzích.

Trh s ropou nedávno zažíval rally. Po týdnu konsolidace však nyní stále více hrozí, že mu dojde dech. Krize v Iráku sice neskončila, avšak klíčová ropná zařízení zůstávají prozatím nedotčena. Pozornost trhu se tedy nesoustředila na možné riziko přerušení dodávek, ale na informace, které by v konečném důsledku mohly vést ke zvýšení dodávek. Severomořská ropa Brent a americká ropa WTI se tak ocitly v pozici, kdy u nich může dojít k cenové korekci.

Irácký ministr ropy mezitím prohlásil, že během nadcházejících měsíců očekává pokračující zvyšování ropné produkce. Kurdistánská regionální vláda v severním Iráku navíc do konce tohoto roku plánuje zvýšit svůj export. Využitím nově vybudovaného ropovodu do Turecka by se současná denní produkce o objemu 200 000 barelů měla zvýšit na 400 000 barelů za den.

Současně došlo k navýšení ropné produkce v Libyi, a to na 300 000 barelů za den. To je dáno jednak tím, že rafinerie zvýšily tempo své produkce, a jednak tím, že konečně došlo ke znovuotevření ropného přístavu Hariga na východě země. Vlny protestů ze strany členů státní ochranky, milic a kmenových zástupců vedly k tomu, že ropná produkce Libye se za poslední rok hluboce propadla z původních 1,6 milionu barelů za den na současné minimum. Situace v Libyi představovala v tomto období jednu z největších geopolitických obav a byla rovněž i důvodem pro to, že průměrná cena ropy Brent, sloužící jako světové měřítko pro ceny ropy, se tento rok místo 105 dolarů za barel pohybovala na hladině 109 dolarů za barel.

K výše zmíněným událostem se pak ještě nakonec přidala zpráva, že vláda USA udělila dvěma společnostem povolení k vývozu ultralehké ropy, známé jako kondenzát. To vedlo ke spekulacím, že se vláda možná chystá zrušit 40letý zákaz vývozu surové ropy. Tyto domněnky se sice nakonec nepotvrdily, avšak toto rozhodnutí  i tak povede ke zvýšení amerického exportu rafinovaných ropných produktů, což povoleno je.

Kondenzát je primárně produktem těžby ropy z břidlic. Ta se po vytěžení zahřívá, aby se z ní odstranily některé plynné příměsi.  Přestože jde jen o velmi lehkou úpravu, stačí to na to, aby  mohl být výsledný produkt označován jako rafinovaný, a tudíž vhodný na vývoz. Toto ještě dál navýší celosvětové zásoby a pomůže USA částečně snížit městnání jejich ropných zásob.  To bylo způsobeno rapidním zvýšením ropné produkce na rekordní hodnoty od 70. let minulého století, a to zejména těžbou z břidlicových polí. Ropa WTI má i nadále podporu, avšak investoři budou dávat pozor na to, zda nedojde k propadu zpět pod hranici 105 dolarů za barel. To by mohlo signalizovat případné další oslabení, zpočátku směrem k hodnotě 102,70 dolarů za barel a poté až na 101,60 dolarů za barel.

han2

Zlatu a stříbru se podařilo udržet si své nedávné zisky. S nastupujícím obdobím letní stagnace však oba kovy nyní jen přešlapují na místě. Jde zejména o zlato, které se v současné době obchoduje v úzkém rozmezí 1300 až 1330 dolarů za unci. Stříbro upevnilo své zisky, a to nejen jako absolutní hodnoty, ale i v poměru ke zlatu, kde koeficient spadl na 62,5 (jedna unce zlata vyjádřená počtem uncí stříbra), což představuje nejnižší hodnotu za poslední čtyři měsíce.

Investoři by měli bedlivě sledovat zprávy z Číny, kde čínské úřady objevily úvěry v hodnotě 15 miliard dolarů krytých falešnými transakcemi se zlatem. To opět vyvolalo obavy ohledně toho, jak  velká je čínská poptávka ve skutečnosti. Budoucí poptávka by mohla být ohrožena zvýšeným zájmem úřadů, které se budou snažit tvrdě zakročit proti těmto úvěrovým praktikám, kdy se komodity používají jako kolaterály k zajištění úvěrů. Poptávka po fyzickém zlatě ze strany Číny a Indie je důležitá, jelikož pomáhá kompenzovat sníženou poptávku po investicích v podobě papírového zlata za využití burzovně obchodovaných fondů a kontraktů futures. Pokles této poptávky jsme mohli sledovat během posledních 18 měsíců.

Výnosy dluhopisů se snižují a vzhledem k tomu, že se v současné době stále více očekává, že v budoucnu dojde ke zvýšení inflace, výnosy amerických vládních dluhopisů nabízené investorům se za poslední dva týdny snižovaly. Tento vývoj poskytl vzácným kovům jistou míru podpory. Podporu tyto kovy rovněž čerpaly, odhlédneme-li od krize v Iráku, z rostoucích obav ohledně možných cenových korekcí na americkém akciovém trhu. Podle agentury Bloomberg se cena prodejních opcí (put), reflektujících medvědí sentiment, vyšplhala oproti prodejním opcím (call) na 15leté maximum.  To je důsledkem poptávky po ochraně proti riziku na spodní straně v případě, že by došlo k oslabení býčího trhu. Korekce na akciovém trhu by mohly vést k tomu, že se investoři opět vrátí ke zlatu jako k alternativní investiční příležitosti. Investoři do zlata, kteří drží medvědí pozice, jsou závislí na pokračujících spekulacích o tom, kdy americká centrální banka Fed přejde od postupné redukce kvantitativního uvolňování k utahování své finanční politiky, aby zajistila dostatečný tlak na ceny.

han3han1

Cena zlata uvízla a i nadále zůstává v rozmezí 1300 až 1330 dolarů za unci. Prolomení horní hranice by signalizovalo pohyb směrem k hodnotě 1370 dolarů za unci a poté posun až na 1392 dolarů, maximum roku 2014. Dojde-li k prolomení hranice 1300 pod hodnotu 200denního klouzavého průměru, bude třeba sledovat hodnotu 1285 dolarů za unci jako hranici podpory.

Vysoce kvalitní měď  opět dosáhla na horní hodnoty svého současného rozmezí a v současné době se  po 10denní rally zastavila u hranice odporu v hodnotách 3,19 až 3,215 dolarů za libru. Cena posilovala v důsledku lepších ekonomických dat hlášených z Číny a USA, dvou největších světových spotřebitelů. Zvyšování poptávky lze sledovat na stavech zásob ve skladech, které jsou monitorovány třemi hlavními burzami s futures v Londýně, Šanghaji a New Yorku. Celkové zásoby se zde letos zatím snížily o více než 50 procent, čímž se dostaly na nejnižší hladinu od roku 2008.

Kontrakty futures na americký zemní plyn se drží rozmezí 4,35 až 4,95 dolarů za milion britských termálních jednotek (MMBtu). Po dalším výrazném navýšení zásob v podzemních skladech se cena plynu posunula zpět do spodního pásma tohoto rozmezí. Americké zásoby byly na konci zimy po období velmi silné poptávky nebezpečně nízké. Cena zemního plynu zůstává vysoká, aby se nastartovala produkce a aby elektrárny začaly případně opět využívat uhlí. Producenti na tuto pobídku zareagovali a za posledních deset týdnů jsme byli svědky toho, jak každý týden do podzemních skladů proudí vydatné dodávky. Zvyšuje se tak naděje, že zásoby dosáhnou uspokojivého stavu předtím, než se na začátku listopadu zvedne zimní poptávka. Aby k tomu však došlo a sklady měly v listopadu dostatečné zásoby o objemu 3,5 bilionu kubických stop, je nutné, aby toto navyšování pokračovalo průměrným tempem okolo 92 miliard kubických stop za týden. Loni se ve stejném období toto tempo pohybovalo okolo 72 miliard kubických stop. Tento předpoklad však nekalkuluje s případnými problémy v dosahování tohoto plánu, což znamená, že očekáváme, že během nadcházejících měsíců zůstane cena zemního plynu i nadále podporována.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ropa: růstový trend trvá
    Aktuální vývoj:  Červnový futures kontrakt ropy WTI dnes roste vůči závěru pondělního obchodování 0,3 % na 4...
  • Ropa sa blíži k zaujímavému supportu
    Na rope sa to v poslednom čase veľa nedeje. Keď nepočítame krátky rast spred dvoch týždňov, za ktorým stála správa o t...
  • Ropa sa dostala na dostrel okrúhleho supportu a spodnej hranice rasového trendu (TA, D1)
    Ropa Brent sa blíži k hneď dvom zaujímavým technickým úrovniam. To prvou je okrúhla hranica 50 USD za barel, ktorá zastavila jej marcový pokles, ktorý prišiel po prudkom raste jej zásob v USA. Tou druhou je spodná hrana rastového trendu, ktorá viacnásobne odrazila jej rast v poslednom roku:
  • Ropa sa môže ocitnúť pod tlakom
    Krajiny OPEC sa na štvrtkovom zasadaní dohodli, že budú systematicky dodržiavať dohodu o znížení produkcie do konca roka 2019, no diskusie o ďalšom plánovanom znížení boli chabé. OPEC by síce mohol pristúpiť k ďalšiemu zníženiu produkcie čierneho zlata o 400 000 barelov ropy denne, no treba mať na pamäti, že prípadné obnovenie rokovaní medzi USA a Iránom by mohlo viesť k uvoľneniu sankcií zo strany USA na Irán, čo by prinieslo ďalšiu záplavu ropy na trh, keďže zásoby Iránu sú takmer na historicky najvyšších úrovniach. Irán by teda mohol uvoľniť 700 000 barelov ropy na trh denne. OPEC taktiež znížil už druhý mesiac po sebe prognózu dopytu po rope pre rok 2019.
  • Ropa sa po amerických zásobách odrazila od supportu pri úrovni 75,5
    Zásoby rástli o 3,2 mil. barelov. Po dlhých týždňoch dopadli o niečo horšie ako sa čakalo (3,6 mil). Aj naďalej však rastú pre posledné kvartály málo vídaným tempom. Za posledných šesť týždňov vzrástli o 32 mil. barelov, to sa naposledy stalo koncom zimy 2017 (takisto v tom čase naposledy rástli šesť týždňov po sebe). Ich medziročný pokles sa znížil na 6,4%. Naposledy bol tak nízko pred 11. mesiacmi. Čiže trend pribúdania zásob v USA naďalej pokračuje, čo nie je pre ropu práve najlepšia správa.
  • Ropa sa posúva vyššie po údajoch EIA
    Cena ropy vzrástla po zverejnení dnešnej správy EIA. Zásoby ropy klesli viac, ako sa očakávalo, zatiaľ čo zásoby benzínu sa zvýšili a zásoby destilátov sa mierne znížili. Ceny ropy krátko po zverejnení vzrástli.
  • 🛢Ropa sa posúva vyššie vďaka skupine OPEC +📈
    Dnes je druhý deň rokovaní skupiny OPEC +. Posledné správy naznačujú, že Rusko súhlasilo so zachovaním nezmenenej produkcie vo februári. V minulom roku sa skupina dohodla, že sa bude stretávať každý mesiac a bude sa rozhodovať, či zvýši produkčný limit o pol milióna barelov denne. Včera rozhodnutie nepadlo kvôli silnému tlaku Ruska, ktoré chcelo zvýšiť produkciu.
  • Ropa: s blížícím se OPECem se objevují kupci
      Ropa – denní komentář   Ropa: s blížícím se OPECem se objevují kupci   Prosincový futures kon...
  • 🛢Ropa se blíží 💲120 po částečném embargo EU
    Evropská unie oznámila, že dosáhla dohody o ropném embargu. Znovu se zdá, že dohodnutá opatření jsou „papírovým embargem“, které neovlivňuje dostupnost komodity, ale zvyšuje nejistotu, která podporuje růst cen na trhu s ropou. Budou mít nová opatření EU skutečný negativní dopad na ruský ropný byznys? Nebo to povede jen k vyšším cenám?
  • Ropa se dál propadá a bere s sebou i kanadský dolar, akcie mírně ztrácí
    Akciové indexy se po včerejší nevýrazné seanci dnes dostávají mírně do červených čísel a likvidují malou část zisků, k...
  • Ropa se díky zvěstem o snížení těžby odráží ode dna
    OIL.WTI smazala počáteční ztráty poté, co Eurasia Group informovala, že OPEC+ bude příští týden "vážně zvažovat" snížení produkce, nicméně zatím se jedná pouze o nepotvrzené spekulace.
  • Ropa se dnes zkouší stabilizovat, akcie v plusu
    Propad cen ropy zůstává mezi tím nejzajímavějším, co se na trzích momentálně děje. Ropa dnes registruje další ztráty, když Brent padá o 10 procent. 11 dolarů na WTI ale znamená už relativně drobný pokles a trh se dopoledne snaží aspoň stabilizovat.
  • Ropa se dostala na minimum tohoto měsíce
    Futures kontrakty na ropu BRENT ve středu uzavřely s velkými ztrátami poblíž měsíčního minima 86,00 poté, co se dostaly do blízkosti 20denního jednoduchého klouzavého průměru (SMA) na úrovni 89,40. Negativní trajektorie RSI, který sklouzl pod neutrální hranici 50. Na druhou stranu přeprodané signály zjištěné stochastickým oscilátorem vedou ke spekulacím, že by mohla probíhat fáze konsolidace nebo korekce směrem vzhůru. Prodejci by tedy mohli vyčkávat, dokud cena nepřekoná low z období srpna jasně pod hranicí 82,50.
  • Ropa se dotkla úrovně 100 USD
    Poté, co Rusko včera zahájilo vojenský útok na Ukrajinu, dosáhla ropa psychologické úrovně 100 USD za barel, v průběhu dne ale o 10 % klesla na cenu 91 USD a na úrovni D1 vytvořila obří Pin bar s vynikajícími cíli poklesu.
  • Ropa se drží nad 105,0
    Srpnový futures kontrakt ropy WTI posiluje 0,3% d/d na 105,8. Cena se drží nedaleko 3/4letého maxima kvůli souběhu ...
  • Ropa se chystá na comeback
    Vzpamatuje se ropa po extrémně slabém začátku roku? Tato otázka hýbe finančními trhy. Na začátku roku 2023 ropa několikrát vzrostla díky růstu celosvětové poptávky v čele s Čínou. K optimistickým prognózám pro Brent přispělo i očekávané snížení těžby ze strany OPEC+ obecně a Ruska zvláště. Bohužel, nerovnoměrné oživení čínské ekonomiky, obavy z recese v USA a nárůst exportu ropy z Ruska způsobily, že ropa North Sea v roce 2023 klesla o 12 %.
  • Ropa se musí dostat přes 34 dolarů, aby mohla rally pokračovat
    Výkyvy ropy jsou v tomto týdnu extrémní. Ještě uprostřed týdne padala tato komodita na nejnižší hodnoty od 2003. V jeh...
  • Ropa se nachází v klesajícím kanálu
    Futures na ropu BRENT se od konce září vyvíjejí v klesajícím kanálu. V současné době se trh drží pod 50denním jednoduchým klouzavým průměrem (SMA) a v blízkosti čísla 79,00, přičemž silnou rezistenci představuje rovněž bariéra 80,00. Oscilátor MACD se pohybuje nad svou spouštěcí linií v záporné oblasti, zatímco RSI se horizontálně pohybuje pod neutrální hranicí 50.
  • Ropa se nám rozeběhla směrem dolů?
    Cena ropy včera zaznamenala největší jednodenní propad od poloviny listopadu ...
  • Ropa se navrací do růstového trendu
    Futures na ropu BRENT zvrátily svůj růst po skončení indexu spotřebitelských cen nad 200denní SMA a po dosažení úterního maxima 83,75 okamžitě klesly. Indexy RSI a MACD obnovily svůj negativní sklon v medvědí oblasti, což signalizuje další depresivní seance. Nadcházející seance by však mohly být poměrně zajímavé, jelikož v pátek trh navrátil část ztrát a blíží se zpátky k úterním maximu 83,75.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI