Čtvrtek 28. březen 2024 20:43
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ozvěny trhu - Globální trhy v roce 2014

30.01.2014 13:19  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
1) Které události podle Vás v tomto roce nejvíce ovlivní dění na světových finančních trzích, ať už jde o akcie nebo dluhopisy?
Hlavní pozornost trhů bude směřovat na ukončování kvantitativního uvolňování ve Spojených státech. To samozřejmě bude závislé na tom, jak se bude americké ekonomice během letošního roku dařit. Prozatím se zdá, že stojí na pevných základech, na kterých může světová jednička dále stavět. Bohužel to samé nemůžeme říci o starém kontinentu. Křehký hospodářský růst a obavy z možných deflačních tlaků v Evropě zřejmě přimějí Evropskou centrální banku dále uvolňovat měnovou politiku. Důležitou roli sehraje na finančních trzích i pokrok ve vznikající bankovní unii. V neposlední řadě nesmíme zapomínat na Japonsko. Zemi vycházejícího slunce začíná přinášet ovoce tamější uvolněná měnová i fiskální politika. Nicméně objem nakupovaných aktiv se blíží svému limitu a bude tak důležité, zda japonská centrální banka přistoupí k jeho navýšení.
 
2) Která třída aktiv podle Vás zažije letos nejlepší / nejhorší rok a proč?
Postupně zrychlující růst globální ekonomiky by měl obecně nahrávat rizikovějším aktivům, jakými jsou akcie či high-yield dluhopisy, a to na úkor státních dluhových cenných papírů, krátkodobých likvidních prostředků nebo třeba i zlata. Z pohledu ocenění se v současnosti relativně nejlevněji obchodují akcie v eurozóně či Japonsku, kterým by mělo pomoci pokračující pumpování peněz do ekonomiky. Státním dluhopisům by měly nohy podkopávat především rostoucí výnosy v důsledku ukončování kvantitativního uvolňování ve Spojených státech. Jako neatraktivní se jeví i investice do zlata, které by měla tížit rostoucí cena peněz, a do not mu příliš nehrají ani minimální inflační tlaky.
 
3) Rozvíjející se akciové trhy loni za těmi vyspělými obecně značně zaostávaly, jak tomu bude letos? Nemohou být opět růstovým hitem? Nebo pro ně naopak může konec kvantitativního uvolňování v USA a síla USD představovat katastrofu?
Vůči rozvíjejícím se trhům bych doporučoval notnou dávku opatrnosti. Právě ústup Fedu z extrémně uvolněné měnové politiky by měl vést k odlivu kapitálu z těchto trhů. Přestože by globální ekonomika měla zaznamenat vyšší hospodářský růst než vloni, situace v rozvíjejících ekonomikách zůstává nejednoznačná i kvůli předpokládanému zpomalení v Číně. To jsou argumenty, které investicím do akciových trhů rozvíjejících se zemí obecně příliš nenahrávají. I zde však můžeme nalézt výjimky. Těmi by mohly být především země exportující do USA a eurozóny či země s nízkým zahraničním zadlužením (Jižní Korea, Tchaj-wan, Mexiko).

Miroslav Frayer
Economic & Strategy Research  

Investment Banking
Komercni banka, a. s.
Societe Generale Group
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ozvěny trhu: Evropa by měla zůstat atraktivním akciovým trhem
    Volatilita (měřena indexem VIX, který je někdy označován jako index strachu) se nachází poblíž svých historickým minim, což ukazuje na velmi...
  • Ozvěny trhu - Evropa na cestě k vyšším maržím
    Odhady hospodářského růstu pro eurozónu pro letošní a příští rok se od začátku letošního roku zlepšují, zatímco v případě americké...
  • Ozvěny trhu: Evropská centrální banka počká a uvidí
    Ekonomika eurozóny procitá z hibernace, do které ji v průběhu března uvrhla vládní restriktivní opatření v souvislosti s bojem proti šíření pandemie covid-19 a ve které se nacházela i po celý duben. Květnová data z reálné ekonomiky potvrdila, že duben byl měsícem, od kterého se ekonomická aktivita pomalu začíná zvedat, což reflektují i finanční trhy. Zlepšování situace ocení na svém dnešním zasedání k měnové politice i evropští centrální bankéři.
  • Ozvěny trhu - Evropská inflace stále nechce zrychlit, ECB bude muset konat
    I když ekonomika eurozóny neroste žádným zázračným tempem, přeci jen se hospodářský vzestup drží již tři roky. To je dostatečně dlouhá doba na to, aby se zlepšovala i situace na trhu práce. Vysoká nezaměstnanost, zejména ohrožených skupin jako jsou mladiství, ohrožuje sociální smír v mnoha evropských zemích, zejména těch na jihu. Aktuálně míza nezaměstnanosti v eurozóně již čtyři měsíce stagnuje na 10,1%. Oproti více než 12 procentům zaznamenaných v polovině roku 2013 se jedná o významné zlepšení, které je na ochotě evropských domácností utrácet vidět.
  • Ozvěny trhu - Evropské akcie by letos investor opomenout neměl
    Jeden z našich předpokladů vývoje na globálních finančních trzích pro letošní rok je obnovený růst cen ropy k úrovním 60 USD za barel...
  • Ozvěny trhu: Fed je na cestě k normálu
    Už za necelé tři týdny se američtí centrální bankéři sejdou k projednání měnové politiky. Trh si je jistý, že dolarové úrokové sazby opět půjdou nahoru. Nic na tomto názoru nezměnilo ani zveřejnění zápisu z květnového jednání. Z něj vyplývá, že centrální bankéři chtějí vidět důkazy o tom, že zpomalení americké ekonomiky z prvních měsíců letošního roku bylo opravdu pouze dočasné.
  • Ozvěny trhu - Fed směřuje k přitvrzování své měnové politiky
    Šéfka Fedu Janet Yellen ve svém úterním vystoupení trhy prakticky ničím nepřekvapila. Z jejích slov je zřejmý opatrný posun v rétorice směrem ke...
  • Ozvěny trhu: Fed zvyšování sazeb ukončil, ECB začne koncem roku
    První letošní jednání centrálních bankéřů na obou stranách Atlantického oceánu optimismem rozhodně nehýřilo. Spíše tomu bylo naopak a o dalším utahování měnové politiky v podobě vyšších úrokových sazeb si můžeme nechat jenom zdát.
  • Ozvěny trhu: Finanční trhy nevypadají na počátku roku tak špatně jako vloni
    Na rok 2018 nebudou investoři vzpomínat zrovna v dobrém. Těžko se jim totiž hledalo aktivum, které si za celý rok připsalo pozitivní výsledek. Pod tlakem byly akciové trhy, komodity či euro. Za vítěze lze pokládat aktiva bezpečného přístavu, jako je americký dolar či kvalitní státní dluhopisy.
  • Ozvěny trhu - Forexový trh jede
    V minulých dnech byly zveřejněny statistiky objemu obchodů zrealizovaných na klíčových devizových trzích v průběhu letošního dubna. Co do objemu transakcí je FX trh nejvýznamnější částí finančního trhu. A realizované objemy při srovnání s loňským říjnem vzrostly.
  • Ozvěny trhu: HDP za druhé čtvrtletí může i pozitivně překvapit
    Tuzemská ekonomika se s koronavirem potýká již více než čtvrt roku. Vládní opatření proti šíření nákazy zavedená v polovině března v podstatě zastavila život v této zemi, včetně toho ekonomického. Velká část podnikatelů najednou nemohla prodávat své zboží či služby. Spotřebitelé tak neměli moc možností, kde utrácet, a když už to šlo, chyběla k tomu chuť. S mírným zpožděním k obdobným krokům přistoupily také ostatní státy, což vedlo k výraznému poklesu poptávky ze zahraničí. Zvlášť nepříjemný pro průmyslově orientovanou českou ekonomiku byl celosvětový pokles prodejů nových automobilů.
  • Ozvěny trhu: Hurikány americký dolar ustál
    Zeleným bankovkám se v posledních týdnech daří. Vůči euru se kurz dolaru dostal z hodnot nad 1,2000 dolaru za euro, které opanoval na přelomu srpna a září, pod 1,1800. Impulzem bylo zasedání amerických centrálních bankéřů, kteří vidí dolarové sazby výše ještě do konce letošního roku. A s růstem sazeb na prosincovém zasedání centrální banky počítá i trh.
  • Ozvěny trhu: Inflace bude zkrocena vyššími sazbami
    Po zveřejnění další série dat v tomto týdnu je jasné, že inflace nadále zůstává tématem mezi investory i laickou veřejností. Oproti stejnému období loňského roku jsme nejvýraznější zdražování zaznamenali v dubnu, kdy byly ceny meziročně vyšší o 3,1 %. Inflace se tak na krátkou dobu dostala nad toleranční pásmo ČNB. Díky vysoké srovnávací základně jsme ale za červen byli již na 2,8 %.
  • Ozvěny trhu - Inflace je, ne že není
    Meziroční růst spotřebitelských cen činil v říjnu pouhých 0,2 %. Ve světle intervenčního režimu centrální banky to samozřejmě...
  • Ozvěny trhu - Inflace koruně prospívá
    Díky intervenčnímu režimu tradičně málo volatilní česká měna si v tomto týdnu vůči euru polepšila o solidního více než půl procenta, když...
  • Ozvěny trhu: Inflace má našlápnuto ke dvaceti procentům
    Ani v červnu zřejmě nedošlo ke zmírnění výrazného růstu spotřebitelských cen. Meziměsíční inflace podle našeho odhadu setrvala na 1,8 procenta, po sezónním očištění pak dokonce zrychlila z květnových 1,5 procenta na 1,7 procenta v červnu. Zdražování se přitom nadále týkalo všech skupin spotřebního koše.
  • Ozvěny trhu: Inflace zastavila korunu
    Česká koruna v posledních dnech posilovala a postupně se dostala na svou nejsilnější úroveň za poslední tři týdny. Důvodů k tomuto pohybu bylo několik. Bezesporu pomohlo vítězství proevropského kandidáta ve francouzských prezidentských volbách, z čehož profitovala všechna rizikovější aktiva včetně středoevropských měn. Z domova tuzemskou měnu podporovala příznivá data z reálné ekonomiky. Březnová bilance zahraničního obchodu skončila s výraznějším než očekávaným přebytkem. A to i přes silnou spotřebu domácností, jak dokumentují maloobchodní tržby. Spotřebitelské dovozy totiž zatěžují importní stranu bilance, zrovna tak jako dovozy dražších surovin pro výrobu. Úspěšný exportní sektor automobilového průmyslu ale převažuje. Výroba automobilů zůstává hlavním tahounem celkové průmyslové produkce. Její březnová dynamika i díky kalendářním efektům dosáhla v letošním březnu dvouciferného růstu.
  • Ozvěny trhu: Inflační data pomohou dolaru
    Letošní rok rozhodně nelze z pohledu výkonnosti amerického dolaru označit za úspěšný. Zejména v průběhu druhého a třetího čtvrtletí byla americká měna v podstatě pod permanentním tlakem. Chyběla jí podpora ze strany amerických centrálních bankéřů, kteří si se zvyšováním dolarových úrokových sazeb dávali letos načas.
  • Ozvěny trhu: Intervence zatím náladu nesnížily
    Začátek týdne přinesl z domácí ekonomiky první sadu ekonomických indikátorů, konkrétně indexů důvěry, které by alespoň...
  • Ozvěny trhu - Investoři čekají na data z trhu práce v USA
    Dnes odpoledne se dočkáme klíčových dat z amerického trhu práce za srpen. Jedná se o statistiky, které jsou finančními trhy bedlivě sledovány každý měsíc. Proč? Jedná se totiž o data, která nám podávají v podstatě téměř aktuální informaci o tom, jak vypadá americký trh práce a potažmo situace v celé ekonomice. Dnes tak budeme mít pouhý druhý pracovní den po skončení srpna téměř kompletní informace o tom, jak se americkému trhu práce daří.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Fintokei ProTrader