Čtvrtek 28. březen 2024 09:55
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader

Navzdory bouři drží Pimco kurz. V červnu fond přikupoval dluhopisy

16.07.2013 14:10  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pimco Total Return Fund, největší podílový fond na světě, i v turbulentním červnu zvyšoval držbu amerických státních a hypotéčních dluhopisů, které zatím nakupuje i Fed. Výkonnost fondu v uplynulém měsíci klesla na nejhorší úroveň od propuknutí finanční krize.

Fond, spravovaný svým zakladatelem Billem Grossem, zvýšil podíl cenných papírů emitovaných americkým ministerstvem financí na 38 % (oproti 37 % v květnu). U hypotéčních zástavních listů vzrostl podíl v portfoliu ze 34 % na 36 %. Dluhopisy Gross přikupoval, i když v tu dobu investoři z trhu hromadně utíkali a sazby v krátkém intervalu vyskočily o 1 %, což negativně dolehlo na hodnotu dluhopisů, jdoucí v protipohybu s výnosy.

Globální výprodej odstartoval 22. května, kdy ze záznamu z jednání měnového výboru Fedu vyplynulo, že program nákupu dluhopisů (QE), který právě stlačoval jejich výnosy a dodával energii růstu akcií, by mohl být brzy omezen. Nejistota doprovázená prodejním tlakem se vystupňovala poté, co šéf Fedu Ben Bernanke možnost postupného utahování měnové politiky ještě v letošním roce potvrdil. Ukončení stimulace podmínil pokračujícím zlepšováním výhledu ekonomiky.

Následná negativní reakce finančních trhů donutila Bernankeho k ujištění, že americká ekonomika prý bude potřebovat v dohledné době výrazně uvolněnou politiku, což znamená, že zvyšování sazeb je z podhledu Fedu ještě daleko. Budoucnost QE ale příliš jasná není. Většina analytiků počítá s omezením nákupů už v září letošního roku.

Gross k tomu na svém twitterovém účtu uvedl, že klíčová sazba centrální banky (federal funds rate), která stanovuje referenční cenu krátkodobé zápůjčky peněz pro banky, pravděpodobně zůstane ve stávajícím pásmu 0,00-0,25 % až do roku 2016. Nízká sazba je podle investičního stratéga „stále klíčem k hodnotě“ jím spravovaného portfolia. Na posledním měnovém zasedání Fedu v červnu se 15 z 19 členů výboru vyslovilo v tom smyslu, že neočekávají zvýšení sazeb před rokem 2015.

Grossův fond v červnu zaznamenal ztrátu 2,64 %, což byl nejhorší výsledek od září 2008, kdy padla banka Lehman Brothers. Podle údajů společnosti Morningstar investoři z fondu během uplynulého měsíce vybrali vklady v hodnotě 9,6 mld. USD. Celková aktiva fondu se tak dostala na 268 mld. USD.

Zatímco šéf Pimca rozšiřoval držbu amerických obligací, expozici na mimoamerické rozvinuté trhy snížil ze 7 % na 5 %. V segmentu investičních a rizikovějších korporátních dluhopisů, stejně jako v segmentu cenných papírů emerging markets se v průběhu června větší změny neudály.

Po výplachu na dluhopisech se Pimco dostalo do centra pozornosti právě kvůli velké závislosti na vývoji ceny dluhopisových finančních instrumentů. Od začátku roku fond odepisuje 3,11 %, a řadí se tak na chvost výkonnostní tabulky. Gross se v posledních týdnech snažil investory opakovaně uklidnit a ujistit o přechodné povaze nynějších turbulencí.

„Výkon za 1 či 2 měsíce je jen drobným výkyvem v rámci 40leté historie fondu. PIMCO kráčí po dlouhé cestě,“ napsal zakladatel fondu na Twitteru minulé úterý. V posledním dopise akcionářům uvedl, že výprodej byl přehnanou reakcí a že sazba 10letého amerického dluhopisu by měla činit 2,2 %. V posledních týdnech se pohybuje v pásmu 2,5-2,6 %.

Total Return Fund byl založen roku 1997 a pod vedením svého spoluzakladatele Billa Grosse dosáhl nejlepší výkonnosti v hodnocení společnosti Morningstar. V posledních 15 letech investorům v průměru vynesl 6,75 %. Ztrátu vykázal jen v letech 1999 (-0,28 %) a 1994 (-3,58 %). V roce 2010 byl Gross zvolen nejlepším portfoliovým manažerem dekády.

(Zdroje: Reuters, CNBC, WSJ)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • NAVYA novým Apple v autonómnej doprave?
    V apríli 2020 sme na portáli FXstreet.cz priniesli článok o zaujímavej investičnej príležitosti do spoločnosti NAVYA. Vychádzali sme predovšetkým z aktuálneho pohľadu technickej analýzy. Spoločnosť sme však monitorovali už dlhšie obdobie, nakoľko nás zaujala aj z pohľadu fundamentálnej analýzy. Medzičasom sa potvrdilo, že náš výber bol správny, keď akcie NAVYA, prakticky za týždeň, zaznamenali rast neuveriteľných 500%. (viď. obrázok).
  • Na výsledcích státního rozpočtu je patrný vliv oživení ekonomiky
    Český stát hospodařil v prvních sedmi měsících letošního roku se schodkem 279,4 mld. Kč. Oproti červnu se letošní deficit státní pokladny prohloubil o 14,3 mld. Kč. Tempo prohlubování tohoto deficitu však v posledních dvou měsících výrazně zpomalilo, a to v důsledku uvolnění pandemických restrikcí a pozorovaného oživení ekonomiky. Meziroční růst příjmů státního rozpočtu zrychlil z předchozích 1,9 % na 2,4 % a jejich objem dosahoval stejné úrovně jako v červenci 2019. Zvýšilo se především inkaso daně z příjmů právnických osob a daně z přidané hodnoty. Výdaje státu byly v červenci meziročně vyšší o 9,2 % a jejich růst tudíž oproti červnu dále nezrychloval. My si i nadále myslíme, že hospodaření státu za celý letošní rok skončí nižším schodkem než schválených 500 mld. Kč. Konkrétně očekáváme deficit ve výši 400 mld. Kč.
  • Na výsledek Summitu G20 se ještě nečekalo s takovým napětím
    Dnes a zítra (28. - 29. června) se koná nejdůležitější událost tohoto měsíce – Summit G20 v Japonsku. I když tento summit nebývá pro finanční trhy zásadní událostí, tentokrát to bude jiné. Napětí a očekávání trhů se dají doslova „krájet“.
  • Na výsledky ČEZ reagují jeho akcie vlažně, navzdory příslibu vyšší dividendy. Státu letos ČEZ vyplatí nejspíše 15 miliard korun, svědčí mu probíhající i vyhlížené zdražování elektřiny
    Hospodářské výsledky energetické společnosti ČEZ za loňský rok i poslední loňské čtvrtletí naplnily, až mírně překonaly očekávání trhu. Hrubý provozní zisk společnosti za rok 2020 – EBITDA – činí 64,8 miliardy korun, zatímco analytici oslovení agenturou Bloomberg v konsensu předpokládali 64,3 miliardy. Očištěný čistý zisk odpovídá 22,8 miliardy korun, kdežto trh očekával 22,2 miliardy. Hrubý zisk za čtvrté čtvrtletí 2020 představuje 13,9 miliardy, zatímco trh počítal s 13,5 miliardy.
  • Navýšení důchodů nad valorizaci je nesystémové, vláda neříká jasně, kde na něj vezme
    Navýšení důchodů nad rámec valorizace o 300 Kč, které zítra podle všeho schvílí poslanci, je nesystémové. Vládní politici se před blížícími se volbami snaží na účet daňového poplatníka zalíbit voličům.
  • Navýšenie ESM stačiť nebude
    Ministri financií eurozóny sa dohodli na navýšení ESM na 700 mld.
  • Navýšení limitu paušální daně přiláká dalších zhruba 50 tisíc živnostníků
    Navýšení limitu pro vsup do režimu paušální daně je správné. Rozdělení do pásem je nešťastné, protože systém zase o něco zesložiťuje. Doufejme, že vláda ještě od rozdělení do pásem upustí. Celkově ale i při jeho zahrnutí převažují pozitiva nad negativy vládního opatření.
  • Navýšení věku odchodu do důchodu o tři roky do veřejné kasy jen vrátí ty peníze, které odtamtud vzalo zrušení superhrubé mzdy. Nic moc
    Ve věku 65 let by se podle nyní diskutovaného záměru Fialovy vlády pracovat přestávat nemělo. Zamýšlená změna se ovšem nedotkne pracujících ve věku 57 let a starších, kteří půjdou do penze nejpozději právě v 65 letech. Ovšem třeba muž, jemuž je nyní 37 let, má jít podle záměru vlády do důchodu o rok později, v 66 letech, a nyní 26letý muž si na penzi počká dokonce až do 68 let. Při navýšení věku odchodu do důchodu o tři roky, ze 65 na 68 let, bude činit úspora pro veřejné rozpočty zhruba 110 miliard korun ročně – v současných cenách a při současném výkonu ekonomiky. Plyne z vládních výpočtů.
  • Navyšování věku odchodu do důchodu se děje i v řadě jiných zemí EU, Česko by nebylo výjimkou. Penzijnímu systému by pomohlo
    Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka dnes uvedl, že navýšení věku odchodu do důchodu je v ČR nevyhnutelné, a to nejpozději kolem roku 2030. Pokud se tak stane, nebude ČR v rámci EU žádnou výjimkou. Byť je pravda, že dle nyní platné legislativy jednotlivých zemí EU by měl být v roce 2033 průměrný věk odchodu do důchodu v Unii stále jen 65,5 roku (viz tabulka níže). Tento údaj plyne z aktuálně schválené legislativy jednotlivých zemích EU týkající se právě penzijní problematiky. Některé země EU ovšem rozhodly navázat věk odchodu do důchodu na vývoj délky života (viz opět tabulka níže), takže v těchto zemích již v roce 2033 může být věk odchodu do důchodu vyšší než ten aktuálně daný nebo aktuálně plánovaný.
  • Navyšování věku odchodu do důchodu se děje i v řadě jiných zemí EU, Česko by nebylo výjimkou. Penzijnímu systému by pomohlo, vláda má po prezidentské volbě jedinečnou šanci jej prosadit
    Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka už loni uvedl, že navýšení věku odchodu do důchodu je v ČR nevyhnutelné, a to nejpozději kolem roku 2030. Nyní téma vrací na stůl další vrcholní politici vládní pětikoalice, například šéfka sněmovny Markéta Adamová Pekarová, která ovšem krok podmiňuje širší reformou penzí.
  • Navzdory brexitu a poklesu libry se britská inflace drží dole
    Inflace ve Velké Británii v březnu zpomalila na nejnižší úroveň za poslední rok, a výrazně tak relativizovala potřebu národní ekonomiky rychle zvýšit sazby.
  • Navzdory dobrému makru může NZDUSD propadnout na nižší hodnoty
    V průběhu dnešní seance jsme byli svědky ponteciálně důležitého tlaku na NZDUSD. Pár klesl až na úrovně z počátku listopadu. Tlak na pokles přišel po nočním zveřejnění čínskoho výrobního indexu PMI Caixin, který v prosinci klesl pod 50 bodů poprvé od května 2017. Poklesy páru byly se začátkem evropské seance zlikvidovány, nicméně na svoji růstovou dráhu nastoupil americký dolar a ani horší odpolední výsledky PMI z USA na jeho vzestupu příliš nezměnily.
  • Navzdory geopolitickému napětí investoři vyhlížejí ziskový rok 2024
    Začátek roku 2024 není tím nejlepším, jaký nás mohl potkat. Od konfliktů na Blízkém východě, Ukrajině a geopolitického napětí v Asii, přes sociální hnutí v některých evropských zemích včetně Německa, Francie a Rumunska až po pořádnou dávku voleb se začíná rýsovat jako rok s velkou mírou nejistoty a nestability.
  • Navzdory hurikánům i hrozbě KLDR jsou akciové trhy klidné. Výrazně posílilo zlato
    Tento zkrácený obchodní týden jsme byli svědky pokračující konsolidace klíčových amerických indexů. Slabá data z Evropské Unie sice způsobila intradenní rozruch v úterý, ale ani hurikán Irma ani úspěšný test vodíkové bomby v KLDR obchodování nijak výrazně neovlivnil. I nadále tedy platí, že americké akciové trhy se obchodují blízko svých rekordních maxim.
  • Navzdory lepším než očekávaným výsledkům je ČEZ letos stále propadákem pražské burzy. To ale změní zdražující elektřina, i ta pro domácnosti
    Akcie ČEZ reagují pozitivně na dnešní ranní oznámení hospodářských výsledků společnosti za první pololetí. Přidávaly dnes zhruba 1,4 procenta, pak však nárůst částečně korigovaly. Za poslední tři dny jsou nahoře o zhruba tři procenta. I tak však akcie ČEZ patří k těm, jež jsou na pražské burze letos nejméně výkonné. Od počátku roku ztrácí zhruba 0,4 procenta. Naproti tomu například akcie CETV zhodnotily za stejné období o 74 procent, akcie Avastu jsou o více než deset procent výše než letos na Nový rok.
  • Navzdory mírnému srpnovému propadu je nálada na BTC a Ethereum stále „mírně býčí“
    Bitcoin a Ethereum za poslední 4 týdny vedly k oživení trhu a zaznamenaly mírné propady cen, přičemž obchodníci mají zájem o další cenový pohyb krypto aktiv. Navzdory zpomalení dynamiky však investoři s kryptoměnami vyjadřují býčí náladu u dvou velkých aktiv.
  • Navzdory obavám by Amazon mohl mít 40% nárůst
    Amazon (NASDAQ:AMZN) 3. února vykázal hvězdný zisk za rok 2021. Výsledky za první čtvrtletí má nyní po uzavření trhu oznámit ve čtvrtek 28. dubna. Od začátku roku (YTD) však akcie AMZN klesají. K 25. dubnu klesly na 2 921,48 dolaru, to je o 12,4 % méně než koncem loňského roku, kdy byla jejich hodnota 3 334,34 dolarů.
  • Navzdory poklesu ceny má Cardano nejvyšší počet transakcí
    Podle údajů Messari vede Cardano v 24hodinových upravených objemových transakcí i přes pokles ceny 18 %. Díky upravenému objemu transakcí můžeme nejdůležitější transakce izolovat.
  • Navzdory poklesu trhu USA zaznamenalo 44% nárůst maloobchodních krypto investorů
    Ve Spojených státech 61 % maloobchodních respondentů uvedlo, že v současné době investují do kryptoměn. Z pouhých 42 % investic do kryptoměn v prvním čtvrtletí jde o 44% nárůst.
  • Navzdory regionálním napětím rostoucí trhy zatím potvrzují "lednový efekt"
    Zdá se, že vývoj na kapitálových trzích je začátkem roku 2020 velmi příznivý. Uklidnění situace okolo obchodní války mezi USA a Čínou a očekávání podpisu první fáze dohody mezi těmito dvěma velmocemi nahrává ve prospěch růstu. Značka TopForex se podívala na to, jaký byl v prvních dnech obchodování (do konce obchodního dne 6. ledna 2020) vývoj nejzajímavějších trhů v porovnání se stejným období předchozího roku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader