Čtvrtek 28. březen 2024 19:45
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Střadatelé kvůli nízkým úrokům přicházejí o 100 miliard eur ročně, varuje studie

28.05.2013 10:58  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

O více než 100 miliard eur ročně přicházejí střadatelé po celém světě kvůli nižším bankovním úrokům, než je inflace. Napsal to německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) s odvoláním na propočty Světové banky, německé Dekabank a Institutu pro německé hospodářství (IW). Podle listu je to daň za současnou krizi a za snahy o záchranu zadlužených států, které z toho naopak profitují. 

Podle Světové banky je momentálně 23 zemí dotčeno takzvanými negativními reálnými úroky, tedy skutečností, kdy výše úroků je nižší než míra inflace, čímž úspory ztrácejí na reálné hodnotě. V Německu tak podle Dekabank střadatelé ročně přicházejí o 14,3 miliardy eur (370 miliard Kč). To podle hlavního ekonoma banky Ulricha Katera představuje 0,5 procenta hrubého domácího produktu nejsilnější evropské ekonomiky. 

V pozadí tohoto "utajeného vyvlastňování úspor", jak to nazývá FAS, se skrývá protikrizová politika centrálních bank. Aby pomohla zadluženým jihoevropským zemím, snížila Evropská centrální banka svou úrokovou sazbu na historické minimum 0,5 procenta. Také americká ústřední banka drží úroky uměle dole, aby oživila tamní ekonomiku. K tomu se přidávají investoři, jejichž peníze proudí do několika málo států, které ještě platí za "přístav bezpečí", což v těchto zemích podle listu dále snižuje úroky u vkladů. 

Jako poražený tak ze současné situace vycházejí podle listu majitelé úspor, vítězem jsou naopak dlužníci všeho druhu, včetně vysoko zadlužených států. Tak, jak kvůli negativním reálným úrokům ztrácejí na hodnotě vklady, snižuje se i zátěž způsobená dluhy. Těch se sice tyto země nominálně nezbaví, reálně ale jejich hodnota klesá. To je pro tyto státy velmi výhodné, neboť tento způsob zbavování se zadlužení nevyvolává u voličů bouře jako zvyšování daní nebo drastické škrty ve výdajích, poznamenal FAS. 

Vydělávají na tom ale i země jako Německo, jehož dluhopisy patří v současnosti k nejžádanějším. Podle ředitele IW Michaela Hüthera Spolková republika díky nízkým úrokům ušetřila v letech 2009 až 2012 okolo 62 miliard eur.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Strmý propad kvůli koronaviru. Nová varianta přinesla omezení a strach
    Už včera se v mediích šířila zpráva o nové variantě koronaviru z jižní Afriky, která má nezvykle velké množství mutací a je tak dost odlišná od aktuálně rozšířených variant. Prakticky žádný dopad na trhy to ještě nemělo, ostatně řada zpráv o mutacích se už v minulosti objevila a nakonec jejich efekt nebyl skoro znát.
  • Strmý propad ropy a citelné oslabení eura. Koruna však na konci týdne roste
    Hlavní pozornost na sebe závěrem týdne strhla jednoznačně ropa, která pod tlakem obav z rostoucího převisu nabídky padá až o 7 procent. Spolu s sebou stahuje energetický sektor, který takovému vývoji může těžko odolávat a dnes posílá do červeného americké akciové indexy, zatímco evropské obírá o jejich denní zisky.
  • Stroje Boeing 737 MAX 9 se vrátí na nebe, jejich výrobu ale firma nerozšíří
    Letadla Boeing 737 MAX 9, která kvůli incidentu ze začátku ledna nemohla létat, se brzy vrátí do provozu. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) totiž stanovil podmínky kontroly, kterou musí 171 nyní odstavených strojů projít. Inspekce každého letadla by měla trvat několik hodin. Do provozu se zřejmě vrátí už koncem týdne. Zároveň však FAA Boeingu sdělil, že nepovolí žádné rozšíření výroby letounů MAX, a to včetně modelu 737 MAX 9.
  • Stroll zvyšuje podíl ve společnosti Aston Martin a zastavuje možné převzetí čínskou společností Geely ⚡
    Spolumajitel společnosti Aston Martin (AML.UK) a investor, miliardář Lawrence Stroll, zvýšil svůj podíl, aby zablokoval možnou nabídku na převzetí Aston Martin čínskou společností Geely. Stroll a jeho investiční skupina Yew Tree zvýšili svůj podíl na 28,29 % poté, co získali akcie v hodnotě více než 50 milionů liber, oproti 19 % na začátku roku. Navzdory Strollově přesvědčení o vyšší fundamentální hodnotě Aston Martin dnes akcie ztrácejí více než 5 %.
  • Stropování ceny paliv? Extrémní nesmysl
    Rozmohl se nám tu takový nešvar: nápad na stropování cen, tentokráte u pohonných hmot. Navrhuje to (s třešničkou na dortu v podobě odpuštění DPH po vzoru Polska) kupř. bývalá ministryně financí Schillerová, podporuje ji v tom ale i několik dalších ekonomických pozorovatelů. Zatímco od ministryně je to vcelku očekávatelný nápad, u ekonomů to zamrzí. Jedná se totiž o naprostý nesmysl.
  • Strop pro elektřinu a levnější ropa. Trhy se snaží přerušit negativní sérii
    Ani dnešek nedovolil investorům spustit zrak z energií, ale tentokrát je efekt pozitivní. Šéfka EK von der Leyenová dnes potvrdila záměr zavést hned několik opatření proti krizi, jimž vévodí strop na ceny elektřiny na úrovni 200 EUR. To nakoplo akcie evropských utilit, které jsou schopny vyrábět elektřinu výrazně pod touto úrovní. Detaily návrhu a představu o faktickém fungování trhu po zavedení opatření se však dozvíme až v pátek.
  • Struktura HDP je i přes jeho slabý růst poměrně povzbudivá
    Zpřesněný odhad českého HDP potvrdil jeho mírný mezičtvrtletní nárůst ve druhém letošním čtvrtletí o 0,1 %. To bylo plně v souladu s naší prognózou. Výkon ekonomiky tak zůstal slabý, když v prvním čtvrtletí HDP mezičtvrtletně stagnoval. Meziročně pak ekonomika klesla o 0,4 %, tedy stejně jako v prvním čtvrtletí. V meziročním vývoji se stále odráží mírná recese z druhé poloviny loňského roku. Jen nepatrný mezičtvrtletní růst HDP ve druhém čtvrtletí tudíž nezměnil nic na tom, že ekonomika stále zaostává za svou předpandemickou úrovní, a to o rovné jedno procento.
  • Struktura HDP je i přes jeho slabý růst poměrně povzbudivá
    Zpřesněný odhad českého HDP potvrdil jeho mírný mezičtvrtletní nárůst ve druhém letošním čtvrtletí o 0,1 %. To bylo plně v souladu s naší prognózou. Výkon ekonomiky tak zůstal slabý, když v prvním čtvrtletí HDP mezičtvrtletně stagnoval. V meziročním vyjádření pak ekonomika klesla o 0,4 %, tedy stejně jako v prvním čtvrtletí. V meziročním vývoji se totiž stále odráží mírná recese z druhé poloviny loňského roku. Jen nepatrný mezičtvrtletní růst HDP ve druhém čtvrtletí tudíž nezměnil nic na tom, že ekonomika stále zaostává za svou předpandemickou úrovní, a to o rovné jedno procento.
  • Struktura tuzemského HDP za Q1 16 poukáže na chybějící investice
    Na středoevropských devizových trzích se včera žádný jednotný trend neprosazoval. Koruna tradičně okupovala kurzový závazek, když zůstala přilepená k hladině 27,03 CZK/EUR, polský zlotý měl tendenci nepatrně oslabovat, naopak maďarský forint si lehce polepšil. Intradenní pohyby ale u žádné z těchto měn nepřekonaly třetinu procenta.
  • Struktura U.S. GDP růstu – Q1 2019
    Ekonomický růst USA se v prvním čtvrtletí roku 2019, oproti tržním očekáváním, zrychlil. Na anualizovaném základě rostla ekonomika o 3,2 procenta, tj. zrychlení z 2,2 procenta ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018. Zrychlení však bylo postaveno na nejistých základech, protože polovina čtvrtletního růstu byla způsobena nárůstem zásob a současně poklesem importu. To znamenalo, že čistý obchod přispěl k růstu jedním procentním bodem.
  • Středa byla pro riziková aktiva černým dnem
    Ve středu se rizikovým aktivům nedařilo. Například evropské akcie včera ztratily 0,7 %, okolo jedné hodiny však byly dokonce níže o 1,8 %...
  • Středa přinesla prudký pokles koruny
    Koruna si ve středu zaznamenala výrazné ztráty kolem sedmi desetin procenta, když se posunula z ranních úrovní...
  • Středa v režii USA – HDP, FED; analýza dolaru a EUR/USD
    Dnes budou finančnímu trhu vládnout Spojené státy americké. První budou zveřejněna data HDP za první čtvrtletí (v 14:30). Očekává se, že americká ekonomika...
  • Středeční analýza EUR/USD
    EUR/USD nedokázal během včerejší seance dokončit konsolidaci ke klesající trendové linii. Tento prostor zatím zůstává otevřený a může tak...
  • Středeční obchodování provázela zvýšená volatilita
    Včera byl nejlepším sektor energetický, který přidal přes 1 % (CVX US 1,50 %, XOM US 2,08 %). Za nejkratší nit tahaly společnosti z informačních technologií, tedy převážně z technologického indexu, jako například Nvidia -5,48 % či Microsoft -3,32 %. Větší pohyb včera zaznamenaly akcie Coinbase, které se propadly o více jak 20 %. Důvodem takto mizerné seance byl report za 1Q 22, když Coinbase vykázala nižší než očekávaný zisk na akcii a současně i tržby pod odhady analytiků, COIN US -26,40 %. Jednotlivé indexy uzavřely následovně: Index Dow Jones Industrial Average oslabil o 1,0 % (31.834 b.), S&P 500 o 1,6 % (3.935 b.) a technologický Nasdaq Composite o 3,2 % (11.364 b.).
  • Středeční optimismus svědčí akciím a euru. Pomáhá Hongkong a naděje o Fedu i brexitu
    Středeční dopoledne na finančních trzích doprovází poptávka po riziku, kterou podporují v zásadě tři klíčová témata: Hongkong, brexit a Fed. Akcie v Evropě si připisují přes procento, výnosy bezpečných dluhopisů stoupají a eurodolar roste na dosah 1,1000. Sledujeme rovněž stoupající ropu, zatímco zlato sestupuje o půl procenta níž.
  • Středeční Wall Street charakterizovaly nečekané fluktuace: pokles a následný růst
    Americké akciové indexy ve středu uzavřely na nižší úrovni, když prudký polední pokles zastavil působivou rally na Wall Street, kterou vyvolalo snížení úrokových sazeb a holubičí politika Federálního rezervního systému.
  • Středeční zasedání FED může zlatu pomoci odrazit se od téměř tříletých minim
    Cena zlata se v posledním měsíci několikrát dostala pod hranici 1 620 dolarů za unci, což je nejníže od března 2020, kdy jeho cenou krátkodobě otřáslo propuknutí koronavirové pandemie. Žlutý kov dosud doplácel na agresivní měnovou politiku centrální banky a silný dolar. Od 8. března, kdy se jeho cena dostala nad 2 000 dolarů za troyskou unci, jeho dolarová hodnota klesá už 7 měsíců v řadě a za tu dobu ztratilo už pětinu své tehdejší hodnoty. Aktuálně se jeho cena pohybuje kolem 1 640 dolarů za unci a její další vývoj bude záležet především na středeční konferenci americké centrální banky, která ohlásí novou výši úrokových sazeb a aktualizuje také svůj výhled na další měsíce.
  • Středeční zasedání Fedu tlačí trhy vzhůru již dnes
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování růstem. Index Dow Jones si připisuje 0,1 %, S&P 500 roste o 0,2 % a technologický Nasdaq stoupá o 0,8 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe vede telekomunikačním firmám (+0,8 %) a realitním developerům (+0,6 %). Naopak ne příliš vydařený začátek obchodování mají výrobci nezbytného zboží, jejichž akcie ztrácí 0,6 %. Důvodem optimismu na trzích jsou očekávání investorů na závěry středečního zasedání Fedu. Nemělo by sice dojít ke snížení úrokových sazeb, nicméně se dá čekat, že nový výhled na sazby bude naznačovat silnou pravděpodobnost jejich snižování v letošním roce.
  • Středem zájmu je politika Itálie a Trumpova cla
    Další týden plný událostí, které poutají pozornost. V politickém chaosu v Itálii a ve Španělsku až po USA, které se o kousek přiblížily skutečné obchodní válce, šly ekonomické výsledky stranou. Primárním hnacím motorem FX byla italská krize, což naznačuje, že další ztráty EUR/CHF způsobí, že SNB znovu ustoupí. Pouze páteční vyšší inflace vrátila trhy zpátky do skutečnosti, že politika centrálních bank povede i nadále k řízeným obchodům. Cena ropy zůstává slabá, protože sílí spekulace, že se uvolní limity zásob. Tím roste pravděpodobnost, že komoditní měna zažije další pokles.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova