Čtvrtek 28. březen 2024 20:34
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Člen ECB varuje před riziky „příliš dlouho“ nízkých sazeb. Euro se nebojí, koruna ztrácí

27.05.2013 11:16  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Německý člen výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Jörg Asmussen dnes upozornil na nová rizika, která mohou pro eurozónu vyvstat v případě příliš dlouhého držení úrokových sazeb na nízkých úrovních. Bankovní rada ECB podle něho sice vede otevřená jednání o možnosti snížení sazeb pro depozita, on však svůj postoj vůči dalšímu možnému stimulačnímu kroku, který by fakticky tyto sazby dostal již do negativního pásma, označil za „méně otevřený“. Na adresu (pouze) avizovaného programu nákupu vládních dluhopisů periferních ekonomik eurozóny potom uvedl, že plán ECB považuje za „ekonomicky rozumný a právně možný“. Německá ekonomika podle Asmussena posledními daty ukazuje, že v aktuálním kvartále roste rychleji, než tomu bylo v prvním čtvrtletí.

Euro si v dnešním vyjádření člena ECB důvody pro posílení nenašlo. Po pátečním krátkém výletu k hladině 1,30 USD/EUR nyní hájí přibližně úrovně z konce týdne. Evropské akciové trhy sice vstoupily do nového týdne se zisky, ale aktivita na všech trzích dnes trpí v důsledku uzavření burz v Londýně. Kvůli oslavám Memorial Day dnes navíc odpoledne neotevře ani Wall Street. Větší impulzy dnes nepřinesou ani nová data z Evropy či Spojených států.

Koruna se v pátek, stejně jako euro, svezla na vlně optimismu, kterou přinesl výsledek německé podnikatelské nálady institutu Ifo. Až procentní zisky naši měnu zavedly zpět pod hladinu 26 Kč až na 25,90, nyní ale sledujeme opět pomalé oslabení. Za 26 koruna se dnes sice euro ještě na trhu neobchodovalo, ale pozvolný posun k této úrovni vidět je. Česká měna v současném prostředí nelepšící se domácí ekonomiky a pokračující pohrůžce devizové intervence ČNB proti její síle potřebuje k dalšímu posílení vnější stimuly, které prozatím scházejí. Za snížené likvidity se dnes snaží držet své páteční zisky také ostatní měny ve středoevropském regionu. Forintu a zlotému se to daří lépe než koruně a obchodují proti pátečnímu závěru takřka beze změny.

Další dny budou pro trhy z pohledu očekávaných zpráv zajímavější. Již zítra se kromě rozeběhnutí burz v Londýně a na Wall Street investoři dočkají také nových informací o vývoji spotřebitelské důvěry, cen domů a podnikatelské aktivity v USA. Středeční německá inflace může být potom cenným vodítkem pro rozložení sil při dalším jednání ECB o nastavení úrokových sazeb. Z pohledu českých makrodat je tento týden slabší, neboť čekáme pouze páteční zveřejnění dubnového vývoje peněžní nabídky.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čistý zisk Sazky loni stoupl o 30,5 procenta na 1,62 miliardy korun
    Čistý zisk loterijní společnosti Sazka loni meziročně stoupl o 30,5 procenta na 1,62 miliardy korun. Výnosy společnosti pod novým vedením Aleše Veselého, který před rokem v lednu nahradil ve funkci generálního ředitele Roberta Chvátala, vzrostly o 24,4 procenta na 10,9 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.
  • Čistý zisk skupiny Air Bank za devět měsíců meziročně vzrostl o 16,9 procenta
    Skupina Air Bank, kterou tvoří společnosti Air Bank, Benxy a český a slovenský Home Credit, vykázala za prvních devět měsíců roku čistý zisk 1,47 miliardy korun. Meziroční růst činí 16,9 procenta. Provozní výnosy proti stejnému období roku 2020 mírně klesly o 1,6 procenta na 4,29 miliardy korun. O svých neauditovaných výsledcích dnes Air Bank informovala ČTK.
  • Čistý zisk skupiny ČSOB letos stoupl o 23 procent na 14,3 miliardy korun
    Čistý zisk skupiny ČSOB za tři čtvrtletí stoupl meziročně o 23 procent na 14,3 miliardy korun. Objem aktiv pod správou jí vzrostl o šest procent na 296 miliard korun. ČSOB, která patří mezi největší banky v zemi, to dnes sdělila ČTK. Ostatní velké banky zaznamenaly také výrazný nárůst zisku.
  • Čistý zisk skupiny ČSOB meziročně stoupl o 42 procent na 4,7 miliardy korun
    Bankovní skupina ČSOB dosáhla za 1. čtvrtletí roku 2017 čistý zisk ve výši 4,7 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 42 %. Výsledek se opírá o silný růst obchodních objemů a vynikající kvalitu úvěrů. Růst byl také podpořen silnou výkonností finančních trhů, vyššími výnosy ALM, jednorázovým ziskem z vypořádání dřívějšího soudního sporu, vyššími příjmy z poplatků zejména v oblasti investičních produktů a pozitivními valuačními úpravami.
  • Čistý zisk skupiny ČSOB v pololetí stoupl o 52 procent na 10,1 miliardy korun
    Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí stoupl meziročně o 52 procent na 10,1 miliardy korun. Objem aktiv pod správou jí vzrostl o šest procent na 286 miliard korun. ČSOB, která patří mezi největší banky v zemi, to dnes sdělila ČTK. Výrazný růst zisku v pololetí zaznamenaly také další velké banky působící v ČR.
  • Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí klesl o 22 % na 3,6 miliardy Kč
    Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí klesl o 22 procent na 3,6 miliardy korun. Objem aktiv pod její správou stoupl o 12 procent na 326 miliard korun. Počet klientů se zvýšil meziročně o 55.000 na 4,339 milionu. ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, to dnes sdělila ČTK.
  • Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí stoupl o 91 pct na 6,6 mld. Kč
    Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí stoupl o 91 procent na 6,6 miliardy korun. Objem aktiv pod správou jí vzrostl o 13 procent na 268 miliard korun. ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, to dnes sdělila ČTK. Ostatní velké banky zaznamenaly rovněž nárůst zisku.
  • Čistý zisk Tesly vzrostl o pětinu, marže však klesla kvůli nižším cenám aut
    Čistý zisk americké automobilky Tesla, která se specializuje na výrobu elektromobilů, v druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o pětinu na 2,7 miliardy dolarů (57,6 miliardy korun). Společnost posílila prodej snížením cen svých aut, což však vedlo k poklesu její ziskovosti, píše agentura AP. Příjmy automobilky v druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o 47 procent na bezmála 25 miliard dolarů (533 miliardy korun).
  • Člen ČNB signalizuje nezměněný pohled na ekonomiku
    Člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub v rozhovoru pro Reuters uvedl, že vidí pravděpodobnost lehce nad 50 %, že bude hlasovat „konsistentně s tím listopadem“. Připomeňme, že v listopadu Holub hlasoval pro zvýšení sazeb. My i nadále čekáme, stabilitu úrokových sazeb na za sedání příští středu. ČNB si ale zachová svou rétoriku o možnosti utažení měnové politiky skrze vyšší sazby. Regionální trhy přecházejí do předvánoční nálady a mnoho se na nich neděje. Česká koruna se drží poblíž 25,52 CZK/EUR.
  • Člen ECB Holzmann se rozhodl pro 4 silná zvýšení
    Holzmann z ECB požaduje zvýšení o 50 bp na příštích 4 zasedáních. Kromě toho by si přál, aby byl do snížení rozvahy zahrnut program PEPP, jehož splatné nástroje jsou prozatím reinvestovány. Podle jeho názoru by měl být PEPP „stažen“ do QT na podzim. Tyto komentáře jsou velmi jestřábí, nicméně Holzmann patří v ECB do extrémní skupiny „ultrahawků“.
  • Člen Fed Collins: 75bp hike je stále na stole
    Již dříve zdůraznila, že americká centrální banka bude muset s největší pravděpodobností ještě zvýšit úrokové sazby a očekává mírný nárůst nezaměstnanosti.
  • Člen Fedu Bostic vidí riziko recese
    Raphael Bostic, šéf atlantského Fedu, dnes přednesl projev. Poukázal na to, že na inflaci je ještě hodně práce a že ekonomika bude mít negativní dopad na růst cen (protože očekává zpomalení). Bostic vidí riziko recese, i když ta bude spíše krátká a mělká.
  • Člen Fedu Bullard rozšiřuje svůj jestřábí postoj 💵 Bude to EURUSD ignorovat?
    Dnešní prohlášení generálních ředitelů velkých amerických bank vyzněla "dezinflačně". Generální ředitel Bank of America Moynihan naznačil, že míra inflace v USA klesá, a generální ředitel BofA Bortwhick sdělil, že banka zaznamenává nižší poptávku po hypotékách. Oba tyto komentáře vypadají pro "zelenou bankovku" spíše nepříznivě a mohou naznačovat, že Fed přehodnotí případné květnové zvýšení sazeb. K situaci v americké ekonomice se však vyjádřil James Bullard, předseda Fedu v St. Louis známý svým jestřábím postojem - jeho komentáře dolar posílily. Nicméně EURUSD se odráží a snaží se čelit klíčové krátkodobé hladině odporu.
  • Člen Fedu Evans hovořil o možnosti "soft landing"
    Prezident chicagského Fedu Charles L. Evans naznačil, že Federální rezervní systém může „relativně rychle“ snížit inflaci bez nárůstu nezaměstnanosti a recese navzdory zvýšení sazeb. Zároveň Evans naznačil rozumný postup a záměrný cyklus dalších restriktivních zvýšení:
  • Člen Fedu Waller podporuje rýchlejšie uťahovaniev- zlato bez výraznejších zmien
    Waller, ktorý je stálym hlasujúcim členom FOMC, má dôležitý hlas, pokiaľ ide o potenciálne zmeny v menovej politike. Jeho dnešné komentáre sú veľmi podobné Williamsovi zo včera. Podobné vyjadrenia sme mohli počuť od Evansa a Bostica.
  • Členka Fedu Bowmanová zůstává jestřábí, ale EURUSD se pokouší odrazit od dna
    Členka Fedu Michelle Bowmanová dnes upozornila, že americká centrální banka má před sebou ještě hodně práce, aby dosáhla finanční stability. Bowmanová zdůrazňuje, že k dosažení požadované úrovně inflace je třeba dalšího zpřísnění měnové politiky.
  • Členové ECB jsou dál v rozporu
    Euro zakončilo týden poblíž minim z poloviny listopadu. Nemohu říct, že jsme svědky výrazného poklesu eura, ale můžeme si všimnout několika důležitých bodů. Za prvé, obchodníco nedokázali prorazit úroveň 1,0786, která odpovídá Fibonacciho hladině 76,4 %. Za druhé, tvorba sestupné vlny 3 neboli C pokračuje. Za třetí, zpravodajské pozadí hrálo jak "pro" dolar, tak "proti" němu. Navzdory vcelku všímavé reakci trhu na ekonomické zprávy z tohoto týdne se trh stále soustředí na téma úrokových sazeb. Mnoho členů Rady guvernérů Evropské centrální banky navíc zastává na toto téma opačné názory.
  • Členové Evropské unie nacházejí navzdory zásadním rozdílům shodu
    Další kolo ochranných celních tarifů a ničivé rétoriky způsobilo, že se svět nepříjemně přiblížil obchodní válce. Přes mezní riziko současná eskalace a nedostatek vstřícnosti naznačují, že pravděpodobnost obchodního konfliktu mezi Čínou a USA se významně zvýšila. Minulý týden se Trump zaměřil především na čínské investice do amerických technologií a vývozu. Vyjádření Bílého domu z tohoto týdne pravděpodobně nebude jednoduché. Přes mnohostranné neshody mezi svými členy EU potvrzuje svou jednotu, pokud jde o důležitá rozhodnutí. Nedávné zasedání v Bruselu týkající se řešení migrace je dobrým příkladem. Nedělní volby v Mexiku Mexické zůstávají i nadále klíčovým tématem víkendu.
  • Členové Fedu očekávají další zvýšení úrokových sazeb
    Představitelé Fedu souhlasně prohlašují, že úrokové sazby by se měly dál zvyšovat. Podle nástroje CME FedWatch je 85,7% šance, že centrální banka zvýší v květnu sazby o čtvrt procentního bodu, a 25,4% šance, že je v červnu zvýší znovu. Ve výsledku to znamená finální sazbu 5,0–5,25 %.
  • Členové FOMC jsou nejednotní ohledně dalšího směřování úrokových sazeb. Brexit bez dohody je čím dal více pravděpodobnější
    V pondělí německý ministr financí Olaf Scholze oznámil, že v případě potřeby je odhodlaný vynaložit stimulační balíček o velikosti 50 miliard EUR. Bundesbanka informovala, že má obavy o německou ekonomiku, aby nespadla do recese. Podle banky ekonomika roste ve třetím čtvrtletí utlumeným tempem. Prezident bostonského Fedu Eric Rosengren chce být opatrný při snižování sazeb, aby nedošlo k jejich přílišnému snížení, když se současná ekonomika nepotýká s jasnými problémy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
CapXmaster