Pátek 29. březen 2024 12:06
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader

Stavebnictví v Británii ožívá

02.05.2013 12:05  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Britskému stavebnímu sektorujen o kousek utekl přechod k expanzi. Index nákupních manažerů (PMI) za stavebnictví posílil na 49,4 bodu z předchozích 47,2 bodu. Výsledek je pozitivní hlavně proto, že ekonomové očekávali pouze mírný růst k 48,0 bodům. Stavební PMI index však i nadále zůstává pod hodnotou 50, která odděluje kontrakci od expanze. Ekonom Tim Moore ze společnosti Markit soudí, že stavebnictví má potenciál k dalšímu růstu, protože se v Británii výrazně zlepšilo počasí.

GPB/USD se se pohybuje v býčím trendu, který je ohraničen rostoucím kanálem. V současnosti se trh přiblížil k rozhodující hladině 1,56, která je navíc v konfluenci s Fibonacciho hladinou 50 a horní hranou kanálu. GBP/USD má tedy nad sebou několik technických hranic, k jejichž překonání bude pravděpodobně potřebovat korekci, alespoň k Fibonacciho hladině 38,2.

GBP_USD_02_05_2013

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Stavebnictví se propadá stále hlouběji. Hrozí další zdražování bytů, investiční činnost vlády zaostává za sliby
      Stavebnictví se podle nejnovějších, říjnových dat meziročně citelně propadlo, o 10,5 procenta, což však není nic nečekaného. Koronavirová krize se ve stavebnictví projevuje například v porovnání s průmyslem zpožděně a setrvačněji. Stavební výroba se navíc potýká s nedostatkem vhodné zahraniční pracovní síly, která z velké části zůstává kvůli pandemické situaci ve své domovině.
    • Stavebnictví se silně propadá, průmysl je stabilnější
      „Lidé, kteří vyčkávali s nákupem nemovitostí, protože očekávali, že v ekonomické krizi klesnou ceny, výrazně prodělali. Omezení stavební produkce v kombinaci s pumpováním peněz do ekonomiky vyvolalo prudký růst cen na realitním trhu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
    • Stavebnictví se stále hluboce propadá. Hrozí další zdražování bytů, investiční činnost vlády zaostává za sliby
      Stavebnictví se podle nejnovějších, listopadových dat meziročně citelně propadlo, o 8,4 procenta, jen nepatrněji mírněji než v říjnu. Koronavirová krize se ve stavebnictví projevuje například v porovnání s průmyslem zpožděně a setrvačněji. Stavební výroba se navíc potýká s nedostatkem vhodné zahraniční pracovní síly, která z velké části zůstává kvůli pandemické situaci ve své domovině.
    • Stavebnictví se v listopadu vrátilo k růstu
      Stavební výroba v listopadu meziročně vzrostla o 4,5 %, což více než dvojnásobně převyšuje průměrné tempo růstu v letošním roce. Po třech měsících meziročního poklesu se tak stavebnictví vrátilo k růstu. K tomu přispěly vyšší teploty oproti předchozímu roku, které dovolily větší množství stavebních prací, což pravděpodobně vykompenzovalo i menší počet pracovních dní.
    • Stavebnictví se v říjnu relativně dařilo
      Stavební produkce, jako jedna z mála říjnových statistik, potěšila. Oproti září si po očištění o sezónnost připsala v reálném vyjádření silných 1,8 %. Oproti loňskému říjnu byla vyšší o 1,0 %. Směrem k lepšímu byla navíc revidována zářijová hodnota – původně oznámený meziroční pokles o 3,7 % byl revizí zmírněn na -2,9 %.
    • Stavebnictví se v únoru ukázalo opět v plné síle
      Stavební výroba v únoru meziročně vzrostla o 5,3 %, což je téměř dvojnásobné tempo, než byl průměr loňského roku. Za tím stojí jednoznačně velmi teplé počasí během zimních měsíců, které dovolovalo pokračovat v pracích na stavbách. Ve srovnáním s předchozím rokem byla průměrná únorová teplota vyšší o celé dva stupně.
    • Stavebnictví skomírá. Zahajování výstavby nových bytů se odkládá
      „Přestože ceny nemovitostí zažívají mírnou korekci, lidé o jejich nákup nemají příliš vysoký zájem. Na vině jsou především drahé hypotéky a vyčkávání na další pokles cen nemovitostí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
    • Stavebnictví stále v útlumu
      Stavební produkce v ČR v dubnu po očištění o vliv sezonnosti a rozdílného počtu pracovních dní poklesla meziročně o 4,6 %. V meziměsíčním vyjádření klesla o 1,3 % poté, co v březnu o 3,3 % rostla. Snížila se jak produkce pozemního, tak i inženýrského stavitelství (meziměsíčně o 1,5 %, resp. 0,7 %). Ve stavebnictví tak i v dubnu pokračoval utlumený vývoj a tamní produkce i nadále významně zaostávala za předkrizovou úrovní. Nepomohlo ani mírné rozvolnění protiepidemických opatření, ve formě zrušení zákazu cestovat mezi okresy. K oživení stavební produkce nejspíše dojde až se zpožděním, a to ve chvíli kdy se rozjedou nové investiční projekty. To by mohlo být už v létě, kdy by ekonomika již měla svižně růst a nejistota způsobená pandemií by v důsledku očkování měla rychle klesat. Pozitivním signálem je v tomto ohledu dubnový meziměsíční nárůst počtu nově vydaných stavebních povolení o skoro 7 %. Obnovení produkce ve stavebnictví však bude zřejmě hodně pozvolné a za celý rok tak očekáváme její pokles o zhruba o 1 %, a to hlavně díky slabé první polovině roku.
    • Stavebnictví svírá koronavirová nejistota, která si svoji daň výhledově vybere i v podobě dražšího bydlení
      Tuzemské stavebnictví se ani v srpnu nevzpamatovalo tak, jak se to po jarním úderu koronaviru podařilo většině jiných odvětví. Meziročně byla stavební produkce stále o zhruba desetinu níže.
    • Stavebnictví těží z vysokých cen na realitním trhu
      „Nákup pozemku a následná stavba rodinného domu vychází levněji než nákup dokončené nemovitosti obdobných parametrů na realitním trhu. To může udržovat vysokou poptávku ve stavebnictví i v době zdražování stavebních materiálů, lidské práce a hypotečních úvěrů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
    • Stavebnictví v březnu začalo klesat, hlavní propad ale teprve přijde
      Stavební výroba v březnu meziročně klesla o 2,3 %, což je výrazně pod průměrem posledních dvanácti měsíců. I tak ale výsledek odpovídá tempu růstu loňského srpna a v kontextu aktuálních bezpečnostních opatření lze označit výsledek za pozitivní. Stavebnictví tradičně reaguje na vývoj celé ekonomiky se zpožděním, což platí i v případě současné krize. Zatímco průmysl poklesl v březnu o více než deset procent, stavebnictví si jen mírně pohoršilo. Za tím stojí již tradičně letošní velmi teplé počasí ale hlavně fakt, že se stavebnictví dotýkaly bezpečnostní opatření jen minimálně ve srovnání se zbytkem ekonomiky.
    • Stavebnictví v červnu pokleslo nejrychleji za posledních sedm let
      Stavební výroba v červnu meziročně klesla o 11,5 %, což je nejhorší výsledek od poloviny roku 2013. Přitom v průměru stavebnictví za posledních dvanáct měsíců spíše stagnovalo. Podle očekávání tak dohání propad celé ekonomiky, který jsme pozorovali v předchozích měsících, a se zpožděním přijde i jeho oživení.
    • Stavebnictví ve výkyvech
      Měsíci říjnu pomohl samozřejmě i vyšší počet pracovních dnů. Ale i bez nutnosti započtení tohoto efektu se produkce v odvětví stavebnictví zvýšila o 3,2 %, bez očištění to pak bylo 5,9 % do plusu. Možná se zdají být tato čísla na první pohled příznivá, ale na druhé straně si nelze ani nevšimnou stále zaostávajícího inženýrského stavitelství. To bohužel zůstává stále v černých číslech a dostalo se z toho trochu jen díky právě zvýšenému vyššímu počtu pracovních dnů.
    • Stavebnictví v květnu dohánělo propad celé ekonomiky
      Stavební výroba v květnu meziročně klesla o 7,6 %, což je nejhorší výsledek od začátku předchozího roku a výrazně pod průměrem posledních dvanácti měsíců. To odpovídá tradičnímu zpoždění celého sektoru za ekonomikou, která dosáhla svého dna v dubnu a v květnu už vykazuje známky oživení. Stavebnictví si však na toto oživení teprve čeká.
    • Stavebnictví v květnu zlomilo sérii meziměsíčních poklesů
      Vývoj ve stavebnictví zlomil sérii dvou meziměsíčních poklesů. Stavební produkce po 1,9% poklesu z dubna zaznamenala v květnu meziměsíční růst o 0,4 %. Mírný nárůst tak částečně navázal na poměrně svižnou dynamiku ze začátku letošního roku. Reálný meziroční růst o 3,3 % jde stále částečně na vrub nízké srovnávací základny z předchozího roku. Produkce inženýrského stavitelství meziročně vzrostla o 2,8 %, zatímco pozemní stavitelství evidovalo o trochu vyšší růst o 3,3 %. V květnu nadále došlo k výraznému nárůstu vydaných stavebních povolení (meziměsíčně o 11,9 %), přičemž jejich orientační hodnota v porovnání se stejným obdobím minulého roku vzrostla o více než 33 %. Počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 24,1 %, což představuje nejvyšší nárůst od roku 2006.
    • Stavebnictví v listopadu zklamalo. Škodí mu vysoké úrokové sazby i neochota vlády stavět „hladové zdi“
      Stavebnictví v listopadu zklamalo. Meziročně se propadlo o 6,5 procenta, což značí jeho největší pokles od letošního dubna. Stavebnictví dusí vysoké úrokové sazby a investiční nejistota, kteréžto oba faktory jsou důsledkem zejména mimořádně vysoké inflace uplynulých více než dvou let. Inflace současně podvazuje poptávku po vlastnickém bydlení v důsledku vysokých úrokových sazeb hypoték. K trvalejším nepříznivým trendům se loni v listopadu přidalo nevlídné, deštivé počasí, které rovněž brzdilo stavební práce.
    • Stavebnictví v posledních dvou měsících ožilo, žádná sláva to ovšem není
      Růst tuzemské stavební produkce v červnu výrazně zrychlil. Zatímco v květnu byla meziměsíčně vyšší o 1,1 %, v červnu vzrostla o výrazných 2,5 %. I přes toto oživení v posledních dvou měsících byla stavební produkce oproti předpandemickému únoru 2020 nižší o 0,8 %. Meziročně byla stavební produkce vyšší o 1 %, avšak i kvůli stále nízké srovnávací základně loňského roku.
    • Stavebnictví v srpnu meziměsíčně stagnovalo
      Tuzemská stavební produkce se v srpnu nepatrně meziměsíčně zvýšila o 0,1 % po předchozím poklesu o 2,6 %. Meziročně byla vyšší o 1,2 %, což však bylo dáno zejména nízkou srovnávací základnou loňského roku. V porovnání se srpnem 2019 byla stavební produkce stále o zhruba 7 % nižší. V letošním srpnu se zvýšila produkce pouze v pozemním stavitelství, meziměsíčně o 1,3 %, zatímco inženýrské stavitelství pokračovalo v poklesu tempem 2,5 %.
    • Stavebnictví vstoupilo do letošního roku pravou nohou
      Stavební výroba v lednu meziročně vzrostla o solidních 6,0 %. K růstu jí ve srovnání si loňským rokem pomohlo teplejší počasí i nízká srovnávací základna. Výrazný růst o 18,9 % vykázalo inženýrské stavitelství, které k celkovému výsledku přispělo 3,2 procentními body. Výsledkům inženýrského stavitelství však pomohla i srovnávací základna, když ve stejném období loňského roku jeho výstup o 14 % propadl. Produkce v pozemním stavitelství se zvýšila o 3,3 %.
    • Stavebnictví v závěru roku pozitivně překvapilo
      Stavební výroba v prosinci meziročně vzrostla o 6,3 %, což je téměř trojnásobné tempo, než byl průměr loňského roku. Po propadu produkce v podzimních měsících tak stavebnictví stále ukazuje solidní kondici. K tomu přispěly vyšší teploty oproti předchozímu roku, které dovolily větší množství stavebních prací, a vyšší počet pracovních dní.
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    Fintokei SwiftTrader