Čtvrtek 28. březen 2024 20:12
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Resistence 25,80 CZK/EUR by měla bránit koruně v dalších ztrátách

02.04.2013 08:44  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
       
Česká koruna se během celého minulého týdne držela poblíž úrovně 24,80 CZK/EUR. Ani v pátek se obchodování příliš nelišilo od předchozích dnů, když kurz CZK/EUR se držel v relativně úzkém pásmu 25,73-25,80 s tendencí mírně dolů. Bez výraznějších změn se minulý týden obchodoval i polský zlotý, jedinou měnou v ziscích tak byl maďarský forint, který posílil přibližně o 1 %. Forintu pomohlo zasedání centrální banky, která snížila svoji klíčovou sazbu o 25 bb. Někteří hráči na trhu však spekulovali na výraznější pokles.
        
Hladina 24,80 CZK/EUR se ukazuje jako relativně silná resistence a k jejímu překonání by bylo zapotřebí výraznější zklamání z domácí ekonomiky či eskalování dluhové krize v EMU. Kurz koruny okolo 25,50 CZK/EUR centrálním bankéřům vyhovuje, i z tohoto pohledu by se tak koruna měla držet v pásmu 25,30-25,80 CZK/EUR. Jelikož jsme nyní v horní části pásma, z technického pohledu tak hrozí spíše pohyb směrem dolů. Data zveřejněná v tomto týdnu by neměla být dostatečná k tomu, aby se horní hrana pásma ocitla pod výrazným tlakem. Jak je stále více jasné, centrální bankéři by začali přímo intervenovat na trhu pouze v případě hrozby deflační spirály. Na tu ovšem naše prognóza ani současná data neukazují.
        
Dnes se dočkáme z domácí ekonomiky zveřejnění průmyslového PMI indexu za březen, který by se dle naší předpovědi mohl vyšplhat nad hladinu 50 bodů, tedy do pásma expanze. Zajímavější však budou čtvrteční maloobchodní tržby za únor, u kterých očekáváme pokles o 3,1 % meziročně. Maloobchodní tržby by měly v únoru poklesnout o 0,4 % m/m (SA, WDA) kvůli nižším prodejům aut. Prosinec loňského roku byl pro maloobchodníky úspěšný měsíc. Nicméně zhoršení na začátku letošního roku se dalo očekávat kvůli pokračující fiskální konsolidaci (zejména zvýšení DPH a změny u daně z příjmů) a zhoršujícímu se trhu práce (nízký růst mezd a hlavně rostoucí míra nezaměstnanosti).
 
 
Jiří Škop
Economic & Strategy Research
Investment Banking
Komercni banka, a. s.
Societe Generale Group
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Republikáni komplikují cestu k reformě a to trhy neslyší rády. Dolar dál slábne
    Svou vizi daňové reformy už před časem prezentoval americký prezident Trump. Následovali republikáni ze Sněmovny reprezentantů a řada je na Senátu. Tam mají republikáni pouze těsnou většinu dvou hlasů a už v posledních dnech tak rostly obavy, že reforma v Senátu narazí na problémy. Poslední dění tyto obavy začíná naplňovat - senátoři se rozhodli, že k reformě přidají také zrušení jednoho z prvků tzv. Obamacare. Do komplikovaného procesu se tedy navíc vrací dřívější neúspěšná hra o zdravotnickou reformu.
  • Republikáni oddálí dluhový strop výměnou za jednání o rozpočtu a schodku. Jak by vypadala platební neschopnost USA?
    V americkém Kongresu se schyluje k posunu v zákopové válce o vládní výdaje a dluhový strop. Dle citace jednoho z porad...
  • Republikáni po volbách ovládají Kongres
    Volby v USA podle očekávání vyhráli republikáni. Strana získala nadpoloviční většinu v senátu a rovně posílili svoje pozice ve sněmovně...
  • Republikáni viní Donalda Trumpa z volební porážky
    Zatímco americká měna pokračuje v poklesu vůči euru a libře, navrhuji znovu se podívat na volby do amerického Kongresu. Na první pohled (v prvních dnech po volbách) bylo vše zřejmé a jednoznačné – vyhrají republikáni a demokraté by si v lepším případě jen stěží udrželi výhodu v Senátu. Čím více času však plyne, tím více se pochybuje o vítězství republikánů alespoň v jedné komoře. Pro začátek, demokraté už vyhráli Senát. I při plné rovnosti křesel v horní komoře bude mít klíčový hlas Kamala Harrisová. Mnoho amerických zdrojů uvedlo, že demokraté získali potřebná křesla k udržení většiny. Údaje z The Associated Press však naznačují, že v tuto chvíli mají demokraté 48 křesel, republikáni 49 a výsledky voleb zůstávají neznámé pouze v jednom státě. Vezměme však naše americké kolegy za slovo.
  • Republikánský kandidát chce v případě zvolení ukončit údajnou „válku proti bitcoinům“ prezidenta Bidena
    Floridský guvernér Ron DeSantis ve své prezidentské kampani v roce 2024 prosazuje platformu založenou částečně na ekonomické nezávislosti, konkrétně zaujímá postoj k digitálním měnám.
  • Republikány odmítají útoky na zdravotní reformu USA.
    Poprvé v tomto týdnu, atmosféra na trhu vypadá jako mírně pozitivní. Různé zprávy přicházejí z USA a dávají investorům...
  • Reputace měn
    TopForex sleduje důvěru české veřejnosti v měny, související spotřebitelské a investiční chování a kurzové pohyby
  • Reserve Bank of Australia rozhodne o úrokových sazbách
    Jednou z hlavních ekonomických událostí tohoto týdne bude rozhodnutí Reserve Bank of Australia (RBA) o úrokových sazbách. Někteří tržní analytici předpokládají, že RBA zvýší výpůjční náklady po vzoru amerického Federálního rezervního systému (Fed), Evropské centrální banky (ECB) a Bank of England (BoE).
  • Reserve Bank of Australia rozhodne o úrokových sazbách
    Jednou z hlavních ekonomických událostí tohoto týdne bude rozhodnutí Reserve Bank of Australia (RBA) o úrokových sazbá...
  • Reserve Bank of New Zealand: Další zvýšení sazeb na obzoru?
    Investoři a obchodníci se soustředí na středeční rozhodnutí o úrokových sazbách novozélandské centrální banky (RBNZ). Tržní analytici očekávají zveřejnění zápisu z jednání Federálního výboru pro volný trh (FOMC), aby zjistili, zda Federální rezervní systém (Fed) plánuje pokračovat v dalším zpřísňování měnové politiky.
  • Restaurace kvůli dnes zavedeným covidovým opatřením přijdou do konce letoška o zhruba pět miliard korun. Češi loni totiž kvůli covidu utratili v restauracích a hospodách o 76 miliard korun méně, než by utratili nebýt pandemie, plyne z nových dat Eurostatu
    V souvislosti s dnes realizovaným zpřísněním protipandemických opatření lze čekat tíživý dopad na provozovatele služeb nebo třeba restauratéry nebo hoteliéry. Poskytovatelé služeb či provozovatelé restaurací či hospod se obávají, že jim opatření odláká zákazníky. Po loňském roku jsou finančně značně oslabení, jak ostatně dokládají i nová data Eurostatu. Podle nich totiž Češi loni kvůli covidu utratili v restauracích a hospodách o 76 miliard korun méně, než by utratili nebýt pandemie.
  • Restrukturalizace ČEZ: dopady na financování státu a korunu
    Očekávaná restrukturalizace energetické společnosti ČEZ může teoreticky výrazně hýbat nejen Pražskou burzou, ale může mít i své makroekonomické dopady. V tuto chvíli není ještě v zásadě nic jasného - víme, že se ministerstvo financí zabývá různými variantami budoucího fungování ČEZ s tím, že stát chce získat větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou.
  • Retailoví držitelé Ripple (XRP) se připravují na rally, zde je důvod proč. 
    Jelikož je případ SEC stále v plném proudu, začali držitelé XRP podporovat síť zvýšenou akumulací. Jak rychle dojde k oživení?
  • Rétorika členů Fedu se v průměru nemění
    Klíčové indexy amerického akciového trhu, Dow Jones, NASDAQ a S&P 500, skončily v pondělí a úterý bez větších změn, tj. poblíž svých minim z letošního roku. Americký akciový trh reaguje přesněji na vše, co se ve světě děje. Připomeňme, že během posledních dvou týdnů začali někteří experti spojovat pád dolaru a růst evropských měn se zpřísněním rétoriky ECB a změkčením rétoriky Fedu.
  • Rétorika Fedu dále přitvrzuje, trh vyhlíží páteční vystoupení Janet Yellenové
    Rétorika Fedu dále přitvrzuje, jakoby ani nebyly v USA volby za rohem. O víkendu to byl druhý muž americké centrální banky Stanley Fischer, který vyslal celkově již čtvrté jestřábí varování během uplynulého týdne. Po této dělostřelecké přípravě trhy ještě více upřou pozornost k pátečnímu vystoupení šéfky Fedu Janet Yellenové na každoročním sletu centrální bankéřů v americkém Jackson Hole.
  • Rétorika Fedu měkne a drží trhy v dobré náladě. Dolaru to ovšem nesvědčí
    Americký Fed večer zveřejní zápis z posledního zasedání měnového výboru, kde zvedl sazby a i v novém výhledu se držel jejich dalšího utahování. Jenže mezitím rétorika podstatně změkla, a to ukazují i dnešní vystoupení bankéřů.
  • Rétorika Fedu posiluje americký dolar, další oslabení je však na obzoru
    Americký dolar se nedávno opět zotavil, což podnítilo zejména defilé mluvčích amerického Federálního rezervního systému (FED) z minulého týdne, kteří varovali trh, že se nechal příliš ukolébat vyhlídkami na další zvyšování federálních úrokových sazeb. Šlo zjevně o předem domluvenou akci. Dva regionální prezidenti FEDu zmínili výhled na dvě až tři zvýšení úrokových sazeb do konce roku, zatímco trh v poslední době stěží, byť i jen plně ocenil náklady na jejich jediné zvýšení. Nejostřejší komentář pak zazněl od vlivného prezidenta newyorské pobočky FEDu Williama Dudleyho, který jasně uvedl, že pokud budou ukazatele nadále směřovat k zotavení americké ekonomiky, FED bude preferovat ?letní? zvýšení úrokových sazeb.
  • Reuters: Automobilky hledají náhradu za magnety z kovů vzácných zemin
    Napětí mezi Čínou a Spojenými státy způsobilo, že se výrobci aut na Západě snaží snížit závislost na důležitém hybateli elektromobilové revoluce - permanentních magnetech. Ty, i když jsou často menší než balíček karet, pohánějí elektrické motory. Většina z nich se ale vyrábí z kovů vzácných zemin vytěžených v Číně a poptávka po nich prudce roste. Používají se totiž i v odvětví obnovitelných zdrojů energie. A vzhledem k přechodu od spalovacích k elektrickým motorům hrozí podle analytiků, že jich bude nedostatek.
  • Reuters: Bělorusko chce zvýšit poplatky za tranzit ruské ropy
    Bělorusko chce od ledna téměř o čtvrtinu zvýšit poplatky za tranzit ruské ropy přes své území prostřednictvím ropovodu Družba. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje z ropného průmyslu. Ropovodem Družba proudí ruská ropa rovněž do České republiky.
  • Reuters: ČEZ a CVC plánují příští týden podat nabídky na plynárenskou síť GasNet
    Polostátní energetická společnost ČEZ a soukromá investiční skupina CVC Capital plánují příští týden podat konkurenční nabídky na českou plynárenskou distribuční síť GasNet. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké jednání. Nabídky mají být podány do 26. ledna. ČEZ dnes na dotaz ČTK podání nabídky nekomentoval, finanční ředitel společnosti Martin Novák však už loni v rozhovoru s ČTK zájem podniku o distribuční síť potvrdil.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
CapXmaster