Pátek 29. březen 2024 14:10
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Ropa posílila, zlato oslabilo a měkké komodity si vedly smíšeně. Nejlíp se dařilo akciím.

28.01.2013 10:49  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank.

Ochota k nákupu rizikových aktiv se ruku v ruce s očekávaným ozdravením světové ekonomiky zvyšuje. A právě to pomáhá komoditám. Pro příklad – v lednu táhla energetický sektor nahoru ropa, která zaznamenala velmi silné zisky. Svou roli přitom sehrála i lepší ekonomická data z motoru evropské ekonomiky, tedy Německa, dále i pokračování kvantitativního uvolňování ze strany Japonska a odklad jednání o výši amerického dluhového stropu spolu se slabším dolarem.

Pozitivní nálada byla cítit napříč všemi třídami aktiv, zejména pak na akciových trzích. Globální akciový index MSCI, který zahrnuje ty největší světové společnosti, dosáhl svých nejvyšších hodnot od července 2008. Pozitivní momentum, které jsme u komodit mohli vidět především během několika posledních týdnů, dokázalo pouze popohnat komoditní index S&P GSCI až na tříměsíční maximum. Jeho výnos už během ledna dosáhl  2,7 procenta, zatímco výše zmíněný akciový index MSCI rostl o 5,2 procenta. Jak můžete vidět na grafu níže, zisky se nesly napříč všemi hlavními komoditními sektory. Slabou chvilku si vybrala jen oblast hospodářských zvířat, která spadá do zemědělského sektoru. Rozdílné výkony těchto dvou indexů lze připsat rozdílné expozici u konkrétních komodit a v rámci různých sektorů.

vykon sektoru 2013 Ropa posílila, zlato oslabilo a měkké komodity si vedly smíšeně. Nejlíp se dařilo akciím.

Mezi měkkými komoditami byli vítězové i poražení

Měkké komodity obsadily nejvyšší ale i nejnižší místa v žebříčku výkonnosti komodit z uplynulého týdne. Nejlépe se dařilo bavlně, která má za sebou nejdelší rally za poslední dva roky. Očekává se totiž, že někteří američtí pěstitelé bavlny se v nadcházející sezoně přeorientují na výhodnější plodiny, jako je třeba kukuřice a sójové boby. Spojené státy jsou přitom největším exportérem bavlny na světě, a tak by se dodávky této suroviny mohly snížit. Naopak nejhůře se vedlo kávě a kakau, které spadlo na půlroční minimum. Stály za tím zprávy, že největší světoví producenti kakaových bobů – Pobřeží Slonoviny a Ghana – navyšovaly současné dodávky tím, že prodávaly až část příští sklizně, a to v čase klesající poptávky, zejména ze strany Evropy. Kávě typu arabica se nepodařilo vytvořit pozitivní momentum a během pouhé jedné seance klesla její cena o pět procent. Důvodem byly informace, že skupina jihoamerických producentů arabiky vyvezla za poslední čtvrtletí roku 2012 meziročně o 15 procent více této plodiny. Spekulativní obchodníci se přitom stále drží svých čistých krátkých pozic. Produkci kávy by také mohly oslabit zprávy o prudkém šíření plísně Roya u kávovníku napříč Střední Amerikou.

tydenní vykon komodit Ropa posílila, zlato oslabilo a měkké komodity si vedly smíšeně. Nejlíp se dařilo akciím.

Momentum a lepší vyhlídky ekonomiky pomáhají nahoru cenám energií

Vyšší ceně benzinu RBOB pak napomohlo to, že by se v příštích týdnech mohly ztenčovat jeho zásoby. Rafinerie totiž čeká období oprav a údržby, které by mohlo trvat až do května. Právě tehdy se přitom obyčejně produkce zvedá kvůli nadcházející letní motoristické sezoně. Rostly také ceny topného oleje, protože severní části Spojených států zasáhly silnější mrazy, než obvykle bývají. Po topném oleji přitom narostla poptávka v době, kdy se jeho zásoby na východoamerickém pobřeží pohybují 47 procent pod průměrem pro toto roční období.

Jak už jsem zmínil, nejlepší start měl v letošním roce energetický sektor. Silné zisky si přitom přitom držel i na začátku uplynulých dvou let. Tentokrát energetika těžila primárně z očekávání vyššího růstu a poptávky ze strany dvou největších spotřebitelů, kterými jsou Spojené státy a Čína. Dosud se totiž nepodařilo zahnat obavy z vyhrocení geopolitického napětí. Ropa Brent vystoupala až na tříměsíční maximum. Rozdíl mezi ní a ropou typu WTI přitom vzrostl na 17,5 dolarů za barel z minulého minima na 15 dolarech za barel. Za zvyšováním tohoto rozdílu stály zprávy o tom, že ani prodloužení ropovodu Seaway z Cushingu do rafinerií v Mexickém zálivu nepřinese slibované navýšení proudu ropy na 400 000 barelů za den. Ovšem čeká se, že technické potíže, které takové množství nedovolují přenést, nebudou trvat  dlouho. A až se vše vrátí k normálu, mohl by se náskok Brentu oproti WTI opět snížit. Síla celého trhu napomohla ropě WTI až k jejímu rekordu – nejdelší šňůře týdenních zisků od roku 2009, během které narostla její cena o více než 12 procent.

ropa brent cena barel Ropa posílila, zlato oslabilo a měkké komodity si vedly smíšeně. Nejlíp se dařilo akciím.

Ropa Brent se stále nedokázala vymanit z rozmezí 105 a 115 dolarů za barel, kde už se obchoduje po celých šest měsíců. Momentum i sentiment investorů přitom zůstávají pozitivní, což by mohlo pomoct k otestování horní hranice tohoto rozmezí. A to navzdory omezené podpoře ze strany fundamentů. Dolar však zůstává slabý a ekonomická data se začínají zlepšovat, což snad pomůže Brentu k cestě nahoru.

Zlato kleslo. Hranici odporu na 1695 dolarech se mu prolomit nepodařilo.

Sektoru vzácných kovů se v minulém týdnu dařilo smíšeně. Platina a palladium i nadále přitahovaly kupce, protože oba kovy našly podporu ve výhledu fundamentů. Do potíží ale opět spadly zlato a stříbro. Hlavně poté, co se zlatu během pěti dnů nepodařilo prolomit hranici odporu na 1695 dolarech za unci. To už bylo příliš na některé rozčarované obchodníky s dlouhými pozicemi, a zlatý kov se tak propadl pod důležitou hranici podpory na 1662 dolarech, tedy pod 200denní klouzavý průměr.

vyvoj ceny zlata1 Ropa posílila, zlato oslabilo a měkké komodity si vedly smíšeně. Nejlíp se dařilo akciím.

Právě to, že se zlatu už poněkolikáté nepovedlo dosáhnout skutečné hranice odporu, kterou na 1701,5 dolarech představuje trendová linie spojující říjnová a listopadová maxima, jen dokládá, že důvěra investorů v tento kovu oslabuje. A zvláště pak tehdy, když se výhled světové a hlavně americké ekonomiky neustále zlepšuje. Zlato nenašlo podporu ani v očekávaném oznámení Japonské centrální banky o dalších opatřeních k nastartování ekonomiky. O to usilovněji se bude muset zlato snažit, aby si znovu získalo důvěru a začalo růst. V krátkodobém horizontu bude klíčovou událostí zveřejnění dat popisujících stav americké ekonomiky. Jejich další zlepšování by totiž mohlo přimět americkou centrální banku Fed k tomu, aby zastavila svá prorůstová opatření dříve, než se původně čekalo. Spekulativní investoři sice drží relativně nezatížené dlouhé pozice, ale právě teď mohou využít nákupu jejich levnější varianty. Podle nás ale spíše počkají na to, až se zlato pohne na 1700 dolarů za unci – než aby se hnali do nákupu už nyní, když bezprostřední výhled nevypadá dvakrát jistě.

Příspěvek Ropa posílila, zlato oslabilo a měkké komodity si vedly smíšeně. Nejlíp se dařilo akciím. pochází z Saxo Bank 24/7

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ropa poklesla: lockdown v evropských zemích vyvolává obavy z poptávky
    Ceny ropy ve čtvrtek 25.3. oslabily kvůli pochybnostem o rychlosti oživení světové poptávky po ropě, přestože zůstává zablokován Suezský průplav, který omezuje dodávky klíčovou obchodní cestou.
  • Ropa pokračuje v likvidaci ztrát z minulého týdne, o své zisky naopak přichází dolar
    Nový týden na trzích zatím začíná podle očekávání. Ekonomický kalendář je na data chudý a nových fundamentů zatím pondělní seance také příliš nepřinesla. Trhy tak zahajují týden v klidu a na objemech, které jsou zhruba pětinu pod průměrem posledních 30 obchodních seancí. Evropské akciové indexy se drží v rámci intradenního šumu v bočním trendu a se zisky v rozmezí několika desetin procenta zůstávají na zvýšených úrovních, které si dokázaly držet celý minulý týden.
  • Ropa pokračuje v oslabování čtvrtým dnem v řadě
    Čtvrtým dnem oslabuje na burze Nymex nejaktivnější futures kontrakt na WTI americkou lehkou ropu. Mimo jiné se jedná o reakci na chladnější počasí v Kanadě...
  • 🛢Ropa pokračuje v poklese📉
    Trh s ropou zaznamenal už druhý deň prudký pokles. Cena ropy WTI dnes opäť klesla o takmer 3% pod úroveň 70 dolárov za barel, čo je najnižšia úroveň za takmer 2 týždne. Čo môže byť za týmito silnými poklesmi?
  • Ropa pokračuje v poklesu a táhne těžařské tituly s sebou
    Americký dolar dnes na páru s eurem zvrátil nedávné ztráty a posílil na čtyřměsíční maximum. Podpořila ho dobrá data z amerického trhu práce, která ukazují další navýšení počtu volných pracovních míst. Investoři tak navýšili sázky na rychlejší snížení pandemické podpory ze strany Fedu a možné zvýšení úrokových sazeb americké centrální banky již v roce 2022.
  • Ropa pokračuje v pozitívnom obchodovaní, dostáva sa na dvojročné maximá
    Cena ropy vo štvrtok konsolidovala pri dvojročných maximách po miernom výbere ziskov z predchádzajúcej rally. Výhľad pre ropu však zostáva aj naďalej pozitívny vzhľadom na pokračujúce ozdravovanie sa trhu s ropou po znížení produkcie OPECom.
  • Ropa po OPECu stabilní
    Červencový futures kontrakt ropy WTI roste 0,9 % d/d na 58,8. Usnesení víkendového zasedání OPECu nelimitovat těžbu ro...
  • 🛢Ropa po oznámení OPEC + smazala zisky📉
    Jak již bylo oznámeno, OPEC+ se rozhodl mírně zvýšit cíl zářijové produkce o 100 000 barelů denně. Dříve se cena ropy zvyšovala kvůli očekávání nepříliš konkrétního rozhodnutí ze strany OPEC+. Po oznámení rozhodnutí se však zisky snižují. Za zmínku stojí, že zvýšením produkčního limitu se obrovský deficit opravdu nesníží. Přiští zasedání kartelu je plánováno 4. září.
  • Ropa po QE3 na dvouměsíčním minimu
    Minulý týden jsme psali, že existují dva různé scénáře budoucího cenového vývoje ropy.  První z nich...
  • ⛽ Ropa po rozhodnutí OPEC+ roste o 2 %
    Dalo by se říci, že OPEC+ svým rozhodnutím z minulého víkendu překvapil. Není to však překvapení, které by mohlo vést k zásadním změnám. Překvapením je v podstatě jen to, že se vůbec něco změnilo. V tomto textu stručně probereme nejdůležitější otázky související s rozhodnutím OPEC+ a dobrovolným snížením ze strany Saúdské Arábie.
  • Ropa po silném růstu během minulého týdne klesá
    Ceny ropy se dostaly pod tlak, protože některé evropské země začínají zpřísňovat restrikce. To samozřejmě nepřidává na optimismu v ropném sektoru, kde si hráči ještě pamatují loňské restrikce. A přestože odborníci zastávají názor, že si žádná ekonomika nemůže dovolit další lockdown, obavy přetrvávají.
  • Ropa posiluje
    Ropa WTI roste 0,7% d/d na 101,3. Evergreen jarní sezóny, nestabilita na Ukrajině má další díl. Blesková, neověřená...
  • Ropa posiluje k průlomovému hrdlu
    Březnový futures kontrakt ropy WTI posiluje 2,9 % d/d na 51,2 a naznačuje stanovení dna kolem klíčového podpůrného pásma 43,3 – 44,4 a stabilizaci...
  • Ropa po teroru v Bruselu slábne
    Aktuální vývoj:  Květnový futures kontrakt ropy WTI dnes ztrácí 0,7 % vůči závěru pondělního obchodování na 41,2 USD/b...
  • Ropa po údajích DOE o zásobách roste
    Zveřejnění zprávy amerického ministerstva energetiky ale nevyvolalo na trhu s ropou výraznější pohyby. Zásoby ropy klesly více, než se očekávalo, zatímco zásoby benzinu vzrostly nad odhady analytiků. Překvapení přinesly údaje o zásobách destilátů, které v rozporu s očekáváním trhu a včerejším zveřejněním API vykázaly čerpání
  • Ropa po útocích vystřelila o 10 % výše
    Americký akciový trh páteční seanci uzavřel v červené nule. Index S&P 500 si pohoršil o necelou jednu desetinu procenta. Stále se však nachází na dosah svého historického maxima, od kterého ho dělí pouhých 0,6 %. Nejvíce se dařilo komoditním společnostem, které těžily z uvolnění některých celních bariér mezi USA a Čínou, respektive jejich oddálení o několik týdnů. Obecně se dařilo spíše cyklickým sektorům, naopak ty defenzivní si odnesly ztráty. Nejhlubší zaznamenali prodejci základního spotřebního zboží a realitní firmy, jejichž akcie odevzdaly 0,8 %, respektive 1,3 %.
  • Ropa po zásobách vystoupala na nová maxima, trend může brzy kulminovat
    Nákupní horečka na ropě stále pokračuje. Cena severomořského Brentu vystoupala včera nad 47 dolarů za barel poprvé od ...
  • ⬇Ropa po zprávách OPEC klesá
    Ceny ropy se propadly po zprávě WSJ, která uvádí, že Spojené arabské emiráty požádají orgány OPEC o povolení zvýšit těžbu ropy. To by mohlo znamenat větší nabídku na trhu a další možné kroky jiných velkých a flexibilních producentů, jako jsou Saúdská Arábie nebo Irák.
  • Ropa po zprávě EIA maže zisky
    STEO report za srpen ukázal, že by americká produkce ropy mohla být v příštím roce větší, než se původně očekávalo. Dříve se počítalo se zvýšením těžby o 800 000 barelů denně oproti roku 2022. Nyní se však očekává zvýšení o 900 000 barelů denně na 12,8 mil. barelů/den. Pokud by to tak skutečně bylo, jednalo by se o největší zaznamenanou produkci. Z těchto zpráv plyne pravděpodobné snížení cen v následujících několika desítkách minut. Dřívější ropná rally byla způsobena omezením dovozu ruské ropy do Střední Evropy (ČR, Slovensko a Maďarsko). Teoreticky by mohly být dodávky obnoveny, pokud však dojde i k vyřešení problémů s platbou tranzitních poplatků.
  • Ropa po zveřejnění iniciativy demokratů opět pod tlakem 📉
    Před časem jsme byli svědky oživení na trhu s ropou v důsledku úniku z ropovodu Keystone, kvůli němuž již bylo zahájeno federální vyšetřování. Ropa však začala klesat poté, co trhy obletěly zprávy naznačující, že někteří senátoři v Kongresu přišli s novou iniciativou na zvýšení zdanění "velkých ropných" společností s cílem zvýšit rozpočtové příjmy. Kromě zvýšení zdanění chtějí senátoři přimět ropné společnosti k výraznému zvýšení produkce. Politici jsou zjevně znepokojeni proinflačním růstem cen ropy v USA. V důsledku toho se "černé zlato" opět dostalo pod tlak a vrací velkou část svých dřívějších zisků.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader