Čtvrtek 28. březen 2024 19:52
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new

Tikajúca bomba v jadre eurozóny

18.01.2013 13:21  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavnou udalosťou dnešnej noci boli čínske dáta, ktoré prekvapili vládu aj analytikov. Kolotoč pozitívnych dát tak pokračuje, po včerajších dobrých výsledkoch amerického realitného trhu a pracovného trhu tu máme rast čínskeho HDP nad očakávania (7.9% vs. 7.8% očakávania a 7.4% v 3Q2012). Lepšie vyšli aj maloobchodné tržby a priemyselná produkcia, ktorá rástla najrýchlejšie od marca 2012, pričom medziročné tempo rastu stúpa štvrtý mesiac po sebe. Tieto dáta prekryli to, že ekonomika rástla o 7.8%, najmenej za posledných 13 rokov. I toto však prekonalo očakávania (7.7% u analytikov a 7.5% u vlády) a všetky krajiny by urobili čokoľvek pre takýto rast. Na tento rok sa predbežne očakáva rast 7.5%. Na 1Q2013 sa očakáva rast 8.2%, aspoň tak to očakáva Yao z Hongkongu, najpresnejší analytik Bloomberg na odhad rastu Číny. Japonská priemyselná produkcia klesala menej ako sa čakalo. EUR v reakcii rástol k úrovni 1.3390, AUD k 1.056 (zisky neudržal), ropa Brent k 111.20, USD/JPY k úrovni 90, nové vrcholy. Nikkei +2.86%, Hang Seng +1.01%. 

Ak by sa Američanom skutočne podarilo získať viac času na riešenie fiškálneho útesu (zdvihnutím dlhového stropu na jeden mesiac), opäť by sa pozornosť presúvala na Eurozónu. Čoskoro totiž budeme vidieť výsledky rastu HDP za rok 2012 a trh sa opäť bude pozerať na druhú stránku mince – o koľko rástol dlh. A to nebude príjemným prekvapením, už teraz začínajú PR manévre. Môžeme očakávať, že vlády sa budú snažiť realitu odkomunikovať čo možno najopatrnejšie a budú ju dávkovať postupne. Preto by prvé zverejnenia nemuseli byť až také zlé, avšak neskôr sa budú revidovať. To je príklad Španielska. V roku 2011 mal byť deficit 6.6% HDP (odhad z jesene 2011), na jar 2012 už odhad smeroval k 8.5%, dnes sa predpokladá, že je to 9.4%. Koho však dnes zaujíma rok 2011? Pozeráme dopredu a tam to vyzerá čoraz lepšie. Až kým sa nebudú výsledky „revidovať“.  Plány sú pritom postavene na raste ekonomiky, ktorý pravdepodobne nepríde, alebo na vyhliadkach vyššieho výberu daní. Celý výhľad je postavený na idei, že hospodárstvo bude rásť a všetci budú radi platiť vyššie dane. Opačný scenár je neprípustný a nesmie sa ani spomínať.

Napríklad Francúzsko. Na jar 2011 sa očakával rast v roku 2012 na úrovni 2.0%, na jar 2012 sa čakal už len rast 0.5%, na jeseň 0.2%. V skutočnosti rastie francúzska ekonomika už od konca roka 2011 v podstate nulovým tempom. Ale naďalej si kreslí do budúcnosti vyšší rast a zvyšuje dane. Reakciou je odchod bohatých Francúzov z krajiny (napríklad do UK). Uvidíme, koľko sa ešte bude ignorovať fakt, že takto sa kríza nerieši. Kým Nemecko ako najsilnejšia ekonomika svoj výhľad rastu znížila (na polovicu oproti jesennému odhadu), Francúzsko sa tomu bráni. Francúzsky prezident Hollande ešte v septembri hovoril, že hospodárstvo bude rásť o 0.8% (teda ako Nemecko) a bráni sa aj voči MMF, ktoré opatrne spochybnilo francúzske prognózy. A to MMF šéfuje Francúzska. Hovoríme o krajine jadra eurozóny, ktorá má sklon ignorovať realitu. O krajine, ktorá nerastie a jej dlh k HDP vzrástol z úrovne 79.2% v roku 2009 na 90% v roku 2012 s výhľadom na úroveň 92.7% v roku 2013. Táto krajina pritom platí na 2-ročných dlhopisoch úrok 0.38%, teda riziková prirážka je skoro nulová. To je asi v poriadku, pretože Belgicko, ktoré nedávno vstúpilo do klubu 100 (% dlhu k HDP), platí len o málo viac. Ak príde deň, kedy začnú ratingové agentúry zpochybňovať kvalitu ratingu jadra eurozóny, celá vec pravdepodobne vybuchne. Zatiaľ len tiká. A politici ju nepočujú, alebo dúfajú, že nevybuchne počas ich funkčného obdobia. Nezabúdajme, že jadro garantuje perifériu, ktorá je v ešte horšom stave. Môžeme len špekulovať, či spomínané faktory stoja za rozhodnutím Nemecka poslať do Francúzska svojich ekonomických expertov (úloha: zistiť, v akom stave ekonomika SKUTOČNE je) a stiahnuť odtiaľ svoje zlato počas nasledujúcich rokov.

Americké akcie včera zatvorili na nových vrcholoch, videli sme najlepšie výsledky realitného trhu a trhu práce za posledné 4 roky. Nemecké akcie sa ich snažili nasledovať, avšak nemecká ekonomika na tom teraz nie je tak dobre (ale aspoň si to prizná). Preto včera síce rástli, ale vrcholy neprekonali, keďže sa museli vyhrabávať z tohtoročných miním. Americká ropa prelomila klesajúci trend a začala doťahovať ropu Brent, ktorá naďalej obchodovala do strany. Dôvodom sú výsledky americkej ekonomiky, ale tiež rýchlejšie odčerpávanie ropy z Cushingu. V centre pozornosti sú drahé kovy, problémy producentov platiny a minutie sa zásob strieborných mincí v US Mint spôsobujú spolu so slabým USD silný rast drahých kovov. Dnes ešte očakávame dáta spotrebiteľskej dôvery podľa University of Michigan, kde sa očakáva mierne zlepšenie nálady po jej výraznom prepade z decembra.

Americké akcie včera zatvorili na nových 5-ročných maximách a potvrdili rastový trend v smere na úroveň 1500. Suport na úrovni 1468. Akcie sa blížia k pásmu prehrievania (indikátor RSI) čím ďalej tým viac hrozí výber ziskov. Takže najbližšie dobré výsledky z USA by mohli spustiť výber ziskov. Budúci týždeň očakávame z USA len predaj existujúcich domov (už sa počíta s tým, že skončia dobre – najlepšie od novembra 2009) a potom sa bude čakať až do konca mesiaca, kde budú objednávky tovarov dlhodobej spotreby, trh práce a FOMC.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • tickINSIDER - analýza EUR/USD [5.11.2015]
    Přinášíme dnešní intradenní výhled na měnový pár EUR/USD. Dle našeho algoritmu s názvem tickINSIDER jsme shledali zajímavými 4 levely...
  • tickINSIDER - analýza EUR/USD [6.11.2015]
    Dnes přinášíme poslední pravidelný, nekomerční výhled tickINSIDERu. Celý čas jsme se snažili přinést široké veřejnosti něco, co rozhodně v ČR...
  • Tieň BrExitu ostáva na UK ekonomike: Podnikové investície s prvým medziročným poklesom od roku 2013
    Spolu s dnešnou revíziou britského HDP boli zverejnené aj podnikateľské investície. Tie potvrdzujú zníženú ochotu podn...
  • Tichomořská země napodobuje zákon Salvadoru o legalizaci Bitcoinu
    Ostrovní země Tonga, která se nachází v Tichomoří oznámila, že chce přijmout Bitcoin jako zákonné platidlo. Zákon je téměř identický jako ten Salvadorský.
  • Ticho pred búrkou
    Intervenčné obavyPočas druhej polovice piatkového obchodov...
  • Ticho pred búrkou
    Záver minulotýždňového obchodovania sa niesol opätovne v španielskom tieni.
  • Ticho pred búrkou
    Včerajšie zhrnutiePočas posledných 24-hodín sme zaz...
  • Ticho před bouří na USDJPY? Co pro nás připravil nastávající obchodní týden...
    Dnes během zkrácených obchodních hodin v USA neočekáváme zvýšenou volatilitu, avšak můžeme se podívat na to, co nás čeká na USD/JPY behěm příštího obchodního týdne.
  • Ticho před bouří? Podmínky v českém i německém průmyslu se dále zhoršují, avšak slabším tempem . A také výrazně slabším tempem než během finanční krize
    V červnu se podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu zhoršovaly slabším tempem než v květnu a zejména než v dubnu. Svědčí to o tom, že ekonomika se dále navracela k běžnému provozu. Pozitivem je, že zhoršování podmínek v tuzemském průmyslu nebylo v letošním prvním pololetí v žádném z měsíců, ani v dubnu, výraznější než během světové finanční krize z let 2008 a 2009.
  • 💥 TICHO PŘED BOUŘÍ 🚀 Rally na akciích a kryptu za rohem ⛔️ Bitcoin a těžba ✅ Plasty, Komodity a FX
    Týdenní videokomentář - technická analýza, fundamenty, makrokalendář a zprávy: Forex, komodity, akcie, indexy, opce, kryptoměny.
  • TikTok jako tučný úlovek pro Microsoft
    Dnešní komentář je věnován výsledkům HSBC a Societe Generale za 2. čtvrtletí, které znovu potvrdily depresivní vyhlídky bankovního sektoru. Ten se musí potýkat s četnými nepříznivými vlivy, ať už se jedná o příliš vysoké náklady, nízké výnosy, plochou výnosovou křivku či upadající úvěrovou kvalitu kvůli viru COVID-19. Dále se článek zabývá výnosy velkých amerických technologických firem, které byly zveřejněny v uplynulých týdnech, a které dláždí cestu k dalšímu růstu akcií, zejména těch technologických. A konečně se podíváme na snahu Microsoftu převzít ve čtyřech zemích TikTok, což by mohla být pro jeho budoucnost klíčová akvizice.
  • TikTok podal žalobu na Trumpa a ministerstvo obchodu USA
    Čínský provozovatel aplikace pro sdílení videa TikTok dnes podal žalobu na amerického prezidenta Donalda Trumpa, americké ministerstvo obchodu a šéfa resortu Wilbura Rosse. Avizoval to již dříve ByteDance, mateřská společnost aplikace, a krok na základě soudních dokumentů nyní potvrdila agentura Reuters. Čínské společnosti vadí kroky Trumpovy administrativy proti jejímu provozu ve Spojených státech.
  • TikTok se stal nejnavštěvovanější internetovou stránkou světa
    Čínská platforma pro sdílení krátkých videí TikTok překonala hranici miliardy aktivních uživatelů měsíčně. Stala se tak nejnavštěvovanější internetovou stránkou na světě a předběhla Google, vyplývá z údajů americké společnosti Cloudflare. Trendem celého letošního roku byl vzestup návštěvnosti sociálních sítí. Na změnu v čele žebříčku upozornil list Le Figaro.
  • Tilray a Aurora Cannabis ztrácejí 10 % ⚡Akcie dluhového financování pod tlakem 📌
    Restriktivní politika Federálního rezervního systému vyvíjí obrovský tlak na veřejně obchodované společnosti, které nedokázaly generovat kladné peněžní toky a byly do značné míry závislé na tržních podmínkách, přístupu k levným úvěrům a rizikových aktivitách investičních fondů. Akcie konopných společností Aurora Cannabis (ACB.US) a Tilray (TLRY.US) dnes ztratily na pozadí obav z prodloužení cyklu zpřísňování měnové politiky Fedu:
  • Tilray roste o 13 % kvůli legalizaci konopí v Německu a komentářům z USA 📈
    Akcie společností spojených s trhem s lékařskou marihuanou dnes zaznamenávají euforické zisky. Akcie společností Tilray (TLRY.US), Canopy Growth (CGC.US), Aurora Cannabis (ACB.US) a Cronos (CRON.US). Začátkem tohoto týdne se viceprezidentka Kamala Harris optimisticky vyjádřila o dosavadním úsilí americké administrativy o snížení federálních regulací. Pozitivní zprávy přišly také z Německa, které hodlá uvolnit regulace a zajistit legalizaci konopí.
  • Tilray se připravuje na vstup na americký trh s marihuanou
    Akcie společnosti Tilray (TLRY.US) rostou v průběhu dnešní seance o více než 4 % poté, co tato kanadská marihuanová společnost oznámila plán na nákup konvertibilního dluhu amerického producenta MedMen Enterprises. Tilray investuje do MedMen, aby si zajistila výhodnou pozici vstupu na americký maloobchodní trh s marihuanou, který by mohl být legalizován na federální úrovni. "Díky akceleraci trendu globální legalizace marihuany se můžeme soustředit na budování vedoucí světové značky s cílovými tržbami ve výši $4 mld. na konci fiskálního roku 2024," řekl Irwin Simon, předseda představenstva a CEO, ve svém vyjádření. Dále také uvedl, že transakce s MedMen "je stěžejním krokem směrem k dosažení našich cílů. Pracujeme na tom, aby byla společnost Tilray na čele trhu s marihuanou, jakmile to legalizace dovolí."
  • TILSON: Koupil jsem tyhle 2 akcie poté, co Warren Buffet vysvětlil, proč on ne
    Manažen hedge fondu Whitney Tilson, zakladatel KASE Capital, dřívější google skeptik, nyní nazývá Google a Facebook „dvěma nejlepšími businessy na světě“.
  • Tim Draper: Bitcoin vzroste v roce 2023 na 250 000 dolarů.
    Ve 24hodinovém rámci není tento pohyb prakticky vidět. Nicméně na 4hodinovém grafu se dá zvážit. Pokud přejdeme na přesnější odhad, bitcoin za poslední tři týdny vyrostl o 2,5 tisíce dolarů. Každému je jasné, že takový pohyb nelze nazvat ani trendovým, ani silným. Kryptoměna zůstává uvnitř vedlejšího kanálu 18 500 – 24 350 USD po dobu téměř pěti měsíců, takže všechny pohyby v ní jsou v bočním trendu. Máme slabý vzestupný trend, v jehož rámci se bitcoin může vyšplhat na 24 350 dolarů, ale obchodníci se musí rozhodnout, zda chtějí využít tohoto potencionálního pohybu.
  • Tím, že už příští rok se Česku podaří zkrotit inflaci i dluh, paradoxně klesne pravděpodobnost přijetí eura
    Zkrocení inflace i veřejného dluhu, k němuž v Česku především vlivem vývoje ve světě a statistických daností dojde v příštím roce, ve skutečnosti snižuje (nikoli zvyšuje) pravděpodobnost, že Česko přijme euro.
  • Tipy, jak obchodovat s ropou
    Po schématu z 8. 12. zůstala ropa v prodejní zóně a mezi 61,8 % a 50 % Fibonacci. Díky tomuto scénáři je v následujících dnech ideální otevírat krátké pozice s očekáváním dalšího poklesu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
CapXmaster