Pátek 19. duben 2024 04:27
reklama
FTMO král
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
FTMO férovost
reklama
Fintokei ProTrader

Mlžení kolem amerického rozpočtu poskytuje komoditám krátkodobou úlevu

08.01.2013 14:44  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank.

V prvním týdnu nového roku byly obavy o pád Spojených států z fiskálního útesu, které během prosince držely ceny na uzdě, nahrazeny jiným tématem. Ten někteří nazývají jako mlžení kolem amerického rozpočtu, který byl schválen za pět minut dvanáct. Zůstalo však nevyřešeno mnoho sporných otázek, jako třeba zajištění potřebného financování. Trhy přitom schválení rozpočtu ohromilo jen na chvíli, a rally tak trvala méně než 48 hodin. V příštích týdnech čekají amerického prezidenta kvůli rozpočtu další hádky s kongresem, protože dluhový strop bude muset být v důsledku pokračujícího zadlužování znovu navýšen.

V těsném závěsu je pak americká centrální banka Fed, která překvapila trhy jestřábím výhledem na zasedání Federálního výboru pro volný trh (FOMC). Někteří členové na něm zdůraznili narůstající nervozitu z vedlejších účinků schválení rozpočtu, které by mohlo ohrozit finanční stabilitu a zvýšit účetní bilanci centrální banky. Podle některých členů by bylo vhodné zpomalit nebo dokonce zastavit další nakupování aktiv, a to nejlépe ještě před koncem letošního roku. Šlo přitom o první náznak nervozity, která už měsíce narůstala mimo Fed a teď se dostala dokonce i do jejích útrob. Rok 2013 by tak mohl být mnohem zajímavější, protože trhy se budou muset vyrovnat s odlivem levných peněz.

Na pozadí těchto událostí začal růst dolar a naopak komodity ztratily podporu. Zejména pak drahé kovy jako je zlato nebo stříbro, které v prostředí nízkých sazeb nedosáhly na kladné reálné výnosy. Kovy ale našly oporu v dohodě o americkém rozpočtu, která je v prvních pár čtvrtletích podrží nahoře. I tak ale až další týdny ukážou, jak moc vážně to investoři s drahými kovy myslí. Nevylučujeme ani, že budeme nuceni snížit naše odhady cen zlata a stříbra pro rok 2013, které jsou teď nastaveny na 1840, respektive 34 dolarech za unci.

Důležitější než obvykle jsou v současnosti čísla popisující  vývoj americké nezaměstnanosti. Každé jejich zlepšení totiž pomůže posílit očekávání trhů, že dojde k ukončení kvantitativního uvolňování. Například čísla za prosinec, která byla oznámena 4. ledna, neměla žádný významný dopad. Počet nově vytvořených míst mimo zemědělství se totiž shodoval s odhady, zatímco míra nezaměstnanosti vzrostla jen mírně na 7,8 procenta.

Shrnutí roku 2012

Než se přesuneme k dalším tématům, podívejme se chvíli na to, jak se dařilo jednotlivým sektorům v loňském roce (viz tabulka). Dva hlavní komoditní indexy se během roku příliš neměnily, což je hlavně pro dlouhodobé investory nemilá zpráva. Zejména pak při porovnávání výkonnosti jiných tříd aktiv – hlavně akcií. Velké prosincové korekce u obilovin, jako je třeba kukuřice, pšenice a sójové boby, stály za výrazně nižšími výnosy u tohoto zemědělského sektoru. Ten měl ovšem i tak nižší ztráty než měkké komodity, a to hlavně při pohledu na třetinový propad u cen kávy. Co se ale týče celkové návratnosti, obsadil zemědělský sektor druhou pozici.

2012 vykon sektoru Mlžení kolem amerického rozpočtu poskytuje komoditám krátkodobou úlevu

Výkon sektorů v roce 2012

I přes slušnou rally na průmyslových kovech, za kterou v posledním čtvrtletí stál zlepšený výhled čínské poptávky, skončil tento sektor jako třetí. Předstihl však energetický sektor, který utrpěl ztráty hlavně kvůli špatné výkonnosti ropy WTI a zemního plynu. Ten ztratil až 30 procent. První místo v žebříčku tak patří vzácným kovům. Ovšem ne díky vynikajícím výkonům jednotlivých kovů, ale spíše díky tomu, že alespoň částečně dokázaly posílit všechny čtyři komponenty. Zejména pak stříbro a platina.

První týden obchodování byl ve znamení smíšených výsledků

První týden obchodování roku 2013 lze nejlépe popsat jako nervózní.  A nepomohl ani dolar, který šel nahoru o více než jedno procento. Obchodníci s měnami se až příliš zaměřili na své dlouhé expozice k euru, což způsobilo prudký obrat, ze kterého vzešel dolar silnější. A to pro komodity znamenalo lehčí protivítr. Index DJ-UBS poté ztrácel téměř jedno procento.

A právě prostřednictvím těchto dvou hlavních indexů jsme mohli vidět, že jediným sektorem, kterému se dařilo vytvářet kladné výnosy, byly průmyslové kovy. Například mědi se vedlo dobře díky stále se zlepšujícím ekonomickým datům z Číny. Naopak nejhorší výkonnost mělo zemědělství, kde zisky ze sektoru hospodářských zvířat vyvážily ztráty z obilovin a měkkých komodit. Co se drahých kovů týče, tam se nedařilo zlatu, stříbru a palladiu. Do oblasti ztrát se dostal i energetický sektor, protože zisky vytvořené ropou a jejími deriváty smazaly další těžké ztráty ze strany zemního plynu.

year to date vykon Mlžení kolem amerického rozpočtu poskytuje komoditám krátkodobou úlevu

Několikaletá rally na zlatě by nemusela pokračovat

Těsně před začátkem roku 2013 byly vzácné kovy vystaveny několika překážkám. Letošní rok by tak mohl být po dvanácti letech kladných výnosů prvním, kdy dojde ke zvratu. K tomu by mohly přispět zejména zprávy o nervozitě v FOMC komisi kvůli trvání stávajícího programu nákupu aktiv. Stále se zlepšující data z americké ekonomiky donutí trhy, aby se připravily na ukončení kvantitativního uvolňování. A to zvrátí i důvěru investorů k nákupu vzácných kovů.

Zlato odstartovalo nový rok růstem, za kterým stálo schválení amerického rozpočtu. Ovšem během 48 hodin pak tento kov klesl na nejnižší úroveň od loňského srpna. Od svého říjnového maxima na úrovni 1800 dolarů za unci se tak téměř stále propadá. Investoři zaměřující se na burzovně obchodované produkty (ETP), kteří ještě na začátku tohoto roku drželi rekordní množství zlata a kteří až doteď využívali korekcí k jeho nákupu, snížili minulý čtvrtek svou expozici o 327 tisíc uncí. Podle agentury Bloomberg šlo o největší jednodenní pokles od 26. září.

Technicky vzato se zlato vrátilo zpátky na hranici 1630 dolarů za unci, tedy k úrovni, od které se po několika měsících obchodování do strany dokázalo minulý srpen odrazit nahoru. Pokud by zlato oslabovalo i pod tuto úroveň, tak další hranice podpory je až na úrovni 1590 dolarů za unci. Investoři do zlata jsou stejně jako obchodníci odhodlaní a věří, že v průběhu roku by mohlo zlato vystoupat na vyšší hodnoty jen za předpokladu, že přečkají několik následujících týdnů. V opačném případě by současné ceny mohly znamenat vrchol, který hned tak nebude překonán.

vyvoj ceny zlata Mlžení kolem amerického rozpočtu poskytuje komoditám krátkodobou úlevu

Vývoj ceny zlata

V tuto chvíli stále věříme, že současný pohyb znamená jen drobnou korekci. Většinou se totiž pohyby trhů na začátku nového roku ukážou jako zavádějící. Pokud ale dojde k prolomení hranice 1525 dolarů za unci, pak nastane zcela jiná situace. V takovém případě budeme muset snížit náš odhad pro rok 2013 na průměrné ceny zlata i stříbra, které jsou teď nastaveny na 1840 respektive 34 dolarech za unci.

Ropa se stále drží v úzkém pásmu i přes náznaky možného posílení

Cena ropy Brent se posunula směrem k vyšším hodnotám svého současného pásma, k čemuž jí i přes posilující dolar pomohly zejména zlepšené výhledy americké a čínské ekonomiky. Dalším stimulem se stalo napětí na spotovém trhu, kde se rozdíl oproti tříměsíčnímu futures kontraktu vyšplhal až na 2,8 dolaru za barel.
Rozdíl mezi cenami obou typů ropy se zmenšuje

Rozdíl ceny ropy Brent proti ceně ropy typu WTI se začal zmenšovat. Důvodem je posun v budování podmořského potrubí, které spojuje Cushing (hlavní uzel pro burzu NYMEX v dodávkách ropy WTI) s rafineriemi v okolí Freeportu v Mexickém zálivu. Nové potrubí je už téměř hotové a jakmile začne během několika příštích týdnů plně fungovat, dojde k navýšení přepravní kapacity ze současných 150 tisíc barelů na 400 tisíc barelů ropy denně. To by mohlo uvolnit napětí v Cushingu, kde se dodávky zvýšily na rekordních 49,2 milionů barelů díky zvýšené těžbě ropy nekonvenčními metodami. Tento převis nabídky byl jedním z hlavních důvodů změny v rozpětí cen ropy typu Brent a ropy WTI, která sice ne bezvýhradně, ale přesto nejlépe vystihuje současné světové ceny ropy.

Produkce ropy v rámci zemí OPEC klesla podle agentury Reuters během prosince na nejnižší hodnotu za celý rok. Za propadem o více než 1,1 milionu barelu ropy za den z dubnových maxim stály nižší dodávky z Íránu. Ty se v současnosti kvůli americkým a evropským sankcím nachází nejníže od roku 1988. Irák a Saudská Arábie mezitím snížily svou produkci kvůli slabší světové poptávce. To jen podtrhuje současný stav světového trhu, který se dostal do rovnováhy. A to by mělo krátkodobě udržet ceny ropy na uzdě, pokud tedy nedojde k dalšímu geopolitickému napětí. Ropa by mohla vyrůst až na 115 dolarů, zatímco podpora by mohla být na úrovních 109,40 a 107,50 dolaru za barel.

surova ropa brent Mlžení kolem amerického rozpočtu poskytuje komoditám krátkodobou úlevu

Zemní plyn se propadá nejvíce za poslední tři roky

Minulou středu pak přes svůj vlastní útes spadly ceny zemního plynu, a to kvůli jeho nadbytku v podzemních úložištích a lednové prognóze, která počítá s mírnější zimou. Únorový kontrakt se tehdy během několika minut propadl téměř o devět procent, což byl největší pokles za poslední tři roky. Cena plynu tak předtím, než umazala polovinu ztrát, nakonec dosáhla minima ve výši 3,05 dolaru. A protože se v nadcházejících dnech čeká jen mírná zima, mohla by poptávka po plynu klesnout pod sezonní normu. Za dva měsíce přitom začíná těžební sezona, takže by se zásoby plynu mohly ještě zvýšit. Vyšší množství zemního plynu v podzemních úložištích po loňské mírné zimě vyvolalo propad cen. Ceny pak opět stabilizoval až klíčový přechod z uhlí právě na plyn. Investoři jsou tak nervózní, že se tento scénář bude opakovat, a doufají, že se v příštích týdnech předpověď počasí obrátí.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Mít pravdu nestačí, i tak nevyděláte ❌ Trhy rostou a snílci přibývají
    Týdenní videokomentář: akcie, indexy, Forex, komodity a kryptoměny.
  • Mitsubishi UFJ koupí filipínskou a indonéskou divizi Home Creditu
    Japonská společnost Mitsubishi UFJ Financial Group koupí zhruba za 600 milionů eur (14,2 miliardy Kč) filipínskou a indonéskou divizi společnosti Home Credit Group BV, která patří české finanční skupině PPF. S odkazem na zdroje o tom informovala agentura Reuters a server japonského listu Nikkei. Home Credit informaci nekomentoval.
  • Mladí investují do kryptoměn třikrát více než starší lidé
    Mladí lidé do 35 let, tzv. mileniálové, investují do kryptoměn zhruba třikrát více než starší generace nad 52 let. Celkem 58 procent mileniálů investovalo do kryptoměn více než 500 dolarů (11.290 Kč) a 29 procent přes 1000 USD (22.580 Kč). Vyplývá to z letošní studie společnosti SurveyMonkey ve Spojených státech.
  • Mladí investují zodpovědně. Udržitelným společnostem věří 63 % z nich
    Investování do společností bojujících s klimatickou změnou se těší oblibě hlavně mezi mladými lidmi do 26 let. Vedle zajímavého zhodnocení je volí zejména z osobního přesvědčení. Třetina Čechů však na poli zodpovědného investování stále tápe a není si jistá, jakou roli mohou tyto investice hrát v jejich portfoliu. Jak ukázal průzkum pro ČSOB Asset Management, mladí začínají s investováním i při menším objemu svých úspor, nejvíce si oblíbili alternativní investice.
  • Mladí lidé přestávají věřit bitcoinu, objevují kouzlo stabilnějších investic typu zlata. Salvador jim zatím důvěru nevrací
    Bitcoin už mladé lidi tolik netáhne. Vadí jim značná nestabilita jeho cenového vývoje, jakou lze pozorovat i právě v těchto hodinách, v souvislosti se zaváděním bitcoinu jako zákonného platidla v Salvadoru.
  • Mladí lidé, rozčarovaní z fiat měn, nacházejí novou naději v kryptoměnách
    „Svoboda, kterou získáte ve světě kryptoměn, bude i nadále přitahovat lidi, kteří z fiat systému nemají takový užitek“.
  • Mladí milionáři pokračují v investicích do kryptoměn
    Průzkum zpravodajského kanálu CNBC zjistil, že mileniálové si v roce 2021 mimořádně oblíbili kryptoměny. Zvlášť ti, kteří se zařazují do kategorie mladých milionářů.
  • Mlékárna Olma ze skupiny Agrofert loni vykázala rekordní zisk 215,8 mil. Kč
    Mlékárně Olma loni vzrostl zisk meziročně o 4,4 procenta na rekordních 215,8 milionu korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy skupiny Agrofert, do které Olma patří. Tržby mlékárny zatím zveřejněny nebyly. V roce 2021 mlékárna Olma zvýšila tržby zhruba o 1,5 procenta na 3,668 miliardy korun z 3,626 miliardy korun v roce 2020 a vykázala čistý zisk 206,6 milionu korun, který byl zhruba stejný jako o rok dříve.
  • Mluvčí čínské ambasády v USA řekl, že neslyšel o žádosti Ruska o pomoc
    Prioritou Číny je zabránit tomu, aby se situace na Ukrajině vymkla kontrole, uvedlo v neděli čínské velvyslanectví ve Spojených státech. Učinilo tak v reakci na zprávy v některých médiích, podle nichž Moskva požádala Peking o vojenské vybavení poté, co podnikla invazi do sousední země.
  • Mluvčí: Škoda Auto plánuje do budoucna vyrábět ve všech třech závodech v ČR
    Automobilka Škoda Auto plánuje v budoucnu vyrábět ve všech třech závodech v ČR elektromobily či komponenty. Pro každý závod a jeho zaměstnance má stanovenou dlouhodobou strategii. ČTK to sdělil mluvčí firmy Pavel Jína. Reagoval tak na vyjádření odborového předáka automobilky Jaroslava Povšíka v E15, podle něhož hrozí, že se výroba elektromobilu Enyaq přesune ze závodu v Mladé Boleslavi do továrny mateřského koncernu Volkswagen (VW) v německém Cvikově. Podle Povšíka je nejasná také budoucnost továrny ve Vrchlabí, v které se vyrábějí převodovky.
  • MMF
    "Aktuálna výška amerického vl&a...
  • MMF
    Španielsko bude potrebovať veľké štrukturálne reformy v bankovom sektore. Komentár: Ti...
  • MMF
    "Riziko pred európske banky v súčasnej dlhovej kr&amp...
  • MMF
    Kríza by mala byť budíčkom pre Európu pre finančné , fiškálne a štrukturálne reformy....
  • MMF
    Rada guvernérov MMF posúdi žiadosť Grécka o finančnú pôžičku až v nedeľu......
  • MMF
    "Národy potrebujú "urgentne" plány na zníženie verejných dlhov."...
  • MMF a euro
    Euro je stále nadhodnotené vzhľadom k fundamentom...
  • MMF a jeho stress testy US bankového sektora
    Vidíme veľkú slabosť a zraniteľnosť US bankového sektora. Najmä čo sa týka malých a stredných bánk. V prípade najhoršieho scenára vývoja ekonomiky bude potreba navršovať kapitál US bankového sektora až k 76 mld. USD. Testovaných bolo 53 bánk z toho 11 zahraničných v USA. Bude zaujímavé sledovať kedy a či príde MMF ešte aj s jeho záťažovými testami európskeho bankového sektora. Ten by mohol dopadnúť ešte horšie, keďže európske banky v Európe vo všeobecnosti používali väčší leverage ako US banky.
  • MMF a komentáre k aktuálnej ekonomickej situácii v Grécku
    " Gréci musia výrazne zvý&sca...
  • MMF a komentáre k aktuálnej ekonomickej situácii v Grécku
    "Nemôžeme očakávať prepad gréckeho d...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Oanda
eTrader
FinFX broker
reklama
Fintokei SwiftTrader