Sobota 20. duben 2024 06:57
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
FTMO král

ECB urobila maximum, politici sa maximálne stretnú

26.09.2012 13:55  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akciové trhy v US včera zaznamenali silný pokles, no index Dow Jones poklesol „len“ o 0,75%. Za sebou má aktuálne už 64 takýchto obchodných dní. Ušetrený poklesu o viac ako percento by ale nebol v prípade, ak by vo svojich komponentoch zahŕňal aj akcie technologickej spoločnosti Apple. Tá včera skorigovala o 2,50%.

Apple predal "len" 5 miliónov iPhonov

Dôvodom poklesu hodnoty najväčšej firmy na svete sú nižšie ako očakávané predaje iPhonu 5 ako aj problémy s výrobou displeja telefónu, ktorý kombinuje do jednej vrstvy aj dotykový senzor. Výsledkom je tenší displej, no spoločnosť Sharp má problémy s výrobou. Preto sa objavujú obavy o plnenie odhadov pre predaj, čo by mohlo negatívne ovplyvniť spoločnosť. Pre zaujímavosť, keď firma Samsung prišla so svojim telefónom Galaxy S, ktorý bol považovaný za prelomový telefón s Androidom, predala za trištvrte roka 10 miliónov zariadení. Predaje sa už nesledovali po uvedení Galaxy S II. Teraz, keď Apple predá polovicu z toho za víkend, je to sklamanie. Žiaľ, očakávania sú veľké a Apple ich musí napĺňať. Technologickému sektoru, ktorý včera patril k najslabším, nepomohlo ani zníženie vyhliadok produkcie od nemeckého výrobcu polovodičov Infineon Technologies (-6,1%).

Príťažou pre akcie včera boli aj slabšie vyhliadky spoločnosti Caterpillar, ktorá znížila odhad príjmov na rok 2015 kvôli očakávaniam slabšieho ekonomického rastu. Nepredpovedajú recesiu, no nižší rast sa aj tak poriadne zahryzol do vyhliadok, ktoré boli znížené na 12-18 USD na akciu z 15-20 USD. Spoločnosť geograficky svoj výhľad neupravila, takže je otázne, či vidia slabší rast v US, eurozóne alebo Ázii.

S&P: Eurozóna budúci rok v stagnácii

Slabší výhľad rastu ale včera dostala eurozóna a to rovno od agentúry Standard and Poors. Tá upravila odhad recesie na tento rok na -0,8% z -0,7% a na budúci rok očakáva stagnáciu, kým pôvodne očakávala rast o 0,3%. Eurozóna tak nemá príliš ružovú budúcnosť a obdobie dvojpercentného rastu je asi už za nami.

Finančná represia bude pokračovať

Slabý ekonomický rast by ani nebol taký veľký problém, ak bude pokračovať finančná represia, počas ktorej bude nominálne HDP rásť viac než dlh. Týmto procesom postupne príde k poklesu dlhového pomeru, aj keď za cenu vyššej inflácie. Ak totiž pomer dlhu k HDP neklesne cez zníženie dlhu, klesne vďaka vyššiemu HDP, ktoré bude spôsobené rastom cien. Bavíme sa totiž o nominálnom dlhu a nominálnom HDP. Takže o túto záležitosť sa vie postarať ECB.

ECB urobila maximum, politici sa maximálne stretnú

Čo je teda najväčšou obavou? Žiaľ, nech sa stretnú aj tisíckrát a vždy povedia, že chcú krízu riešiť, stále sa im to nedarí. Áno, reč je o politikoch. V Európe totiž nemajú všetci rovnaký názor na ďalší vývoj. Ešte dávnejšie som čítal zaujímavú úvahu. V nej autor odpovedá ústami Obamu, Camerona a Merkelovej na to, či chcú aktuálnu ekonomickú malátnosť vyriešiť. Obama ako aj Cameron okamžite odpovedajú áno. Merkelová ale váha. Teraz má slabé euro a nemecký vplyv v Európe rastie, takže pre Berlín ide teraz o pomerne pozitívny vývoj. Každá situácia totiž vyhovuje niekomu inému a z tejto slušne profituje Berlín.

Soros dáva Nemecku len dve možnosti

Môžeme teda čakať skorý posun v kríze, keď nevidíme reálny záujem na jej riešení? Doteraz najviac urobila ECB s tým, že sa rozhodla vytiahnuť na trhy zbraň s neobmedzeným zásobníkom v podobe nelimitovaných nákupov dlhopisov. Aké ale zmeny vidíme v politike? Nič, len sľuby. Obyvateľom periférie zo škrtov dochádza trpezlivosť a jadru zas už viac nechce dotovať „lenivú“ perifériu. Dochádza teda k narastaniu nerovnováh. Euro, ktoré malo cez svoje mosty spájať, teraz rozdeľuje. George Soros vo svojej veľmi obsiahlej eseji pre The New York Review Of Books napísal, že v konečnom dôsledku vidí len dve možnosti ďalšieho vývoja: buď Nemecko bude viesť eurozónu z krízy, alebo eurozónu opustí. S týmto názorom nemusíme v konečnom dôsledku súhlasiť, no Soros trefne opisuje rast nerovnováh medzi krajinami, ktoré dávajú tiež priestor na vznik hierarchického rozvrstvenia spoločnosti eurozóny podľa toho, či je krajina veriteľom alebo dlžníkom.

Ten môže dať následne priestor pre rast nacionalizmu, xenofóbie a extrémnych politických strán. Grécky Zlatý úsvit a jeho rast preferencií nie je jediným príkladom. Napríklad správy o tom, že Katalánsko sa chce osamostatniť od Španielska, sú podobným prejavom, len v inej forme. Výraz Európan môže padnúť do zabudnutia, ak sa situácia v eurozóne rýchlo nezmení.

A tu opäť vstupujú do hry politici. Na zabránenie rastu divergencie medzi severom a juhom potrebuje eurozóna odstrániť veľa problémov. Niektoré sa už dejú. Napríklad deficit obchodnej bilancie krajín PIIGS sa konečne dostal do prebytku. Nešiel tam síce cez rast exportu, ale cez kolaps importu. To znamená, že v tejto oblasti vidíme výrazné zlepšenie. Tovary sú ale jedna vec. Kapitál je druhá. Odliv kapitálu z periférie nedokázala zastaviť ani ECB svojim najjednoznačnejším signálom (neobmedzené nákupy dlhopisov), že verí v nezrušiteľnosť eura.

Spoločná ochrana vkladov je pre eurozónu nutná

Dôvera v banky periférie je nízka a tiež tu stále je riziko konvertibility. Preto je dôležité, aby čo najskôr existovala spoločná garancia vkladov v bankách. Aj keď je to pre nás Slovákov ťažko pochopiteľné, prečo by sme mali garantovať vklady v španielskych bankách, keď sme nemali žiadnu výhodu zo španielskeho realitného boomu, žiaľ tento krok je nutné urobiť pre zabránenie rozpadu eurozóny. Určite na to samozrejme existujú zlé ako aj dobré spôsoby. Napríklad tým lepším by bola rekapitalizácia španielskych bánk cez ESM, za ktorú zodpovedná by samozrejme bola španielska vláda. Následne by takto boli sanované banky vo všetkých krajinách. A až následne by bola uplatnená plošná garancia. Takýmto spôsobom by sa znížilo riziko pre spoločný garančný fond a zvýšila by sa dôveryhodnosť bánk.

Vystaviť čistý šek pre banky je totiž extrémne rizikové. V USA napríklad run na banky počas krízy nastal len v limitovanom rozsahu. Všetci totiž vedeli, že federálna vláda garantuje vklady v poistených bankách. Eurozóna potrebuje urobiť niečo podobné. Povedať, že rozpad je najlepšia možnosť, je totiž nesprávne. Eurozóna je praženica, z ktorej už vajíčka naspäť neurobíme. Ak sa aj nakoniec rozhodne ísť touto cestou, nebude to bezbolestné. Úlohou je nájsť spôsob, ako urobiť najlepšie rozhodnutie teraz. Povedať, že eurozóna nemala vôbec vzniknúť, je názor síce správny, ale absolútne irelevantný pre aktuálnu situáciu.

Výhľad na dnes

Priebeh rokovaní o bankovej únii a spoločnej garancii vkladov bude ešte dlhší čas ohrozovať eurozónu, no to, čo urobila ECB, by malo na dlhší čas pomôcť euru. Aktuálne ale optimizmus z posledných krokov ECB a Fedu vyprchal a preto má euro priestor na pokles. Dnešný výhľad je klesajúci, pričom pokles akcií podporuje tento výhľad. Akciový index SP500 totiž včera prelomil suport na 1450 bodoch, čo otvorilo priestor na pokles k hladine 1420 bodov.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ECB trhy nijak zásadně neovlivnila
    Zasedání ECB na trhy příliš rozruchu nepřineslo. Její šéf Mario Draghi vesměs v souladu s očekáváním řekl, že eurozóna čelí rizikům vyplývajícím z brexitu či ochranářských opatření. Centrální banka potvrdila další kolo nové likvidity poskytnuté bankám, nicméně konkrétní podmínky budou předmětem diskuzí na dalším zasedání. Evropské akcie si tak i po zasedání drží svoje ranní zisky, když index Stoxx 600 roste o zhruba 0,2 %. V plusu se nachází většina sektorů v čele s realitními společnostmi, jejichž zisky dosahují 1,7 %. Naproti tomu farmaceutické tituly jsou nejztrátovějšími, když oproti včerejšku odepisují 0,6 %.
  • ECB: Trhy očakávajú, že ECB zvýši sadzby skôr ako ukončí QE. To je málo pravdepodobné
    Euro je v tomto mesiaci silnejšie ako dolár, ktorý ženú nahor očakávania, že FED v stredu zvýši sadzby. Dnes síce časť zo svojich ziskov voči doláru koriguje, stále však ostáva na jednej z najvyšších úrovní za posledný mesiac. Čo sa teda stalo, že zisky eura prekonali aj zisky dolára, na ktorom došlo k výraznému zvýšeniu očakávaní vývoja úrokových sadzieb?
  • ECB: Trpezlivosť, opatrnosť, vytrvalosť
    Máme za sebou zasadnutie ECB. Ako som písal v preview, tak kľúčové otázky boli dve: 1) ako vníma ECB slabšie dáta z po...
  • ECB: Účast bank na záchraně eurozóny je riskantní pro euro
    Zapojení soukromých věřitelů do záchrany eurozóny může negativně ovlivnit pověst...
  • ECB údajně zvažuje negativní sazby a euro odpoledne padá
    Eurodolar se z vyšších hodnot, kam ho dostaly holubičí komentáře z Fedu, postupně vracel níž. Žádná data z eurozóny dn...
  • ECB ukazuje, že je na trzích stále silná a aktivní
    Videokomentář Saxo Bank k pozitivní reakci trhů na oznámení ECB o navýšení objemu dluhopisů v květnu a červnu. ...
  • ECB ukončila éru záporných sazeb s novým TPI v zádech
    Konec jedné éry. I tak by se dalo označit včerejší rozhodnutí, kterým Evropská centrální banka po více než osmi letech opustila záporné úrokové sazby. Rada guvernérů se totiž rozhodla – navzdory očekávání trhu a své vlastní komunikaci – zahájit cyklus normalizace úrokových sazeb jejich razantnějším zvýšením o půl procentního bodu, díky čemuž se depozitní sazba dostala na 0 %.
  • 🔴ECB ukončila zvyšování sazeb. DAX pod tlakem
    Očekávání trhu dnes nenaznačují žádnou šanci na zvýšení. Inflace poměrně výrazně klesla a očekává se, že bude dále klesat, což ospravedlňuje ponechání sazeb beze změny. Aby však ECB dosáhla inflačního cíle, pravděpodobně zachová zprávu, že úrokové sazby zůstanou po delší dobu beze změny. Případné změny v podobě úrokových sazeb mohou být možné až ve druhé polovině příštího roku, pokud se reálné úrokové sazby přehnaně zvýší. V tuto chvíli vidíme, že probíhá jedno z nejpřísnějších období v nedávné historii.
  • ECB ukončí nákupy aktiv a připraví trhy na první zvýšení sazeb
    K jednacímu stolu ve čtvrtek zasedne Evropská centrální banka. Ta zřejmě oznámí, že ke konci června ukončí nákupy aktiv a připraví trhy na 25bodové zvýšení úrokových sazeb v červenci. Další takovýto krok očekáváme v září a prosinci. Příští rok by klíčové sazby měly vzrůst o 100bb.
  • ECB ukončuje program nákupu aktiv
    Probíhá poslední zasedání ECB. Bude na něm oznámeno ukončení programu nákupu aktiv a také bude představena nová prognóza. Zvyšování úrokových sazeb se odsouvá.
  • ECB ušetrila od roku 2008 piatim krajinám eurozóny na úrokoch 10% HDP
    Podľa neho politika ECB od roku 2008 ušetrila na úrokových nákladoch zhruba 10% HDP až piatim krajinám – Taliansku, Holandsku, Rakúsku, Francúzsku a Belgicku. Laický pohľad by teda povedal, že ukončenie QE (teda nákupov štátnych dlhopisov zo strany ECB), teda bude mať reverzný efekt, t.j. predraží krajinám obsluhu verejného dlhu a tie sa tak môžu znovu dostať do problémov.
  • ECB už není tak jestřábí? Kazaks hlásí možné nižší zvýšení
    Velkým překvapením byla dnes nižší inflace v Německu, i když její výrazný pokles byl způsoben jednorázovou událostí na trzích s energiemi. Vrchol inflace je ovšem možná za námi a inflace by měla klesat, a to i díky tomu, že ceny plynu se vrátily téměř na loňská minima.
  • ECB už nevylučuje zvýšenie sadzieb a oznamuje rekalibráciu politiky
    Objavili sa správy, že niektorí členovia ECB sa domnievajú, že v tomto roku nemožno vylúčiť zvýšenie úrokových sadzieb. To by súhlasilo s vyhlásením Lagardeovej, že situácia sa zmenila. Tie isté zdroje navyše naznačujú, že po marcových nových prognózach môže dôjsť k rekalibrácii menovej politiky, čo sa zhoduje aj so správami Lagardeovej, ktorá naznačila, že prognózy budú kľúčové pri ďalšom hodnotení situácie a rozhodovaní. EUR/USD atakoval po tejto informácii oblasť 1,1400.
  • ECB varuje před korekcí na nemovitostním trhu. Růst cen realit přesáhl 7 %, jedná se nevýšší nárůst od 2005
    Evropská centrální banka varuje, že na nemovitostním trhu začíná docházet k přehřátí, čímž se zvyšuje pravděpodobnost cenové korekce u rezidenčních i komerčních realit. Růst cen nemovitostí totiž dosáhl více než 7 %, což je nejvyšší nárůst o roku 2005.
  • ECB v březnu narazila na limit své schopnosti boje s inflací. Co bude dál?
    V prosinci ECB úspěšně zabránila šíření finanční krize tím, že použila velkou ba...
  • ECB v čase ekonomické recese
    Zasedání Evropské centrální banky (ECB) z minulého týdne jen potvrdilo, co mnozí ekonomové a analytici již delší dobu tvrdí – politika ECB je dlouhodobě poměrně „schizofrenní“ a „bezkrevná“. Ve vztahu k ekonomice, vývoji inflace a úrokových sazeb v měnové unii, zůstává měnová autorita ve složité situaci. Zatímco se eurozóna potýká s určitou mírou ekonomického „nerůstu“ a odezníváním inflačních tlaků z minulých let, ECB čeká, co udělá americká centrální banka nebo data z ekonomiky. V jejím rozhodování panuje tedy tzv. politika „pohledu do zpětného zrcátka“.
  • ECB ve čtvrtek asi zaujme vyčkávací pozici. Březnové zasedání už ale může být pro EUR mnohem více rizikové
    Ve čtvrtek nás čeká letos první zasedání ECB a i když se pravděpodobně žádných zásadních změn nedočkáme (je stále ješt...
  • ECB věří ekonomice a táhne vzhůru euro i výnosy
    Pohled na růst výnosů italských dluhopisů napovídá, že se trhů nepouštějí obavy z rozpočtových plánů nové vlády. Určitě nepomohla ani německá opozice vytvoření krizového fondu eurozóny. Jenže tentokrát je tu i další faktor, který tlačí nahoru výnosy nejen na periferii, ale také v jejím jádru. Hlavní ekonom ECB Peter Praet ve svém komentáři zdůraznil, že ekonomika eurozóny zůstává silná a vývoj inflačních očekávání stále více odpovídá cíli ECB.
  • ECB ve vyčkávacím módu
    Včerejší zasedání Evropské centrální banky dopadlo zcela dle očekávání – úrokové sazby zůstaly beze změny na 4 %, podobně jako doprovodný komentář. Prosincová prognóza centrální banky se tak sice naplňuje, příchozí makroekonomická data – především na inflační frontě – ale zatím neumožňují jít se sazbami směrem dolů. To ostatně na tiskové konferenci zdůraznila i prezidentka ECB Christine Lagardeové, dle které je diskuze o nižších úrokových sazbách předčasná.
  • ECB v expanzivním módu, co mzdy USA?
    Makroekonomické události 6. listopad   ECB v expanzivním módu, co mzdy USA? 13.45 SEČ - Eurozóna - Klí...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
IC Markets
FP Markets
FBS
reklama
FTMO král