Pátek 29. březen 2024 09:36
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei SwiftTrader

Nádej valcuje

06.08.2012 17:01  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Piatkové obchodovanie bolo pre mnohých prekvapením. Napriek tomu, že sklamal Fed ako aj ECB, trh sa otriasol, v piatok začal rásť a nakoniec zaznamenal silné zisky, najmä na amerických akciách. Tým hlavným dôvodom boli „lepšie“ čísla NFP. Skutočne, hlavné číslo vyšlo 163k oproti očakávaniam 101k. Avšak, ako platí už mesiace, nie všetko, čo sa blyští, je zlato. Poďme sa pozrieť na NFP.

Pozitívom je, že zamestnanosť súkromného sektora dosiahla najvyššiu úroveň od decembra 2008, pričom vládna zamestnanosť najnižšiu od júla 2006. Negatívom však je silný rast dočasných pracovných miest na úkor tých trvalých. Podobne, dobré číslo je hlavne odrazom štatistických sezónnych úprav a modelu vzniku/zániku firiem. Prekonali sme tak síce očakávania, avšak jedna lastovička leto nerobí.

Celkový obraz kazia dáta hodinových súkromných príjmov, ktorých ročný rast na úrovni 1,7% je najnižší od roku 2010. Potvrdzujú tak neblahý trend, ktorý pred pár dňami ukázal ISM, ktorý sa opakovane drží pod úrovňou 50. Nižšie príjmy znamenajú aj nižšie tržby, a čo zase potvrdzuje výsledková sezóna,  keď výrazne klesá množstvo firiem, ktoré prekonali EPS ako aj predaje (25% v Q2 oproti 41% v Q1). NFP tak rozhodne nevyvrátili negatívnu trajektóriu vývoja americkej ako aj globálnej ekonomiky.

Ako to bude so záchranou Španielska a Talianska

Na druhej strane Atlantiku zažívame podobný optimizmus, ten je však ťažko postavený na fundamentoch. Dobrá nálada skôr pramení z príliš prestreleného negatívneho sentimentu a nádeji, že záchrana Španielska a Talianska je možná. A po nej by krajiny mali nasledovať írsky príklad, keďže Írsko dosahuje už nižšie výnosy na 10-ročných dlhopisoch ako Španielsko. Skutočne je možné zachrániť obe tieto krajiny už z existujúcich programov?

Ak majú byť krajiny zachránené, potom musia prísť európski politici s veľkým balíkom peňazí. Aby to malo zmysel, musí sa jednať o dlhodobejšiu záchranu. Najbližšie dva roky budú obe krajiny potrebovať približne €700 miliárd euro (keby boli odstrihnuté od trhu). Španielsko €306 a Taliansko €397. Túto záchranu by im podľa slov Draghiho malo poskytnúť ESM a ECB.

Ak predpokladáme, že by nakupovali dlhopisy problematických krajín v rovnakom pomere, ESM by bolo schopné ponúknuť obom krajinám možnosť záchrany na dané dva roky. Keďže kapacita EFSF a ESM je €700 miliárd a Grécku, Írsku a Portugalsku  bolo požičaných €192 miliárd, a španielskym bankám  sľúbených €65 miliárd, teoretická voľná kapacita eurovalu je €433 miliárd. Takže krátkodobá záchrana Španielska ako aj Talianska je možná. A to je hlavný dôvod, prečo trh rastie.

No na druhej strane tu máme stále nevyriešené otázky. Samozrejme tou najdôležitejšou je postoj Nemecka. Pravdepodobný víťaz budúcich volieb SPD má k ECB oveľa benevolentnejší postoj ako vládnuca CDU. No aj tak sa zdá, že je len otázkou času, kedy bude podaný návrh na Európsky súdny dvor za porušenie článku 123 európskych dohôd Európskou centrálnou bankou. Nemecko tak nie je vo svojom postoji jednoznačné. Momentálne je však jednoznačne naklonené proti fiškálnym stimulom bez pravidiel.

Trhy to však teraz nevidia a nechcú vidieť. Predstava konca problémov v eurozóne je veľmi lákavá. Vidíme tak ďalšie nákupy dlhopisov Talianska a Španielska, nie však na dlhom konci krivky, ale na konci krátkom. Po slovách Draghiho, že sa bude venovať najmä krátkemu koncu výnosovej krivky, začali investori nakupovať krátke dlhopisy, čo dobre dokumentuje priložený graf. Bledomodrá krivka vyjadruje tvar španielskej výnosovej krivky pred týždňom, tmavomodrá krivka v súčasnosti.  Vidíme, ako výrazne poklesli krátkodobé sadzby. Potvrdzuje to tak silný optimizmus trhu.

 Výnosy Španielska

Ako NFP, tak aj dobrý potenciál záchrany oboch krajín prispel k rastu rizikových aktív. K tomu mu výrazne dopomohlo pokračujúce uzatváranie dlhých dolárových špekulatívnych pozícií. Optimizmus tak má, síce chabé, ale reálne základy. Pri súčasnom negatívnom naladení by mohol ešte nejaký čas vydržať. Zdá sa, že cieľom pre tento pravdepodobne pokojný týždeň bude test nových maxím. Test 1,25 na EURUSD uvidíme pravdepodobne už čoskoro.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Naděje na vládu v Itálii padly, euro se odrazilo ze dna
    Přes víkend se v Itálii odehrálo další neúspěšné jednání, které vtáhlo zemi do nového politického chaosu. Důvodem bylo, že prezident Sergio Mattarella nejmenoval za ministra financí euroskeptického kandidáta Paola Savonu. Dvojice populistických stran, které se pokoušely sestavit vládu, své další snahy vzdala. Na pořadu dne je technokratická vláda.
  • Naděje pro české řidiče, pohonné hmoty mohou v prosinci konečně zlevnit. Záležet bude hlavně na tom, jak dopadne „světová ropná válka“
    Ceny pohonných hmot v ČR se od minulého týdne změnily jen minimálně. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se u čerpacích stanic aktuálně prodává v průměru za 37,20 Kč, před týdnem byl o dva haléře levnější. Průměrná cena nafty zůstala na 36,05 Kč za litr. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
  • Naděje pro dluhopisy?
    Růst úrokových sazeb, které stlačují ceny bezpečných dluhopisů, je téma, které hýbe kapitálovým trhem. Samotná kategorie státních dluhopisů může do budoucna nabídnout, v závislosti na regionu, výrazně odlišný vývoj. Když budeme brát v potaz dvě největší ekonomiky, tak lze očekávat, že čínské státní dluhopisy mohou výkonnostně předstihnout dluhopisy z USA. „Čínská ekonomika může postupně ztrácet na dynamice růstu oproti obecnému očekávání, zatímco USA svůj ekonomický výhled stále navyšují. Tomuto vývoji se tak přizpůsobují i měnové politiky. Případné zvedání úrokových sazeb by nadále snižovalo cenu dluhopisů. Stabilizace úrokové politiky by v případě Číny mohla dluhopisy udržet na uzdě,“ uvádí ve svém komentáři Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.
  • Naděje v dohodu Řecka s věřiteli se nenaplnily
    Společnou evropskou měnu podporovaly po většinu minulého týdne spekulace na to, že se jednání mezi řeckými představiteli a jejich věřiteli blíží...
  • Naděje vysoké pro XRP jako řešení klíčového případu SEC vs Ripple Case lze očekávat kdykoli    
    Cena XRP dnes vzrostla, protože investoři doufají, že soudní spor Ripple vs. SEC bude v příštích týdnech uzavřen. A co je nejdůležitější, šance, že případ skončí ve prospěch Ripple jsou každým dnem vyšší.
  • Naděje Wall Street na "vítězství nad inflací" po průzkumu Fedu roste
    Inflační očekávání jsou z pohledu Fedu důležitým měřítkem. Lze je přirovnat k "sebenaplňujícímu se proroctví"; když spotřebitelé očekávají stále vyšší ceny (vysoká inflační očekávání), má inflační spirála tendenci se roztáčet směrem vzhůru. Pokles očekávání se také dílčím způsobem promítá do poklesu mzdových tlaků, což může být další významný faktor brzdící inflaci.
  • Naděje, že zahraniční obchod překoná svůj historický rekord, slábnou
    Bilance zahraničního obchodu v říjnu zaostala za očekáváními. Její výše dosáhla 7,2 miliard korun, takže ve srovnání s naším odhadem byla zhruba poloviční. I tak se ale v porovnání s loňským rokem jednalo o zlepšení o 7,8 miliard korun. Na historický rekord z let 2016 a 2017 na úrovni 164 miliard korun však bilance zahraničního obchodu zřejmě letos nedosáhne. Za prvních deset měsíců skončila v přebytku 143,8 miliardy korun. Situaci by mohl zachránit už jen listopad neboť prosincová statistika, bývá tradičně zatížena vyššími importy v důsledku vánočních nákupů a zároveň i nižšími importy zapříčiněnými dovolenými.
  • Nadějí ohledně dosažení rychlého kompromisu způsobilo rally na trhu US.
    Ve čtvrtek, trh Spojených Amerických Státu uzavřel obchodní seanci na pozitivním teritoriu, na základě informací, že r...
  • Naději pro český průmysl střídá opětovný pesimismus
    Po dvou měsících růstu indexu nákupních manažerů (PMI) v české výrobě přinesl závěr roku 2023 opětovný propad. Index poklesl z listopadových 43,2 bodů na hodnotu 41,8. Proti našemu i tržnímu odhadu tak ukazatel nabral opačný směr a namísto mírného zlepšení signalizují data ostřejší pokles. Důvodem je zejména pokles výroby a nižší množství nových zakázek.
  • Nadějný nárůst spotřebitelské poptávky v listopadu
    Tuzemské maloobchodní tržby bez prodejů aut v listopadu pokračovaly v růstu. Po říjnovém revidovaném meziměsíčním nárůstu o 0,4 % (před revizí činil 0,6 %) v listopadu růst výrazně zrychlil na 1,0 %. Meziročně tak byly vyšší o 0,9 %, což byl daleko lepší výsledek, než který předpovídal tržní konsensus (-1,6 %). Meziroční růst tržeb v maloobchodně byl zaznamenán poprvé od dubna 2022. Jejich meziměsíční zvyšování v říjnu a listopadu je tak poměrně nadějným signálem ohledně posilující spotřebitelské poptávky.
  • Nad ekonomikou Itálie se stahují mračna
    Itálie před pár týdny představila svůj návrh rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 2,4 procenta. Tento plán ekonomiky, jejíž dluh představuje 131 procent HDP vyvolal nevoli Evropské unie (EU), která návrh nepřijala a zároveň dala doporučení na jeho úpravu. Itálie však ani během dodatečné třítýdenní lhůty schodek nesnížilo a země tak bude muset čelit disciplinárnímu řízení.
  • Nad ekonomikou se stahují mračna
    Některé části světa už začínají uvolňovat protikoronavirová opatření a finanční trhy se snaží vyhlížet optimisticky. Nemalou měrou je v tom podporuje ochranný val peněz a úrokové sazby, které dosáhly samého dna. Podobně, jako když udeří hurikán nebo jiná živelná pohroma, jsou po odeznění katastrofy nejvíce zřejmé dlouhodobější dopady. Na povrch tak v posledních týdnech začínají vyplouvat škody, které na světové ekonomice napáchaly dlouhé týdny nečinnosti.
  • Na den přesně před deseti lety se zrodil bitcoin. Zažil vzlety i krachy, jeho dny ale sečteny nejsou
    Přesně před deseti lety se fakticky zrodil bitcoin. Tedy průkopnická kryptoměna, jež se dočkala stovek napodobenin, ale do dnešních dní si mezi nimi uchovala zřetelně dominantní postavení. K dnešnímu dni existují více než dvě tisícovky kryptoměn. Jejich souhrnná tržní hodnota činí 133,3 miliardy dolarů, přičemž tržní hodnota samotného bitcoinu představuje 51 procent této sumy.
  • Nadešla hodina ruského bankrotu? Američané dneškem zakazují svým občanům a bankám přijímat ruské splátky
    Pravděpodobnost ruského bankrotu se dneškem citelně zvyšuje. Americké ministerstvo financí totiž dnes těsně po půlnoci newyorského času, tedy zhruba před půldruhou hodinou, zakázalo přijímat americkým bankám a jednotlivcům splátky od ruské vlády. Dosud platila výjimka, takže američtí věřitelé Ruska mohli i po uvalení sankcí nadále přechodně přijímat ruské splátky. Dneškem ale tato výjimka končí, v souladu s plánem nastíněným v době uvádění sankcí letos v zimě, po únorové invazi Ruska na Ukrajinu.
  • Nadcházející ekonomická data budou mít významný dopad na trhy (očekávejte pokračující pokles EUR / USD a růst USD / CAD)
    Tento týden je naplněn důležitými ekonomickými daty, která budou mít významný dopad na investory a celkovou dynamiku globálních finančních trhů.
  • Nadcházející rally na bitcoinu (BTC) a ethereu (ETH), jak velký potenciál růst má?
    Bitcoin (BTC) se jednoznačně chystal na odraz, což bylo možné z čerstvého price action poznat. Bitcoin ale na druhou stranu dlouho balancoval nad propastí. Proto se hojně diskutovalo nad tím, zda nejde pouze o redistribuci s následným poklesem. Osobně jsem se ale přikláněl spíše k akumulaci a tím pádem rally, které by mělo minimálně vydržet po 37 000 USD. V rámci dnešní analýzy si proto vysvětlíme, jaké technické podmínky musí trh splnit, abychom se dočkali svižného růstu.
  • Nadcházející týden by mohl zažehnout novou bitcoinovou rally
    Vypadá to, že se bitcoinu daří dobře a snaží se zahnat nejistotu, která vycházela z obnoveného regulačního dohledu nad krypto sektorem. Zdá se, že nejistota znehodnocuje zisky z roku 2023, přičemž kryptoměna čelí zvýšené hrozbě opětovného testování na 20 000 dolarech.
  • Nadcházející události by mohly určit směr trhu před zasedáním Fedu
    Na rozdíl od stagnujícího stavu trhu z minulého týdne, který byl způsoben omezenou aktivitou uprostřed kratší doby obchodování v USA, tento týden bude nutně charakterizován silnými pohyby kvůli klíčovým ekonomickým datům. Nejdůležitější z nich jsou údaje o spotřebitelské inflaci v Německu a eurozóně jako celku. Ale i když index vykáže mírnou korekci, nebude to mít velký dopad na výkonnost eura.
  • Nadcházející volební období a aktivita investorů
    RETAIL: Pozornost investorů se přesouvá na nadcházející období hlasování na valných hromadách. Ty budou pravděpodobně zaměřené na dividendovou politiku, odměňování vedoucích pracovníků a ES, kdy by rostoucí počet drobných investorů zde mohl hrát významnou roli. Tato skupina byla obvykle nedostatečně zastoupena a do hlasování se zapojovala mnohem méně než institucionální investoři (viz graf), ale to se mění. Tento trend přichází na pozadí zvýšeného aktivismu tradičních investorů, od Salesforce po Disney, a s autory 'krátkých reportů', kteří se zabývají většími akciemi, jako je indická Adani.
  • Nadcházející výsledková sezóna je klíčová pro potvrzení lepšícího se makroobrázku v USA
    Mezinárodní měnový fond zveřejnil v tomto týdnu aktualizovaný globální ekonomický výhled. Oproti podzimnímu...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova