Čtvrtek 28. březen 2024 23:52
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Centrálne banky ako poistka neschopných politikov

19.07.2012 12:12  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Trh sa v poslednom čase sústredil takmer výhradne na dvoj-dňové svedectvo guvernéra Fedu Bernankeho pred Senátom a Snemovňou reprezentantov v USA, pričom tieto nič nové nepriniesli. Napriek tomu, sme výpredaj nevideli, naopak, trh si udržuje dobrú náladu čo vidíme hlavne na akciách a rope. Podobne euro prestalo padať a snaží sa nájsť si dno. Ak niečo z prejavu Bernankeho pred Senátom zaujalo, neboli to obohrané frázy o pripravenosti Fedu zasiahnúť ani tie o spomaľujúcej ekonomike napriek istým pozitívnym správam z realitného trhu. To už trh počúva mesiace a keď s tým pán guvernér začal aj včera, trh to prestal sledovať. Zaujímavý bol komentár istého senátora, ktorý povedal, že od Senátu teraz ťažko očakávať pomoc pre ekonomiku. A keďže najväčšie riziká pre USA spočívajú vo fiškálnom útese (expirácia vládnych stimulov vo forme výdavkov a úľav na daniach) a problémoch eurozóny, Senát je vzhľadom na blížiace sa voľby v USA (pred voľbami sa nič zásadné už riešiť nebude) a neschopnosť politikov v eurozóne presvedčený, že jediným funkčným hráčom na trhu je Fed a preto by mal konať. Goldman Sachs je presvedčený, že zmena slovníka príde v septembri a QE pravdepodobne na prelome rokov. Teda v čase volieb.

Bernankeho máme za sebou a môžeme sa opäť sústrediť na eurozónu. A tu nijaké pozitívne správy nevidieť. ESM je vzdialené asi ako dodržiavanie Paktu stability a rastu z roku 2000. Španielsko má naďalej problém, centrálna vláda už naznačuje, že prostriedky nemá. Lokálne vlády využili nedávne ústupky Európskej komisie smerom k španielskej vláde, ktorá už môže mať deficit nie 5.3% ale 6.3%. Pôvodne mali limit na svoje deficity na úrovni 1.5% HDP, avšak žiadali viacej. Aktuálne im hrozí bankrot a španielska vláda sa snaží situáciu zachrániť. Do toho španielsky minister financií neustále omieľa, ako bolo dobre, keď ECB nakupovala španielske dlhopisy. Španielske banky sú od ECB závislé už niekoľko mesiacov a každý mesiac potrebujú refinancovať sumu viac ako 337 mld. eur, čo je tretina španielskeho HDP. A táto suma stúpa a za posledné mesiace sa znásobila. Španielsko samozrejme naďalej musí tvrdiť, že nepotrebuje plnú pomoc. Guvernér Bank of Spain, Luis Maria Linde, pritom naznačil, že za pár mesiacov bude potrebná ďalšia záchrana španielskych bánk. O Portugalsku, o ktoré sa začína obávať aj Európska komisia a Cypre a Slovinsku (ktoré sú aktuálne opäť na chvíľu zabudnuté) škoda reči. Len spomenieme Grécko, kde sa vláda narýchlo dohodla na škrtoch (od roku 2010 už niekoľký krát) a začala zháňať prekleňovací úver viac ako €3 mld., keďže má prostriedky len na pár týždňov.

MMF včera opäť zdôraznil, že ECB by mala stimulovať, garantovať, upokojovať, zachraňovať a robiť všetko „čo je potrebné“. Odporúča nižšie úroky, nakupovať dlhopisy a dodávať likviditu, keďže politici sa zo situácie nevie vymotať. Je veľmi zaujímavé, ako sa v poslednom čase množia náznaky, že centrálne banky by mali situáciu zachrániť. Ak si spomenieme, kríza sa začala vtedy, keď realita ukázala nesprávne rozhodnutia politikov aj bánk a samozrejme aj ľudí, ktorí si žili nad pomery. Chamtivosť bola neobmedzená a stávky na ďalší rast spotreby na dlh obrovské. Bublina praskla a namiesto toho, aby investori niesli následky svojich zlých rozhodnutí prišli vlády, zachránili situáciu a veľkú časť strát zobrali na seba – čím si zvýšili dlh, už aj tak dosť vysoký. Ďalší krok mali byť reformy s cieľom zníženia dlhu a založenia hospodárskeho rastu na inom základe ako je spotreba na dlh. Keďže reformy meškali, prišla dlhová kríza. Politici v USA aj Európe sú neschopní urobiť rozhodné kroky, lebo nechcú stratiť popularitu. Podporili morálny hazard na korporátnej (hlavne bankovej) úrovni a zobrali riziká na seba (daňových poplatníkov). Aktuálne sa s tým nie sú schopní vyrovnať a rastú tlaky, aby morálny hazard bol presunutý o level vyššie – na nadnárodnú úroveň. Tým ako by bolo povedané, že ak politici nie sú schopní riešiť situáciu, centrálne banky by to mali riešiť za nich. Tie zatiaľ odolávajú, uvidíme dokedy. Len treba pripomenúť, že nakupovanie dlhov centrálnymi bankami, ktoré majú pod kontrolou vydávanie peňazí ešte nikdy neskončilo dobre.

Dnes čakáme dáta z realitného trhu a pracovného trhu USA a prieskum Philly Fedu. Zo spoločností, ktoré dnes budú zverejňovať výsledky budú zaujímavé Johnson Controls, Morgan Stanley, po zatvorení trhu Google, Microsoft a AMD. Z Nemecka je očakávané hlasovanie o pomoci španielskym bankám, čo by nemal byť veľký problém. Na doterajšie obchodovanie mala najväčší vplyv španielska aukcia, ktorej výsledky v porovnaní s francúzskou aukciou len potvrdili, že v očiach trhu je jednotná eurozóna naďalej ilúziou.

V najbližších dňoch sa však do headlinov môže dostať aj celkom iná téma a to rekordné ceny plodín v USA. Sója ich už prekonala, kukurica bude pravdepodobne nasledovať. Dôvodom sú veľké suchá, ktoré ničia úrodu, pričom počasie ešte nepovedalo posledné slovo. Týmto témam sa venujeme a budeme venovať aj naďalej. Na grafe vidieť cenu sóje, ktorá sa včera dostala na nové 4-ročné maximá. 

Euro dnes napriek všetkým problémom udržuje svoj intradenný rastový trend, aktuálne sa obchoduje nad 1.23, čo otvára priestor na rast k dôležitej línii 1.2370, čo by potvrdilo možnú korekciu posledných strát. Ak Nemecko schváli pomoc, mohli by sme dnes vidieť pozitívnu seansu. 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Cenové rozpětí zlata pro rok 2024
    Obavy z recese ve Spojených státech před Novým rokem ustupují, ale americká ekonomika se z krize ještě nedostala a v první polovině roku může růst pomaleji, než se očekávalo. Podle prognóz Wells Fargo na rok 2024 existuje rozpor mezi prognózami hospodářského růstu a očekáváním trhu ohledně snižování úrokových sazeb v USA. Trhy pevně věří, že USA nespadnou do recese, ale očekávané uvolnění v příštím roce by mělo činit zhruba 150 bazických bodů.
  • Cenové tlaky ve výrobě zvolňují
    Včera zveřejněná čísla tuzemských výrobců potvrdila přetrvávající silné cenové tlaky, jejich dynamika však v červenci přeci jen zvolnila. V průmyslu zpomalil meziroční růst cen na 26,8 % (vs. 28,5 % v předchozím měsíci), přičemž meziměsíčně ceny přidaly 0,3 %. Nižší cenový růst jde především na vrub levnějším ropným produktům, které reflektují nižší ceny na světových trzích. Na druhou stranu, ceny energií v čele s plynem a elektřinou pokračovaly ve svižném růstu a s ohledem na poslední vývoj na velkoobchodních trzích ještě zdaleka neřekly poslední slovo. Ještě výrazněji pak zvolnily cenové tlaky v zemědělství.
  • Cenové tlaky v Německu nepolevují
    Německá inflace stále překvapuje vysokými hodnotami, což platilo o včera zveřejněném číslu za leden. Meziměsíční nárůst o 0,9 % implikoval meziroční inflaci 5,1 %, což nenechalo německou výnosovou křivku chladnou a výnos desetiletého Bundu se tak vrátil do kladných hodnot. To pomohlo eurodolaru, stejně jako opatrnější komunikace Fedu, která naznačila, že o zvýšení sazeb o 50 bazických bodů se příliš neuvažuje. Dnes budou opět sledovány inflační tlaky na obou stranách Atlantiku - tj. zajímavá bude francouzská inflace a ISM z amerického průmyslu.
  • Cenovus a Husky se spojí, vznikne třetí největší těžař v Kanadě
    Kanadská společnost Cenovus Energy převezme za 3,8 miliardy kanadských dolarů (66,4 miliardy Kč) svého rivala Husky Energy. Vznikne tak třetí největší producent ropy a zemního plynu v Kanadě podle objemu produkce, oznámily dnes firmy. Hodnota transakce při započtení dluhů dosahuje 23,6 miliardy kanadských dolarů (přes 412 miliard Kč).
  • Cenový chaos ochromuje naše hospodářství
    „Prudký růst cen bude zhoršovat dostupnost základních životních potřeb. Kromě energií a průmyslových výrobků, výrazně zdraží i potraviny a bydlení. Inflace tak může zásadně navýšit míru chudoby v České republice,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Central Group postaví 2000 bytů na pozemcích, které letos za 2,5 miliardy koupil
    Central Group letos v Praze koupil 100.000 metrů čtverečních nových pozemků za více než 2,5 miliardy. Postaví na nich 2000 nových bytů. Vyplývá to z tiskové zprávy developera, kterou má ČTK k dispozici.
  • Central Group zastavuje prodej bytů Rusům a Bělorusům schvalujícím invazi
    Developer Central Group se rozhodl až do odvolání zastavit nabídku a prodej bytů ve všech svých projektech občanům Ruska a Běloruska. Výjimku mohou mít pouze ti, kteří se písemně distancují od politiky svých vlád vůči Ukrajině, uvedla dnes firma v tiskové zprávě. Dodala, že uprchlíkům nabízí administrativní komplex v Praze.
  • Centrálna čarovná palička
    Včerajší deň bol samé prekvapenie, ale pravdepodobne tým hlavným bolo zasadanie ECB. Vzhľadom na posledné vyjadrenia a rozhodnutia...
  • Centrálne banky
    Tento týždeň očakávame zasadnutie dvoch cen...
  • Centrálne banky a ich Hlava XXII
    Ako sme v analýze „Matka všetkých kríz“ spomínali, centrálne banky stoja pred takmer nerieši...
  • Centrálne banky nemusia tlačiť miliardy, trhom môžu rozkázať.
    Myšlienkové pochody v dnešnom centrálnom bankovníctve sú nasledovné: Sledujeme určitý inflačný cieľ (obvykle 2%). Inflácia je však hlboko pod ním, a tak musíme čo najviac znížiť úroky, aby sa skrz vyšší dopyt po úveroch tvorilo čo najviac inflačných peňazí, ktoré následne infláciu vytlačia vyššie. Tým, že krátkodobé úročenie je už okolo nuly (v prípade ECB dokonca v mínuse), tak sa náš fokus presunul na dlhodobé úrokové sadzby.
  • Centrálne banky pomáhajú drahým kovom
    Akciové trhy v USA majú za sebou zmiešaný týždeň, zatiaľ čo trhy v Európe zaznamenali mierny pokles. Za týmto vývojom stojí zatiaľ zmiešaná výsledková sezóna amerických firiem. Negatívne na trhy vplývali najmä vyhrážky prezidenta Trumpa ohľadom zavedenia dodatočných ciel na dovoz tovarov z Číny, pretože Čína zatiaľ nielenže nedodržala sľub, ktorý dal Xi Jinping Trumpovi na samite G20, že budú dovážať väčšie množstvo poľnohospodárskych produktov z USA kvôli zníženiu obchodného prebytku s USA, ale aj to, že Čína v posledných týždňoch ešte zvýšila obchodný prebytok s USA.
  • Centrálne banky pritvrdzujú: Jastrabie vyjadrenia Carneyho a Poloza poslali prudko nahor GBP a CAD
    Po prvé, guvernér Bank of England Mark Carney povedal, že odstránenie monetárneho stimulu bude zrejme nutné. A to v situácii, keď globálny rast zatlačí na rast investícií a rast miezd. Výnosy z dlhopisov, ktoré sú najcitlivejšie na úrokové sadzby dnes v UK vyskočili pri desaťročných splatnostiach o takmer 9 bázických bodov. Keď to pripočítame k včerajšiemu rastu, ktorý prišiel po Draghiho jastrabom prejave (teda jastrabí bol podľa trhov, ECB už vyhlásila, že ho trhy nepochopili), tak za 2 dni vzrástli výnosy o takmer 0,17 percentuálneho bodu. To predstavuje najvyšší dvojdňový rast od roku 2015. Pravdepodobnosť, že Británia zvýši do konca tohto roka sadzby sa dokonca dostala nad 50%, po prvý krát od minuloročného referenda. Libra v reakcii na tieto Carneyho slová prudko poskočila a GBPUSD sa dostal na dostrel úrovne 1,30.
  • Centrálne banky reagujú – vyzerá to na pokračovanie súčasnej vlny globálneho uvoľňovania
    Začnime Bank of England, keďže pri nej je potreba konania najakútnejšia. Hneď po referende dala bankám k dispozícii pôžičky v objeme 250 mld. libier, aby zabránila prípadnému zamrznutiu medzibankových sadzieb. Keďže však BrExit neznamená riziko bankrotov bánk, tak sa na medzibankových trhoch nič zásadné nestalo. Zatiaľ ešte nie sú zverejnené čísla čerpania, ale vzhľadom na to, že medzibankové sadzby nahor nevystrelili, tak predpokladám, že banky túto možnosť využili len minimálne, ak vôbec.
  • Centrálne banky sa riadia neužitočným konceptom. Trh práce nemusí vytlačiť nahor infláciu
    Centrálne banky sa aj naďalej spoliehajú na to, že nižšia nezamestnanosť a nedostatková pracovná sila vytlačí nahor mzdy a týmpádom aj infláciu. V tomto mentálnom modeli jednoznačne funguje ECB a a podobnom štýle sa vyjadruje aj FED.
  • Centrálne banky vládnu trhom
    Pozornosť obchodníkov na forexe sa včera sústreďovala prioritne na zasadnutia centrálnych bánk starého kontinentu...
  • Centrálne riadenie očakávaní
    Dnes pravdepodobne skončí ďalšia vlna obsesie neustáleho komentovania toho, čo Fed urobí alebo neurobí. Ono Fed...
  • Centrální banka Číny reaguje na obchodní roztržku s USA úvěrovou expanzí
    Podíl rezervních požadavků (RRR) snižuje Čínská lidová banka (PBoC) u většiny komerčních bank o 100bps. Zmenšení RRR vytvoří úvěrový impuls pro ekonomiku, což představuje podporu hospodářského růstu. Podle prohlášení PBoC se tím pustí do bankovního systému celkově 1,2 bilionu CNY. Centrální banka tím ovšem zároveň zvyšuje riziko kreditní krize v dlouhodobém horizontu.
  • Centrální banka dnes podle očekávání sazby nezměnila
    Česká národní banka na dnešním měnově politickém zasedání jednomyslně rozhodla o ponechání základní úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba tak i nadále činí 0,25 %. Beze změny po dnešním jednání bankovní rady zůstala i diskontní a lombardní sazba. Potvrdily se tak předpovědi trhu i analytiků, kteří po vyjádření některých centrálních bankéřů z počátku minulého týdne většinově přehodnotili svá očekávání z dalšího poklesu úrokových sazeb na jejich stabilitu. Následná tisková konference bohužel nic nového nepřinesla. Stále tak nevíme, jak se ČNB zachová v případě, kdy bude nutné ekonomiku dále podpořit. Jediné co guvernér Rusnok zmínil je to, že se centrální banka nekonvenčními nástroji nyní zabývá, nicméně zatím pouze v teoretické rovině. Náš základní scénář prognózy počítá se stabilitou repo sazby na aktuální úrovni až do konce roku 2021.
  • Centrální banka může trvale ulevovat vládě od dluhu i v ČR, dnes totiž prošla novela zákona o ČNB. Je to dobře, ekonomika s národní měnou vyžaduje silnou národní banku
    Přelomovou povahu některých dějů leckdy odhalí až časový odstup. Dějiny. Až se budou psát dějiny českého centrálního bankovnictví, nepochybným milníkem bude dnešek. Ode dneška se Česká národní banka (ČNB) trvale řadí mezi centrální banky, jež mohou takzvaně kvantitativně uvolňovat. Tedy tisknout a vytvářet nové peníze, aby za ně bez výraznějšího omezení nakupovaly vládní dluh. Poslanecká sněmovna totiž dnes dopoledne schválila příslušnou novelu zákona o ČNB.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader