Pátek 29. březen 2024 03:23
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Posun v kvantitativním uvolňování: samé změny, samé změny?

19.03.2012 08:53  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
Pokud jste závislí na levných penězích, pak byste si měli dát pozor na poslední vyjádření guvernérů centrálních bank. Snaží se říct, že nám uprostřed zábavy seberou mísu s punčem. Pokud tak neučiní hned, brzo se toho dočkáme. Jejich poslední slova ukazují  zajímavý trendu.

Tento trend odstartovala před nedávnem slova prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho. Ten mluvil o nutné změně pohledu, o návratu k reformám a o opouštění závislosti na nekonvenčních opatřeních. Tato slova pak připomněl i ve své mprojevu v Paříži.

Poté následoval guvernér centrální banky Německa Jens Weidmann, který agentuře Bloomberg řekl, že ECB hledá cestu, jak opustit krizové prostředky.

Pak přišlo v Americe na řadu zasedání Federálního výboru pro volný trh (FOMC), které zklamalo všechny “über holubičky?, protože nepřineslo důkazy o nutnosti dalšího uvolňování. Musíme si ale připomenout, že odsunuté kvantitativní uvolňování nutně neznamená konec této politiky. Pro teď jen mají piloti FOMC pan Bernanke a pan Dudley problém přimět zbytek komise připojit svůj podpis pod další uvolňování.

A naposledy mě překvapila i Japonská centrální banka, když ve středu přinesla pozitivní zprávy. I tentokrát větu, že to nejhorší je za námi, oznámí až politici. Tato zpráva by mohla přinést zásadní změnu, která ale některé nepotěší.

Proč by měla investory zajímat změna tónu centrálních bank?  Jsou pro to tři hlavní důvody:
? Zřejmě to povede k růstu výnosů u amerických státních dluhopisů – ty desetileté prolomily hranici 2,10 procenta - poté, co se tyto výnosy pohybovaly do strany od září/října

? Rostoucí výnosy a spread oproti Evropě a Asii by pro americkou ekonomiku mohly znamenat cyklický bod zlomu. Těch pětadvacet let na trhu mě naučilo několik pravidel, která se v průběhu této doby nezměnila. Jedno z nich zní - všechny ceny se vrací na své původní úrovně. Když jsem se v roce 2000 vracel ze Spojených států do Dánska, které má vysoké daně, byl měnový pár EUR/USD na úrovni 0,8400. Od té doby se kurz posunul až nad hranici 1,50+ a teď je možná ten správný čas vrátit se ke smysluplné hodnotě 1,000. Rychlost růstu, produktivity a přístupu k úvěrům jasně favorizuje USA. Vůbec bych se nedivil, kdyby US Dollar Index po dobu následujících tří let každý rok přidal 5 procent.  Dokud tedy ve světě neodezní alespoň některé z nerovnováh. Vzpomeňme na reakci měnového páru USD/CNY - čínská měna neoslabila jen kvůli Velmi otevřenému projevu premiéra Wen Ťia Paa, ale také kvůli horším výsledkům bilance zahraničního obchodu Číny.

? Staré pravidlo říká, že když se blížíme k “bodu ekvilibria? mezi očekáváním dalšího uvolňování a jeho zavedním neboli “nesnažte se bojovat s Fedem? v prvních dvou třetinách samotného procesu uvolňování, vystupte z trhu, jakmile pravděpodobnost dalšího kola uvolňování zmizí. Pokud jsou výše zmíněné změny v politikách centrálních bank znakem snahy soustředit se teď na vysoké ceny energií (inflaci) a potřebou mluvit o exit strategiích (což je v praxi nemožné), pak jsme dosáhli vrcholu.
Evropská unie pokračovala v dalších zprávách klasicky v taktice protahování a předstírání, tentokrát v případě Španělska a jeho schopnosti zůstat v měnové unii i po přijetí nových pravidel. To se vzhledem k odhadovanému deficitu za rok 2012 zdá složité, protože Španělsko má ušetřit dalšího půl procenta. Země se totiž zavázala, že schodek rozpočtu nepřesáhne tři procenta HDP. A to je hodnota, na kterou si naposled sáhlo na počátku roku 2009. Takže to vypadá na další nekonečnou ságu a jak jsem řekl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg: “Je pravděpodobnější, že budu nominován do fotbalové reprezentace Dánska, než že se Španělsko dostane na tříprocentní schodek v následujících pěti letech.? Španělská reakce je totiž čistým zklamáním.

Na základě výše uvedené analýzy navrhuji následující strategii:

Strategie:
  • Negativní u AUD vs. US (kvůli Číně a změně politického prostředí)
  • Negativní Evropa vs. USA v rámci akcií  (Long S&P – vs. Short STOXX50)
  • Podíváme-li se na výnosy státních dluhopisů - hlavně těch amerických - zřejmě odteď porostou. Potřebujeme vidět potvrzení tohoto průlomu - v případě, že 10letý dluhopis uzavře dva dny za sebou s výnosem nad hranicí 2,10%.
  • Neutralní u zlata a stříbra (ale sledujte dvojitá/trojitá dna na hodnotě 1660/65 USD))
  • Long ropy - kvůli geopolitickému napětí
  • Měnový trh: 50% long USD, 50% long SEK+NOK

Nové složení portfolia:
  • Zlato: od 20% do 10%
  • Hotovost: 50% beze změn
  • Firemní dluhopisy*: 30% až 40%
  • FX: 50% long USD, 50% long SEK+NOK
  • (*) Capital Four Credit Opportunity Fund (výnos od začátku roku: +8% - ISIN: LU0471720556)
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Po středečním poklesu si dnes burza polepšila o 0,59 procenta
    Pražská burza dnes smazala část svých středečních ztrát. Index PX posílil o 0,59 procenta na 1037,1 bodu. Dařilo se většině emisí, nejlépe si vedly akcie rakouské pojišťovny VIG. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Koruna dnes mírně oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám.
  • Po středečním vzepětí se burza vrátila k poklesu
    Pražská burza neudržela středeční růst a potřetí v tomto týdnu ztrácela. Index PX dnes klesl o 0,64 procenta na 1022,27 bodu. Dolů ho táhly zejména emise Komerční banky a Erste. Dařilo se naopak Monetě. Vyplývá to z internetových stránek burzy.
  • Postřehy k indexům DAX, SP500 a JP225.
    Index DAX,SP500 a JP225Pro většinu obchodníků v naších zeměpisných šířkách je prioritou hodnota německého indexu DAX. ...
  • Postup amerických akcií
    Ve středu došlo po otevření Wall Street jen s mírnými změnami po poslední zprávě amerického prezidenta Donalda Trumpa o Severní Koreji. Tato zpráva vyvolala obavy z eskalace napětí mezi Washingtonem a Pchjongjangem. Hodnoty Dow Jones a S & P byly 21 864 bodů a 2,445,7 bodu. Nasdaq přidal 6,23 bodů, tj. 0,1%, na 6 308 bodů.
  • Postup dolaru se zastavil, když americké výnosy znovu začaly klesat
    Koruna se k euru ráno obchoduje na 25,85 za euro. Včerejšek nakonec kurzu žádný významný posun nepřinesl, dnes v úv...
  • Postup eura na konci týdne přerušen daty i akciemi
    Eurodolar dnes zrána vystoupal až těsně nad 1,3900, kde se ale neudržel a následně se obchodoval níž. Negativní vliv n...
  • Posun trhu v důsledku špatných zpráv
    Americký akciový trh včera zažil další průměrný burzovní den. To pomohlo indexům udržet jejich již získané pozice, ně...
  • Posun trhu v důsledku špatných zpráv
    Americký akciový trh včera zažil další průměrný burzovní den. To pomohlo indexům udržet jejich již získané pozice, ně...
  • Posunutím odchodu do důchodu o pár dní či týdnů lze letos navýšit měsíční penzi až o tisíce, a to až do konce života
    Lidé, kteří se chystají do starobního důchodu letos na přelomu roku, letos musí být obzvláště obezřetní. Správným načasováním odchodu si totiž mohou „přihrát“ stovky až tisíce korun měsíčně na důchodu navíc, a to až do konce života. Naopak špatným načasováním se o stovky až tisíce měsíčně zbytečně připraví, opět až do konce života.
  • Posunutím odchodu do důchodu o pár dní či týdnů lze letos navýšit měsíční penzi až o tisíce, a to až do konce života. Příští rok se důchodci navíc kvůli inflaci dočkají mimořádného, letního navýšení penzí
    Lidé, kteří se chystají do starobního důchodu letos na přelomu roku, letos musí být obzvláště obezřetní. Správným načasováním odchodu si totiž mohou „přihrát“ stovky až tisíce korun měsíčně na důchodu navíc, a to až do konce života. Naopak špatným načasováním se o stovky až tisíce měsíčně zbytečně připraví, opět až do konce života.
  • Posuzovat kondici české ekonomiky jen pohledem do „plných restaurací a nákupních center“ je šarlatánství. Ve skutečnosti se spotřebitelské výdaje Čechů propadají skoro nejvíce v historii
    Přicházejí nejdražší Vánoce za poslední zhruba jedno desetiletí. Zároveň budou nejchudší z hlediska toho, co si u jejich příležitosti lze za průměrný výdělek pořídit.
  • Po šesti poklesech dnes pražská burza vzrostla o víc než procento
    Po šesti poklesech za sebou dnes pražská burza rostla. Index PX stoupl o 1,05 procenta na 1053,06 bodu. Víc než 2,5 procenta přidaly akcie Erste Bank, silně rostly také cenné papíry dodavatele antivirových programů Avast. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna oslabila k euru i dolaru.
  • Po šoku z Applu přišlo zklamání z amerických továren, dolar padá
    Negativní zprávy proudí na trhy i dnešním dnem. Varování Applu před slabšími kvartálními tržbami a nižší marží poslalo dolů jeho asijské i evropské dodavatele a nakonec i akcie firmy samotné. Pokles akcií americké firmy, přesahující v jednu chvíli i 10 %, nejvíce od roku 2013, dostal Apple co do tržní kapitalizace za Alphabet, přičemž Amazon a Microsoft byly hodnotnější ještě před tím, než Apple svoje varování - za poslední desetiletí zcela unikání - vyvěsil.
  • Po špatných datech z USA dolar oslabuje
    Spotřebitelská důvěra v USA se v lednu propadla na nejhorší výsledek od října 2011. Výzkum prováděný spole...
  • Pošta dnes oznámí propouštění, ČEZ dividendu a bitcoin možná pokoří historický rekord
    Společnost ČEZ, jejímž většinovým, takřka sedmdesátiprocentním vlastníkem stát je, minulý měsíc zaskočila trh nízkým návrhem dividendy. Společnost navrhla akcionářům rozdělit ze svého zisku pouze 24 korun na jednu akcii. Naposledy nižší dividendu vyplácela v roce 2007, kdy činila dvacet korun na akcii. V roce 2010 činila dividenda 53 korun na akcii a od té doby se postupně snižuje právě až na dnes navrženou, ani ne poloviční úroveň. Stát by měl na základě dnešního návrhu dostat z ČEZ pouze něco málo přes devět miliard korun. Loni, kdy dividenda činila 33 korun na akcii, přitom inkasoval takřka o tři a půl miliardy více, když mu ČEZ poslal 12,4 miliardy korun. Citelné snížení dividendy, vyšší, než s jakým trh počítal, je překvapivé i ve světle rostoucích cen elektřiny. Cena elektřiny domácnostem roste meziročně o více než deset procent. Další zdražování přitom přijde už letos a v dalších letech.
  • Pošta chce uzavřením poboček a propuštěním tisíců lidí ušetřit miliardy
    Česká pošta očekává, že díky uzavření 300 poboček z 3200 ušetří na nákladech na provoz a mzdy jednotky miliard korun. Součástí zavírání poboček má být odchod několika tisíc zaměstnanců k letošnímu 1. červenci. ČTK to řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes ujistil vládu, že v obcích, kde je pouze jedna pobočka pošty, se tyto pobočky rušit nebudou. Česká pošta loni vykázala ztrátu kolem 1,5 miliardy korun. Podle Rakušana musí zahájit transformaci, jinak na konci roku skončí v insolvenci.
  • Pošta na pokraji krachu
    Česká pošta se dostala do potíží. V současné době hrozí, že nebude mít během pár měsíců na běžný provoz. Řešením má být získaný kontokorent od státu. Ministerstvo financí v současné době jedná s Českou poštou o pomoci.
  • Poštovní spořitelna přichází s Poštovními fondy
    Po úspěchu Poštovní půjčky a účtu představuje Poštovní spořitelna nově i Poštovní fondy, které klientům nabízejí zajímavou alternativu, jak zhodnotit své úspory. Od ledna si mohou návštěvníci Finančních center a vybraných přepážek České pošty zvolit rovnou ze dvou fondů, do kterých lze vkládat již od 500 korun měsíčně. Poštovní spořitelna chce s pomocí fondů ukázat široké veřejnosti, že investovat může opravdu každý. Poštovní fondy proto přináší ideální poměr bezpečí finančních prostředků v kombinaci s atraktivním zhodnocením.
  • Poté, co kolumbijská centrální banka využila Ripple k pilotnímu projektu CBDC, se XRP těší mimořádně příznivému využití
    Kolumbijská centrální banka, Banco de la República, nedávno spojila své síly se společností Ripple, která se zabývá blockchainovou technologií, a společností Peersyst, která se zabývá vývojem softwaru, aby společně pilotovali projekt zkoumající využití blockchainové technologie na XRP Ledger. Cílem iniciativy, na kterou dohlíží kolumbijské ministerstvo informačních a komunikačních technologií (MinTIC), je využít nedávno spuštěnou platformu digitální měny centrální banky (CBDC) společnosti Ripple.
  • Poté co Musk oznámil, že své kryptoměny bude držet, Dogecoin stoupl
    Dogecoin (DOGE) v pondělí během asijských obchodních hodin krátce poskočil až o 10% poté, co generální ředitel Tesly Elon Musk v tweetu uvedl, že neprodává své držené kryptoměny, mezi něž patří i DOGE.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader