Čtvrtek 28. březen 2024 18:54
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader

Veľké banky sa zúčastnia na PSI

06.03.2012 11:07  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Čína včera znížila odhad svojho rastu na 7,5% z 8,0%. Po dlhých siedmych rokoch je oficiálna prognóza nižšia než predchádzajúci rok, čo naznačuje, že už aj čínsky drak musí spomaliť svoje tempo rastu. K poklesu trhov pomohli aj slabšie výsledky PMI z Európy a rastúce obavy o Grécko. Tento týždeň avšak sľubuje výrazné pohyby kvôli americkým dátam z trhu práce, ECB a gréckemu PSI.

Deadline je štvrtok 21:00

Grécko sa opäť dostáva do pozornosti celého sveta kvôli štvrtkovému PSI. Práve do štvrtka 21:00 bude Grécko prijímať ponuky od súkromných investorov, ktorý vlastnia dlhopisy vydané pod gréckym právom. Ich objem by mal dosiahnuť 177 mld. €, avšak celková reštruktualizácia dosiahne objem 206 mld. €. Ostatných 29 mld. € je vydaných zväčša pod britským právom. Tento dlhový swap ktorý ráta s odpusteným dlhu vo výške 100 mld. €, je nutnou podmienkou pre poskytnutie pomoci Grécku. Investorov má presvedčiť aj bonus od EFSF v výške 30 mld. €, ktorý má prilákať čo najväčšiu účasť na historicky najväčšom dlhovom swape.

Veľké banky sa zúčastnia na PSI


IIF včera uviedlo, že banky BNP Paribas, Commerzbank a Deutsche Bank sa zúčastnia na dlhovom swape. Svoju účasť potvrdila aj National bank of Greece, ktorá je najväčším držiteľom dlhu Grécka spomedzi súkromných veriteľov. Samozrejme sa jedná o pozitívnu správu, avšak tento prísľub má len psychologický efekt. Grécko si je dobre vedomé, že ak účasť nebude nad 90%, bude musieť aktivovať klauzulu CAC, na ktorú je potrebná účasť aspoň 66% veriteľov. To ale bude znamenať nedobrovoľnú reštruktualizáciu dlhu a riziko spustenia CDS. Grécky minister financií Venizelos už uviedol, že je pripravený použiť CAC, ak to bude nutné. Jasne tak veriteľom naznačil, že nemajú na výber: buď to pôjde po "dobrom, alebo po zlom".

Dostane ECB od Grécka 4,7 mld. €?

Grécko stojí ešte pred jedným problémom a ním je už notoricky známy dátum 20.3.2012. Práve v tento deň bude expirovať dlh vo výške 14,6 mld. €. Z tohto dlhu má byť vyplatených 4,7 mld. € do rúk ECB. Aj keby Grécko urobilo reštruktualizáciu do 20.3., stále musí nájsť prostriedky vo výške 4,7 mld. €, pretože nie je úplne isté, či už bude mať prostriedky z EFSF. ECB odmietla komentovať či sa rozhodne oddialiť splatenie tejto čiastky, alebo bude trvať na vyplatení. Ak by Grécko bolo nútené reštruktualizovať aj dlh ECB, bola by to na jednej strane krátkodobo veľmi negatívna správa. Na strane druhej Grécko s najväčšou pravdepodobnosťou nedosiahne dlh na úrovni 120% HDP do roku 2020, ako je naplánované. Venizelos síce uviedol, že to je možné, no Grécko už nebude potrebovať pôžičku číslo tri. Ak si uvedomíme, že minister očakáva rast HDP v budúcom roku, je dôveryhodnosť jeho vyjadrení pomerne nízka. Na to poukazujú aj výnosy na gréckych 1-ročných dlhopisoch, ktoré dosiahli neuveriteľných 1000%.

Varovanie IIF

Koľko by sa stál odchod Grécka z eurozóny? Túto otázku si dala IIF a celkovo by sa čiastka mohla pohybovať od 1,0 - 1,5 bln. €. Svoj údel by neniesli len banky a korporácie, ale celé krajiny a ECB. Práve ECB sa mohla dostať do obrovských problémov, pretože jej celková expozícia voči Grécku je dvojnásobkom jej základného kapitálu, čo je 177 mld. €. Z toho 43 mld. € tvoria dlhopisy nakúpené cez program SMP, 110 mld. € sú grécke vládne dlhopisy, ktoré používajú banky ako kolaterál a 24 mld. € sú pôžičky cez program ELA (program pohotovostnej likvidity). Odchod Grécka z eurozóny sa preto zdá byť veľmi nepravdepodobný bez veľmi vysokých nákladov. Správa IIF vykreslila aj následný scenár rozširovania krízy do Portugalska, Írska a Španielska, kde by spôsobila ďalšie problémy bankovému systému a následne aj ECB. Grécko sa stalo nočnou morou eurozóny, na jednej strane by jeho odchod  znamenal pravdepodobne rozšírenie krízy do ostatných južných krajín, na strane druhej Grécko zvnútra podkopáva samotné základy fungovania eurozóny.

Dnešný výhľad

Najvýraznejší pohyb počas dnešnej seansy očakávame počas doobedia, dôvodom je HDP eurozóny za 4Q, aukcia EFSF a grécka aukcia. Práve tieto fundamenty by mali byť pre dnešný pohyb najvýznamnejšie, pretože US makroekonomický kalendár je prázdny. Výsledky HDP za 4Q skončili podľa očakávaní a nepomohli udržať 1,3200. EURUSD testuje spodnú trendovú líniu rastúceho kanála a v prípade prelomenia je možný pokles k 50 MA na 1,3080. Dnešné aukcie by mali mať dopad na trh len v prípade neúspechu, ich veľmi dobrý výsledok by nemal výrazne ovplyvniť obchodovanie. Aukcia EFSF by mohla ovplyvniť trhy, ak by sa ju nepodarilo upísať celú. Práve nová pôžička od EFSF Gréckom je vnímaná ako nutná, ale nemusí byť poslednou (už sa objavili špekulácie o 3 pôžičke) a tiež je otázne, či sa spojí EFSF a ESM (neúspech aukcie je veľmi málo pravdepodobný). Dnešný výhľad je mierne medvedí a očakávame pokles k 1,3080. Z technického pohľadu je podstatné, či dôjde k prelomeniu rastového kanála (môže byť falošný), alebo k jeho udržaniu. Prípadný dnešný negatívny môže byť v najbližších dňoch ľahko zmazaný, kvôli ADP, NFP, čínskym dátam a PSI.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Velká Británie se ocitá krok před další recesí
    Britská ekonomika zažila v posledním čtvrtletí roku 2012 kontrakci 0,3 procenta a naplnila tak původní odhady. Pr...
  • Velká Británie srazila výhled ekonomiky a uvolnila ruce centrální bance. Přijde librové QE?
    Ekonomika Velké Británie letos poroste pouze polovičním tempem proti dřívějším očekáváním a země se odhodlala...
  • Velká česká banka na obzoru
    Bankovní společnost Moneta Money Bank oznámila svůj úmysl koupit českou a slovenskou část společnosti Home Credit a Air Bank. Celá bankovní skupina se má přejmenovat na Air Bank.
  • Velká čínská výzva. Asijské velmoci ujíždí s generativní AI vlak
    Čína čelí výzvám v oblasti generativní AI právě ve chvíli, kdy dochází k fragmentaci ekonomiky na globální úrovni. Účinný cyklus čínského využití technologií, zvyšování produktivity a hospodářského růstu ohrožuje hned několik faktorů. Číňanům dělá vrásky úspěch průlomových generativních AI ve Spojených státech, nedostatečný výpočetní výkon a geopolitické napětí.
  • Velká hudební vydavatelství žalují Twitter za porušování autorských práv
    Skupina hudebních vydavatelství podala na společnost Twitter žalobu za rozsáhlé porušování autorských práv. Podle hudebních společností správci sociální sítě nic nepodnikají proti porušování autorských práv ze strany uživatelů twitteru, píše dnes agentury Reuters. Po Twitteru žádají odškodnění ve výši 250 milionů dolarů (5,5 miliardy dolarů) za porušení zhruba 1700 autorských práv. Twitter na informaci o žalobě nereagoval.
  • Velká rotace? Spíš začátek Velkých prázdnin
    Zatímco se analytici mnoha vlivných investičních domů handrkují o to, zda nyní budou v kurzu více akcie, nebo dluhopisy, Citi radí zapomenout na teorii Velké rotace mezi třídami aktiv a věří v pro oba tábory slibnější teorii Velkých prázdnin. Neutuchající přísun nových peněz tištěných centrálními bankami totiž podle Citi nutí dosud méně vydělávající peníze k turismu do více ziskových - ale také rizikových – destinací. Výsledkem je růst akcií i dluhopisů, který by mohl pokračovat i po celý příští rok. Nemusí se to ale obejít bez turbulencí...
  • Velká tradingová soutěž je tu: Získejte hodinky Apple Watch!
    Zhodnoťte virtuální milion korun a vyhrajte hodinky Apple Watch nebo 1000 Kč týdně v tradingové soutěži od HighSky Brokers, a.s! Obchodujte se zlatem, ropou a dalšími komoditami nebo světovými měnami i na svém telefonu a tabletu!
  • Veľká veľryba potápa JP Morgan Chase
    Akciové trhy v US včera zaznamenali po dlhšom čakaní konečn...
  • Velká volatilita na krypto trzích. Jak s takovým trhem pracovat?
    Naprosto celý finanční trh stále čelí silnýmemocím, které jsou způsobeny aktuálně napjatou geopolitickou situací. Kvůli tomu je celý finanční trh velmi volatilní, což logicky platí i pro krypto trh. Leč musím podotknout, že takový trh s ropou Brent je mnohem více volatilní než právě krypto. A to je vcelku absurdní vzhledem k velikosti těchto trhů. Jak na tom jsou v době velké volatility „vlajková“ krypto aktiva jako bitcoin, ethereum a cardano?
  • Velké americké banky zveřejňují své výsledky za 3. čtvrtletí
    Takzvaný Whisper number neboli neoficiální pohled na výdělky „Street“ říká EPS ve výši 3,03 USD/akcii. Dynamika zisků společnosti se za poslední tři čtvrtletí zpomalila, což neprospívá strategii investorů, kteří se zajímají o růstové společnosti (růst). Akcie jsou atraktivně oceněny, protože poměr P/E je pouze 9, což je hodnota pod oceněním S&P500, což může představovat dlouhodobou investiční příležitost pro hodnotové investory (hodnota).
  • Velké čínské otevření: divoká makro karta roku 2023
    Zatímco v Evropě jsme si již odvykli považovat covid-19 za hlavního hybatele makro dění, v Číně dochází teprve v těchto týdnech k překotnému otevření druhé největší ekonomiky světa. Po téměř třech letech izolace totiž komunistická strana kapitulovala na politiku nulové tolerance a uvolnila většinu proti-pandemických opatření. A vzhledem k velikosti čínské ekonomiky je možné, že půjde o jednu ze zásadních makro událostí tohoto roku, jejíž dopady pocítí i zbytek globální ekonomiky.
  • Velké dluhopisové fondy se připravují na bankrot brazilského magnáta Batisty
    Manažeři největších a nejznámějších dluhopisových fondů podnikají přípravná opatření pro další fázi strmého úpadku...
  • Velké evropské banky prý chtějí konkurovat americkým zprostředkovatelům plateb
    Více než 30 největších evropských bank a zpracovatelů karetních plateb se plánuje spojit a vytvořit jednoho velkého zpracovatele plateb. Hodlají konkurovat americkým společnostem PayPal, Mastercard, Visa a Apple. V Bruselu na plánu pracuje 40 odborníků na platby, kteří mají do září načrtnout projekt panevropské platební služby pro platby na internetu i v kamenných obchodech a pro vybírání hotovosti v bankomatech. Informuje o tom britský list Financial Times (FT).
  • Velké hedgeové fondy snižují dlouhé pozice na kovech
    Po poklesu z minulého týdne o více než 60 USD našlo zlato pevnou půdu pod nohama a podporu přibližně na úrovni 1 920 USD.
  • Velké možnosti Ethereové opce jsou chráněny proti poklesu ceny pod 2,2 tisíc dolarů 
    Když Ethereum v pondělí kleslo na desetidenní minimum, účastníci trhu přijali sázky, které by nabídly ochranu před hlubším propadem druhé největší kryptoměny.
  • Velké nadšení z voleb zastiňuje nemalá rizika
    Dá se říci, že na hlavních finančních trzích pokračuje nadšení z toho, že americké volby neotevřou prostor extrémnějším prvkům předvolebních programů. Tento předpoklad stojí především na rozděleném Kongresu, kde si demokrati udrží většinu ve Sněmovně reprezentantů, zatímco republikáni v Senátu. Zatímco však komentátoři už přiřkli Senát republikánům, riziko zůstává velké.
  • Velké podzimní zdražování potravin se blíží
    Potraviny se budou na podzim zdražovat, zdraží se vše, od kávy, přes sušenky po pivo. Dosud se zvyšování cen potravinám vyhýbalo, letos už potraviny stranou nezůstanou. Inflace může být do konce roku až sedmi procentní, to je skoro nejvyšší za poslední čtvrt století.
  • 🚀 Velké pohyby na bitcoinu a zlatě
    Začátek nového obchodního týdne je ve znamení velkých cenových pohybů na řadě aktiv, přičemž největší pozornost přitahují kryptoměny a drahé kovy. Bitcoin prudce roste o 7 % a poprvé od listopadu 2021 se obchoduje nad hranicí 67 000 dolarů, zatímco zlato získává 1,6 % a je na nejlepší cestě zapsat první uzavření nad 2 100 dolary za unci v historii!
  • Veľké posilnenie dolára na obzore?
    Roky opakujeme, že finančný svet funguje veľmi jednoducho – keď je dobre, dolár oslabuje, a keď je zle, dolár posilňuje. Jednoduchšia mantra neexistuje.
  • Veľké problémy v malej Európe
    Euro včera opäť prepadávalo a to oproti všetk&amp...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova