Čtvrtek 28. březen 2024 18:04
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

USDJPY se během obchodování na asijských trzích odrazil vzhůru

01.03.2011 11:28  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
1.3.2011, Autor: Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz


Komentáře k dění na trhu:

USDJPY se během asijské seance odrazil vzhůru a kolem oběda prolomil hranici 82,0. Důvodem pro to byly komentáře guvernéra BoJ M. Širakawy (v pátečním rozhovoru pro WSJ), v nichž uvedl, že současná historicky nejvyšší úroveň JPY nepředstavuje pro domácí ekonomiku další rizikový faktor.

Pokud jde o makrodata, indexy nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru byly v Asii poněkud smíšené. V Austrálii se zvýšil ze 46,7 v lednu na 51,1 bodů, což je úroveň zaznamenaná naposledy loni v září. Výkonnost Číny nebyla nijak úchvatná, když index nákupních manažerů klesl z 52,9 na 52,2 (třetí horší výsledek v řadě), ale i tak skončil mírně nad odhady, zatímco index aktivity ve zpracovatelském sektoru HSBC vykázal prudké zhoršení z 54,5 na 51,7 bodů. Míra nezaměstnanosti v Japonsku zůstává na 4,9 %.

Ze strany RBA se žádné překvapení nekonalo - základní úroková sazba (cash target) zůstala nezměněná na úrovni 4,75 % a málo se mění i její výhled, ať už domácí či zahraniční. Centrální banka uvedla, že světová ekonomika pokračuje v expanzi, což v uplynulých měsících vedlo k růstu cen komodit. Očekává se však, že ceny potravin v dalším průběhu roku znovu klesnou. Silný AUD přispěl k omezení růstu cen veřejných služeb, přičemž domácnosti pokračují v oddlužování a zvyšují úspory.

Na začátku evropské seance nás čeká festival indexů nákupních manažerů, a to ze Švédska, Norska, Švýcarska, Německa, EU a Velké Británie, dále pak švýcarské HDP, údaje o švédském HDP za 4. čtvrtletí, zadluženost spotřebitelů a peněžní zásoba ve Velké Británii a nezaměstnanost v eurozóně. Severoamerická seance odstartuje jednáním Bank of Canada o úrokových sazbách (což může být po včerejších příznivých údajích o HDP zajímavé), v USA pak budou zveřejněny údaje z dílny ISM a stavební výdaje a čeká nás první z vystoupení šéfa Fedu B. Bernankeho v Senátu.

V pondělí byl na pořadu dne prodej USD, jelikož toky související s koncem měsíce stlačily dolarový index na nejnižší úroveň od počátku listopadu. Velice dobře si vedla GBP, i když neoficiální zprávy z britských maloobchodů nebyly nijak impozantní. EUR zamířilo ke klíčové rezistenci na úrovni maxim roku 2011, ale nepodařilo se mu prorazit výš. CAD těžil z nad očekávání dobrého výsledku HDP za prosinec (nárůst o 0,5 % m-m oproti očekávaným 0,3 %), díky čemuž došlo ve 4. čtvrtletí v ročním vyjádření k nárůstu o 3,3 %. Zápis ze zasedání švédské centrální banky Riksbank se nesl zcela v jestřábím duchu - guvernér Ingves prohlásil, že ,,že repo sazba bude s velkou pravděpodobností zvýšena na každém jednání výboru pro měnovou politiku, které se bude letos konat". Kurz USDSEK tak oslabil na nejnižší úroveň od srpna 2008.

Co se týče amerických makrodat, příjmy obyvatel vzrostly v lednu o 1,0 %, ale výdaje za tímto růstem zaostávaly (zvýšení o pouhých 0,2 %), možná v souvislosti se špatným počasím. Chicagský index PMI stoupl na přesvědčivých 71,2 oproti lednové hodnotě 68,8, a zajistil tak další rekord, zatímco NAPM-Milwaukee se také výrazně zlepšil. Rozjednané prodeje domů v USA se tohoto momentu nechytily a zaznamenaly meziměsíční pokles o 2,8 %, který představuje výrazný propad oproti údaji z předchozího měsíce. Index výrobní aktivity dallaského Fedu zůstal na solidních 17,5 bodech, a vrací se tak k maximu z loňského dubna. Wall Street reagovala s opatrným optimismem při nízkém objemu obchodování.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz./
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • USD/JPY prolomil rostoucí trendovou čáru
    USD/JPY je opět níže a poprvé od červencové korekce zaznamenává pátou červenou svíčku v řadě. Nyní testuje podporu stanovenou 100denním jednoduchým klouzavým průměrem (SMA) a vzestupnou trendovou čárou z 24. března 2023. Zejména v případě druhé jmenované linie se USD/JPY během července nepodařilo obchodovat pod touto trendovou linií, což zvyšuje důležitost této bitvy.
  • USD/JPY proráží klíčovou podporu
    USD/JPY konečně vylezlo z ulity. Trh alespoň dočasně prolomil silné supportní pásmo a čistě teoreticky má volno k další podpoře na hodnotě 110,0..
  • USD/JPY: prostě nejlepší
    Včera zažil devizový trh silnou bouři. Nejprve se dolar rozletěl jako raketa všemi směry a pak také prudce klesl. Ale proti jenu to stále vypadá dobře.
  • USD/JPY: Přehled a analýza
    V pátek guvernér Bank of Japan Kazuo Ueda prohlásil, že je příliš brzy na to, aby bylo možné vyhlásit vítězství nad inflací. Technická recese v Japonsku navíc naznačuje, že BoJ může odložit svůj plán na zpřísnění měnové politiky. To následně podkopává kurz jenu.
  • USDJPY - rekord
    Japonský jen dosahuje najsilnejšie hodnoty od roku 1995 a ...
  • USD/JPY: review and forecast
    The Yen was falling against the USD all week after opening at 122.93 on Monday. This morning, the price settled near 1...
  • USD/JPY. Rezonantní prohlášení šéfa BOJ a vyhlídky medvědího scénáře
    Pár USD/JPY se na začátku nového obchodního týdne propadl o téměř 200 pipů. Začal na 147,80, cena pak během několika hodin klesla na 145,90. Dynamika byla poháněna nejen slabostí dolaru při zvýšeném zájmu o riziková aktiva, ale také silou japonského jenu po jestřábím prohlášení šéfa Bank of Japan.
  • USD/JPY roste i přes oslabení dolaru, první cíl je 136,70
    Pár USD/JPY pomalu, ale důsledně rozvíjí vzestupnou ofenzívu s úmyslem prosadit se v oblasti čísla 136. Během tří obchodních dnů cena postupně roste a překonala úrovně střední rezistence. Vypadá to, že tento trend bude ve střednědobém horizontu pokračovat.
  • 💱USDJPY roste po zasedání BoJ
    Dnešní rozhodnutí Bank of Japan bylo pozorně sledováno, protože šlo o první zasedání pod vedením nového guvernéra BoJ Uedy a někteří investoři doufali, že může dojít k mírnému jestřábímu obratu. Nic takového se však nestalo a hlavní nastavení měnové politiky zůstalo podle očekávání nezměněno:
  • USDJPY sa udržal v klesajúcom kanáli
    Niekoľkodňový rastúci trend USDJPY sa skončil na hornej hranici klesajúceho kanála, v ktorom sa pár pohybuje od začiatku roka. Je síce pravda, že k dnešnému poklesu prispel aj guvernér Bank of Japan Kuroda, podľa ktorého helikoptérové peniaze v Japonsku neprichádzajú do úvahy, maximum však bolo dosiahnuté v skorých ranných hodinách, bližšie pri hornej hranici klesajúceho kanála. Zaujímavú technickú hladinu vytvorila aj úroveň 23,6 % Fibonacciho ústupu, ktorá zastavila dnešný pokles páru. Tento klesajúci kanál sa javí byť silný, čo ukazuje viacnásobný odraz páru od jeho spodnej a hornej hranice a jeho prípadné prerazenie nahor, ktoré vzhľadom na fundamenty v dohľadnej dobe nie je nereálne, by mohlo USDJPY udeliť silnejší pozitívny impulz:
  • USD/JPY se blíží ke svým předchozím maximům
    USD/JPY zažil silné nákupy poté, co Bank of Japan opustila politiku záporných sazeb a program kontroly výnosové křivky, ale zavázala se zachovat uvolněné nastavení měnové politiky. Pár vertikálně vyskočil na téměř třítýdenní maximum 150,84, čímž získal zpět výprodej ze začátku měsíce, ale stále se drží kolem únorovo-březnového stropu.
  • USDJPY se drží na úrovni 80,0; guvernér BoJ totiž prohlásil, že „intenzivní“ uvolňování bude pokračovat
    Měny se během asijské seance pohybovaly v úzkých pásmech, jelikož v..
  • USD/JPY se chystá prodloužit svou rally
    Pár dolar/jen zaznamenal další vzestup, včera dosáhl svého ročního maxima 139,38 a dnes zamířil ještě výš. Vzhledem k tomu, že primární cíl dolarových býků je nyní nastaven na významnou úroveň 140, investoři se ptají, zda hlavní měna může tuto úroveň v blízké budoucnosti překonat a jaké překážky mohou bránit jejímu pokroku.
  • USD/JPY se nadále drží nad 108.00 - změní to dnešní NFP?
    Od doby kdy americký Pentagon zahájil letecký úder, který zabil íránského velitele Soleimaniho se zvýšili obavy, že válka mezi USA a Íránem by mohla být v blízké budoucnosti. Celkový technický obraz USD/JPY se v podstatně nezměnil.
  • USDJPY: Sentiment přeje býkům navzdory novým dovozním clům
    USDJPY pár vymazal celé denní ztráty a obchodoval se v zisku cca 0.10% během Londýnské seance, přičemž se pohyboval kolem 107.50.
  • USDJPY se obchoduje na nejvyšší úrovni od roku 2002!
    Dynamický výprodej na japonské měně pokračuje. USD/JPY vyskočil nad nejvyšší úrovně od roku 2002. Hlavním důvodem je rozchod měnových politik Fedu a BoJ. Poslední pohyby jsou důsledkem vyjádření japonského ministra financí. Řekl, že ostré výkyvy v měnovém kurzu jsou "nežádoucí". Během ranních hodin zopakoval guvernér BoJ Haruhiko Kuroda, že bude nadále udržovat extrémně uvolněnou měnovou politiku. Kuroda navíc dodal, že BoJ musí dále poskytovat monetární podporu ekonomice, která se stále nevzpamatovala z pandemie.
  • USDJPY se pohybuje nejníže od května 2022
    USD/JPY rozšířil svůj nedávný sestupný pohyb a dosáhl úrovní, které nebyly zaznamenány od konce května 2022, protože zmírnění inflačních očekávání z údajů UoM vytvořilo další tlak na zelenou bankovku. Japonský jen je dnes nejvýkonnější měnou G10 a podporuje ho rostoucí očekávání, že BoJ ustoupí od ultra-uvolněné politiky poté, co v prosinci nečekaně zdvojnásobila strop tolerančního pásma desetiletých JGB. Trhy také spekulují, že by tvůrci politiky mohli na nadcházejícím zasedání BoJ, které se uskuteční ve středu, dále rozšířit výše zmíněný výnosový strop a revidovat směrem nahoru prognózy inflace. 
  • USD/JPY se propadá a drží se pod klouzavým průměrem
    USD/JPY zahájil rok 2024 v pozitivním módu, když se odrazil od úrovně podpory 140,90 se silnou rezistencí vycházející ze strmé klesající trendové linie. Ukazatel RSI se nachází pod neutrální hranicí 50, ačkoli posílil, a ukazatel MACD se drží nad červenou signální linií a v záporné oblasti.
  • 📉USDJPY se propadá o více než 2 %💥
    Pár USD/JPY odpoledne prodloužil svůj pohyb směrem dolů a klesl o více než 2 % jako pravděpodobný výsledek intervence japonského ministerstva financí. Další oslabení USD způsobené titulkem WSJ, který ukázal, že někteří členové FED signalizují touhu zpomalit tempo růstu brzy, aby změřili dopad takového zpřísnění na růst. Později během zasedání Fedu Dalyová, která je považována za hlásnou troubu Powella, učinila několik holubičích komentářů. Dalyová řekla, že FED musí udělat vše, co je v jeho silách, aby se příliš neutahoval. protože jsme v současné době ve fázi politiky, kdy musíme být ohleduplní.
  • 💱 USDJPY se propadl na 145,00
    Japonský jen je dnes mezi měnami G10 jednoznačně nejúspěšnější. JPY roste, protože obchodníci se připravují na ukončení ultra uvolněné měnové politiky Bank of Japan a zvýšení sazeb ze záporného pásma. Za hnací motor tohoto kroku jsou považovány komentáře guvernéra BoJ Uedy. Ueda japonským zákonodárcům řekl, že manipulace s měnovou politikou bude od konce roku náročnější, což podpořilo spekulace, že se banka chystá opustit záporné sazby. Náznaky však začaly přicházet již včera, kdy viceguvernér BoJ Himino ve svém středečním komentáři bagatelizoval nepříznivé dopady zvyšování sazeb. V důsledku toho se tržní ceny pro zvýšení sazeb BoJ zvýšily a nyní peněžní trhy vidí 35% šanci na zvýšení sazeb o 10 bazických bodů na zasedání 19. prosince 2023, oproti včerejším zhruba 26 %. Zvýšení jestřábích sázek je také příčinou největšího skoku japonských výnosů za téměř rok!
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new