Čtvrtek 25. duben 2024 23:27
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
CapXmaster

Nejdůležitější ekonomické události roku 2015

14.12.2015  Autor: Ondřej Hartman  Sekce: Fundamentální analýza   Tisk

Blíží se konec roku, a tak se pojďme společně podívat na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj nejen na měnových trzích v roce 2015. Klíčových ekonomických událostí bylo opravdu mnoho, a jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, tak přinášíme zkrácený výběr těch opravdu nejdůležitějších tak, jak po sobě následovaly.

Přehled hlavních událostí ve světové ekonomice v roce 2015 (řazeno chronologicky):

LEDEN

1. - Litva se stala 19. členem eurozóny.
- V Německu začala platit minimální mzda 8,50 eura za hodinu.
2. - Ruské ministerstvo energetiky oznámilo, že těžba ropy v Rusku se v roce 2014 zvýšila na nové postsovětské maximum o 0,7 procenta na 10,58 milionu barelů denně, hlavně díky růstu těžby v malých, nestátních firmách. Naopak těžba zemního plynu se snížila.
5. - Euro se propadlo na téměř devítileté minimum vůči americkému dolaru, dostalo se pod psychologicky důležitou hranici 1,2000 EUR/USD.
- Německé sdružení automobilového průmyslu VDA oznámilo, že prodej aut v Německu v roce 2014 po dvou letech poklesu vzrostl o 2,9 procenta na 3,04 milionu vozů. Současně bylo oznámeno, že americký trh nových automobilů loni vzrostl o 5,9 procenta na 16,5 milionu vozů a dosáhl maxima od roku 2006.
6. - Americký výrobce letadel Boeing oznámil, že v roce 2014 dodal zákazníkům 7 23 letadel, a stanovil tím nový roční rekord pro celý letecký průmysl.
12. - Německá automobilová skupina Volkswagen Group oznámila, že zvýšila loni dodávky vozů o 4,2 procenta na 10,14 milionu.
- Bylo oznámeno, že prodej aut v Číně se v roce 2014 zvýšil o 6,9 procenta na 23,5 milionu. Tempo růstu tak bylo zhruba poloviční ve srovnání s rokem 2013.
13. - Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se poprvé po šesti letech dostala pod hranici 45 dolarů za barel.
15. - Německý statistický úřad oznámil, že růst německé ekonomiky v roce 2014 zrychlil na 1,5 procenta.
- Švýcarsko zrušilo limit pro kurz franku, ten prudce posílil (měnový pár EUR/CHF prolomil hladinu 1,2000 a prudce oslabil).
16. - Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) oznámilo, že prodej osobních aut v EU se loni poprvé od roku 2007 zvýšil - o 5,7 procenta na 12,550.771 osobních automobilů.
- Ratingová agentura Moody's snížila rating Ruska o jeden stupeň na Baa3, tedy těsně nad spekulativní pásmo.
21. - Bylo oznámeno, že japonská automobilka Toyota Motor Corporation v roce 2014 uhájila postavení největšího světového prodejce automobilů. Prodej jí stoupl o tři procenta na 10,231 milionu vozidel.
- Cena zlata se po půl roce dostala zpět nad 1300 USD.
22. - Evropská centrální banka (ECB) se rozhodla zahájit od března takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje nákupy vládních dluhopisů. Do ekonomiky tak bude měsíčně pumpovat 60 miliard eur. Evropské akcie poté výrazně posílily a obchodování nakonec uzavřely na sedmiletém maximu.
23. - Euro se propadlo o více než dvě procenta, dostalo se pod 1,1200 EUR/USD.
26. - Ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o jeden stupeň na známku BB+.

ÚNOR

3. - Vlastník agentury Standard & Poor's, McGraw Hill Financial, oznámil, že S&P zaplatí v rámci mimosoudní dohody s americkou federální vládou a dvacítkou amerických států 1,38 miliardy dolarů za to, že před finanční krizí let 2008-2009 nadhodnocovala balíky hypotečních cenných papírů.
5. - Evropská komise uvedla ve své zimní předpovědi, že poprvé od roku 2007 poroste hospodářství všech zemí EU.
6. - Agentura Standard & Poor's zhoršila úvěrové hodnocení Řecka o jeden stupeň na známku B minus.
11. - Americká technologická společnost Apple jako první v USA překročila tržní hodnotu 700 miliard USD.
12. - Mezinárodní měnový fond (MMF) uzavřel s Ukrajinou předběžnou dohodu o nové finanční pomoci ve výši 17,5 miliardy dolarů výměnou za hluboké reformy.
13. - USA povolily nákup produktů a služeb od soukromých firem na Kubě.
16. - Podle investiční společnosti Henderson Global Investors firmy loni vyplatily na dividendách rekordních 1,17 bilionu USD.
18. – Americký akciový index S&P 500 poprvé překonal hranici 2100 bodů.
20. - Ministři financí zemí eurozóny dosáhli dohody o čtyřměsíčním prodloužení programu úvěrové pomoci hluboce zadluženému Řecku, který by jinak skončil 28. února.
21. - Ratingová agentura Moody's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o jeden stupeň na známku Ba1, tedy do spekulativního pásma.
23. - Největší banka Evropy, britská HSBC oznámila, že jí klesl v roce 2014 čistý zisk o 16 procent na 13,7 mld. USD.
27. - Největší evropská automobilka Volkswagen oznámila, že jí v roce 2014 vzrostl provozní zisk o 8,8 procenta na rekordních 12,7 mld. eur.

BŘEZEN

1. - Americký miliardář Warren Buffett oznámil, že čistý zisk jeho investiční společnosti Berkshire Hathaway v roce 2014 stoupl o dvě procenta na téměř 20 mld. USD. Buffett rovněž oznámil, že nalezl vhodnou osobu, která ho bude schopna nahradit v čele podniku. Neposkytl však její jméno.
5. - Americká centrální banka (Fed) oznámila, že všech 31 velkých bank v USA vyhovělo podmínkám posledních zátěžových testů.
9. - Evropská centrální banka (ECB) společně s centrálními bankami členských zemí eurozóny zahájila avizovaný program nákupu státních dluhopisů, který má podpořit růst ekonomiky a odvrátit deflaci.
18. - Akcie nejhodnotnější americké společnosti Apple se zařadily mezi 30 součástí patrně nejznámějšího akciového indexu Dow Jones Industrial Average. Nahradily akcie telekomunikační společnosti AT&T.
- Americká centrální banka (Fed) naznačila, že se blíží ke svému prvnímu zvýšení úrokových sazeb od roku 2006, podmínila to ale dalším zlepšováním trhu práce a jasnými známkami zvyšování nynější příliš nízké inflace.
27. - Šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová očekává, že Fed v průběhu tohoto roku poprvé po skoro deseti letech zvýší úrokové sazby.
30. - Ruský plynárenský gigant Gazprom oznámil, že mu loni klesl čistý zisk o 70 procent na 189 mld. rublů.

DUBEN

1. dubna 2015 - V EU skončily po jedenatřiceti letech platit kvóty na mléko a sankce, které hrozily výrobcům za jejich překročení; kvóty byly v unii zavedeny v roce 1984.
14. - Světová obchodní organizace (WTO) snížila odhad letošního růstu světového obchodu na 3,3 procenta z původních čtyř procent.
17. - Ve Washingtonu začalo jarní zasedání MMF a Světové banky.
24. - Firma Apple zahájila ve vybraných luxusních prodejnách prodej svých chytrých hodinek Apple Watch, prvního produktu nové kategorie, který firma vytvořila pod vedením generálního ředitele Tima Cooka, který v roce 2011 nahradil v čele podniku legendárního Steva Jobse, který brzy poté zemřel na rakovinu.
21. - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker "na sto procent" vylučuje řecký odchod z eurozóny. Šéf evropské exekutivy to řekl v rozhovoru, kterým tímto dnem svou existenci zahájila evropská verze amerického zpravodajského serveru Politico.
25. - Předseda dozorčí rady německé automobilky Volkswagen Ferdinand Piëch s okamžitou platností odstoupil z funkce, z rady odešla i jeho manželka Ursula.
- Někteří ministři financí eurozóny poprvé připustili, že uvažují o plánu B pro případ, že se Řecko nedokáže do konce června dohodnout s mezinárodními věřiteli na dalším financování. Prolomili tak dosavadní tabu kolem možnosti odchodu Řecka z eurozóny.

KVĚTEN

1. - Americký soud oficiálně nařídil francouzské bance BNP Paribas zaplatit rekordní pokutu devět miliard dolarů v rámci urovnání obvinění z porušování amerických sankcí.
5.- Australská centrální banka (RBA) snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum dvou procent.
8. - Největší japonská a zároveň i světová automobilka Toyota oznámila, že zvýšila v uplynulém finančním roce zisk o 19 procent na 2,17 bilionu jenů.
- V britských parlamentních volbách zvítězili konzervativci v čele s nynějším premiérem Davidem Cameronem. 
20. - Bylo oznámeno, že pětice velkých mezinárodních bank zaplatí americkým a britským úřadům celkovou pokutu 5,7 mld. dolarů. Banky tak ukončí trestní vyšetřování, které proti nim kvůli manipulacím na forexovém trhu vedla americká vláda.
27. - Do čela žebříčku nejcennějších značek světa BrandZ Top 100 se vrátil americký technologický gigant Apple.
28. - Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová připustila možnost odchodu Řecka z eurozóny. Podle ní by to ale neznamenalo konec měnové unie.

ČERVEN

1. - Ministři obchodu Jižní Koreje a Číny oficiálně podepsali dohodu o volném obchodu, která má v příštích dvou desetiletích zrušit cla u více než 90 procent zboží.
7. V bavorském zámku Elmau začal summit skupiny G7, řešilo se hlavně zadlužení Řecka a válka na východě Ukrajiny.
9. - Banka HSBC oznámila zrušení skoro 50.000 pracovních míst, což je téměř 20 procent její celkové pracovní síly.
11. - Světová banka (SB) snížila odhad letošního růstu světové ekonomiky na 2,8 procenta. V lednu přitom počítala s tříprocentním růstem.
- Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) zhoršila hodnocení úvěrových závazků Řecka po dvou měsících opět hlouběji do spekulativního pásma. Zdůvodnila to hrozícím bankrotem země v příštích 12 měsících kvůli nedostatečným vyhlídkám na dohodu mezi vládou a věřiteli.
16. - Evropská centrální banka může nakupovat státní dluhopisy na sekundárním trhu. Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že tzv. program OMT, který představila ECB v září 2012, je slučitelný s unijním právem. O přezkoumání tohoto případu požádal Soudní dvůr německý ústavní soud.
17. - Diplomaté zemí EU se shodli na prodloužení hospodářských sankcí vůči Rusku do konce ledna 2016.
25. - Takzvaný Brexit, tedy možnost, že Británie v budoucnu opustí Evropskou unii, znepokojuje evropské bankéře mnohem víc než vyhlídky na brzký odchod Řecka z eurozóny (Grexit). Vyplývá to z vyjádření bankéřů na konferenci pořádané Mezinárodním finančním institutem (IIF) ve Frankfurtu.

ČERVENEC

1. - Skončila platnost záchranného programu pro Řecko. Mezinárodní měnový fond současně potvrdil, že Řecko neuhradilo splatnou část dluhu 1,5 miliardy eur. Řecko se tak ocitlo v platební neschopnosti.
- Ruský plynárenský koncern Gazprom přestal dodávat Ukrajině plyn, protože Kyjev si nepředplatil dodávky. Zásobování se obnovilo teprve 12. října, když Gazprom podepsal s ukrajinským partnerem Naftogaz konečnou dohodu o prodeji plynu Ukrajině na zimní období.
9. - Řecká vláda odeslala eurozóně návrh reforem, které je ochotná učinit výměnou za novou finanční pomoc. Program předložila řeckému parlamentu, aby jej ve zrychleném řízení projednal.
16.
- Řecký parlament většinou hlasů schválil první strukturální reformy, které požaduje eurozóna výměnou za příslib nového mezinárodního záchranného programu pro zadluženou členskou zemi Evropské unie.
21. - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) zvýšila hodnocení dlouhodobých závazků Řecka o dva stupně na CCC+ z dosavadní známky CCC-, a vrátila jej tak na úroveň ze začátku června, než rating dvakrát snížila. Zdůvodnila to tím, že po dohodě na třetím záchranném balíku s eurozónou a přijetí prvních reformních opatření už není státní bankrot Řecka v příštích šesti až 12 měsících nevyhnutelný.
23. - Bylo oznámeno, že novým majitelem listu Financial Times (FT) se stane japonská společnost Nikkei. Firma Pearson, vlastník FT, prodá Japoncům divizi Financial Times Group za 844 milionů liber. O dva dny později Pearson oznámil, že prodává i podíl 50 procent v mediální skupině The Economist Group, větší část kupuje společnost Exor italské rodiny Agnelliových, zbytek sama společnost The Economist.
24. - Cena zlata klesla pod 1080 USD, ocitla se nejníže za pět a půl roku.
29. - Americká softwarová společnost Microsoft začala nabízet nový operační systém Windows 10, který je jako první určen pro osobní počítače, tablety i telefony.

SRPEN

11. - Čínská měna zaznamenala nejvýraznější propad za více než 20 let v reakci na překvapivé rozhodnutí čínské centrální banky devalvovat měnu o téměř dvě procenta.
- V Japonsku po více než čtyřech letech od katastrofy v elektrárně Fukušima zahájili spouštění prvního jaderného reaktoru.
14. - Evropský parlament po celonoční debatě schválil dohodu o třetím záchranném programu pro Řecko; týž den ji schválili i ministři financí eurozóny. Řecko obdrželo prvních 13 miliard eur z nového záchranného programu 20. srpna.
17. - Silně zadlužené Řecko bude eurozóně působit problémy ještě desítky let. Uvedl to finský ministr zahraničí Timo Soini. Současně vyzval Mezinárodní měnový fond (MMF) k účasti na novém záchranném programu pro Řecko.
18. - Turecká lira se kvůli politické nejistotě v zemi propadla na rekordní minimum. Kurz turecké měny již letos do této doby ztratil už asi 18 procent, centrální banka ale ani tentokrát proti jeho poklesu nezasáhla.
20. - Kazachstán přešel na volný kurz, měna tenge ztratila čtvrtinu hodnoty.
21. - Cena americké ropy WTI klesla poprvé za 6,5 roku pod 40 USD za barel.
25. - Čínská centrální banka snížila základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu a požadavek na podíl minimálních rezerv pro komerční banky o 0,50 procentního bodu.
- Bylo oznámeno, že čistý zisk společnosti BHP Billiton, která je největší těžařskou skupinou světa, v uplynulém fiskálním roce klesl o 86 procent na 1,9 miliardy USD.

ZÁŘÍ

1. - Pravděpodobnost rozpadu eurozóny se po schválení nového záchranného programu pro Řecko dostala nejníže za posledních devět měsíců. Vyplývá to z průzkumu mezi investory, jehož výsledky zveřejnila společnost Sentix.
4.
- Ruská plynárenská společnost Gazprom a její evropští partneři podepsali akcionářskou dohodu o plánovaném rozšíření plynovodu Nord Stream, který přivádí zemní plyn po dně Baltského moře do Německa. V listopadu varoval dopis desítky členských států EU včetně ČR adresovaný EK, že plány jdou proti zájmům EU a obsahují riziko další destabilizace Ukrajiny.
7. - Čína se rozhodla podpořit akciový trh nižším zdaněním dividend. Oznámilo to tamní ministerstvo financí.
9. - Americký výrobce elektroniky Apple představil novou verzi svých chytrých telefonů iPhone a svůj zatím největší počítačový tablet iPad.
10. - Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Brazílie o jeden stupeň na známku BB+, tedy do spekulativního pásma.
14. - Deutsche Bank, což je největší banka v Německu, oznámila, že se chystá propustit zhruba 23.000 zaměstnanců.
16. - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) snížila Japonsku úvěrovou známku o jeden stupeň na A+. Úvěrovou důvěryhodnost této vysoce zadlužené země podkopává slábnoucí ekonomika a neschopnost vlády ji oživit, uvedla agentura.
17. - Největší americká automobilka General Motors (GM) se s vyšetřovateli dohodla, že zaplatí 900 mil. USD za zastavení trestního stíhání postupu, jímž firma řešila problémy s vadnými přepínači zapalování u řady svých vozů.
18. - Americká federální Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) obvinila automobilku Volkswagen, že do svých vozidel s naftovými motory instalovala software, který umožňuje skrýt skutečnou hladinu vypouštěných emisí, a tím se snažil obejít zákony na ochranu ovzduší. Skandál se dotkl 11 milionů vozů a vedl k oslabení akcií firmy a k personálním změnám.
- Televize CNBC uvedla, že téměř dvě třetiny ekonomů předpokládají, že americká centrální banka (Fed) přikročí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za téměř desetiletí ještě v letošním roce.
23. - Generální ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn odstoupil z funkce kvůli skandálu s emisemi. O dva dny později byl novým šéfem koncernu s okamžitou platností jmenován Matthias Müller, který dosud řídil dceřinou společnost Porsche. Počátkem října dozorčí rada koncernu zvolila svým předsedou dosavadního finančního ředitele Hanse Dietera Pötsche, který obsadil pozici, která se uvolnila po rezignaci dlouholetého šéfa rady Ferdinanda Piëcha na jaře.
24. - Skandál s manipulací s emisemi u naftových vozů Volkswagenu šokoval podnikatelské a politické prostředí v Německu a analytici upozorňují, že krize výrobce aut by se mohla stát největší hrozbou pro ekonomiku Německa, větší než řecká krize.
30. - Eurozóna se v září vrátila do deflace. Spotřebitelské ceny se meziročně snížily o 0,1 procenta, a zaznamenaly tak první pokles za šest měsíců.

ŘÍJEN

6. - MMF zhoršil odhad růstu globální ekonomiky, z části kvůli Číně - tempo růstu světové ekonomiky letos zpomalí na 3,1 procenta z loňských 3,4 procenta.
8. - Přední německé ekonomické instituty zhoršily odhad růstu německé ekonomiky na letošní rok na 1,8 procenta z dosavadních 2,1 procenta.
9. - V peruánské Limě začalo výroční zasedání MMF a SB.
12. - Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získal Angus Deaton z Británie za analýzu spotřeby, chudoby a bohatství.
- Americký výrobce počítačů Dell se dohodl na koupi společnosti EMC zabývající se správou a ukládáním dat. Transakce má hodnotu zhruba 67 miliard dolarů a je největším převzetím v technologickém sektoru v historii.
15. - Bylo oznámeno, že rozpočtový schodek USA klesl na 439 mld. USD, nejméně za osm let.
21. - Británie a Čína během státní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Spojeném království podepsaly smlouvy v hodnotě kolem 40 miliard liber.
29. - Hospodářský růst ve Spojených státech ve třetím čtvrtletí prudce zpomalil na 1,5 procenta z 3,9 procenta v předchozích třech měsících.

LISTOPAD

4. - Kurz nejznámější virtuální měny bitcoin poprvé od loňského srpna překročil hranici 500 dolarů za jednotku.
5.  - EK oznámila, že celá EU letos poroste o 1,9 procenta, eurozóna o 1,6 procenta.
- Čína oficiálně požádala o přijetí mezi členy Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD).
6. - Americká vláda zamítla projekt páteřního ropovodu Keystone XL z Kanady do Spojených států.
12. - Evropská centrální banka (ECB) je připravena prodloužit a rozšířit program nákupů dluhopisů, jímž podporuje ekonomiku eurozóny a snaží se jím zvýšit inflaci. Šéf ECB Mario Draghi to ve svém vystoupení v Evropském parlamentu odůvodnil tím, že inflace spotřebitelských cen v eurozóně zůstává i přes masivní tištění peněz velmi slabá a její výhled se dokonce zhoršil.
18. - Většina členů měnového výboru americké centrální banky (Fed) se na svém posledním zasedání koncem října postavila za případné zvýšení úrokových sazeb na příští schůzi v prosinci. Centrální bankéři ale diskutovali rovněž o známkách toho, zda dlouhodobý potenciál ekonomiky Spojených států trvale neklesl. Vyplývá to ze zápisu z říjnového zasedání výboru.
20. - Počet dohod o fúzích a akvizicích za pět miliard dolarů a více už v letošním roce vystoupil na rekord z roku 2007.
- Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se dostala pod hranici 40 dolarů.
23. - Americká farmaceutická společnost Pfizer se dohodla na převzetí konkurenta Allergan, který sídlí v Irsku. Transakce v hodnotě kolem 160 miliard dolarů vytvoří největšího výrobce léků na světě.
- Evropský stabilizační mechanismus (ESM) uvolnil další dvě miliardy eur ze záchranného programu pro Řecko. Atény splnily všechny požadované podmínky.
25. - Rusko přerušilo dodávky zemního plynu na Ukrajinu, dokud Kyjev za další dodávky suroviny nezaplatí předem.
26. - Nezaměstnanost ve Francii v říjnu vzrostla nejvíce za poslední dva roky a dostala se na nový rekord. Počet registrovaných nezaměstnaných se proti září zvýšil o 1,2 procenta, respektive o 42.000, na téměř 3,59 milionu.
- Objem úvěrů v eurozóně v říjnu rostl nejrychlejším tempem za téměř čtyři roky. Oznámila to Evropská centrální banka (ECB).
29. - EK schválila státní pomoc pro největší řeckou bankovní instituci Piraeus Bank ve výši 2,72 mld. eur.
30. - MMF se rozhodl, že zařadí čínský jüan do svého koše hlavních světových měn.Rozhodnutí je podle šéfky MMF Christine Lagardeové mezníkem v integraci čínské ekonomiky do světového finančního systému. Jüan se stane součástí koše od října 2016, bude tak stát po boku amerického dolaru, eura, japonského jenu a britské libry.

PROSINEC

2. - Šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová ve svém vystoupení v Ekonomickém klubu ve Washingtonu uvedla, že se "těší" na zvýšení úrokových sazeb z nynějších minim těsně nad nulou. Bude to podle ní doklad plného oživení americké ekonomiky z poslední "velké recese".
3.
- Evropská centrální banka (ECB) snížila svou depozitní sazbu na minus 0,30 procenta z dosavadních minus 0,20 procenta a prodloužila program nákupů dluhopisů, aby podpořila ekonomický růst a zvýšila neustále nízkou inflaci v eurozóně.
8. - Světové ceny ropy pokračují ve výrazném poklesu. Dostaly se na nová minima od finanční krize před sedmi lety. Severomořská ropa Brent navíc poprvé od února 2009 sestoupila pod hranici 40 dolarů za barel. Na trhu také po nečinnosti kartelu OPEC vládnou obavy z nedostatku skladovacích kapacit ve světě, kde i nadále sílí přetlak nabídky.

Prosinec sice ještě neskončil, nicméně s největší pravděpodobností se finanční trhy do konce roku dočkají poslední významné události a tou bude zasedání americké centrální banky (Fed). Od Fedu se očekává, že tento týden poprvé za téměř deset let zvýší svou základní úrokovou sazbu. Banka od konce roku 2008 drží základní úrok na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podpořila růst ekonomiky.

Závěr

Tímto článkem jsme si shrnuli ty nejdůležitější události ve světové ekonomice v roce 2015. Byl to rok velmi pestrý a bohatý na důležité události. Detailnější pohled zaměřený pouze na forexové trhy a také výhled na nový rok 2016 již tradičně jako každý rok připravují moji kolegové Tomáš Raputa a Patrik Urban. Na jejich články se zde můžete těšit v příštích týdnech.

Ondřej Hartman
Tým FXstreet.cz

Zdroj: ČTK, Reuters, AP, DPA, AFP, Fitch, Bloomberg, MMF, S&P, FXstreet.cz

Klíčová slova: FOREX | Partneři | FXstreet | Bitcoin | Fundamentální analýza | Čínský jüan | Intervence | Exotické měny | Kvantitativní uvolňování | Brexit | Řecko | Patrik Urban | Čína | Akciový index | Moody's | Fitch | Inflace | Deflace | EUR/USD | Dow Jones | Mario Draghi | Světová banka | Rusko | USA | Nezaměstnanost | Janet Yellenová | Británie | OPEC | Grexit | Turecká lira | Apple | Evropské akcie | Ceny ropy | Ropa Brent | Recese | EUR/CHF | Nikkei | Spotřebitelské ceny | Ekonomické události | Hospodářství | Sazby | Akcie | Akciový trh | Transakce | Bloomberg | Centrální banka | Centrální banky | Dow Jones Industrial | ECB | ESM | Ekonomika | Euro | Eurozóna | Evropská centrální banka | Fed | Finanční trhy | G7 | Kurz | MMF | Měna | Měnový pár | Měny | Rating | Ratingová agentura | Riziko | Ropa | S&P 500 | Tištění peněz | WTO | Warren Buffett | Úrokové sazby | Analytici | Banky | EUR | USD | Dluhopisy | CHF | Obchodování | Finanční krize | Cena zlata | Hospodářský růst | Americká lehká ropa | Fond | Program nákupů dluhopisů | EU | Ministři financí | Pravděpodobnost | BNP Paribas | Zisk | Berkshire Hathaway | Těžba ropy | Výsledky | Bohatství | Ondřej Hartman | Deutsche Bank | Světová obchodní organizace | Financování | Investiční společnosti | Australská centrální banka | Mezinárodní měnový fond | Financial Times | Bankrot | Centrální bankéři | Index | Americká centrální banka | Banka | Bankrot Řecka | Brent | Britské libry | Cena | Čínská měna | Ekonomický růst | Eura | FXstreet.cz | HSBC | Index S&P 500 | Investiční | Kurz franku | Lira | Minimální mzda | Reuters | Ropy | Řecká krize | Státní dluhopisy | Světové ceny ropy | Trh | Volkswagen | WTI | Zemní plyn | CNBC | Buffett | Intermediate | Matthias Müller | Ministerstvo financí | ROCE | West Texas Intermediate (WTI) | Světové ekonomiky | Miliardář | Bohatý | Komise | DPA | Microsoft | Sentix | Brazílie | Čínská centrální banka | Evropské banky | Severomořská ropa | Přehled | Christine Lagardeová | Zadlužené Řecko | Program OMT | Ministři financí eurozóny | Německý ústavní soud | Evropský stabilizační mechanismus (ESM) | Základní úrokové sazby | Firmy | Standard & Poor's | Economist | Forexové trhy | Program nákupu dluhopisů | Americký akciový index | Globální ekonomiky | Miliardy dolarů | Standard & Poor's (S&P) | Uvolňování měnové politiky | Propad | Severomořská ropa Brent | S&P | Hodnocení úvěrové spolehlivosti | Mezinárodní ratingová agentura | Agentura Moody's | Zvýšení úrokových sazeb | Tempo růstu | Prodej aut | Odvrátit deflaci | Výhled | Bankéři | Světová obchodní organizace (WTO) | Krize | Americká vláda | ČTK | Růst ekonomiky | Zasedání americké centrální banky | Politico | Keystone XL | Virtuální měny | EK | Evropská komise | Šéf ECB | Evropský stabilizační mechanismus | Financial Times (FT) | Společnost Apple | Odchod z eurozóny | Statistický úřad | BrandZ | Americké společnosti | Společnost Gazprom | Gazprom | Televize CNBC | Tým FXstreet.cz | Automobilky | Čistý zisk | Rozpočtový schodek | Objem | Firma | Pfizer | Výrobce léků | IIF | Generální ředitel | GM | Lagardeová | Vyšetřování | Úrok | Miliardy | Vyhlídky | EBRD | Sdružení automobilového průmyslu | AFP | Předseda Evropské komise | FT | Předpovědi | Průmysl | Firma Apple | General Motors | Rozvoj | Problémy | Těžba ropy v Rusku | Konzervativci | Plyn | Americká automobilka | Farmaceutická společnost | Allergan | Nord Stream | Společnost Microsoft | Události ve světové ekonomice | Nejdůležitější ekonomické události | Události roku | Porsche |
Sdílení článku: 
   

 

Související články

    eurusd-22122015-rok2015-shrnuti.png
    Shrnutí roku 2015 pohledem na grafy
    V tomto závěrečném článku letošního roku se podíváme na vývoj nejobchodovanějších měnových párů. Ke každému grafu najdete popis nejdůležitějších událostí tohoto roku, které ovlivnily vývoj ceny konkrétního měnového páru.
    rok-2015-21122015.png
    Ohlédnutí za rokem 2015
    Rok 2015 by se dal nazvat rokem silného dolaru. Americký dolar během prvního čtvrtletí pokračoval ve své spanilé jízdě z loňska a během zbytku letošního roku nabrané zisky udržel. Žádná velká korekce se nekonala a i díky slušnému ekonomickému růstu a podpory centrální banky zůstal USD silný.
    shrnuti roku 2014-2.png
    Nejdůležitější ekonomické události roku 2014
    Blíží se konec roku, a tak je stejně jako každý rok načase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj nejen měnových trhů v roce 2014. Byl to rok velmi bohatý na důležité události. Jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, přináším zde zkrácený výběr těch opravdu nejklíčovějších tak, jak po sobě následovaly.
    shrnuti roku 2013 13122013.png
    Nejdůležitější ekonomické události roku 2013
    Blíží se konec roku, a tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj na světových finančních trzích v roce 2013. Důležitých ekonomických událostí bylo opravdu mnoho, a jelikož není možné je všechny zmínit v jednom článku, přinášíme pouze zkrácený výběr těch nejdůležitějších.
    graf global.jpg
    Nejdůležitější ekonomické události roku 2012
    Blíží se konec roku, a tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj nejen na měnových trzích v roce 2012. Důležitých ekonomických událostí bylo opravdu mnoho a jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, tak přinášíme zkrácený výběr těch opravdu nejklíčovějších.

Čtěte více

  • Kvantitativní uvolňování
    V průběhu posledních několika měsíců je USD pod neustálým tlakem prodejců a nachází se na historických minimech nebo alespoň blízko historických minim vůči řadě cizích měn. Jedním z hlavních důvodů oslabování USD je očekávání kvantitativního uvolňování. Pro kvantitativní uvolňování se vžila zkratka QE z anglického "Quantitative Easing (QE)" a název sám napovídá, že jeho cílem by mělo být uvolnění zpomalené ekonomiky zvýšením kvantity peněz.
  • Máme v roce 2023 očekávat Santa Claus rally?
    Do Vánoc zbývají necelé tři měsíce a tradeři se poohlížejí po příležitostech, které by jim mohly vánoční svátky finančně zpříjemnit. Jednou z těchto možností je jev, kterému se ve finanční hantýrce říká Santa Claus Rally. O co jde si povíme v dnešním článku.
  • Měnové intervence v ČR
    Už třetím rokem se mohou vývozci, dovozci i domácnosti spolehnout, že eura nenakoupí ani neprodají pod 27 korunami. Do těchto obchodů totiž vstupuje svou politikou slabé měny Česká národní banka (ČNB), která během tohoto období nakoupila do rezerv eura, dolary i ostatní měny za necelých 1000 mld. korun (bilion Kč, viz graf níže), což je hodnota blížící se jednomu státnímu rozpočtu. Pravdou je, že 15-25 % z této částky ČNB nenakoupila na trhu, ale šlo o výměnu přijatých prostředků z EU státem. I tak jde ale o obrovské číslo, které bude s blížícím se opuštěním politiky intervencí (takzvaným exitem) prudce růst.
  • Měnové krize od 90. let po současnost
    V souvislosti s nedávným prudkým pádem ruského rublu jsme se podívali do historie a shrnuli pro vás výběr největších hospodářských krizí ve světě od 90. let, která byla doprovázena také velkými měnovými turbulencemi. Na následujících řádcích se podíváme na jejich společné znaky a ukážeme si, jakou obchodní strategii zvolit při potenciálním příchodu měnové krize.
  • Milníky dluhové krize v eurozóně
    Dluhová krize v eurozóně trvá již více než dva roky a za tu dobu se stalo velké množství událostí, které zásadně ovlivnily vývoj měnových trhů (nejvíce samozřejmě euro). Na toto téma dostáváme především od začínajících traderů, kteří začátek dluhové krize nezažili, velké množství dotazů. Proto jsem se rozhodl připravit shrnutí těch nejdůležitějších událostí od počátku EURO krize. I pro tradery, kteří tyto události sledují od počátku a mnohdy se v záplavě informací na toto téma ztrácí, bude následující shrnutí jistě praktickým vodítkem.
  • 🔴 Mimořádná analýza ❗️ | Šílený rok 2023 😱 | Nejdůležitější události a pohyby na trzích 💣
    Připravili jsme pro vás kompletní shrnutí roku 2023 očima tradera. V tomto videu si shrneme to nejdůležitější z uplynulého roku, co se událo na finančních trzích (forex, komodity, akcie, akciové indexy a kryptoměny) od profesionálního tradera a analytika Patrika Urbana ze společnosti FXstreet.cz.
  • Mizející naděje v ekonomický „V“ obrat
    Mnoho ekonomů a analytiků finančních trhů nadále doufá v obrat ekonomiky ve tvaru V. Lidé si ale často neuvědomují, že návrat na předchozí úroveň ekonomických indikátorů neznamená kompletní smazání ztrát. Problém je ve „ztraceném růstu“. Kdyby totiž nedošlo ke ztrátě hospodářského výkonu z důvodu Covid19, ekonomika by dále rostla. Kompletní smazání ztrát tedy neznačí návrat na předchozí hodnoty, ale dosažení hodnot nad předcházejícími hodnotami. V tomto článku chci popsat několik důvodů, proč jsem v tomto smyslu stále velmi skeptický.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2012
    Blíží se konec roku, a tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj nejen na měnových trzích v roce 2012. Důležitých ekonomických událostí bylo opravdu mnoho a jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, tak přinášíme zkrácený výběr těch opravdu nejklíčovějších.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2013
    Blíží se konec roku, a tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj na světových finančních trzích v roce 2013. Důležitých ekonomických událostí bylo opravdu mnoho, a jelikož není možné je všechny zmínit v jednom článku, přinášíme pouze zkrácený výběr těch nejdůležitějších.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2014
    Blíží se konec roku, a tak je stejně jako každý rok načase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj nejen měnových trhů v roce 2014. Byl to rok velmi bohatý na důležité události. Jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, přináším zde zkrácený výběr těch opravdu nejklíčovějších tak, jak po sobě následovaly.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2016
    Konec roku je za dveřmi, a tak je čas podívat se společně na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivňovaly vývoj na světových finančních trzích v roce 2016. Klíčových ekonomických událostí bylo opravdu mnoho, a jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, tak přináším zkrácený výběr těch opravdu nejdůležitějších.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2017
    Konec roku se nezadržitelně blíží, a proto je tu každoroční přehledné shrnutí všech důležitých ekonomických událostí v tomto roce. Událostí bylo velké množství, takže přinášíme pouze zkrácený výběr těch opravdu nejdůležitějších.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2018
    Rok 2018 se brzy stane minulostí, a tak je na čase se společně podívat na každoroční přehled všech důležitých a klíčových ekonomických událostí v tomto roce. Byl to rok velmi bohatý na důležité ekonomické události ve světové ekonomice a nuda na trzích rozhodně nebyla. Pojďme si tedy přehledně po jednotlivých měsících připomenout ty nejzajímavější okamžiky, které nám nabídly finanční trhy v roce 2018.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2019
    Blíží se konec roku a je na čase připomenout si nejdůležitější události ve světové ekonomice v roce 2019. V tomto pravidelném každoročním článku se podíváme na přehledné shrnutí všech hlavních událostí, které ovlivňovaly světové finanční trhy – akcie, komodity, dluhopisy a forex. Vše je přehledně shrnuto do jednotlivých měsíců a dnů. Připomeňte si tak vše podstatné, jakými událostmi si prošly centrální banky, světové ekonomiky, akciové korporace, burzy a měny.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2020
    Rok 2020 se zcela jistě zapíše do historie. Byl to neuvěřitelný rok plný šílených událostí a v podstatě vše se točilo kolem koronaviru. A jelikož se blíží konec roku, tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice v tomto roce.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2021
    Rok 2021 se blíží ke svému konci, a tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivňovaly vývoj na světových finančních trzích v tomto roce.
  • Nejdůležitější události ve světové ekonomice v roce 2022
    Rok 2022 byl plný velmi důležitých událostí ve světové ekonomice a v dnešním každoročně oblíbeném a již tradičním článku se podíváme na kompletně všechny klíčové události, které nejvíce ovlivňovaly světové finanční trhy. A to vše velmi přehledně uskupeno do jednotlivých měsíců a dnů – krok za krokem jak události přicházely na trhy.
  • Nejdůležitější události ve světové ekonomice v roce 2023
    V tomto každoročně oblíbeném a již tradičním článku se podíváme na všechny klíčové události, které nejvíce ovlivňovaly světové finanční trhy. A to vše velmi přehledně uskupeno do jednotlivých měsíců a dnů – den za dnem jak události přicházely na trhy.
  • Největší burzovní krach v dějinách nastal před 90 lety
    Krach na newyorské burze (též zvaný Černý čtvrtek) 24. října 1929 byl největší burzovní krach v dějinách a právě dnes je tomu přesně 90 let. V dnešním vzdělávacím článku se ohlédneme do minulosti a podíváme se na tuto důležitou historickou událost blíže. Zároveň nebude chybět výběr všech nejvýznamnějších světových hospodářských krizí.
  • Obchodujte jako Warren Buffett
    Řada zkušených i méně zkušených traderů si je v dnešní době velmi dobře vědoma toho, že předpovídání cenových pohybů s pomocí technické analýzy je čím dál tím více složitější, čímž se samozřejmě snižuje i validita interpretací těchto analýz. Mnoho odborných studií, jež byly vypracovány akademickými odborníky, dokonce hovoří o tom, že v případě předpovídání cenových pohybů prostřednictvím technických analýz vždy sehrává důležitou roli náhoda a tudíž podle těchto studií nelze takto cenové pohyby nikdy jasně předpovídat. Ačkoliv se může zdát, že je možné v krátkodobém horizontu s pomocí metody Price Action cenové pohyby předpovídat, tak po relativně jednoduché analýze několikaměsíčního období grafu lze dojít k závěru, že nelze cenové pohyby ani tímto způsobem jasně předpovídat, jelikož se na trzích vyskytují síly (např.: zásahy centrálních bank, politické zásahy, nákupy a prodeje velkých hráčů atd.), které mohou značně ovlivňovat vývoj cenových pohybů.

 


Diskuse ke článku

Diskuse je přístupná pouze pro registrované uživatele.
Přihlásit se | Nová registrace
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
InstaForex ETF