Úterý 16. duben 2024 16:56
reklama
FTMO král
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
FTMO férovost

Nejdůležitější ekonomické události roku 2014

08.12.2014  Autor: Ondřej Hartman  Sekce: Fundamentální analýza   Tisk

Blíží se konec roku, a tak je stejně jako každý rok načase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj nejen měnových trhů v roce 2014. Byl to rok velmi bohatý na důležité události. Jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, přináším zde zkrácený výběr těch opravdu nejklíčovějších tak, jak po sobě následovaly.

Přehled hlavních událostí ve světové ekonomice v roce 2014 (řazeno chronologicky):

LEDEN

1. - Lotyšsko se stalo osmnáctým členským státem eurozóny. Pobaltská země přechází na jednotnou evropskou měnu v době, kdy v eurozóně doznívá dluhová krize.
3. - Oznámeno, že prodej aut v Německu loni poprvé od 2010 klesl pod tři miliony kusů. Prodej automobilů na americkém trhu vzrostl o 7,6 procenta na zhruba 15,6 milionu vozů.
6. - Hodnota kybernetické měny bitcoin se vrátila nad 1000 USD kvůli zapojení výrobce internetových her Zynga.
7. - Americký konkurzní institut ABI oznámil, že počet bankrotů v USA v roce 2013 klesl o čtvrtinu na 44.111 případů.
9. - Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO): Světové ceny potravin v roce 2013 klesly v průměru o 1,6 procenta.
10. - Čínská vláda oznámila, že Čína v roce 2013 z hlediska zahraničního obchodu předstihla USA a dostala se do čela.
14. - Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi získal od odborného časopisu Central Banking titul Guvernér roku.
15. - Světová banka poprvé za tři roky zvýšila svůj odhad světového ekonomického růstu - v roce 2014 se má zvýšit o 3,2 procenta po 2,4 procenta v roce 2013.
- Německý statistický úřad oznámil, že německá ekonomika v roce 2013 zpomalila růst na 0,4 procenta z 0,7 procenta.
16. - Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) oznámilo, že prodej nových osobních automobilů v EU se v roce 2013 propadl o 1,7 procenta na 11,85 milionu vozů.
- Čínské ministerstvo obchodu oznámilo, že přímé zahraniční investice v Číně v roce 2013 vzrostly o 5,3 procenta na rekordních 117,6 miliardy dolarů.
17. - Ratingová agentura Moody's zvýšila hodnocení úvěrové spolehlivosti Irska o jednu příčku na stupeň Baa3 zpět do investičního pásma.
20. - Čína oznámila, že čínská ekonomika v uplynulém roce vzrostla nejpomaleji za čtrnáct let - o 7,7 procenta.
24. - Evropská centrální banka (ECB) a centrální banky v Británii, Japonsku a Švýcarsku se rozhodly omezit poskytování půjček komerčním bankám v amerických dolarech. Reagovaly tak na zmírnění napětí na finančních trzích.
28. - Britský statistický úřad oznámil, že britská ekonomika rostla v roce 2013 nejrychleji od začátku finanční krize. HDP se zvýšil o 1,9 procenta oproti růstu o 0,3 procenta.
- Turecká centrální banka zvýšila klíčovou úrokovou sazbu z dosavadních 7,75 procenta na 12 procent ve snaze dostat pod kontrolu inflaci a podpořit národní měnu po nedávném prudkém propadu.
29. - Jihoafrická centrální banka poprvé po skoro šesti letech zvýšila svou základní úrokovou sazbu. Drží tak krok s jinými mladými tržními ekonomikami, které zpřísňují svou měnovou politiku, aby se pokusily zastavit pokles hodnoty národních měn.
31. - Guvernér americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke tímto dnem skončil své osmileté působení ve funkci.

ÚNOR

3. - Ekonomka Janet Yellenová se složením přísahy oficiálně stala první ženou v čele americké centrální banky (Fed). Nahradila Bena Bernankeho.
11. - Kazachstánská centrální banka devalvovala domácí měnu tenge (KZT) vůči dolaru o 19 procent a uvolnila dohled nad směnným kurzem. Reagovala tím na pokles ruského rublu, který podkopal režim řízeného kurzu tenge.
14. - Paříž oznámila, že francouzská ekonomika vzrostla v roce 2013 o 0,3 procenta po nulové změně v roce 2012.
- Eurostat oznámil, že ekonomika eurozóny v roce 2013 vykázala pokles o 0,4 procenta. Ekonomika EU o 0,1 procenta vzrostla.
17. - Podle španělské centrální banky se španělský státní dluh vyšplhal na rekordních 961,6 miliardy eur.
18. - Světová rada pro zlato (WGC) oznámila, že poptávka po zlatě v roce 2013 klesla o 15 procent na čtyřleté minimum.
- Meziroční míra inflace ve Velké Británii v lednu klesla na 1,9 procenta z prosincových dvou procent. Inflace se tak poprvé za více než čtyři roky dostala pod dvouprocentní cílovou úroveň britské centrální banky (Bank of England).
19. - Evropská investiční banka (EIB) zmrazila veškeré své aktivity na Ukrajině kvůli nepokojům v zemi.
21. - Mezinárodní ratingová agentura Moody's zvýšila rating Španělska ze známky Baa3 na Baa2 s pozitivním výhledem.
26. - Ukrajinská centrální banka opustila řízený kurz měny a nahradila jej kurzem plovoucím.
- Americké úřady uvedly, že americké banky vykázaly v roce 2013 rekordní zisk 154,7 miliardy USD.
28. - Přední burza pro kybernetickou měnu bitcoin, japonská Mt. Gox, podala kvůli hackerskému útoku žádost o bankrot.

BŘEZEN

4. - Kyperský parlament schválil upravený plán prodeje státního majetku. Jeho přijetí je podmínkou pro získání dalších peněz ze záchranného programu mezinárodních věřitelů.
5. - Představitelé Mezinárodního měnového fondu (MMF) vyzvali Evropskou centrální banku (ECB) ke snížení úroků a k takzvanému kvantitativnímu uvolňování měnové politiky.  
12. - Německý statistický úřad oznámil, že počet firemních bankrotů v Německu v roce 2013 klesl o šest procent na 28.304 případů a dostal se tak na nejnižší úroveň od roku 2000.
13. - Novozélandská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,75 procenta. Nový Zéland se tak stal první vyspělou zemí, která od začátku globální finanční krize sazby zvýšila.
- Německá centrální banka uvedla, že se jí v roce 2013 zvýšil zisk na sedminásobek úrovně předešlého roku.
- Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) pozastavila všechny aktivity spojené s procesem přijímání Ruska za člena a oznámila, že posílí spolupráci s Ukrajinou.
18. - Evropský záchranný mechanismus ESM a fiskální pakt neodporují německé ústavě. Ústavní soud v Karlsruhe s konečnou platností zamítl všechny stížnosti podané proti oběma nástrojům, které mají pomoci státům eurozóny postiženým hospodářskou krizí.
- Řecko dospělo s EU a MMF k dohodě, která této zadlužené zemi umožní čerpat další část finanční pomoci.
- Město New York sesadilo po sedmi letech z pozice největšího globálního finančního centra britský Londýn.
- Kuba oznámila, že připravuje plány na zavedení pouze jedné měny. Chystanou reformu mnozí považují za jeden z nejtěžších úkolů pro prezidenta Raúla Castra, který se snaží nastartovat skomírající ekonomiku této komunistické země.
27. - MMF se dohodl s Ukrajinou na poskytnutí záložního úvěru v objemu 14 až 18 miliard USD.

DUBEN

2. - Německá vláda schválila zavedení plošné minimální mzdy ve výši 8,50 eura za hodinu.
3. -  Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi prohlásil, že hodlá bojovat proti příliš dlouho trvající nebezpečně nízké inflaci v eurozóně všemi dostupnými prostředky, včetně nestandardních nástrojů takzvaného kvantitativního uvolňování.
6. - Nigérie se stala největší ekonomikou Afriky. Loni její HDP dosáhl 510 mld. USD a přeskočila tak JAR.
8. - MMF předpověděl, že tempo růstu světové ekonomiky by mělo v letošním roce zrychlit na 3,6 procenta z loňských tří procent. 
13. – Šéf ECB Mario Draghi prohlásil, že pokračující zhodnocování jednotné evropské měny eura by si mohlo vyžádat další uvolnění měnové politiky ECB.
23. - Portugalsko uskutečnilo první veřejnou aukci státních dluhopisů od dubna 2011. Vláda na aukci prodala desetileté dluhopisy za 750 milionů eur. Země se tak úspěšně vrací na kapitálové trhy.
25. - Ratingová agentura Fitch Rating zlepšila hodnocení dlouhodobých závazků Španělska o jeden stupeň na BBB+.

KVĚTEN

4. - Francie považuje nynější kurz eura za příliš vysoký a hodlá žádat změnu měnové politiky tak, aby více podporovala ekonomický růst a zaměstnanost. Prohlásil to francouzský premiér Manuel Valls.
8. – ECB podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,25 procenta. Její šéf Mario Draghi však naznačil, že ECB by mohla přikročit k novým opatřením na podporu ekonomiky v červnu, kdy dostane k dispozici aktualizované hospodářské prognózy.
17. - Portugalsko se stalo po Irsku druhou zemí eurozóny, která opustila mezinárodní záchranný program EU a MMF.
22. - Britský statistický úřad oznámil, že britská ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí v meziročním srovnání o 3,1 procenta a zaznamenala nejrychlejší tempo za více než šest let.
28. - Počet lidí bez práce ve Francii v dubnu stoupl na rekordních 3,364.100. Ukázaly to údaje tamního ministerstva práce. Data byla tvrdou ranou pro prezidenta Fran„oise Hollandea, který ve volební kampani sliboval pokles nezaměstnanosti.

ČERVEN

1. - Kypr zrušil zákaz otevírání nových bankovních účtů. Ministerstvo financí tak oficiálně ukončilo veškeré restrikce pro převody peněz v rámci země zavedené před více než rokem kvůli bankovní krizi, která přiměla zemi požádat o pomoc své partnery v eurozóně.
5. - Evropská centrální banka (ECB) snížila svou základní úrokovou sazbu o 0,1 procentního bodu na nové rekordní minimum 0,15 procenta. Depozitní sazbu, kterou komerční banky platí za své krátkodobé úložky přebytečných peněz u ECB, centrální banka zredukovala na minus 0,1 procenta z dosavadní nulové úrovně.
6. - Mexická centrální banka překvapivě snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na rekordní minimum 3,00 procenta.
13. - Británie by se mohla stát první velkou ekonomikou, která po krizi z roku 2008 zpřísní měnovou politiku. Naznačil to šéf tamní centrální banky Mark Carney.
19. - Ministři financí eurozóny v Lucembursku podle očekávání podpořili rozšíření eurozóny o Litvu od počátku příštího roku.
- Akcie provozovatele evropských burz Euronext debutovaly s poklesem na burze.
27. - Spotřebitelské ceny v Japonsku v květnu stouply nejprudším tempem za posledních 32 let, za jejich růstem stojí hlavně nedávné zvýšení daně z obratu.

ČERVENEC

3. - Americký akciový index Dow Jones poprvé překonal 17.000 bodů.
14. - Silnější kurz eura představuje hrozbu pro udržitelnost hospodářského oživení v eurozóně. Řekl to šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi.
15. - Představitelé pěti zemí skupiny BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR) podepsali dohodu o vytvoření nové rozvojové banky a společného rezervního fondu.
16. - Míra nezaměstnanosti v Británii v období od března do května klesla na 6,5 procenta, tedy na nejnižší úroveň od konce roku 2008.
25. - Ruská centrální banka překvapivě zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu o půl procentního bodu na osm procent.
29. - Prezident USA Barack Obama oznámil rozšíření sankcí proti Rusku kvůli situaci na Ukrajině, které se dotkly energetiky, obchodu se zbraněmi a bank.
31. - Argentina se podruhé za téměř 13 let ocitla v platební neschopnosti, nedokázala totiž ve stanovené lhůtě vyřešit s věřiteli spor o svůj dluh. Spor je nyní u soudu.
- EU zveřejnila další protiruské sankce, jež dopadly na banky, obchod se zbraněmi či dodávky technologií pro ropný průmysl.
- Světové obchodní organizaci (WTO) se nepodařilo dosáhnout schválení globální dohody. Kolaps způsobily požadavky Indie.

SRPEN

1. - Argentina se podruhé za téměř 13 let ocitla v platební neschopnosti, nedokázala totiž ve stanovené lhůtě vyřešit s věřiteli spor o svůj dluh.
7. - Ruská vláda vyhlásila roční embargo na dovoz potravinářských výrobků ze západních zemí, kterým reagovala na protiruské sankce vyhlášené USA a EU.
21. - Americký finanční ústav Bank of America se dohodl s vládou USA na rekordním urovnání sporu kvůli prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí z let 2007 až 2009. Celkem zaplatí 16,65 miliardy dolarů.
25. - Index amerických akcií Standard & Poor's 500 poprvé v historii překonal hranici 2000 bodů.

ZÁŘÍ

1. - Ekvádor oznámil, že plánuje vytvořit vlastní digitální měnu, která by měla být první digitální měnou na světě vydávanou centrální bankou.
4. - Evropská centrální banka (ECB) nečekaně snížila svou základní úrokovou sazbu na nové rekordní minimum 0,05 procenta z dosavadní úrovně 0,15 procenta.
8. - Cena severomořské ropy Brent poprvé za více než rok klesla pod psychologicky důležitou hranici 100 dolarů za barel. Později klesla na ještě nižší hranici.
- Británie zažilo šok, který vyvolal průzkum veřejného mínění předpovídající mírnou převahu příznivců nezávislosti Skotska.
9. - Americká firma Apple představila dva nové telefony iPhone a chytré hodinky Apple Watch.
12. - EU a USA zavedly nové sankce namířené proti Rusku za jeho podporu proruských separatistů na Ukrajině.
- Británie se stane první západní zemí, která vydá dluhopis v čínské měně. Oznámil to britský ministr financí George Osborne. Londýn tím pokračuje v prohlubování britsko-čínské finanční spolupráce
18. - ECB poskytla komerčním bankám první část levných čtyřletých půjček, které jsou klíčovou součástí jejích nových opatření k podpoře hospodářského růstu a odvrácení deflace.
19. - Akcie největšího čínského internetového prodejce Alibaba Group Holding zažily úspěšný debut na newyorské burze NYSE. Kurz nakonec vzrostl o více než 37 procent nad emisní cenu 68 dolarů.
- Finanční trhy s úlevou reagovaly na rozhodnutí Skotů odmítnout v referendu nezávislost na Británii. Po sečtení většiny okrsků skotského referenda o nezávislosti už je jasné, že vyhráli sympatizanti se společným státem s Anglií – těch hlasovalo konkrétně 54 % ve srovnání se 46 % pro nezávislost.

ŘÍJEN

2. - Evropská centrální banka (ECB) zahájí avizované nákupy cenných papírů od komerčních bank v polovině října a trvat budou nejméně dva roky. Oznámil to na tiskové konferenci ECB její šéf Mario Draghi.
7. - MMF ve svém pololetním výhledu oznámil, že světová ekonomika poroste v roce 2014 o 3,3 procenta, tedy stejně slabým tempem jako v roce 2013.
8. - Ze zápisu ze zářijového zasedání Fedu vyplynulo, že představitele americké centrální banky (Fed) čím dál více znepokojují možné negativní dopady, které může mít na vyhlídky ekonomiky Spojených států slabý hospodářský růst v Evropě spolu se silnějším dolarem.
9. - Cena severomořské ropy Brent poprvé od léta 2012 sestoupila během dne pod 90 dolarů za barel kvůli nadměrné nabídce.
12. - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Finska o jeden stupeň na AA+ z původní nejvyšší možné známky AAA. Nejvyšší rating mají u tří předních světových ratingových agentur nyní dva státy platící eurem - Německo a Lucembursko
13. - Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získal francouzský ekonom Jean Tirole za analýzu tržní síly a regulace trhu.
- Rusko a Čína v Moskvě uzavřely smlouvu o dodávkách ruského zemního plynu takzvanou východní cestou. Plynovodem Síla Sibiře má Čína během 30 let dostat 38 miliard krychlových metrů plynu v hodnotě 400 miliard dolarů.
15. - Ministerstvo financí USA oznámilo, že deficit rozpočtu USA klesl na 483 mld. USD, nejméně za šest let.
20. - ECB zahájila nákup takzvaných zajištěných dluhopisů, což je součástí jejích opatření k podpoře ekonomiky a odvrácení deflace v eurozóně.
26. - ECB a Evropský bankovní úřad oznámily, že v hloubkové prověrce zdraví předních evropských bankovních skupin neuspělo 25 bank v eurozóně.
29. - Americká centrální banka (Fed) podle očekávání oznámila ukončení nákupů dluhopisů, jimiž od finanční krize podporovala ekonomiku. Od konce roku 2008 nasměroval Fed do ekonomiky ve třech fázích 3,7 bilionu dolarů.
30. - Ukrajina a Rusko se po tvrdých několikaměsíčních jednáních dohodly na zimních dodávkách ruského plynu na Ukrajinu.
- ECB uvedla, že během listopadu zahájí nákupy cenných papírů ABS, které jsou sestaveny z balíků bankovních úvěrů.
31. - Japonská centrální banka (Bank of Japan) ohlásila dodatečná stimulační opatření, kterými chce podpořit oživování domácí ekonomiky. Nečekaný krok podpořil akciové trhy a otřásl japonskou měnou. Japonské akcie po oznámení stouply nejvýše za sedm let. Kurz japonského jenu vůči dolaru se propadl nejníže od roku 2008.

LISTOPAD

1. - Průměrná cena benzinu v USA poprvé za poslední čtyři roky klesla pod tři dolary za galon.
3. - Ukrajinská centrální banka oznámila, že za poslední měsíc a půl vynaložila ve forexových intervencích 1,3 miliardy dolarů, aby podpořila domácí měnu.
4. - ECB oficiálně převzala funkci centrálního dozoru nad bankovním sektorem v eurozóně.
- EK uvedla ve své podzimní předpovědi, že v celé unii i v eurozóně předpokládá v roce 2014 jen slabý hospodářský růst o 1,3 respektive o 0,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP).
6. - Euro se vůči americkému dolaru poprvé za více než dva roky propadlo pod 1,2400.
7. - Americký federální soud schválil plán finančního ozdravení Detroitu. Těžce zadlužené město tak bude moci po téměř 16 měsících opustit bankrotový režim.
9. - Rusko a Čína v Pekingu za účasti prezidentů obou zemí podepsaly rámcovou smlouvu o dalších dodávkách ruského plynu do Číny, a to takzvanou západní cestou.
10. - Jižní Korea ohlásila dohodu s Čínou o volném obchodu.
- Ruská centrální banka odstranila stanovené obchodní pásmo pro ruský rubl. Oslabující domácí měně to umožní volně se pohybovat na trzích. Banka ale uvedla, že v případě ohrožení finanční stability hodlá opět zasáhnout.
12. - Británie, Švýcarsko a USA udělily pěti bankám (HSBC, RBS, UBS, JP Morgan Chase a Citibank) pokutu za manipulace na forexovém trhu celkem 3,4 miliardy dolarů.
- Ukrajinská centrální banka se rozhodla zvýšit svou základní úrokovou sazbu o 1,5 procentního bodu na 14 procent. Reaguje tak na pokračující růst inflace a výrazné oslabování měny.  
13. - Cena severomořské ropy Brent poprvé za čtyři roky sestoupila pod 80 dolarů za barel.
17. - Japonská ekonomika překvapivě sklouzla do recese, když se HDP po propadu ve druhém čtvrtletí ve třetím čtvrtletí snížil o 1,6 procenta.
18. - Japonský premiér Šinzó Abe oznámil, že odloží plánované zvýšení daně z obratu až do dubna 2017 a zároveň se rozhodl vypsat předčasné volby.
21. - Oznámeno, že letošní hodnota firemních fúzí a akvizic přesáhla poprvé od posledního předkrizového roku 2007 hranici tří bilionů dolarů.
- ECB zahájila nákupy cenných papírů ABS, sestavených z balíků bankovních úvěrů. Jde zatím o poslední z jejích opatření, jejichž cílem je zvýšit úvěrovou aktivitu bank, a podpořit tím zotavování ekonomiky měnové unie.
27. - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) oznámila, že ani přes prudký pokles cen nebude omezovat těžbu. Cena americké lehké ropy WTI v reakci na rozhodnutí OPEC poprvé od roku 2010 propadla pod hranici 70 dolarů za barel.
- WTO po letech vleklých jednání přijala první globální reformu obchodních pravidel od svého vzniku v roce 1995.
28. - Ruský rubl dál prudce klesl a poprvé překročil hranici 50 rublů za dolar. Ruskou měnu srazil propad cen ropy.

PROSINEC

1. - Po víkendovém referendu byly zveřejněny oficiální výsledky, které ukázaly, že Švýcaři odmítli, aby Švýcarská národní banka (SNB) musela držet minimálně 20 % svých rezerv ve zlatě. Tento výsledek se všeobecně očekával.
- Růst v čínském zpracovatelském průmyslu za minulý měsíc zpomalil na nejnižší tempo za osm měsíců. Tyto vládní údaje z ankety mezi nákupními manažery čínských firem potvrzují oslabování dynamiky druhé největší ekonomice světa.
3. - Ruská centrální banka oznámila, že obnovila intervence na forexovém trhu a prodala zhruba 700 milionů dolarů, aby podpořila kurz své domácí měny.
4. - ECB snížila odhady inflace a hospodářského růstu v eurozóně na roky 2014 až 2016. Prezident banky Mario Draghi uvedl, že ECB začátkem příštího roku posoudí účinky dosavadních stimulačních opatření a v případě potřeby uskuteční další kroky.
6. - Čínská ekonomika se stala největší na světě, oznámil Mezinárodní měnový fond. Čína tak na piedestalu vystřídala Spojené státy, které z něj před 142 lety sesadily Velkou Británii.

Prosinec sice ještě neskončil, nicméně s největší pravděpodobností se do konce roku již nedočkáme žádných převratných událostí. Trh již bude do konce roku pravděpodobně nejvíce hledět na tyto dvě naplánované klíčové události:

  • Zasedání Švýcarské národní banky (SNB), které se uskuteční 11. prosince.
  • Zasedání měnového výboru Fedu, které se bude konat ve dnech 16. a 17. prosince.

Závěr

Shrnuli jsme si ty nejdůležitější události ve světové ekonomice v roce 2014. Myslím, že to z pohledu makroekonomických událostí byl rok velmi zajímavý a pestrý. Detailnější pohled zaměřený pouze na forexové trhy a také výhled na nový rok 2015 už připravují moji kolegové Tomáš Raputa a Patrik Urban, kteří své články uveřejní v příštích týdnech.

Ondřej Hartman
Tým FXstreet.cz

Zdroj: ČTK, Reuters, AP, DPA, AFP, Fitch, Bloomberg, MMF, S&P, FXstreet.cz

Klíčová slova: FXstreet | Bitcoin | Fundamentální analýza | Intervence | Nový Zéland | Řecko | Patrik Urban | Čína | Akciový index | Moody's | Fitch | Inflace | Deflace | OECD | Dow Jones | Mario Draghi | Světová banka | Rusko | USA | Janet Yellenová | Británie | OPEC | Ruský rubl | HDP | Dluhová krize | Německo | Francie | Apple | Kypr | New York | Světová ekonomika | Poptávka | Recese | Daně | Akciové trhy | Ekonomika eurozóny | Spotřebitelské ceny | Míra nezaměstnanosti | Ekonomické události | Sazby | Akcie | BRICS | Bank of England | Bank of Japan | Ben Bernanke | Bloomberg | Burza | Centrální banka | Centrální banky | Dluhopis | ECB | ESM | Ekonomika | Euro | Evropská centrální banka | Evropská investiční banka | Fed | Finanční trhy | Investice | Kurz | MMF | Měny | NYSE | Pozice | Rating | Ratingová agentura | SNB | Standard & Poor's 500 | WTO | Zlato | Banky | EUR | USD | UBS | Citibank | Dluhopisy | Japonské akcie | Finanční krize | Hospodářský růst | Německá ekonomika | Bank of America | Barack Obama | OSN | Fond | Stimulační opatření | EU | Ministři financí | Zasedání Fedu | Ekonom | Zisk | Kurz eura | Výsledky | Intervence na forexovém trhu | Euronext | Uvolnění měnové politiky | Ondřej Hartman | Investiční banka | Regulace | Eurostat | Portugalsko | Mezinárodní měnový fond | Japonská centrální banka | Bankrot | Index | Americká centrální banka | Banka | Brent | Cena | Čínská ekonomika | Dolar | Dolary | Ekonomický růst | Eura | Evropské měny | Fitch rating | FXstreet.cz | HSBC | Index Dow Jones | Investiční | Japonská ekonomika | JP Morgan | Kapitálové trhy | Kurz měny | Meziroční míra inflace | Míra inflace | Reuters | Ropy | Rubl | Státní dluh | Trh | WTI | Ekonomika EU | Indie | Ministerstvo financí | ROCE | Spojené státy | WGC | Zaměstnanost | Světové ekonomiky | Bohatý | Volby | Burze | DPA | RBS | Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) | Brazílie | Japonský premiér | Světová rada pro zlato (WGC) | Mark Carney | Ministr financí | Přehled | Kybernetické měny | Ministři financí eurozóny | Standard & Poor's | Globální finanční krize | Forexové trhy | Americký akciový index | Miliardy dolarů | Britský ministr financí | AAA | Uvolňování měnové politiky | Alibaba | Propad | S&P | Hodnocení úvěrové spolehlivosti | Mezinárodní ratingová agentura | Guvernér | Agentura Moody's | Agentura Fitch | Zahraniční investice | Tempo růstu | Prodej aut | Prodej nových osobních automobilů | Výhled | Francouzská ekonomika | Mzdy | Britská ekonomika | Opatřením na podporu ekonomiky | Průzkum | Krize | Finanční ústav | Index amerických akcií | Kurz japonského jenu | Turecká centrální banka | Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) | ČTK | Investice v Číně | Očekávání | Oslabování měny | Protiruské sankce | Německá centrální banka | Přímé zahraniční investice | Ruská centrální banka | Propad cen ropy | EK | Napětí na finančních trzích | Šéf ECB | Fiskální pakt | Prezident USA | Mt. Gox | Statistický úřad | Obchodní pásmo | Pokles cen | Snížení úroků | Ministerstvo obchodu | Čínské ministerstvo obchodu | Deficit rozpočtu USA | Deficit rozpočtu | Novozélandská centrální banka | Tým FXstreet.cz | Deficit | Německá vláda | Obchod | Hospodářský růst v Evropě | Alibaba Group | Cena severomořské ropy Brent | Cena severomořské ropy | Firma | Index DOW | Hodnota kybernetické měny | Ukrajina | Ukrajinská centrální banka | Miliardy | Vyhlídky | Domácí měny | AFP | Ekonomka | Předpovědi | Průmysl | Na burze | Firma Apple | Světové ceny potravin | Ceny potravin | Šinzó Abe | Rozvoj | Prognózy | Akciový index Dow Jones | Události ve světové ekonomice | Nejdůležitější ekonomické události | Události roku |
Sdílení článku: 
   

 

Související články

    eurusd-30122014-ilust.png
    Forex: Euro letos vůči dolaru výrazně kleslo
    Vývoj kurzů eura a amerického dolaru byl letos diametrálně odlišný, což odráželo opačné směřování ekonomiky...
    eurusd 2014-30122014-3.png
    Vývoj EUR/USD v roce 2014
    Měnový pár EUR/USD je nejvíce obchodovaným měnovým párem na forexu vůbec. Tento článek je ohlédnutím za...
    gbpusd 2014-26122014.png
    Vývoj GBP/USD v roce 2014
    Měnový pár GBP/USD je jeden z nejvíce obchodovaných měnových párů na forexu vůbec. Tento...
    usdx rok 2014-24122014.png
    Vývoj dolarového indexu v roce 2014
    Dolarový index (USDX), který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti hlavních světových měn...
    audusd 2014-22122014.png
    Vývoj AUD/USD a NZD/USD v roce 2014
    Měnové páry AUD/USD a NZD/USD patří k těm hodně obchodovaným. Protože se konec roku kvapem blíží...
    rok 2014-22122014.png
    Ohlédnutí za rokem 2014
    V dnešním předvánočním článku si tradičně shrneme zásadní události, které ovlivňovaly vývoj na měnových trzích v uplynulém roce.
    shrnuti roku 2013 13122013.png
    Nejdůležitější ekonomické události roku 2013
    Blíží se konec roku, a tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj na světových finančních trzích v roce 2013. Důležitých ekonomických událostí bylo opravdu mnoho, a jelikož není možné je všechny zmínit v jednom článku, přinášíme pouze zkrácený výběr těch nejdůležitějších.
    graf global.jpg
    Nejdůležitější ekonomické události roku 2012
    Blíží se konec roku, a tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj nejen na měnových trzích v roce 2012. Důležitých ekonomických událostí bylo opravdu mnoho a jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, tak přinášíme zkrácený výběr těch opravdu nejklíčovějších.

Čtěte více

  • Krize EURA: Charakteristika problémů zemí eurozóny
    Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos o víkendu oznámil, že země požádá eurozónu o finanční pomoc pro své banky a formální žádost by měla být předložena již brzy. Finančním trhům by se mělo alespoň krátkodobě/přechodně ulevit, i když bez konkrétních podmínek je na podrobné hodnocení zatím brzy. Podle analytiků si Evropa pouze kupuje čas na záchranu eura.
  • Kvantitativní uvolňování
    V průběhu posledních několika měsíců je USD pod neustálým tlakem prodejců a nachází se na historických minimech nebo alespoň blízko historických minim vůči řadě cizích měn. Jedním z hlavních důvodů oslabování USD je očekávání kvantitativního uvolňování. Pro kvantitativní uvolňování se vžila zkratka QE z anglického "Quantitative Easing (QE)" a název sám napovídá, že jeho cílem by mělo být uvolnění zpomalené ekonomiky zvýšením kvantity peněz.
  • Máme v roce 2023 očekávat Santa Claus rally?
    Do Vánoc zbývají necelé tři měsíce a tradeři se poohlížejí po příležitostech, které by jim mohly vánoční svátky finančně zpříjemnit. Jednou z těchto možností je jev, kterému se ve finanční hantýrce říká Santa Claus Rally. O co jde si povíme v dnešním článku.
  • Měnové intervence v ČR
    Už třetím rokem se mohou vývozci, dovozci i domácnosti spolehnout, že eura nenakoupí ani neprodají pod 27 korunami. Do těchto obchodů totiž vstupuje svou politikou slabé měny Česká národní banka (ČNB), která během tohoto období nakoupila do rezerv eura, dolary i ostatní měny za necelých 1000 mld. korun (bilion Kč, viz graf níže), což je hodnota blížící se jednomu státnímu rozpočtu. Pravdou je, že 15-25 % z této částky ČNB nenakoupila na trhu, ale šlo o výměnu přijatých prostředků z EU státem. I tak jde ale o obrovské číslo, které bude s blížícím se opuštěním politiky intervencí (takzvaným exitem) prudce růst.
  • Měnové krize od 90. let po současnost
    V souvislosti s nedávným prudkým pádem ruského rublu jsme se podívali do historie a shrnuli pro vás výběr největších hospodářských krizí ve světě od 90. let, která byla doprovázena také velkými měnovými turbulencemi. Na následujících řádcích se podíváme na jejich společné znaky a ukážeme si, jakou obchodní strategii zvolit při potenciálním příchodu měnové krize.
  • Milníky dluhové krize v eurozóně
    Dluhová krize v eurozóně trvá již více než dva roky a za tu dobu se stalo velké množství událostí, které zásadně ovlivnily vývoj měnových trhů (nejvíce samozřejmě euro). Na toto téma dostáváme především od začínajících traderů, kteří začátek dluhové krize nezažili, velké množství dotazů. Proto jsem se rozhodl připravit shrnutí těch nejdůležitějších událostí od počátku EURO krize. I pro tradery, kteří tyto události sledují od počátku a mnohdy se v záplavě informací na toto téma ztrácí, bude následující shrnutí jistě praktickým vodítkem.
  • 🔴 Mimořádná analýza ❗️ | Šílený rok 2023 😱 | Nejdůležitější události a pohyby na trzích 💣
    Připravili jsme pro vás kompletní shrnutí roku 2023 očima tradera. V tomto videu si shrneme to nejdůležitější z uplynulého roku, co se událo na finančních trzích (forex, komodity, akcie, akciové indexy a kryptoměny) od profesionálního tradera a analytika Patrika Urbana ze společnosti FXstreet.cz.
  • Mizející naděje v ekonomický „V“ obrat
    Mnoho ekonomů a analytiků finančních trhů nadále doufá v obrat ekonomiky ve tvaru V. Lidé si ale často neuvědomují, že návrat na předchozí úroveň ekonomických indikátorů neznamená kompletní smazání ztrát. Problém je ve „ztraceném růstu“. Kdyby totiž nedošlo ke ztrátě hospodářského výkonu z důvodu Covid19, ekonomika by dále rostla. Kompletní smazání ztrát tedy neznačí návrat na předchozí hodnoty, ale dosažení hodnot nad předcházejícími hodnotami. V tomto článku chci popsat několik důvodů, proč jsem v tomto smyslu stále velmi skeptický.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2012
    Blíží se konec roku, a tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj nejen na měnových trzích v roce 2012. Důležitých ekonomických událostí bylo opravdu mnoho a jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, tak přinášíme zkrácený výběr těch opravdu nejklíčovějších.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2013
    Blíží se konec roku, a tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj na světových finančních trzích v roce 2013. Důležitých ekonomických událostí bylo opravdu mnoho, a jelikož není možné je všechny zmínit v jednom článku, přinášíme pouze zkrácený výběr těch nejdůležitějších.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2015
    Blíží se konec roku, a tak se pojďme společně podívat na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj nejen na měnových trzích v roce 2015. Klíčových ekonomických událostí bylo opravdu mnoho, a jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, tak přinášíme zkrácený výběr těch opravdu nejdůležitějších tak, jak po sobě následovaly.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2016
    Konec roku je za dveřmi, a tak je čas podívat se společně na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivňovaly vývoj na světových finančních trzích v roce 2016. Klíčových ekonomických událostí bylo opravdu mnoho, a jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, tak přináším zkrácený výběr těch opravdu nejdůležitějších.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2017
    Konec roku se nezadržitelně blíží, a proto je tu každoroční přehledné shrnutí všech důležitých ekonomických událostí v tomto roce. Událostí bylo velké množství, takže přinášíme pouze zkrácený výběr těch opravdu nejdůležitějších.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2018
    Rok 2018 se brzy stane minulostí, a tak je na čase se společně podívat na každoroční přehled všech důležitých a klíčových ekonomických událostí v tomto roce. Byl to rok velmi bohatý na důležité ekonomické události ve světové ekonomice a nuda na trzích rozhodně nebyla. Pojďme si tedy přehledně po jednotlivých měsících připomenout ty nejzajímavější okamžiky, které nám nabídly finanční trhy v roce 2018.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2019
    Blíží se konec roku a je na čase připomenout si nejdůležitější události ve světové ekonomice v roce 2019. V tomto pravidelném každoročním článku se podíváme na přehledné shrnutí všech hlavních událostí, které ovlivňovaly světové finanční trhy – akcie, komodity, dluhopisy a forex. Vše je přehledně shrnuto do jednotlivých měsíců a dnů. Připomeňte si tak vše podstatné, jakými událostmi si prošly centrální banky, světové ekonomiky, akciové korporace, burzy a měny.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2020
    Rok 2020 se zcela jistě zapíše do historie. Byl to neuvěřitelný rok plný šílených událostí a v podstatě vše se točilo kolem koronaviru. A jelikož se blíží konec roku, tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice v tomto roce.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2021
    Rok 2021 se blíží ke svému konci, a tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivňovaly vývoj na světových finančních trzích v tomto roce.
  • Nejdůležitější události ve světové ekonomice v roce 2022
    Rok 2022 byl plný velmi důležitých událostí ve světové ekonomice a v dnešním každoročně oblíbeném a již tradičním článku se podíváme na kompletně všechny klíčové události, které nejvíce ovlivňovaly světové finanční trhy. A to vše velmi přehledně uskupeno do jednotlivých měsíců a dnů – krok za krokem jak události přicházely na trhy.
  • Nejdůležitější události ve světové ekonomice v roce 2023
    V tomto každoročně oblíbeném a již tradičním článku se podíváme na všechny klíčové události, které nejvíce ovlivňovaly světové finanční trhy. A to vše velmi přehledně uskupeno do jednotlivých měsíců a dnů – den za dnem jak události přicházely na trhy.
  • Největší burzovní krach v dějinách nastal před 90 lety
    Krach na newyorské burze (též zvaný Černý čtvrtek) 24. října 1929 byl největší burzovní krach v dějinách a právě dnes je tomu přesně 90 let. V dnešním vzdělávacím článku se ohlédneme do minulosti a podíváme se na tuto důležitou historickou událost blíže. Zároveň nebude chybět výběr všech nejvýznamnějších světových hospodářských krizí.

 


Diskuse ke článku

Diskuse je přístupná pouze pro registrované uživatele.
Přihlásit se | Nová registrace
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
InstaForex ETF